Romania va gazdui la Bucuresti, in data de 19 iulie, intalnirea dintre reprezentantii operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia – DESFA, Bulgaria – BULGARTRANSGAZ, Romania – TRANSGAZ, Ungaria – FGSZ si ICGB – compania responsabila pentru dezvoltarea, construirea si operarea Interconectarii Grecia – Bulgaria, in scopul semnarii Memorandumului de Intelegere privind Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe directia Nord-Sud.
Potrivit unui comunicat de presa semnat de Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, reuniunea de la Bucuresti are o importanta deosebita in planul cooperarii energetice europene si regionale, fiind o ilustrare a participarii active a Romaniei si a companiilor din industria de profil la formatele de dialog dedicate obiectivelor strategice europene in domeniul securitatii energetice. Avansarea si aprofundarea cooperarii dintre partile semnatare ale Memorandumului privind Coridorului Vertical sunt complementare cu contributiile romane la activitatile CESEC, format in care proiectele propuse de Romania au fost avizate ca prioritare la nivel European.
La eveniment vor fi prezente inalte oficialitati ale Guvernului si Parlamentului Romaniei, precum si delegati ai Comisiei Europene din cadrul DG Energy, alaturi de managementul companiilor semnatare ale Memorandumului de Intelegere. In calitate de observatori au fost invitati sa participe operatori ai sistemelor de transport gaze naturale din Serbia – SRBIJAGAS, Ucraina – UKRTRANSGAZ, Slovacia – EUSTREAM si din Republica Moldova – VESTMOLDTRANSGAZ. La ceremonie se asteapta si participarea unor companii cu care TRANSGAZ are relatii de colaborare, printre care EXXON MOBIL, OMV Petrom, SOCAR Romania, BLACK SEA OIL AND GAS, DELOITTE ROMANIA, precizeaza sursa citata.
Coridorul Vertical de transport gaze naturale constituie una dintre caile de consolidare si dezvoltare economica de-a lungul culoarului Nord-Sud, Memorandumul de Intelegere fiind rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru pozitionarea cat mai avantajoasa a proiectelor energetice propuse sau sustinute de companii romanesti pe lista obiectivelor prioritare ale Uniunii Europene si pentru a primi sprijin financiar european.
Memorandumul de Intelegere este precedat de „Declaratia Comuna privind dezvoltarea „Coridorului Vertical” a Ministrilor Energiei din Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia si „Declaratia Comuna a operatorilor sistemelor relevante de transport gaze naturale”, adoptate cu ocazia reuniunii din 9 septembrie 2016, a Grupului la Nivel Inalt pentru Conectivitatea Retelelor de Gaze in Europa Centrala si de Sud-Est (CESEC), declaratii prin care se mandateaza operatorii de transport si sistem sa actioneze pentru concretizarea acestui coridor.
Semnarea Memorandumului de Intelegere defineste intentia comuna a operatorilor de transport gaze naturale din Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia pentru o cooperare viitoare mai intensa in ceea ce priveste transportul gazelor naturale din Grecia, catre tarile tranzitate si dincolo de ele – inspre piata UE – via Bulgaria, Romania catre Ungaria, cu asigurarea posibilitatilor tehnice de reversibilitate.
Realizarea noii infrastructuri transfrontaliere va ridica nivelul de securitate energetica a Romaniei prin asigurarea premiselor de acces la surse si trasee diversificate de aprovizionare cu gaze naturale si prin interconectarea cu piata energetica regionala si europeana.
Construirea acestei infrastructuri va deschide oportunitati pentru implicarea furnizorilor de echipamente si servicii energetice din Romania si din restul Europei si va genera locuri de munca pentru lucrarile de executie si pentru exploatare pe teritoriul Romaniei. In perspectiva, este prevazut ca noua infrastructura sa fie conectata la posibilele noi surse de gaze naturale din Marea Neagra.
Conceptul Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe axa Nord-Sud, s-a conturat la Bruxelles in decembrie 2014, in contextul obiectivelor Uniunii Europene de a promova livrari sigure de energie la preturi competitive si de a asigura o mai buna interconectare intre retele nationale de transport gaze naturale, pentru a evita izolarea si pentru a contribui la diversificarea rutelor si surselor de aprovizionare ale Uniunii Europene, prin Coridorul Sudic, la crearea pietei unice europene.
De la lansare, CESEC a condus deja la dezvoltarea rapida a infrastructurii in regiune si la punerea in aplicare a normelor pietei Uniunii Europene, care contribuie la garantarea unor preturi mai echitabile pentru consumatori si la functionarea eficienta a pietelor energetice concurentiale. Prin obiectivele Uniunii Energetice, toate tarile din Europa Centrala si de Sud-Est vor putea avea acces la cel putin trei surse diferite de aprovizionare cu energie in viitor.
In competitia din cadrul formatului regional CESEC, sectiunea din Romania a coridorului de transport al gazelor naturale BRUA a fost selectata ca prioritate europeana intrucat contribuie la procesul de integrare a pietei, respectiv la incurajarea competitivitatii si la consolidarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a Uniunii Europene.
TRANSGAZ, operatorul sistemului de transport gaze naturale din Romania, a semnat cu reprezentantii Comisiei Europene, la 9 septembrie 2016, Acordul de Finantare prin Mecanismul Conectarea Europei aferent traseului prin Romania a coridorului de transport Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA). Prin acest acord, care este una dintre cele mai semnificative realizari din cadrul cooperarii regionale CESEC, Transgaz primeste 179,32 milioane euro, fonduri nerambursabile, pentru implementarea Proiectului BRUA-faza I.
