Cultural Timiș Ultimele stiri

Morminte, descoperite în cadrul lucrărilor de amenajare a Parcului Central din Timișoara

Trei morminte despre care încă nu se ştie de când datează, dar şi fragmente ceramice şi de chirpici din epoca Bronzului au fost descoperite într-un parc aflat în reamenajare, la Timişoara, însă arheologii se aşteaptă să găsească aici un stăvilar, dar şi o necropolă de la finalul epocii Bronzului, începutul epocii Fierului.
”S-a descoperit câte ceva în Parcul Central şi avem supraveghere arheologică, nu descărcare cu cercetare, ci supraveghere”, a anunţat primarul Nicolae Robu.
Arheologul Dorel Micle, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, a declarat, pentru News.ro, că în acest parc au fost găsite vestigii din epoca Bronzului şi trei morminte.
„Au fost găsite câteva vestigii din epoca Bronzului, mai exact câteva fragmente de chirpici şi fragmente ceramice. De asemenea, au fost găsite trei morminte, dar nu ştim din ce epocă datează acestea. Urmează să primim aviz de la Ministerul Culturii să putem intra cu săpăturile în acea zonă”, a spus Dorel Micle, conform news.ro.
Arheologii spun că în acest parc, în care în prezent se fac lucrări de reamenajare şi care este închis pentru public, s-ar afla îngropat cel mai mare stăvilar din cele patru pe care le-a avut Timişoara, după ocupaţia austraică. Aceste stăvilare aveau rolul de a menţine controlul apei care umplea şanţul de apărare al cetăţii oraşului.
De asemenea, arheologii se aşteaptă să mai găsească în acest parc şi o necropolă ce datează de la sfârşitul epocii Bronzului, începutul epocii Fierului.
Un astfel de stăvilar a fost descoperit, în urmă cu patru ani, tot în zona centrală a oraşului, în timpul şantierului pentru ridicarea cladirilor de birouri City Business Centre. Acesta a fost complet restaurat, pe banii investitorului, şi pus în valoare în vecinătatea CBC, timişorenii şi turiştii bucurându-se de un minimuzeu în aer liber.
La sfârşitul lunii mai, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de reamenajare a Parcul Scudier, mai cunoscut de timişoreni drept Parcul Central, aflat în vecinătatea Catedralei Mitropolitane din Timişoara.
Parcul va fi transformat într-o grădină vieneză. Vor fi plantate nu mai puţin de 86 de specii de arbori şi arbuşti, dar şi 1.552 de exemplare de plante perene din 25 de specii, de diferite culori.
La intrarea dinspre Catedrala Mitropolitană urmează să fie poziţionate coloane de marmură, dar va fi inscripţionat şi numele parcului.
Toate intrările în parc urmează să fie refăcute şi rearanjate şi va fi amenajat şi un foişor unde pot fi susţinute concerte de muzică. Conform planului Primăriei, va fi amenajat şi un labirint.
Lucrările de reamenajare a acestui parc costă 6.500.000 lei, la care se adaugă TVA, bani din bugetul local, durata lucrarilor fiind estimată la 12 luni, însă ar putea dura mult mai mult, din cauza vestigiilor arheologice ce se vor găsi aici.

Related posts

Valoarea companiilor românești listate la bursă a crescut cu 8 miliarde de euro în patru ani

Stefana Muresan

Cu o tradiţie de 50 de ani în industria textilelor, Secuiana trimite 57% din producţie la export

redactia

A fost lansat site-ul oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Pagina este disponibilă în limbile română, engleză și franceză

redactia

NNDKP își consolidează serviciile în domeniul consultanței fiscale la nivel local

Ligia Voro

Juriul internațional Future Makers a desemnat start-up-urile câștigătoare ale premiilor de 20.000 de euro

Papuc Irina

Romsilva va regenera pădurile din zona Baia Sprie

Nora Dumitrescu

Zona Industrială Nord din Arad se extinde

redactia

Transavia, investiție într-o sală de conferințe pentru Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Stefana Muresan

MHP Consulting Romania a semnat contractul de închiriere pentru 5.300 mp spații de birouri în Record Park

Ligia Voro

Caravană de promovare a roboticii în județul Sălaj

Nora Dumitrescu

Transgaz, contracte de finanțare de 138 de milioane de euro

redactia

Societatea locală de transport în comun din Timişoara dezinfectează tramvaiele şi autobuzele cu lămpi UV, în valoare de mii de lei fiecare

Robert Bloancă

Cum va fi modernizată Piața Izvoare din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Connections intră pe piața din Asia

Ligia Voro

ADR Vest Timişoara susţine conceptul Industrie 4.0 în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene

Robert Bloancă

TeraSteel, creșteri de 2 cifre pe toate liniile în 2018

Stefana Muresan

Patru noi proiecte cu finanțare europeană, câștigate de Consiliul Județean Cluj

Stefana Muresan

Răzvan Ionele: „România are șansa să devină lider în EU la producția de echipamente medicale de protecție, dacă industria va obține sprijinul necesar. Este o oportunitate once in a lifetime”

Papuc Irina

FOTO: Brandul Herlitz aniversează 30 de ani cu o primă surpriză: programul “Profesori fericiți pentru România”  

Ligia Voro

Romsilva își înscrie pădurile

Ligia Voro

Timişoara primeşte bani europeni nerambursabili pentru un nou set de şapte noi garnituri de tramvai

Robert Bloancă

Restricțiile privind comerțul cu carne de porc în România, menținute din cauza ineficienței autorităților

Ligia Voro

La Craiova, primul Club de Programare dedicat elevilor cu deficiențe de auz din România Ford Romania

Ligia Voro

Universitatea Babeș-Bolyai împreună cu NTT DATA România lansează programul de master “Sisteme Informatice Avansate” în limba germană

Stefana Muresan

Leave a Comment