Pentru o economie în creştere, avem nevoie de cât mai multe privatizări pe bursă, de listări de mari companii şi de o educaţie susţinută la nivel naţional, astfel încât investiţia în piaţa de capital să devină o regulă pentru cetăţenii care au disponibilităţi financiare şi pe care le ţin doar în bănci sau sub pernă, a declarat Dorel Goia, acţionarul majoritar al Grupului TeraPlast, într-un interviu acordat ziarului Bursa.
În ceea ce privește aşteptările pe care le are de la stat, Dorel Goia, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Transilvania, a subliniat nevoia de predictibilitate: „Să nu schimbăm regulile jocului decât foarte rar. De exemplu, ne-am obişnuit cu faptul că dobânzile sunt foarte mici. De-a lungul anilor, am plătit şi 180% pentru creditele bancare. Acum, 3% ni se pare nimic. Nu-mi doresc mai mult decât atât. De asemenea, 16% impozit pe profit este perfect. Poate fi şi 18%, dar să rămână 18% un număr de ani, pentru că, altfel, nu putem să facem planuri de business. Ne pierdem încrederea”.
Goia a vorbit si despre migrația forței de muncă de la privat la stat, spunând că „sunt sisteme care se autoreglează. Noi majorăm salariile ca să stopăm emigraţia sau migraţia în companiile din aceeaşi localitate, de regulă. În cazul nostru, al TeraPlast, forţa calificată de muncă nu se duce niciodată la stat, pentru că este mai bine plătită la noi decât în cadrul instituţiilor bugetare. Nivelul salariilor pe care le dăm noi este peste media pieţei muncii din localităţile respective. Aşadar, ne adaptăm, facem ceea ce este oportun să facem”.
Cu privire la evoluţia pieţei de capital, potrivit lui Dorel Goia, este nevoie de cât mai multe privatizări pe bursă, de listări de mari companii şi de o educaţie susţinută la nivel national, astfel încât investiţia în piaţa de capital să devină o regulă pentru cetăţenii care au disponibilităţi financiare şi le ţin, la ora actuală, doar în bănci sau sub pernă.
În cadrul aceluiași interviu, președintele Consiliului de Administrație al Teraplast a vorbit și despre insolvenţa companiei mureșene Romcab, susținând că speră ca aceasta să-şi continue activitatea, „pentru că Romcab era unul din marii jucători, iar producţia era exportată aproape în totalitate, pentru că a oferit peste 500 de locuri de muncă în oraşul Târgu Mureş şi pentru că a plătit impozit pe profit. Până la urmă, insolvenţa Romcab este o pierdere pentru economia judeţului Mureş, dar şi pentru economia naţională”.
Citește și:
IULIUS anunță numele proiectului de reconversie și regenerare urbană de la Cluj-Napoca: RIVUS
Cel mai nou proiect de reconversie și regenerare urbană propus de grupul IULIUS, la Cluj-Napoca, al cărui Plan…
10 septembrie 2024
Sondaj: 60% dintre companiile din România au investit în ultimii ani în programe de well-being pentru angajați
În contextul schimbărilor semnificative pe piața muncii din România, printre care provocările legate de atragerea și retenția talentelor…
8 septembrie 2024
OMV Petrom externalizează unele servicii către Bonatti S.p.A. Parma
Consiliul Concurenței a autorizat, după analizarea atentă cererii înaintate de OMV Petrom S.A., tranzacția prin care compania intenționează…
6 septembrie 2024
BUCHAREST FOOD SUMMIT ediția a VII-a
BUCHAREST FOOD SUMMIT ediția a VII-a va avea loc în perioada 09-11 octombrie 2024. Considerat cel mai important…
6 septembrie 2024
OMV Petrom a abandonat sute de sonde în Bihor și Sălaj anul acesta
OMV Petrom SA a depus solicitări către Agențiile pentru Protecția Mediului din mai multe județe ale țării pentru…
5 septembrie 2024
Telekom România Mobile Communications face schimbări la vârf
Începând cu data de 2 septembrie 2024, dl. Florin Petolea, Chief Technology & Information Officer (CTIO) își încheie…
3 septembrie 2024
Mihai Jurca, director general interimar al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea
Începând cu 2 septembrie 2024, Mihai Jurca, este director general interimar al Agenție de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO).…
2 septembrie 2024
S-a aprobat cea mai mare investiție de reconversie urbană din România
Cea mai mare investiție de reconversie urbană din România, aprobată de Consiliul Local Cluj-Napoca – jumătate de miliard…
30 august 2024