Grupul OMV Petrom a afișat un profit net de 618 milioane de lei în primul trimestru din acest an, în creștere de peste două ori (114%) comparativ cu rezultatul net raportat în perioada similară a anului trecut, care s-a cifrat la 288 de milioane de lei, potrivit rezultatelor financiare consolidate publicate joi.
Profitul net atribuibil acționarilor se cifrează la 619 milioane de lei, față de 291 milioane de lei în T1 2016, iar profitul net CCA atribuibil acționarilor (după deducerea profitului net atribuibil interesului minoritar, n.r.) a crescut la 586 milioane lei, de la 330 milioane lei (plus 77%). Profitul pe acțiune a fost de 0,0109 lei, față de 0,0051 în perioada similară a anului trecut.
Grupul OMV Petrom a înregistrat vânzări de 4,653 miliarde de lei, în creștere cu 27% față de perioada ianuarie — martie 2016, pe fondul prețurilor semnificativ mai ridicate la țiței și al volumelor mai mari ale vânzărilor de gaze naturale și electricitate, care au contrabalansat reducerea ușoară a cantităților de produse petroliere vândute și scăderea prețurilor la gaze naturale.
Pe de altă parte, investițiile grupului s-au redus cu 54%, la 353 milioane de lei, influențate în principal de reducerea investițiilor în perimetrul neptun Deep și de finalizarea unor proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în 2016.
“În trimestrul I din 2017, am reușit să fructificăm condițiile de piață mai bune printr-o performanță operațională și financiară solidă. Am înregistrat un flux de trezorerie din activități de exploatare substanțial îmbunătățit, de 1,3 miliarde lei, care, coroborat cu reducerea investițiilor, a condus la obținerea unui flux de trezorerie extins de 646 milioane lei. Prețurile crescute ale țițeiului și cererea mai mare de produse petroliere aferentă vânzărilor cu amănuntul, împreună cu disciplina continuă privind costurile, s-au reflectat într-un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 767 milioane lei, aproape jumătate din cifra aferentă întregului an 2016. În Upstream, am continuat reducerea costurilor de producție, iar scăderea producției a fost în linie cu estimarea pentru întregul an 2017, datorită contribuției proiectului Lebada Est NAG. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 3% față de T1/16, ca urmare a îmbunătățirii performanței generale, gestionării stricte a costurilor, și susținut de marjele solide de rafinare. Rezultatul din exploatare în T1/17 a fost susținut, de asemenea, de măsurile de relaxare fiscală din România, în particular de eliminarea impozitului pe construcții speciale, începând cu ianuarie 2017”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016.
Compania austriacă OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, Ministerul Energiei are o participaţie de 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,78% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.
Citește și:
Turul României va fi transmis în 50 de țări prin intermediul Eurosport
Federația Română de Ciclism și Auchan Retail România au încheiat un parteneriat cu Eurosport pentru difuzarea rezumatelor din…
11 august 2022
Continental continuă să se extindă la Sibiu
Continental, companie tehnologică, anunță investiții noi la sediul din Sibiu. Compania se pregătește pentru construirea unei noi clădiri,…
11 august 2022
Wizz Air aniversează 3 milioane de pasageri pe Aeroportul Iași
Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere și cea mai sustenabilă din Europa, anunță că a…
9 august 2022
ATP Bus, autobuzul electric al companiei românești ATP Trucks, va fi testat și de Antibiotice Iași
ATP Trucks Automobile, compania românească producătoare de autovehicule de transport rutier și persoane, are omologate până în prezent:…
9 august 2022
Gebrüder Weiss România, creștere record a cifrei de afaceri cu 43% în 2021
Gebrüder Weiss România, unul dintre principalii jucători ai pieței locale de transport și soluții logistice, a raportat, la…
2 august 2022
ZF deschide viitorul mobilității electrice
Portofoliul ZF în domeniul controlului mișcării și experiența sa în sisteme de frânare, direcție și suspensie activă, oferă…
1 august 2022
Cel mai mare eveniment dedicat leadershipului feminin se întâmplă mâine la Radisson Blu Hotel Cluj Napoca
Mâine are loc cea mai mare conferință din România, dedicată leadershipului feminin, The Woman. Ajunsă la cea de…
27 iulie 2022
CESAROM: Investiție de 1 milion de lei într-un nou showroom în București
Lasselsberger Ceramics România, deținătorul brandului CESAROM și unicul producător local de plăci ceramice, anunță începerea lucrărilor pentru deschiderea…
20 iulie 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
Evoluția acțiunilor Romgaz la BVB, în Semestrul I 2022
În Semestrul I al exercițiului financiar 2022, […]
15 august 2022
Despăgubiri pentru zboruri anulate sau întârziate. Noutăți de pe piața operatorilor aerieni
Cum cei mai multi fie sunteti deja in concediu […]
14 august 2022
Romgaz, bilanț fabulos pentru Semestrul I 2022. Cine conduce sucursalele mureșene
Conducerea Societății Naționale de Gaze […]
14 august 2022
Licitație pentru mai multe spații comerciale din piețele târgumureșene
SC Administrator Imobile și Piețe SRL scoate […]
14 august 2022
Fabrică de înghețată, de vânzare în Sângeorgiu de Mureș
Corpul Executorilor Bancari BRD a demarat, în […]
13 august 2022
Parc fotovoltaic nou, în comuna Șincai
Conducerea societății Reenergy Solarfun SRL, […]
13 august 2022
INVESTIȚIE. Căsuțe de vacanță și restaurant, lângă Lacul Ursu Sovata
Laczko Alajos și Laczko Izabella, în calitate […]
13 august 2022