Mureș Sanatate

Specialiștii din Sănătate au nevoie de educație medicală continuă

Prorectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș, conf. dr. Nagy Előd Ernő, a susținut că specialiștii din Sănătate trebuie să fie în permanență preocupați de dobândirea de noi cunoștințe medicale, având în vedere că știința avansează de la o zi la alta, iar tehnologia influențează semnificativ medicina, progresul medical fiind extrem de vizibil.
Conf. dr. Nagy Előd Ernő a arătat, în prezentarea „Viitorul medicinei și sănătății mureșene”, că medicii și farmaciștii trebuie să fie orientați către educația medicală continuă, care să se reflecte ulterior în actul medical de calitate.
„Transferul de cunoștințe acumulate în cercetare sau concluziile importante care se trag în timpul unor cercetări clinice sunt domenii în care Universitatea și instituțiile de educație medicală se pot angaja pentru îmbunătățirea serviciilor medicale. În prezent, cercetarea clinică este slab reprezentată în actul medical și în ciuda faptului că există un număr însemnat de firme sau entități care organizează studii clinice, concluziile nu revin sau nu se reprezintă la nivel de algoritm diagnostic sau terapeutic și aceasta reprezintă o problemă ce trebuie rezolvată. Medicii și farrmaciștii trebuie să se implice mai mult în îmbunătățirea serviciilor medicale, deoarece cunoștințele acumulate de către aceștia în cadrul Universității trebuie reînnoite la fiecare patru-cinci ani, pentru că știința avansează și se obțin rezultate noi, iar specialiștii au nevoie de formare continuă, care trebuie să se reflecte în actul medical. Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și universitățile de profil din țară pot avea un aport însemnat la aceste activități și își pot asuma obiective importante”, a susținut conf. dr. Nagy Előd Ernő.
Prorectorul UMF Tîrgu Mureș a afirmat că, deși medicii sunt prinși zilnic în activități medicale, diagnostichează și tratează, ei trebuie să facă lunar sau anual un bilanț cu privire la realizările profesionale, astfel încât să conștientizeze importanța statisticilor în îmbunătățirea actului medical.
„Într-un centru universitar, mediul universitar și cel spitalicesc nu se pot separa. În ciuda faptului că s-au făcut și se fac amendamente la Legea 95 pentru reforma din domeniul Sănătății, aceste amendamente ar trebui să aibă în vizor păstrarea unor influențe ale Universității în actul medical. Managerul unui spital mare trebuie să aibă în vedere ca secțiile universitare să aibă un număr suficient de profesori și conferențiari care să asigure nivelul de formare în unitatea respectivă. Formarea de rezidenți suferă și pot spune că unitățile spitalicești, clinicile, compartimentele și secțiile universitare prestează servicii la un nivel neuniform, pentru că există unități care dispun de tehnici de vârf și personal suficient, care au realizări deosebite, însă există și unități care au condiții mai puțin satisfăcătoare. Pe de altă parte, resursele actuale care ne stau la dispoziție nu sunt folosite întotdeauna în mod satisfăcător, pentru că nivelul și gradul de cunoștințe nu se transferă mereu corespunzător în actul medical. Mă refer la faptul că medicul are zi de zi anumite activități, diagnostichează, tratează și un număr însemnat de medici nu ajung la orele de meditații în care ar trebui să facă un bilanț cu privire la ce au făcut în ultima lună sau în ultimul an, care sunt realizările personale, care sunt realizările colectivului în care lucrează și să aibă o reflecție statistică, pentru că de multe ori mergem pe impresii în interpretarea noastră, ceea ce este greșit. Universitatea ar trebui să aibă un aport mai însemnat pe acest plan, adică să conștientizeze mai mult rolul unor statistici relevante pentru actul medical”, a explicat conf. dr. Nagy Előd Ernő.
de Teodora MÎNDRU

Related posts

Unique Smile, centrul de îngrijire dentară cu servicii stomatologice premium, echipă interdisciplinară și echipamente de ultimă generație

Stefana Muresan

Buget record pentru finanțarea a 14 spitale clujene

Stefana Muresan

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor: „pandemia de Covid-19 va opri globalizarea”

Papuc Irina

UMFST Târgu Mureş scoate la concurs 56 de locuri la specializarea Medicină militară

redactia

Cesiro din Sighişoara, cu afaceri de 9 mil. euro în S1, țintește piețele din Brazilia, Ar­gen­tina şi Ucraina

Stefana Muresan

Grupul farmaceutic Dona a recrutat un manager cu experienţă în auto

Stefana Muresan

Furgoane de marfă, transformate în autospeciale pentru situații de urgență într-o fabrică din Cluj. Deltamed țintește să devină cel mai apreciat carosier din Europa de Est

redactia

Bihorenii, mobilizați de Fundația Comunitară Oradea în campania „Solidaritate Bihor Covid-19”

Traian Dan

Farmaciile partenere Benefica, și mai aproape de pacienți

Nicolae Pop

Elite în business. Județul Mureș. MOȘTENITORII. Horațiu Sebastian Călugăr, proprietar și administrator CIS GAZ SA: „Dacă ţi-ai asumat un lucru, trebuie să ai puterea şi onoarea să îl duci până la capăt, indiferent de rezultat”

Ligia Voro

foodpanda: Comenzile online de mâncare s-au dublat în iunie față de începutul anului

Ligia Voro

Mureșeanul Mircea Solovăstru va reprezenta Districtul 2241 România și Republica Moldova la Rotary International

redactia

Parteneriat cu DAFCOCHIM dezvoltat foarte rapid, potrivit top managerului Arysta

Ligia Voro

UMF Tîrgu Mureș, rol important în formarea specialiștilor

Stefana Muresan

Hirschmann România. 10 ani de performanțe

Ligia Voro

Gala Elitelor Medicale Clujene 2016, ediția I.Cei mai buni MEDICI dintre cei buni

VIDEO Compania Lanco a donat o cabină de dezinfecție performantă Spitalului Județean Sibiu

Ion Surdu

„Ziua Grâului” de la Seuca, experiment reuşit marca DAFCOCHIM

Stefana Muresan

Freedom House România dedică un nou proiect jurnaliștilor

Ligia Voro

Educația pacienților și a personalului medical privind fibroza idiopatică, necesară

Transilvania Business

Marius Călin Cherecheș, antreprenor în domeniul farmaceutic: Trebuie găsită o soluție de protejare a capitalului românesc

redactia

Lotul 3 Iernut – Chețani al Autostrăzii Transilvania se deschide anul acesta. Pe lotul 4, avans slab

Ligia Voro

„Mai mult casă, mai puțin spital”. Un motto real al managementului Spitalului Județean de Urgență Bistrița

Ligia Voro

Donaţie de o sută de mii de lei din partea Continental, în favoarea Clinicii ORL din Timişoara

Robert Bloancă

Leave a Comment