Mureș Sanatate

Specialiștii din Sănătate au nevoie de educație medicală continuă

Prorectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș, conf. dr. Nagy Előd Ernő, a susținut că specialiștii din Sănătate trebuie să fie în permanență preocupați de dobândirea de noi cunoștințe medicale, având în vedere că știința avansează de la o zi la alta, iar tehnologia influențează semnificativ medicina, progresul medical fiind extrem de vizibil.
Conf. dr. Nagy Előd Ernő a arătat, în prezentarea „Viitorul medicinei și sănătății mureșene”, că medicii și farmaciștii trebuie să fie orientați către educația medicală continuă, care să se reflecte ulterior în actul medical de calitate.
„Transferul de cunoștințe acumulate în cercetare sau concluziile importante care se trag în timpul unor cercetări clinice sunt domenii în care Universitatea și instituțiile de educație medicală se pot angaja pentru îmbunătățirea serviciilor medicale. În prezent, cercetarea clinică este slab reprezentată în actul medical și în ciuda faptului că există un număr însemnat de firme sau entități care organizează studii clinice, concluziile nu revin sau nu se reprezintă la nivel de algoritm diagnostic sau terapeutic și aceasta reprezintă o problemă ce trebuie rezolvată. Medicii și farrmaciștii trebuie să se implice mai mult în îmbunătățirea serviciilor medicale, deoarece cunoștințele acumulate de către aceștia în cadrul Universității trebuie reînnoite la fiecare patru-cinci ani, pentru că știința avansează și se obțin rezultate noi, iar specialiștii au nevoie de formare continuă, care trebuie să se reflecte în actul medical. Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și universitățile de profil din țară pot avea un aport însemnat la aceste activități și își pot asuma obiective importante”, a susținut conf. dr. Nagy Előd Ernő.
Prorectorul UMF Tîrgu Mureș a afirmat că, deși medicii sunt prinși zilnic în activități medicale, diagnostichează și tratează, ei trebuie să facă lunar sau anual un bilanț cu privire la realizările profesionale, astfel încât să conștientizeze importanța statisticilor în îmbunătățirea actului medical.
„Într-un centru universitar, mediul universitar și cel spitalicesc nu se pot separa. În ciuda faptului că s-au făcut și se fac amendamente la Legea 95 pentru reforma din domeniul Sănătății, aceste amendamente ar trebui să aibă în vizor păstrarea unor influențe ale Universității în actul medical. Managerul unui spital mare trebuie să aibă în vedere ca secțiile universitare să aibă un număr suficient de profesori și conferențiari care să asigure nivelul de formare în unitatea respectivă. Formarea de rezidenți suferă și pot spune că unitățile spitalicești, clinicile, compartimentele și secțiile universitare prestează servicii la un nivel neuniform, pentru că există unități care dispun de tehnici de vârf și personal suficient, care au realizări deosebite, însă există și unități care au condiții mai puțin satisfăcătoare. Pe de altă parte, resursele actuale care ne stau la dispoziție nu sunt folosite întotdeauna în mod satisfăcător, pentru că nivelul și gradul de cunoștințe nu se transferă mereu corespunzător în actul medical. Mă refer la faptul că medicul are zi de zi anumite activități, diagnostichează, tratează și un număr însemnat de medici nu ajung la orele de meditații în care ar trebui să facă un bilanț cu privire la ce au făcut în ultima lună sau în ultimul an, care sunt realizările personale, care sunt realizările colectivului în care lucrează și să aibă o reflecție statistică, pentru că de multe ori mergem pe impresii în interpretarea noastră, ceea ce este greșit. Universitatea ar trebui să aibă un aport mai însemnat pe acest plan, adică să conștientizeze mai mult rolul unor statistici relevante pentru actul medical”, a explicat conf. dr. Nagy Előd Ernő.
de Teodora MÎNDRU

Related posts

Tratamentul inventat de bănățeanul Adrian Bot, doctor în biotehnologie, rezultate uluitoare în leucemie

redactia

Afacerile Dorna Medical, activă în Bistrița-Năsăud și Suceava, au urcat la aproape 4,5 milioane euro

Stefana Muresan

Consiliul Judeţean Alba investeşte 2,5 milioane de euro în Spitalul Judeţean

Unde s-a extins Penny Market în Transilvania

Nora Dumitrescu

Domeniul medical şi social din Timişoara primesc zeci de milioane de lei din POIM, pentru dotare

Robert Bloancă

56% dintre români nu pot lucra de acasă, rămânând vulnerabili infecției cu Covid

Traian Dan

Răzvan Vulcănescu, numit președinte interimar al CNAS

Stefana Muresan

Tractorul agricol românesc TAGRO, omologat de Registrul Auto Român

Ligia Voro

CJ | Gala Elitelor Medicale Clujene 2016, ediția I.Cei mai buni MEDICI dintre cei buni

A fost lansat Forumul Român de Diabet

Stefana Muresan

Clujul, pe cale să producă un medicament anti-Covid

Nora Dumitrescu

S-a lansat Magnet CV, cea mai nouă platformă de locuri de muncă din Mureș, Sibiu și Cluj

redactia

Cele mai profitabile fabrici de mobilă din Mureş

Stefana Muresan

Delgaz Grid plănuiește investiții în rețele de 1,9 miliarde de lei până în 2023

Traian Dan

Romgaz analizează posibilitatea de a săpa noi sonde în Marea Neagră

Stefana Muresan

Superfood Company: Piața produselor de îngrijire a copiilor mici crește cu circa 5% în primul semestru din 2018

Stefana Muresan

Șanse mici ca tronsonul Iernut-Chețani să fie inaugurat în 2019, în ciuda mobilizării pe șantier

Ligia Voro

Orădeanca Ioana Mihăilă este noul ministru al Sănătății

Traian Dan

FOTO: Numărătoare inversă la Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș

Ligia Voro

Antibiotice Iași a aplicat scenariul 2: Producția de medicamente continuă

Ion Surdu

Au fost desemnați finaliştii competiţiei E.ON Energy Globe Award România 2017

Ligia Voro

ELITE ÎN BUSINESS: Top 20 de companii românești din Județul Mureș

Ligia Voro

Echipamente medicale de 3,2 milioane de dolari din China pentru Oradea

Traian Dan

Un hotel de la km 0 al Băii Mari, transformat în centru de carantină

Nora Dumitrescu

Leave a Comment