București Real Estate

36 de clădiri office în curs de certificare green

Interesul crescut pentru certificările verzi de tipul LEED și BREEAM a continuat și în acest an, în special pentru proiectele de birouri. La începutul lui 2017, peste 1,22 milioane mp de spații de birouri aveau astfel de certificări și încă 36 de clădiri, cu aproximativ 785.000 mp de birouri, se află în prezent în curs de certificare, potrivit datelor Colliers International.

 Piața de birouri din România a atins pragul de 3 milioane mp în 2016, iar dezvoltarea cantitativă din ultimii ani a acestui sector a fost dublată de o dezvoltare calitativă, prin prisma stocului certificat LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sau BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method). Din totalul certificărilor verzi acordate în 2016, 80% au fost acordate pentru proiectele de birouri.

„Dezvoltatorii și proprietarii se concentrează tot mai mult pe eficiența, sustenabilitatea și performanțele de mediu ale clădirilor. Acestea reprezintă noua tendință pe piața imobiliară, aproximativ 785.000 mp de spații de birouri, respectiv 36 de clădiri, fiind în curs de certificare”, a declarat Ștefania Baldovinescu, Senior Partner și director Real Estate Management Services (REMS) în cadrul Colliers International Romania.

„Dacă înainte de 2011, stocul de clădiri de birouri din România cu certificări verzi era estimat în jurul a 78.000 mp, acesta s-a extins considerabil de la an la an, de la 131.000 mp în 2011 la 1,18 milioane mp în 2016. Din acest total, 815.000 mp certificați se regăsesc în București, 248.000 mp în Cluj-Napoca și 69.000 mp în Timișoara, acestea fiind și cele mai dezvoltate piețe de birouri din țară”, a adăugat Ștefania Baldovinescu.

În 2016, echipa de Certificări Verzi din cadrul departamentului REMS al Colliers International Romania s-a extins, ca urmare a creșterii cotei de piață pe acest segment, ajungând în prezent la șase specialiști: patru LEED Green Associates, un specialist LEED AP Building Design+Construction, BREEAM Assessor, BREEAM In-Use Assessor, și un specialist LEED AP Operations+Maintenance. Anul trecut, echipa Colliers  a obținut certificări verzi pentru aproximativ 600.000 mp, dintre care peste 300.000 mp au fost clădiri de birouri.

La nivel european, România se clasează printre piețele tinere din punct de vedere al certificărilor verzi. În regiunea Europa Centrală și de Est, România concurează cu țări precum Polonia, care are un total de 409 de clădiri certificate, în timp ce țările din restul regiunii însumează 441 de astfel de clădiri.

 „Comparativ cu țările din regiunea Europei Centrale și de Est, cum ar fi Polonia, care deține cel mai mare stoc de clădiri verzi, România poate fi considerată o piață emergentă. În ceea ce privește clădirile de birouri, în 2016 aproximativ 50% din spațiile de birouri din Polonia erau certificate, iar în România, în decursul aceluiași an, peste 39% din totalul stocului de birouri deținea certificări LEED sau BREEAM”, a încheiat Ștefania Baldovinescu.

Interesul dezvoltatorilor pentru certificarea proiectelor imobiliare crește atât datorită sustenabilității clădirilor verzi, cât și datorită diferenței mici de costuri asociate acestor tip de clădiri față de clădirile convenționale. Conform datelor Colliers International, costurile de construcție pot fi mai mari cu până la 12,5%, însă majoritatea clădirilor implică un cost mai mare cu până la 4%, aceste variații în costuri producându-se în funcție de nivelul certificării.

Related posts

Cluj-Napoca, primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri pe metru pătrat pentru apartamente

Stefana Muresan

Gastronomia și vinurile din România, promovate intern și extern printr-o Gală de Ziua Națională

Ligia Voro

Mihai Păduroiu numit CEO, Office Division, One United Properties

Ionut Oprea

Noi Lecții după „Tomorrow@Work” online

Papuc Irina

Peste 1.000 de studenți, la seminariile de educație financiară ale ASF

Ligia Voro

Apple Pay devine disponibil clienţilor Orange Money

Ligia Voro

Optim PM aniverseaza 10 ani cu noi premii

Ionut Oprea

Noul guvern vorbește despre o autostradă Timișoara-București

Stefana Muresan

Locatarii etapei a treia a proiectului Blue Residence, propria aplicație Smart Home

Stefana Muresan

Colliers a consiliat Nepi Rockcastle în vânzarea strategică a portofoliului de birouri pentru peste 300 milioane euro

Papuc Irina

Pandemia scade chiriile la Cluj. Reduceri de până la 10%

Nora Dumitrescu

S IMMO AG: Record result leads to dividend increase

Clifford Chance Badea isi extinde echipa

Ionut Oprea

Studium Green: Jumătate din apartamentele Wings au fost vândute

Ionel Albu

WDP eyes the next level opportunities

Ionut Oprea

CTP pregătește obținerea certificării BREEAM

Ionut Oprea

MIPIM 2020 transforms

Ionut Oprea

Un spital modular va fi construit în curtea Spitalului Elias pentru pacienții cu Covid-19. Va fi gata în 4 săptămâni, iar proiectul poate fi replicat oriunde în țară

Papuc Irina

Una dintre cele mai frumoase case din Sibiu, scoasă la vânzare cu 2 milioane de euro

Papuc Irina

iQuest – 1.600 mp in Coresi Business Park

Transilvania Business

ADLO: Responsibility can bring new opportunities

Ionut Oprea

Itinera Spa va construi pasajul Oltenița

Ligia Voro

APIA a autorizat spre plată peste 17 milioane de euro pentru 55.460 de fermieri

Papuc Irina

2018 – Forum Real Estate Constructii Materiale si Servicii

Ionut Oprea

Leave a Comment