București Real Estate

36 de clădiri office în curs de certificare green

Interesul crescut pentru certificările verzi de tipul LEED și BREEAM a continuat și în acest an, în special pentru proiectele de birouri. La începutul lui 2017, peste 1,22 milioane mp de spații de birouri aveau astfel de certificări și încă 36 de clădiri, cu aproximativ 785.000 mp de birouri, se află în prezent în curs de certificare, potrivit datelor Colliers International.

 Piața de birouri din România a atins pragul de 3 milioane mp în 2016, iar dezvoltarea cantitativă din ultimii ani a acestui sector a fost dublată de o dezvoltare calitativă, prin prisma stocului certificat LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sau BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method). Din totalul certificărilor verzi acordate în 2016, 80% au fost acordate pentru proiectele de birouri.

„Dezvoltatorii și proprietarii se concentrează tot mai mult pe eficiența, sustenabilitatea și performanțele de mediu ale clădirilor. Acestea reprezintă noua tendință pe piața imobiliară, aproximativ 785.000 mp de spații de birouri, respectiv 36 de clădiri, fiind în curs de certificare”, a declarat Ștefania Baldovinescu, Senior Partner și director Real Estate Management Services (REMS) în cadrul Colliers International Romania.

„Dacă înainte de 2011, stocul de clădiri de birouri din România cu certificări verzi era estimat în jurul a 78.000 mp, acesta s-a extins considerabil de la an la an, de la 131.000 mp în 2011 la 1,18 milioane mp în 2016. Din acest total, 815.000 mp certificați se regăsesc în București, 248.000 mp în Cluj-Napoca și 69.000 mp în Timișoara, acestea fiind și cele mai dezvoltate piețe de birouri din țară”, a adăugat Ștefania Baldovinescu.

În 2016, echipa de Certificări Verzi din cadrul departamentului REMS al Colliers International Romania s-a extins, ca urmare a creșterii cotei de piață pe acest segment, ajungând în prezent la șase specialiști: patru LEED Green Associates, un specialist LEED AP Building Design+Construction, BREEAM Assessor, BREEAM In-Use Assessor, și un specialist LEED AP Operations+Maintenance. Anul trecut, echipa Colliers  a obținut certificări verzi pentru aproximativ 600.000 mp, dintre care peste 300.000 mp au fost clădiri de birouri.

La nivel european, România se clasează printre piețele tinere din punct de vedere al certificărilor verzi. În regiunea Europa Centrală și de Est, România concurează cu țări precum Polonia, care are un total de 409 de clădiri certificate, în timp ce țările din restul regiunii însumează 441 de astfel de clădiri.

 „Comparativ cu țările din regiunea Europei Centrale și de Est, cum ar fi Polonia, care deține cel mai mare stoc de clădiri verzi, România poate fi considerată o piață emergentă. În ceea ce privește clădirile de birouri, în 2016 aproximativ 50% din spațiile de birouri din Polonia erau certificate, iar în România, în decursul aceluiași an, peste 39% din totalul stocului de birouri deținea certificări LEED sau BREEAM”, a încheiat Ștefania Baldovinescu.

Interesul dezvoltatorilor pentru certificarea proiectelor imobiliare crește atât datorită sustenabilității clădirilor verzi, cât și datorită diferenței mici de costuri asociate acestor tip de clădiri față de clădirile convenționale. Conform datelor Colliers International, costurile de construcție pot fi mai mari cu până la 12,5%, însă majoritatea clădirilor implică un cost mai mare cu până la 4%, aceste variații în costuri producându-se în funcție de nivelul certificării.

Related posts

Volumul total de investiții din CEE în 2019 depășește performanța record din 2018

Papuc Irina

Asociația de afaceri Belgia-România "BEROBA" devine Cameră de Comerț Bilaterală

Ionut Oprea

Shopping City Piatra Neamt, in portofoliul Optim PM

Ionut Oprea

Sanador face teste de coronavirus la cerere, cu 350 de lei

Nora Dumitrescu

Auchan introduce prima colecție vestimentară semnată de un designer român

Nicolae Pop

A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan din București: E nevoie de o investiție de 400 de milioane de euro

Papuc Irina

Curs de bună practică pentru organizarea și implementarea procedurilor de curățenie profesională în clădiri

redactia

Politica comercială a UE – noi oportunităţi şi provocări pentru mediul de business din România

Ligia Voro

Transparenţa pe piaţa imobiliară, în viziunea Veridio

Ligia Voro

Sectorul energetic și cel bancar, cele mai atractive pe bursă anul viitor

Stefana Muresan

Stables, co-working în stil art-deco pentru succes la Cluj

Ionut Oprea

Conformarea la GDPR, urmărită prin investigații de către autoritățile de protecția datelor din UE

Nicolae Pop

HAGAG demarează lucrările la H VICTORIEI 109

Stefana Muresan

Blake Horsley, country head P3 Romania

Transilvania Business

Cora, proiect mixt la Cluj: hotel, office & mall? Proiect in dezbatere.

Nora Dumitrescu

Dunwell: 2.500 mp pentru Farmasi, in CTPark București

Papuc Irina

Norbert Ebinger preia managementul D-Link România

Nicolae Pop

Premiul The COTERIE Best Handbag, câștigat de Atribut la New York

Ligia Voro

iQuest – 1.600 mp in Coresi Business Park

Transilvania Business

Prețurile apartamentelor din Cluj, mai mari cu 6,5%

Stefana Muresan

Mulberry Development, două prestigioase distincţii la nivel national

Stefana Muresan

Cel mai mare complex rezidențial din Timișoara, City of Mara, infuzie de peste 10 mil lei

Stefana Muresan

Building Home Bucharest 2019

redactia

P3 oferă clienților săi oportunitatea de a aduce forță de muncă cu trenul în parcul de pe A1

Papuc Irina

Leave a Comment