Lideri si afaceri

OMV Petrom, profit net în creștere de peste două ori, în T1

Grupul OMV Petrom a afișat un profit net de 618 milioane de lei în primul trimestru din acest an, în creștere de peste două ori (114%) comparativ cu rezultatul net raportat în perioada similară a anului trecut, care s-a cifrat la 288 de milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare consolidate publicate joi.
Profitul net atribuibil acționarilor se cifrează la 619 milioane de lei, față de 291 milioane de lei în T1 2016, iar profitul net CCA atribuibil acționarilor (după deducerea profitului net atribuibil interesului minoritar, n.r.) a crescut la 586 milioane lei, de la 330 milioane lei (plus 77%). Profitul pe acțiune a fost de 0,0109 lei, față de 0,0051 în perioada similară a anului trecut.
Grupul OMV Petrom a înregistrat vânzări de 4,653 miliarde de lei, în creștere cu 27% față de perioada ianuarie — martie 2016, pe fondul prețurilor semnificativ mai ridicate la țiței și al volumelor mai mari ale vânzărilor de gaze naturale și electricitate, care au contrabalansat reducerea ușoară a cantităților de produse petroliere vândute și scăderea prețurilor la gaze naturale.
Pe de altă parte, investițiile grupului s-au redus cu 54%, la 353 milioane de lei, influențate în principal de reducerea investițiilor în perimetrul neptun Deep și de finalizarea unor proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în 2016.
“În trimestrul I din 2017, am reușit să fructificăm condițiile de piață mai bune printr-o performanță operațională și financiară solidă. Am înregistrat un flux de trezorerie din activități de exploatare substanțial îmbunătățit, de 1,3 miliarde lei, care, coroborat cu reducerea investițiilor, a condus la obținerea unui flux de trezorerie extins de 646 milioane lei. Prețurile crescute ale țițeiului și cererea mai mare de produse petroliere aferentă vânzărilor cu amănuntul, împreună cu disciplina continuă privind costurile, s-au reflectat într-un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 767 milioane lei, aproape jumătate din cifra aferentă întregului an 2016. În Upstream, am continuat reducerea costurilor de producție, iar scăderea producției a fost în linie cu estimarea pentru întregul an 2017, datorită contribuției proiectului Lebada Est NAG. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 3% față de T1/16, ca urmare a îmbunătățirii performanței generale, gestionării stricte a costurilor, și susținut de marjele solide de rafinare. Rezultatul din exploatare în T1/17 a fost susținut, de asemenea, de măsurile de relaxare fiscală din România, în particular de eliminarea impozitului pe construcții speciale, începând cu ianuarie 2017”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.
Compania austriacă OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, Ministerul Energiei are o participaţie de 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,78% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Related posts

CCIFER a celebrat 20 de ani in România cu tema “Pas-de-deux”

Transilvania Business

Guvernul a decis înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Stefana Muresan

Oxygen – prima agenție națională de comunicare ce își deschide birou la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Crama Liliac, în căutarea unui investitor care să dezvolte cabane în mijlocul viei, investiţie de circa 350.000 euro

Stefana Muresan

Fuziuni și achiziții în România: 19 tranzacții în primul trimestru al anului

Ion Surdu

B | Smartree ofera servicii de salarizare pe orice platforma software a clientilor

Familia Mureşan din Gherla, reţea de 23 de magazine de mezeluri în judeţul Cluj

redactia

Techsylvania 2018, între speakeri internaționali, record de participanți și incubatoare anunțate în premieră

redactia

Sebeș: Italienii de la Savini Due, cifră de afaceri de 5,6 mil. euro, în T1

Stefana Muresan

Campionii Coman. Tatăl și fiul.

Ligia Voro

TeraPlast vinde companiile TeraSteel, TeraSteel DOO Serbia și Wetterbest

Ion Surdu

Compania Unifarm, un business de succes dublat de activitate cu caracter social-sanitar

Stefana Muresan

Holcim : Mobilitatea urbana trebuie realizata cu solutii durabile

Ionel Albu

POZITIV TB: Dr. Sebastian Văduva – „Criza este și un fenomen economic de curățire a sistemului”

Traian Dan

Piața de Real Estate din România dă semne de maturizare. Ce înseamnă asta pentru retail, industrial & logistics, office & residential

Papuc Irina

Brașov: Magazin de mobilă de 5.000 de metri pătrați

Stefana Muresan

Partenerul Enel, Icon Business Advisor, a deschis primul punct de vânzare în Tîrgu-Mureș

redactia

FOTO-VIDEO: Beer’s Point, automatizare de top în drumul spre extinderea internațională

Transilvania Business

Green Residence. O nouă ofertă imobiliară în Tîrgu-Mureș, de la un nou jucător

Ligia Voro

Liderul pieței cărnii de pasăre din România, Transavia, anunță că poate produce la capacitate de 100% până inclusiv în septembrie

Ion Surdu

Transavia construiește primul spital pentru recuperarea copiilor cu handicap locomotor din România

Nicolae Pop

Cluj: Pehart Tec Grup, credit de 24 mil. euro

Stefana Muresan

Rotaract, o organizație foarte deschisă la idei de proiecte și parteneriate

Ligia Voro

Neil McGregor, noul președinte al Camerei de Comerț Româno – Britanice

redactia

Leave a Comment