București Real Estate

C&W Echinox: in 2016, tranzactiile cu terenuri au atins un nou record

Piata terenurilor din Bucuresti a atins anul trecut un nou record, in volum, fiind tranzactionate loturi cu o suprafata cumulata de 110 hectare, in crestere cu 144% fata de 2015 si cu 3,5% mai mult fata de cele 106 hectare tranzactionate in 2007, precedentul an record pentru piata terenurilor din Capitala.

Ca valoare, piata terenurilor s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, in crestere cu 41% fata de 2015. Anul trecut, piata a fost impulsionata in primul rand de sectorul rezidential, care a atras investitori in zona de nord a orasului, dar si de sectorul logistic, care continua sa se dezvolte accelerat in vest, la intrarea pe autostrada Bucuresti – Pitesti. De altfel, aproape 90% din suprafata terenurilor tranzactionate anul trecut este destinata dezvoltarii unor proiecte rezidentiale (62,8%) sau logistice (26,4%).

Cea mai mare tranzactie, atat ca volum, cat si ca valoare, a fost reprezentata de achizitia de catre grupul Vastint a unui teren de 48 de hectare din zona Baneasa pentru dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidential. Tot un proiect mixt, cu o componenta rezidentiala semnificativa, dar si cu spatii de retail si de birouri, va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca, achizitionat anul trecut de grupurile One United si Auchan. De altfel, One United a fost anul trecut cel mai activ investitor local in piata terenurilor din Bucuresti, grupul realizand trei achizitii in zona de centru-nord a orasului pentru a-si extinde portofoliul de proiecte rezidentiale destinate segmentului medium-high.

Pentru a acoperi cererea de apartamente venita din partea angajatilor care lucreaza in cladirile de birouri din zona de nord a Capitalei si investitori precum Prime Kapital, Morad Group si Shikun & Binui au cumparat suprafete importante de teren in zona Pipera pentru dezvoltarea unor proiecte rezidentiale. Revenirea interesului pentru sectorul rezidential din nordul Capitalei vine dupa o perioada destul de lunga cu activitate scazuta. Datele centralizate de Institutul National de Statistica arata ca anul trecut in Sectorul 1 al Capitalei au fost date in folosinta doar 380 de locuinte noi dintr-un total de 3.838 de unitati locative livrate la nivelul Bucurestiului.

Pe de alta parte, activitatea de tranzactionare pe segmentul terenurilor destinate cladirilor de birouri a fost mai scazuta si s-a concentrat pe loturi mai mici din zone centrale, precum Calea Victoriei, unde grupul belgian Atenor a cumparat un lot de peste 5.000 de metri patrati in vederea dezvoltarii proiectului Dacia I.

Alexandru Mitrache, Commercial Land Development Cushman & Wakefield Echinox: „Pe langa o crestere a volumului si a valorii terenurilor tranzactionate, remarcam si o diversificare semnificativa a profilului de cumparatori. Astfel, companii precum Strabag Real Estate sau Prime Kapital au realizat anul trecut primele achizitii de terenuri in Bucuresti, in timp ce grupuri precum Atenor, Hanner sau Auchan au realizat noi tranzactii dupa mai multi ani de inactivitate. Ne asteptam ca in acest an sa vedem o activitate in crestere in randul dezvoltatorilor de birouri, pe fondul unui stoc de proiecte noi destul de limitat pentru perioada 2019 – 2020, dar si pe segmentul de retail Bucurestiul a demonstrat ca poate absorbi noi spatii moderne, fie ca vorbim de box-uri individuale, parcuri de retail si chiar proiecte de tip mall”.

Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield in Romania, detinut si operat independent. Echipa de peste 50 de profesionisti ofera o gama completa de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor si chiriasilor pe toate segmentele pietei imobiliare.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali in domeniul serviciilor imobiliare comerciale, ajutandu-si clientii sa transforme modul in care oamenii lucreaza, cumpara si traiesc. Cei 43.000 de angajati ai companiei din mai mult de 60 de tari furnizeaza perspective locale si globale, reusind sa creeze o valoare semnificativa pentru proprietarii si investitorii din intreaga lume.

Cushman & Wakefield se pozitioneaza printre cele mai mari firme care ofera servicii imobiliare, avand venituri de 5 miliarde de dolari in cadrul serviciilor principale ale companiei: inchirieri, gestionarea activelor, piete de capital, administrarea proprietatilor (numit C&W Services), servicii globale de administrare, gestionarea investitiilor (numit DTZ Investors), servicii de proiect si de dezvoltare, reprezentarea chiriasilor, evaluare si consultanta.

Related posts

Industria aeronuatică românească la Paris Air Show

Ligia Voro

Vorbim despre viitorul din câmpul muncii la Tomorrow@Work

Stefana Muresan

The company Facilities Management Services forecasts a 115% increase in turnover for 2018

redactia

TAGRO made by IRUM, lansat oficial și la INDAGRA 2018

redactia

SHARE Bucharest 2017

Ionut Oprea

Omul de afaceri elvețian care a dezvoltat proiectul Coresi din Braşov, investiţie de 5 mil. euro într-un centru de radioterapie în Constanţa, primul dintr-un lanţ de zece programate

Stefana Muresan

Andrei Ianculescu recrutat pentru coordonarea departamentului de Project Management

Ligia Voro

Hattrick Office Building in Sibiu

Ionut Oprea

One week left – Romania at ExpoReal 2016

Transilvania Business

BVB a implementat măsuri pentru ca activitatea să nu fie afectată de extinderea COVID-19

Ligia Voro

foodpanda: Comenzile online de mâncare s-au dublat în iunie față de începutul anului

Ligia Voro

Frank Hajdinjak, directorul general E.ON România, părăsește compania

Ligia Voro

Chiria percepută în parcurile Tetarom, suspendată pe timpul stării de urgență

Nora Dumitrescu

Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar București, dotată de Salvați Copiii

Ligia Voro

Cei mai importanți jucători din industria agriculturii și-au dat întâlnire la cea de-a VII-a ediție a „Romanian Food & Agribusiness Conference”

Papuc Irina

ODE HAS STARTED PRODUCING IN ITS ESKİŞEHİR FACTORY

Raluca Ursu

Studiu EnergyPal: Doar 14% dintre companii au un sistem de smart metering pe echipamentele principale

Stefana Muresan

Ian Worboys – “Industry Professional of the Year”

Winners – CEE Investment & Green Building Awards 2016

Ionut Oprea

Dezvoltați competențe în workplace, property și facility management la ROFMEX 2019

Ionut Oprea

ATENOR announces the leasing of the entire project DACIA ONE

Stefana Muresan

MUREȘ: Green Residence – un proiect rezidențial la cel mai înalt nivel!

Ligia Voro

Doar o comunitate de afaceri puternică poate crea unitate

Ionut Oprea

Oasis Retail Development se asociează cu grupul austriac Supernova și demarează proiectul Prima Shopping Center Sibiu

redactia

Leave a Comment