România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019.
Am citit documentația de pe site-ul Guvernului cu principalele etape de pregătire a acestui moment unic, până acum, pentru România post comunistă. Greu va fi, dar firesc pentru un stat membru UE. Important e cu ce performanțe notabile vom gestiona cele șase luni de președinție pentru casa comună europeană, dar, mai ales, pentru noi ca români-europeni poate constitui o bornă de hotar.
În alt context și cu alte reverberații, au fost timpurile în care un român a deținut o funcție de rang mondial, Nicolae Titulescu care a fost președintele Ligii Națiunilor de la Geneva în 1930 și reales – singurul din istoria organizației – în 1931. Nu comentăm aici orientarea sa de stânga – așa cum nu putem ști ce premier și de ce orientare vom avea la Palatul Victoria în ianuarie 2019…
Cert e că de la 1848, când am avut o generație pașoptistă – școlită la universitățile occidentale de sorginte franco-germano- italiano-austriacă, trecând peste miracolul Marii Uniri și al perioadei interbelice fabuloase pentru România, acum avem realmente o nouă mare șansă.
Generația pașoptistă era o mână de studenți și absolvenți, să fie peste 100, și ei au fost motorul modernizării Țării Românești și a Moldovei, sigur și al indentității naționale și culturale a transilvănenilor, repet, ei au fost motorul revoluției, dar mai ales al Micii Unirii și al Independenței. Au creat principatul și regatul român cu multe dintre instituțiile moderne în acord deplin cu Europa vremurilor de atunci. O mână de luminați…
Azi sunt zeci de mii de absolvenți ai marilor universități din lumea largă și considerabil de mulți ai unora de top american, european, asiatic, mondial. Cât de greu trebuie să-i fie unei țări să-și cheme fiii acasă! Și să-i recunoască pe cei valizi de acasă. Să le ceară amândurora – Acasă și Diaspora – să-și reprezinte Țara, când oportunitatea e unică.
Șase luni la comanda Europei…
Români deștepți și onești de acasă – nu tineretul partidelor nevalidat profesional – ci tinerii de elită rămași acasă din diverse motive – și tinerii de top – elita românească trecută prin furcile caudine ale examenelor din competiția dură mondială.
Are o dată țara bani și pentru o radicală abordare – total diferită decât cu clasicele neputințe, nepotisme, lasă că merge și așa…?!
Europa, prin administratorii capitalei Bruxelles, s-a îngrijit pentru șase luni de performanță și bună stare. Fișa postului există! Poate ar fi bine să facem echipă de sprijin cu bulgarii vecini care au același mandat în prima parte a lui 2018. Interesul european să primeze, dar niciodată sângele apă nu se face!
Condițiile nu-s multe! Să-i invităm și să le acceptăm exclusiv valoarea! Sigur ne vor produce surprize nebănuite!
Centenarul fi-va un moment aniversar și, probabil, de coagulare a interesului național, deși avem multe de învățat, mai ales despre cum să ne bucurăm că suntem ceea ce suntem azi!
Într-un orizont de timp apropiat nu se arată altă mare șansă…!
Cu cine și cum vom conduce Consiliul Uniunii Europene poate fi începutul reîntoarcerii românilor spre țara noastră minunată și spre destinul ei european!
Aurelian GRAMA
Citește și:
USAMV îi direcționează pe tineri către joburile “verzi”
Studenții selectați într-un proiect de practică pe fonduri europene au șansa de a-și găsi loc de muncă în…
5 noiembrie 2024
Tezaurul de la Șimleu se întoarce acasă. Bijuteria unicat a Transilvaniei
Bijuterii de zeci de milioane de euro, inclusiv fibula imperială de aur cu onix, sunt readuse pentru prima…
5 noiembrie 2024
Construcțiile viitorului, prefigurate la Cluj. De la “prostumatori”, la clădiri active
Arhitecți, energeticieni și universitari au analizat modul în care va arăta mediul construit, cu clădiri active din punct…
4 noiembrie 2024
Tendințe, servicii și produse de ultimă generația la Industry Expo
Ultimele tendințe și cele mai noi servicii și produse din tehnologie au fost prezentate la EMSETECH, Târgul Internațional…
4 noiembrie 2024
Raportul Draghi. Europa, în suferință
Cel mai important raport din ultimii ani, elaborat la nivelul Uniunii Europene (UE), va rămâne pentru o perioadă,…
4 noiembrie 2024
AVANPREMIERĂ: CIS Group participă la ADIPEC, cel mai mare eveniment global dedicat energiei
Singurul pavilion expozițional dintr-un total de 16 în care regăsești culorile drapelului României este cel cu nr. 14…
4 noiembrie 2024
Liderele de business ale Clujului, la ceas de seară în Meron
Galeria de artă s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru invitatele care au ținut să participe la lansarea ediției…
3 noiembrie 2024
Locuințele accesibile – science fiction la Cluj. “Cartierele dormitor, noile ghetouri”
Împingerea tinerilor la periferia marilor orașe din cauza costurilor în creștere ale locuirii este o bombă cu ceas…
3 noiembrie 2024