Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Specialiștii din Sănătate au nevoie de educație medicală continuă

Prorectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș, conf. dr. Nagy Előd Ernő, a susținut că specialiștii din Sănătate trebuie să fie în permanență preocupați de dobândirea de noi cunoștințe medicale, având în vedere că știința avansează de la o zi la alta, iar tehnologia influențează semnificativ medicina, progresul medical fiind extrem de vizibil.
Conf. dr. Nagy Előd Ernő a arătat, în prezentarea „Viitorul medicinei și sănătății mureșene”, că medicii și farmaciștii trebuie să fie orientați către educația medicală continuă, care să se reflecte ulterior în actul medical de calitate.
„Transferul de cunoștințe acumulate în cercetare sau concluziile importante care se trag în timpul unor cercetări clinice sunt domenii în care Universitatea și instituțiile de educație medicală se pot angaja pentru îmbunătățirea serviciilor medicale. În prezent, cercetarea clinică este slab reprezentată în actul medical și în ciuda faptului că există un număr însemnat de firme sau entități care organizează studii clinice, concluziile nu revin sau nu se reprezintă la nivel de algoritm diagnostic sau terapeutic și aceasta reprezintă o problemă ce trebuie rezolvată. Medicii și farrmaciștii trebuie să se implice mai mult în îmbunătățirea serviciilor medicale, deoarece cunoștințele acumulate de către aceștia în cadrul Universității trebuie reînnoite la fiecare patru-cinci ani, pentru că știința avansează și se obțin rezultate noi, iar specialiștii au nevoie de formare continuă, care trebuie să se reflecte în actul medical. Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și universitățile de profil din țară pot avea un aport însemnat la aceste activități și își pot asuma obiective importante”, a susținut conf. dr. Nagy Előd Ernő.
Prorectorul UMF Tîrgu Mureș a afirmat că, deși medicii sunt prinși zilnic în activități medicale, diagnostichează și tratează, ei trebuie să facă lunar sau anual un bilanț cu privire la realizările profesionale, astfel încât să conștientizeze importanța statisticilor în îmbunătățirea actului medical.
„Într-un centru universitar, mediul universitar și cel spitalicesc nu se pot separa. În ciuda faptului că s-au făcut și se fac amendamente la Legea 95 pentru reforma din domeniul Sănătății, aceste amendamente ar trebui să aibă în vizor păstrarea unor influențe ale Universității în actul medical. Managerul unui spital mare trebuie să aibă în vedere ca secțiile universitare să aibă un număr suficient de profesori și conferențiari care să asigure nivelul de formare în unitatea respectivă. Formarea de rezidenți suferă și pot spune că unitățile spitalicești, clinicile, compartimentele și secțiile universitare prestează servicii la un nivel neuniform, pentru că există unități care dispun de tehnici de vârf și personal suficient, care au realizări deosebite, însă există și unități care au condiții mai puțin satisfăcătoare. Pe de altă parte, resursele actuale care ne stau la dispoziție nu sunt folosite întotdeauna în mod satisfăcător, pentru că nivelul și gradul de cunoștințe nu se transferă mereu corespunzător în actul medical. Mă refer la faptul că medicul are zi de zi anumite activități, diagnostichează, tratează și un număr însemnat de medici nu ajung la orele de meditații în care ar trebui să facă un bilanț cu privire la ce au făcut în ultima lună sau în ultimul an, care sunt realizările personale, care sunt realizările colectivului în care lucrează și să aibă o reflecție statistică, pentru că de multe ori mergem pe impresii în interpretarea noastră, ceea ce este greșit. Universitatea ar trebui să aibă un aport mai însemnat pe acest plan, adică să conștientizeze mai mult rolul unor statistici relevante pentru actul medical”, a explicat conf. dr. Nagy Előd Ernő.
de Teodora MÎNDRU

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Brașov: Starbucks, Schaeffler sau Quin, printre angajatorii de la Târgul de Joburi

Articolul următor

AgroTransilvania Cluster, model de bune practici

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share