Cultural Timiș Ultimele stiri

Morminte, descoperite în cadrul lucrărilor de amenajare a Parcului Central din Timișoara

Trei morminte despre care încă nu se ştie de când datează, dar şi fragmente ceramice şi de chirpici din epoca Bronzului au fost descoperite într-un parc aflat în reamenajare, la Timişoara, însă arheologii se aşteaptă să găsească aici un stăvilar, dar şi o necropolă de la finalul epocii Bronzului, începutul epocii Fierului.
”S-a descoperit câte ceva în Parcul Central şi avem supraveghere arheologică, nu descărcare cu cercetare, ci supraveghere”, a anunţat primarul Nicolae Robu.
Arheologul Dorel Micle, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, a declarat, pentru News.ro, că în acest parc au fost găsite vestigii din epoca Bronzului şi trei morminte.
„Au fost găsite câteva vestigii din epoca Bronzului, mai exact câteva fragmente de chirpici şi fragmente ceramice. De asemenea, au fost găsite trei morminte, dar nu ştim din ce epocă datează acestea. Urmează să primim aviz de la Ministerul Culturii să putem intra cu săpăturile în acea zonă”, a spus Dorel Micle, conform news.ro.
Arheologii spun că în acest parc, în care în prezent se fac lucrări de reamenajare şi care este închis pentru public, s-ar afla îngropat cel mai mare stăvilar din cele patru pe care le-a avut Timişoara, după ocupaţia austraică. Aceste stăvilare aveau rolul de a menţine controlul apei care umplea şanţul de apărare al cetăţii oraşului.
De asemenea, arheologii se aşteaptă să mai găsească în acest parc şi o necropolă ce datează de la sfârşitul epocii Bronzului, începutul epocii Fierului.
Un astfel de stăvilar a fost descoperit, în urmă cu patru ani, tot în zona centrală a oraşului, în timpul şantierului pentru ridicarea cladirilor de birouri City Business Centre. Acesta a fost complet restaurat, pe banii investitorului, şi pus în valoare în vecinătatea CBC, timişorenii şi turiştii bucurându-se de un minimuzeu în aer liber.
La sfârşitul lunii mai, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de reamenajare a Parcul Scudier, mai cunoscut de timişoreni drept Parcul Central, aflat în vecinătatea Catedralei Mitropolitane din Timişoara.
Parcul va fi transformat într-o grădină vieneză. Vor fi plantate nu mai puţin de 86 de specii de arbori şi arbuşti, dar şi 1.552 de exemplare de plante perene din 25 de specii, de diferite culori.
La intrarea dinspre Catedrala Mitropolitană urmează să fie poziţionate coloane de marmură, dar va fi inscripţionat şi numele parcului.
Toate intrările în parc urmează să fie refăcute şi rearanjate şi va fi amenajat şi un foişor unde pot fi susţinute concerte de muzică. Conform planului Primăriei, va fi amenajat şi un labirint.
Lucrările de reamenajare a acestui parc costă 6.500.000 lei, la care se adaugă TVA, bani din bugetul local, durata lucrarilor fiind estimată la 12 luni, însă ar putea dura mult mai mult, din cauza vestigiilor arheologice ce se vor găsi aici.

Related posts

Topul companiilor care au contribuit la bugetul local din Alba Iulia în 2017: Apulum, Elit și Mall Alba

Stefana Muresan

Groupe Renault România sponsorizează cu 100 vehicule Dacia și Renault

Ligia Voro

Ansamblu rezidențial în stil toscan, la Arad

Stefana Muresan

Filiala din Sibiu a unuia dintre cei mai importanți furnizori pe plan internațional de sisteme de conectare a împlinit 14 ani

Papuc Irina

Primele 11 autobuze electrice ajung la Cluj, finanțare din fonduri elveţiene

Stefana Muresan

Investitorii străini fac legea în Ardeal

Nora Dumitrescu

Asociația de afaceri Belgia-România "BEROBA" devine Cameră de Comerț Bilaterală

Ionut Oprea

Deputații ardeleni din Parlamentul European, despre viitorul buget al UE: „Este ultimul tren al României spre dezvoltare”

Ion Surdu

Cele mai mari zece companii din industrie –printre care Continental, Autoliv, Takata şi Michelin – afaceri de 53 de miliarde de lei

Stefana Muresan

Bosch construiește o fabrică în Simeria

Stefana Muresan

Metalica Oradea a donat 100 de produse grupurilor vulnerabile din Oradea

Traian Dan

Corina Creţu: Reiterez disponibilitatea mea şi a serviciilor DG REGIO de a finanţa prin fonduri europene studiul de fezabilitate şi etapizarea construcţiei autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni

redactia

Corteva Agriscience intenționează să deschidă un Centru de tehnologii pentru tratarea semințelor

Ligia Voro

Compania de armament Romarm va produce echipamente sanitare, măşti şi combinezoane de protecție pentru medici

Ion Surdu

Șase oferte pentru modernizarea subsecțiunii de cale ferată Cața – Apața, contract de 2,86 miliarde lei

Stefana Muresan

WE LOVE RETRO – Cel mai așteptat festival de muzică retro din România, în această sâmbătă la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Urbano Cluj Vest, o investiție de 14 milioane de Euro

Papuc Irina

„Tranzacțiile M&A: aspecte cheie juridice, fiscale și de business într-o perspectivă 360 de grade” are loc pe 19 noiembrie la București

Papuc Irina

Romsilva face curierat cu lemn de foc la Cluj

Nora Dumitrescu

Lecoimpex, sprijin total pentru fermieri

Transilvania Business

PRIMER anunță o criză a medicamentelor fabricate în România: Explozie a preţului materiilor prime fabricate în China

Papuc Irina

Încă 50.000 de euro de la GapMinder pentru startupul cu cea mai accelerată evoluție

Ligia Voro

Cinci investitori, interesați să construiască în parteneriat public – privat autostrada de 1,36 miliarde euro spre Brașov

redactia

Dezvoltatorul Novis Plaza anunță: Corpul A – închiriat în totalitate!

Ligia Voro

Leave a Comment