Proiectul BRUA, sustinut de Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, este un proiect strategic pentru tara si regiune. Proiectul este dezvoltat in contextul necesitatii diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale ale tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a tarii noastre prin acces la noi surse, transportul inspre pietele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspica, asigurarii pe directia Bulgaria a unei capacitati de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si dezvoltarii unei capacitati de transport pe directia Ungaria de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II.
Prin pozitia geografica si potentialul sau, tara noastra are posibilitatea de a detine un rol important in ecuatia energetica regionala, atat prin valorificarea resurselor proprii, cat si printr-un rol activ in redistribuirea resurselor energetice transportate din zona Marii Caspice, Orientului Mijlociu si Mediteranei de Est pe piata europeana.
In perioada 27-28 septembrie 2017, Romania va fi gazda reuniunii Grupului la Nivel Inalt pentru Conectivitatea Retelelor de gaze in Europe Centrala si de Sud-Est ( CESEC).
Citește și:
Bucharest Tech Week 2025: O săptămână de inovație și tehnologie între 14 – 20 iunie
Ediția actuală propune o expoziție tech de anvergură, summit-uri de business cu lideri globali, soluții revoluționare și…
22 martie 2025
Cea mai mare plantare din România: 35.000 de pomi, plantați lângă Oradea
Sâmbătă, 22 martie 2025, toate drumurile iubitorilor de natură din Oradea, au dus spre Girișu de Criș. Aici,…
22 martie 2025
Țara Silvaniei produce bucătari de renume pe bandă rulantă
Maestrul gastronom Mircea Groza a trecut în revistă specialiștii în domeniu conectați cu această zonă, numindu-i drept “Chefi…
22 martie 2025
Și Aradul poate! Organizare de succes a „Business Evolution”
Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie…
22 martie 2025
Degustare de vinuri ale Cramei Bauer în Cetatea Oradea
În parteneriat cu Summit Agro Romania, Asociatia Millesime a organizat joi, 20 martie, degustarea unei selecții de vinuri…
21 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va orienta românii în carieră
Proiectul are în vedere să ofere ghidare personalizată pentru 20.000 de oameni din România ca să îi ajute să-și…
21 martie 2025
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Investiții
Și Aradul poate! Organizare de succes a „Business Evolution”
Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie…
22 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Kelemen Hunor despre cheltuielile de apărare: “UE a trăit cu o iluzie greșită că până la sfârșitul lumii se poate mânca gratis”
Prezent la Târgu Mureș pentru a participa la Forumul Economic din Transilvania, Kelemen Hunor a răspuns mai multor…
21 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Industria de asset management din România a crescut cu 30% în 2024
Administratorii de fonduri: ”Am asistat la o maturizare a investitorilor români, care nu s-au mai grăbit să iasă…
20 martie 2025
Infrastructură
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Aeroportul Alexeni – viitorul cel mai mare hub cargo din Europa de Est
La un an de la semnarea contractului de concesiune, compania Avant Airports anunță progresele realizate în dezvoltarea și…
18 martie 2025
Turism
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Limesul Dacic, la pachet turistic cu Via Transilvanica
Viitorii arhitecți ai Clujului și-au propus să contribuie la identificarea unor strategii turistice responsabile pentru traseele atractive din…
19 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Hampton by Hilton Cluj-Napoca, premiat la nivel internațional
Hampton by Hilton Cluj-Napoca este mândru să anunțe câștigarea prestigiosului premiu “Customer Promise & Stay Experience Champion of…
19 martie 2025
Licitație pentru realizarea traseelor ciclistice între Băile Felix și Ic Ponor
Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru selectarea constructorului care va amenaja traseele cicloturistice VELO APUSENI,…
18 martie 2025
Educație
Bucharest Tech Week 2025: O săptămână de inovație și tehnologie între 14 – 20 iunie
Ediția actuală propune o expoziție tech de anvergură, summit-uri de business cu lideri globali, soluții revoluționare și…
22 martie 2025
Cea mai mare plantare din România: 35.000 de pomi, plantați lângă Oradea
Sâmbătă, 22 martie 2025, toate drumurile iubitorilor de natură din Oradea, au dus spre Girișu de Criș. Aici,…
22 martie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va orienta românii în carieră
Proiectul are în vedere să ofere ghidare personalizată pentru 20.000 de oameni din România ca să îi ajute să-și…
21 martie 2025
UMFST„George Emil Palade” din Târgu Mureș și Korea University Guro Hospital au semnat un Memorandum de Colaborare
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu…
21 martie 2025
Interes mare pentru Conferința The Future of Knowledge Transfer
Prezență peste așteptări la Conferința The Future of Knowledge Transfer, organizată de QuBHQ, membră în Federația Patronilor Bihor…
21 martie 2025
Sticla inteligentă de apă a câștigat Internet of Things Student Challenge
Competiția studenților creativi care inovează, de la Hubul UTCN, a fost una cu un număr record de echipe înscrise…
20 martie 2025
Studenții defavorizați de la USAMV, încurajați să nu abandoneze facultatea
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a obținut o finanțare de 7,9 milioane de lei…
20 martie 2025
Trei școli cu 2.000 de elevi au primit o donație de cărți de la Aktor România.
2025 le-a adus o surpriză plăcută elevilor de la școlile gimnaziale Nr. 1 din Ciorogârla, „Apaczai Csere Janos”…
20 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
