Agricultura Alba Brașov Covasna Energie Energy Mirror Of Romania Fonduri Europene Ultimele stiri

Bune practici în utilizarea sustenabilă a biomasei și a creșterii eficienței energetice

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat în parteneriat cu Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy, la Brașov, seminarul ”Bune practici în utilizarea sustenabilă a biomasei la nivel local și acțiuni pentru creșterea eficienței energetice”, se arată într-un comunicat al ADR Centru. Evenimentul a fost realizat în contextul celei de-a treia întâlniri a Grupului de actori locali constituit în cadrul proiectului internațional BIO4ECO și a reunit atât reprezentanți ai organizațiilor membre în grup cât și reprezentanți ai altor organizații relevante pentru sectorul bioenergiei din Regiunea Centru.
 
Evenimentul s-a desfășurat sub forma unei dezbateri, scopul fiind împărtășirea modelelor de bune practici privind utilizarea sustenabilă a resurselor de biomasă, a experiențelor comunităților rurale și urbane în valorificarea biomasei locale și identificarea posibilităților de transferabilitate și replicare a acestora în contextul instrumentului politic abordat de proiectul BIO4ECO (Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 3, Prioritatea de Investiții 3.1).
Întâlnirea a venit în întâmpinarea nevoilor autorităților publice locale care fie au experiență în implementarea sistemelor de producție a energiei prin valorificarea biomasei, fie intenționează să dezvolte astfel de sisteme, și a facilitat interacțiunea între acestea, inclusiv realizarea unui schimb de idei cu organizații active în domeniul valorificării bioenergiei, instituții de cercetare și clustere din domeniu.
Prima parte a evenimentului a fost dedicată unei sesiuni plenare, iar cea de-a doua, vizitelor de studiu la proiecte relevante din județul Covasna. Un accent deosebit a fost pus pe explorarea posibilității de transferabilitate și replicare a bunelor practici identificate la nivel local și internațional și pe evidențierea instrumentelor financiare care permit punerea în aplicare a unor procese eficiente de valorificare a biomasei locale în producția de energie. De asemenea, a fost accentuat rolul externalităților în evaluarea performanțelor economice ale aplicațiilor practice, respectiv modul în care sunt potențate lanțurile de valoare locală, beneficiile sociale și de mediu pe care le generează pentru comunități și contribuția la valorificarea superioară a resurselor locale. Participanții au vizitat o plantație de salcie energetică, fiindu-le oferite detalii despre modul de înființare a culturii, modul de recoltare, performanțele soiurilor utilizate și valoarea economică, după care s-au deplasat la locații unde biomasa produsă local este utilizată pentru coacerea pâinii, încălzirea apei tehnologice necesare pentru procesarea cărnii sau încălzirea unui incubator de afaceri, utilizând instalații (containere, alimentatoare, cazate, panouri de automatizare) și aplicații software produse local.
Informații privind stadiul implementării proiectului BIO4ECO, activitățile realizate și viitoare și modelele de bune practici împărtășite de partenerii internaționali în cadrul vizitelor de studiu organizate, au fost oferite organizațiilor participante. Informații suplimentare despre proiect pot fi obținute accesând pagina de prezentare BIO4ECO găzduită pe portalul programului Interreg Europe, la adresa: www.interregeurope.eu/bio4eco/

Related posts

Tarom ar putea deschide o bază aeriană la Sibiu

Stefana Muresan

Nemții de la Dalli, cu fabrica în Timișoara, ”curăță” mai bine de o treime din piaţa de detergenți

Stefana Muresan

BearingPoint își extinde Centrul de Excelență pentru Consultanță în Securitate Cibernetică din România

Stefana Muresan

Negocierile dintre bănci și consumatori continuă online și telefonic în timpul pandemiei

Ligia Voro

Studiu CEZ: Din ce în ce mai mulți români sunt interesați să #SchimbePeVerde

Ligia Voro

O treime din firmele înfiinţate în 2017 lucrează cu Banca Transilvania

Stefana Muresan

Zalăul a accesat proiecte europene de 100 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Industria aeronuatică românească la Paris Air Show

Ligia Voro

Alianța Vestului: Proiect de autostradă care să lege Clujul de Timișoara, prin Oradea și Arad, prezentat Comisiei Europene

Stefana Muresan

Primăria Cluj Napoca alocă bani pentru introducerea metroului în oraș

Stefana Muresan

Forumul de Afaceri România – Vietnam

Ligia Voro

Banca Transilvania și Romgaz, printre cele mai tranzacționate la bursă

Nora Dumitrescu

Clujenii de la Zipper Services, nou contract cu Electrica Furnizare

Stefana Muresan

Farmecul internetului. Vânzări anuale în creștere cu 46%

Nora Dumitrescu

Continental pregăteşte investiţii de peste 180 mil. Euro în România în 2019

redactia

O nouă localitate, racordată la rețeaua publică de apă potabilă a Clujului

Stefana Muresan

CITR Group aduce la Cluj expoziția Muzeul antreprenoriatului: 100 de ani de antreprenoriat în România

Stefana Muresan

Iustina Pavel a câștigat a unsprezecea ediție a Cupei Academiei de Golf „Demis Papillon”  

Ligia Voro

Studiu Valoria: Comportamentele de cumpărare în era consumatorilor digitali

redactia

Societatea de distribuţie a energiei electrice aparţinând ENEL pregăteşte investiţii de 124 de milioane de lei

Robert Bloancă

Fonduri europene în valoare de 14 mil. euro pentru Timișoara

Stefana Muresan

Târgul Produs de Cluj de la Deva, o reușită

Stefana Muresan

GPeC SUMMIT își anunță startul

Ligia Voro

Şcoala elitelor arădene a renăscut pe bani europeni

Stefana Muresan

Leave a Comment