Romania va gazdui la Bucuresti, in data de 19 iulie, intalnirea dintre reprezentantii operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia – DESFA, Bulgaria – BULGARTRANSGAZ, Romania – TRANSGAZ, Ungaria – FGSZ si ICGB – compania responsabila pentru dezvoltarea, construirea si operarea Interconectarii Grecia – Bulgaria, in scopul semnarii Memorandumului de Intelegere privind Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe directia Nord-Sud.
Potrivit unui comunicat de presa semnat de Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, reuniunea de la Bucuresti are o importanta deosebita in planul cooperarii energetice europene si regionale, fiind o ilustrare a participarii active a Romaniei si a companiilor din industria de profil la formatele de dialog dedicate obiectivelor strategice europene in domeniul securitatii energetice. Avansarea si aprofundarea cooperarii dintre partile semnatare ale Memorandumului privind Coridorului Vertical sunt complementare cu contributiile romane la activitatile CESEC, format in care proiectele propuse de Romania au fost avizate ca prioritare la nivel European.
La eveniment vor fi prezente inalte oficialitati ale Guvernului si Parlamentului Romaniei, precum si delegati ai Comisiei Europene din cadrul DG Energy, alaturi de managementul companiilor semnatare ale Memorandumului de Intelegere. In calitate de observatori au fost invitati sa participe operatori ai sistemelor de transport gaze naturale din Serbia – SRBIJAGAS, Ucraina – UKRTRANSGAZ, Slovacia – EUSTREAM si din Republica Moldova – VESTMOLDTRANSGAZ. La ceremonie se asteapta si participarea unor companii cu care TRANSGAZ are relatii de colaborare, printre care EXXON MOBIL, OMV Petrom, SOCAR Romania, BLACK SEA OIL AND GAS, DELOITTE ROMANIA, precizeaza sursa citata.
Coridorul Vertical de transport gaze naturale constituie una dintre caile de consolidare si dezvoltare economica de-a lungul culoarului Nord-Sud, Memorandumul de Intelegere fiind rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru pozitionarea cat mai avantajoasa a proiectelor energetice propuse sau sustinute de companii romanesti pe lista obiectivelor prioritare ale Uniunii Europene si pentru a primi sprijin financiar european.
Memorandumul de Intelegere este precedat de „Declaratia Comuna privind dezvoltarea „Coridorului Vertical” a Ministrilor Energiei din Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia si „Declaratia Comuna a operatorilor sistemelor relevante de transport gaze naturale”, adoptate cu ocazia reuniunii din 9 septembrie 2016, a Grupului la Nivel Inalt pentru Conectivitatea Retelelor de Gaze in Europa Centrala si de Sud-Est (CESEC), declaratii prin care se mandateaza operatorii de transport si sistem sa actioneze pentru concretizarea acestui coridor.
Semnarea Memorandumului de Intelegere defineste intentia comuna a operatorilor de transport gaze naturale din Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia pentru o cooperare viitoare mai intensa in ceea ce priveste transportul gazelor naturale din Grecia, catre tarile tranzitate si dincolo de ele – inspre piata UE – via Bulgaria, Romania catre Ungaria, cu asigurarea posibilitatilor tehnice de reversibilitate.
Realizarea noii infrastructuri transfrontaliere va ridica nivelul de securitate energetica a Romaniei prin asigurarea premiselor de acces la surse si trasee diversificate de aprovizionare cu gaze naturale si prin interconectarea cu piata energetica regionala si europeana.
Construirea acestei infrastructuri va deschide oportunitati pentru implicarea furnizorilor de echipamente si servicii energetice din Romania si din restul Europei si va genera locuri de munca pentru lucrarile de executie si pentru exploatare pe teritoriul Romaniei. In perspectiva, este prevazut ca noua infrastructura sa fie conectata la posibilele noi surse de gaze naturale din Marea Neagra.
