Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Intalnire reprezentanti operatori de sistem transport gaze naturale – TRANSGAZ, DESFA, BULGARTRANSGAZ, FGSZ si ICGB

Romania va gazdui la Bucuresti, in data de 19 iulie, intalnirea dintre reprezentantii operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia – DESFA, Bulgaria – BULGARTRANSGAZ, Romania – TRANSGAZ, Ungaria – FGSZ si ICGB – compania responsabila pentru dezvoltarea, construirea si operarea Interconectarii Grecia – Bulgaria, in scopul semnarii Memorandumului de Intelegere privind Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe directia Nord-Sud.
Potrivit unui comunicat de presa semnat de Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, reuniunea de la Bucuresti are o importanta deosebita in planul cooperarii energetice europene si regionale, fiind o ilustrare a participarii active a Romaniei si a companiilor din industria de profil la formatele de dialog dedicate obiectivelor strategice europene in domeniul securitatii energetice. Avansarea si aprofundarea cooperarii dintre partile semnatare ale Memorandumului privind Coridorului Vertical sunt complementare cu contributiile romane la activitatile CESEC, format in care proiectele propuse de Romania au fost avizate ca prioritare la nivel European.
La eveniment vor fi prezente inalte oficialitati ale Guvernului si Parlamentului Romaniei, precum si delegati ai Comisiei Europene din cadrul DG Energy, alaturi de managementul companiilor semnatare ale Memorandumului de Intelegere. In calitate de observatori au fost invitati sa participe operatori ai sistemelor de transport gaze naturale din Serbia – SRBIJAGAS, Ucraina – UKRTRANSGAZ, Slovacia – EUSTREAM si din Republica Moldova – VESTMOLDTRANSGAZ. La ceremonie se asteapta si participarea unor companii cu care TRANSGAZ are relatii de colaborare, printre care EXXON MOBIL, OMV Petrom, SOCAR Romania, BLACK SEA OIL AND GAS, DELOITTE ROMANIA, precizeaza sursa citata.
Coridorul Vertical de transport gaze naturale constituie una dintre caile de consolidare si dezvoltare economica de-a lungul culoarului Nord-Sud, Memorandumul de Intelegere fiind rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru pozitionarea cat mai avantajoasa a proiectelor energetice propuse sau sustinute de companii romanesti pe lista obiectivelor prioritare ale Uniunii Europene si pentru a primi sprijin financiar european.
Memorandumul de Intelegere este precedat de “Declaratia Comuna privind dezvoltarea „Coridorului Vertical” a Ministrilor Energiei din Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia si “Declaratia Comuna a operatorilor sistemelor relevante de transport gaze naturale”, adoptate cu ocazia reuniunii din 9 septembrie 2016, a Grupului la Nivel Inalt pentru Conectivitatea Retelelor de Gaze in Europa Centrala si de Sud-Est (CESEC), declaratii prin care se mandateaza operatorii de transport si sistem sa actioneze pentru concretizarea acestui coridor.
Semnarea Memorandumului de Intelegere defineste intentia comuna a operatorilor de transport gaze naturale din Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia pentru o cooperare viitoare mai intensa in ceea ce priveste transportul gazelor naturale din Grecia, catre tarile tranzitate si dincolo de ele – inspre piata UE – via Bulgaria, Romania catre Ungaria, cu asigurarea posibilitatilor tehnice de reversibilitate.
Realizarea noii infrastructuri transfrontaliere va ridica nivelul de securitate energetica a Romaniei prin asigurarea premiselor de acces la surse si trasee diversificate de aprovizionare cu gaze naturale si prin interconectarea cu piata energetica regionala si europeana.
Construirea acestei infrastructuri va deschide oportunitati pentru implicarea furnizorilor de echipamente si servicii energetice din Romania si din restul Europei si va genera locuri de munca pentru lucrarile de executie si pentru exploatare pe teritoriul Romaniei. In perspectiva, este prevazut ca noua infrastructura sa fie conectata la posibilele noi surse de gaze naturale din Marea Neagra.
Conceptul Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe axa Nord-Sud, s-a conturat la Bruxelles in decembrie 2014, in contextul obiectivelor Uniunii Europene de a promova livrari sigure de energie la preturi competitive si de a asigura o mai buna interconectare intre retele nationale de transport gaze naturale, pentru a evita izolarea si pentru a contribui la diversificarea rutelor si surselor de aprovizionare ale Uniunii Europene, prin Coridorul Sudic, la crearea pietei unice europene.
De la lansare, CESEC a condus deja la dezvoltarea rapida a infrastructurii in regiune si la punerea in aplicare a normelor pietei Uniunii Europene, care contribuie la garantarea unor preturi mai echitabile pentru consumatori si la functionarea eficienta a pietelor energetice concurentiale. Prin obiectivele Uniunii Energetice, toate tarile din Europa Centrala si de Sud-Est vor putea avea acces la cel putin trei surse diferite de aprovizionare cu energie in viitor.
In competitia din cadrul formatului regional CESEC, sectiunea din Romania a coridorului de transport al gazelor naturale BRUA a fost selectata ca prioritate europeana intrucat contribuie la procesul de integrare a pietei, respectiv la incurajarea competitivitatii si la consolidarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a Uniunii Europene.
TRANSGAZ, operatorul sistemului de transport gaze naturale din Romania, a semnat cu reprezentantii Comisiei Europene, la 9 septembrie 2016, Acordul de Finantare prin Mecanismul Conectarea Europei aferent traseului prin Romania a coridorului de transport Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA). Prin acest acord, care este una dintre cele mai semnificative realizari din cadrul cooperarii regionale CESEC, Transgaz primeste 179,32 milioane euro, fonduri nerambursabile, pentru implementarea Proiectului BRUA-faza I.
Proiectul BRUA, sustinut de Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, este un proiect strategic pentru tara si regiune. Proiectul este dezvoltat in contextul necesitatii diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale ale tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a tarii noastre prin acces la noi surse, transportul inspre pietele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspica, asigurarii pe directia Bulgaria a unei capacitati de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si dezvoltarii unei capacitati de transport pe directia Ungaria de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II.
Prin pozitia geografica si potentialul sau, tara noastra are posibilitatea de a detine un rol important in ecuatia energetica regionala, atat prin valorificarea resurselor proprii, cat si printr-un rol activ in redistribuirea resurselor energetice transportate din zona Marii Caspice, Orientului Mijlociu si Mediteranei de Est pe piata europeana.
In perioada 27-28 septembrie 2017, Romania va fi gazda reuniunii Grupului la Nivel Inalt pentru Conectivitatea Retelelor de gaze in Europe Centrala si de Sud-Est ( CESEC).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Prețurile apartamentelor din Cluj, mai mari cu 6,5%

Articolul următor

Why is Turkey a hotspot for investors?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share