Agricultura Alba Brașov Covasna Energie Energy Mirror Of Romania Fonduri Europene Ultimele stiri

Bune practici în utilizarea sustenabilă a biomasei și a creșterii eficienței energetice

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat în parteneriat cu Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy, la Brașov, seminarul ”Bune practici în utilizarea sustenabilă a biomasei la nivel local și acțiuni pentru creșterea eficienței energetice”, se arată într-un comunicat al ADR Centru. Evenimentul a fost realizat în contextul celei de-a treia întâlniri a Grupului de actori locali constituit în cadrul proiectului internațional BIO4ECO și a reunit atât reprezentanți ai organizațiilor membre în grup cât și reprezentanți ai altor organizații relevante pentru sectorul bioenergiei din Regiunea Centru.
 
Evenimentul s-a desfășurat sub forma unei dezbateri, scopul fiind împărtășirea modelelor de bune practici privind utilizarea sustenabilă a resurselor de biomasă, a experiențelor comunităților rurale și urbane în valorificarea biomasei locale și identificarea posibilităților de transferabilitate și replicare a acestora în contextul instrumentului politic abordat de proiectul BIO4ECO (Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 3, Prioritatea de Investiții 3.1).
Întâlnirea a venit în întâmpinarea nevoilor autorităților publice locale care fie au experiență în implementarea sistemelor de producție a energiei prin valorificarea biomasei, fie intenționează să dezvolte astfel de sisteme, și a facilitat interacțiunea între acestea, inclusiv realizarea unui schimb de idei cu organizații active în domeniul valorificării bioenergiei, instituții de cercetare și clustere din domeniu.
Prima parte a evenimentului a fost dedicată unei sesiuni plenare, iar cea de-a doua, vizitelor de studiu la proiecte relevante din județul Covasna. Un accent deosebit a fost pus pe explorarea posibilității de transferabilitate și replicare a bunelor practici identificate la nivel local și internațional și pe evidențierea instrumentelor financiare care permit punerea în aplicare a unor procese eficiente de valorificare a biomasei locale în producția de energie. De asemenea, a fost accentuat rolul externalităților în evaluarea performanțelor economice ale aplicațiilor practice, respectiv modul în care sunt potențate lanțurile de valoare locală, beneficiile sociale și de mediu pe care le generează pentru comunități și contribuția la valorificarea superioară a resurselor locale. Participanții au vizitat o plantație de salcie energetică, fiindu-le oferite detalii despre modul de înființare a culturii, modul de recoltare, performanțele soiurilor utilizate și valoarea economică, după care s-au deplasat la locații unde biomasa produsă local este utilizată pentru coacerea pâinii, încălzirea apei tehnologice necesare pentru procesarea cărnii sau încălzirea unui incubator de afaceri, utilizând instalații (containere, alimentatoare, cazate, panouri de automatizare) și aplicații software produse local.
Informații privind stadiul implementării proiectului BIO4ECO, activitățile realizate și viitoare și modelele de bune practici împărtășite de partenerii internaționali în cadrul vizitelor de studiu organizate, au fost oferite organizațiilor participante. Informații suplimentare despre proiect pot fi obținute accesând pagina de prezentare BIO4ECO găzduită pe portalul programului Interreg Europe, la adresa: www.interregeurope.eu/bio4eco/

Related posts

Sibiul, viitoarea Regiune Gastronomică Europeană, va beneficia de o finanţare europeană de 160.000 de euro

redactia

Revista Vinul.Ro apare lunar în română și engleză, cu recomandări de locuri, oameni și gusturi bune

Stefana Muresan

OMV Petrom, investitii de 13 miliarde de euro în ultimii 10 ani

Stefana Muresan

Ventilator pulmonar mecanic donat de Rotary Satu Mare Spitalului Județean

Traian Dan

Florin Talpeş (CEO Bitdefender), campion naţional la dans sportiv! „La vârsta asta nu contează palmaresul, ci plăcerea de a dansa…”

Stefana Muresan

Șoseaua Cluj – Zalău va fi reasfaltată. Se schimbă stratul de uzură

Nora Dumitrescu

ASA Cons și-a modernizat fabrica de prefabricate din Turda

Nora Dumitrescu

Clujul și Timișoara sparg piața rezidențială a marilor orașe

Nora Dumitrescu

5 trilioane de dolari – suma pe care liderii G20 au decis s-o injecteze în economia mondială

Ion Surdu

Tudor Ionescu, noul Head of Advisory & Transaction Services, Office – CBRE

Ionut Oprea

Transportul aerian de pasageri, creștere cu 7,5% în S1

Stefana Muresan

UAMT Golf Cup 3’rd Edition

Ligia Voro

La Șura Mică, acasă pentru seniori – Seniorenresidenz Maria Theresia

Ligia Voro

Constructorul arădean P.A.B. aparținând omului de afaceri Ion Sandu, angajări masive

Stefana Muresan

Cum puteți accesa sute de milioane de euro pentru a ieși din criză. Fonduri disponibile: până la 1 miliard de euro

Papuc Irina

Topul investitorilor in real estate, 2015-2019

Papuc Irina

Start-up Nation mută sute de firme din Cluj în Sălaj

Nora Dumitrescu

Operații pe inimă decontate de CAS, la Polisano Sibiu

Stefana Muresan

VO Bacău – lucrările au început cu 4 luni mai devreme 

Ligia Voro

Problema rezidențiatului. Sorina Pintea: Președintele ar fi putut rezolva

Papuc Irina

Romgaz are de azi un nou președinte al CA. O doamnă

Ligia Voro

Situația la zi a acordurilor de mediu pentru proiectele de infrastructură rutieră

Stefana Muresan

Viitorul va fi electric sau nu va fi deloc

Ligia Voro

Revenirea la birou: O nouă experiență zilnică gândită să țină de cont de așteptările angajaților

Papuc Irina

Leave a Comment