Conceptul Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe axa Nord-Sud, s-a conturat la Bruxelles in decembrie 2014, in contextul obiectivelor Uniunii Europene de a promova livrari sigure de energie la preturi competitive si de a asigura o mai buna interconectare intre retele nationale de transport gaze naturale, pentru a evita izolarea si pentru a contribui la diversificarea rutelor si surselor de aprovizionare ale Uniunii Europene, prin Coridorul Sudic, la crearea pietei unice europene.
De la lansare, CESEC a condus deja la dezvoltarea rapida a infrastructurii in regiune si la punerea in aplicare a normelor pietei Uniunii Europene, care contribuie la garantarea unor preturi mai echitabile pentru consumatori si la functionarea eficienta a pietelor energetice concurentiale. Prin obiectivele Uniunii Energetice, toate tarile din Europa Centrala si de Sud-Est vor putea avea acces la cel putin trei surse diferite de aprovizionare cu energie in viitor.
In competitia din cadrul formatului regional CESEC, sectiunea din Romania a coridorului de transport al gazelor naturale BRUA a fost selectata ca prioritate europeana intrucat contribuie la procesul de integrare a pietei, respectiv la incurajarea competitivitatii si la consolidarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a Uniunii Europene.
TRANSGAZ, operatorul sistemului de transport gaze naturale din Romania, a semnat cu reprezentantii Comisiei Europene, la 9 septembrie 2016, Acordul de Finantare prin Mecanismul Conectarea Europei aferent traseului prin Romania a coridorului de transport Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA). Prin acest acord, care este una dintre cele mai semnificative realizari din cadrul cooperarii regionale CESEC, Transgaz primeste 179,32 milioane euro, fonduri nerambursabile, pentru implementarea Proiectului BRUA-faza I.
Proiectul BRUA, sustinut de Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, este un proiect strategic pentru tara si regiune. Proiectul este dezvoltat in contextul necesitatii diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale ale tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a tarii noastre prin acces la noi surse, transportul inspre pietele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspica, asigurarii pe directia Bulgaria a unei capacitati de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si dezvoltarii unei capacitati de transport pe directia Ungaria de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II.
Prin pozitia geografica si potentialul sau, tara noastra are posibilitatea de a detine un rol important in ecuatia energetica regionala, atat prin valorificarea resurselor proprii, cat si printr-un rol activ in redistribuirea resurselor energetice transportate din zona Marii Caspice, Orientului Mijlociu si Mediteranei de Est pe piata europeana.
In perioada 27-28 septembrie 2017, Romania va fi gazda reuniunii Grupului la Nivel Inalt pentru Conectivitatea Retelelor de gaze in Europe Centrala si de Sud-Est ( CESEC).
Citește și:
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Record de trafic pe Aeroportul Cluj. Cel mai bun semestru din istorie
Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC) şi Consiliul Judeţean Cluj au anunțat un bilanţ pozitiv al traficului aerian în…
15 iulie 2025
25 ani de IULIUS – 15 clădiri premium de birouri, 145 sedii de companii, 29.000 de angajați – un impact important în dezvoltarea segmentului office din România
Anul acesta, compania IULIUS aniversează 25 de ani de la inaugurarea primului proiect real-estate modern și marchează un…
15 iulie 2025
+ONE Brașov, incubatorul care pune startup-urile în mișcare în inima Transilvaniei
La intersectia dintre inovație, antreprenoriat și colaborare public-privată, incubatorul de afaceri +ONE, lansat la CATTIA Brașov de către…
15 iulie 2025
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Veltol Energy lansează Veltol EMS – sistem inteligent de management al centralelor fotovoltaice și stocare, pentru rentabilitate maximă pe pilot automat
Veltol Energy își consolidează poziția de inovator în domeniul energiei verzi, lansând oficial Veltol EMS (Energy Management System)…
15 iulie 2025
Investiții
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale
Administratorul parcurilor de specializare inteligentă (PSI) din județ a lăsat în urmă promovarea locală sau regională: o extinde…
14 iulie 2025
Iulius Mall Cluj – experiența care fidelizează. Lider pe piața locală
Un studiu realizat de agenţia MKOR în luna mai 2025, la cererea companiei IULIUS, confirmă atractivitatea Iulius Mall…
14 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
Infrastructură
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Turism
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Educație
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
