Cluj Energie Importate Investitii Ultimele stiri

Investițiile în Hidrocentrala Tarnița, prioritate pentru Ministerului Energiei

Ministerul Energiei a înființat un grup de lucru care va actualiza, până la mijlocul lunii octombrie, proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2017 – 2030, urmând ca documentul să conțină și o listă cu investițiile prioritare din sector, precum reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarnița și un grup nou la Complexul Energetic Oltenia, a declarat, pentru Agerpres, Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
“România are acum o strategie energetică aprobată în anul 2007, care cuprindea perioada 2007-2020. În anul 2016, Ministerul Energiei, condus atunci de un tehnocrat, a elaborat un proiect de strategie, având în vedere noile condiţii de dezvoltare a pieţei şi a tehnologiei, precum şi angajamentele la nivelul Uniunii Europene. Acest proiect a fost avizat pozitiv de Consiliul tehnico-economic al Ministerului Energiei şi a fost înaintat Ministerului Mediului, pentru avizul de mediu” a spus Maioreanu.
Potrivit acestuia, ministerul şi-a propus actualizarea proiectului în concordanţă cu programul de guvernare, iar, la finele lunii iulie, ministrul de resort, Toma Petcu, a emis un ordin de constituire a unui grup de lucru în acest sens.
“Din acest grup de lucru fac parte cei trei secretari de stat din minister, precum şi reprezentanţi ai ANRE, ANRM, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, cele două complexuri energetice, Transelectrica, Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, precum şi Academia Română. Prima întâlnire a grupului de lucru a avut loc joi, 31 august”, a precizat Maioreanu, care este şi coordonatorul grupului de lucru.
Oficialul ministerial a mai arătat că obiectivul este actualizarea strategiei până la jumătatea lunii octombrie, urmând ca proiectul să fie dezbătut şi aprobat prin procedură parlamentară, după modificarea Legii energiei, care, în forma actuală, stabileşte că strategia energetică se adoptă prin hotărâre de Guvern.
“Aprobarea prin procedură parlamentară înseamnă un plus valoare. Vor fi consultate partidele politice, companiile, sindicatele, mediul academic”, a arătat Maioreanu.
Potrivit acestuia, actualizarea strategiei era necesară, întrucât proiectul existent a ţinut cont cu preponderenţă de obiectivele exprimate la nivelul Uniunii Europene şi mai puţin de obiectivele sistemului energetic românesc.
“Proiectul existent nu reflectă o dorinţă de dezvoltare a domeniului, ci se axează mai mult pe conservarea şi restrângerea domeniului de activitate. De asemenea, nu oferă o listă de investiţii noi la nivel naţional. Proiectul prezintă inexact, incomplet şi incoerent unele situaţii actuale, precum starea rezervelor primare de energie, de exemplu cele de lignit sau huilă. Mai exact, au fost trecute situaţii fără să fi fost făcută o analiză foarte clară. Totodată, proiectul nu arată starea tehnică a sistemului de producţie şi transport al tuturor formelor de energie. Lipsesc două obiective foarte importante pe care noi le propunem: creşterea aportului energetic al României pe pieţele regionale şi europene prin valorificarea resurselor primare naţionale şi asigurarea accesului la energie electrică şi termică pentru toţi consumatorii. În acest scop, urmează să continuăm programul de electrificare şi dezvoltarea şi rentabilizarea sistemelor de termoficare”, a subliniat secretarul de stat. El a susţinut că România poate să ducă la îndeplinire condiţiile asumate în faţa Uniunii Europene prin mixul energetic propriu.
“Noul proiect de strategie se va baza pe aceste obiective: securitate energetică, îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii, protecţia mediului. Trebuie să prioritizăm ce ne propunem ca investiţii şi va exista o listă de obiective de investiţii foarte importante. Spre exemplu, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa şi grupul nou de 600 de MW de la Rovinari — cu siguranţă aceste obiective de interes naţional se vor regăsi în strategia energetică, mergând cu analiza până la identificarea clară a surselor de finanţare”, a continuat Maioreanu.

Related posts

Platforme modulare de colectare selectivă a deșeurilor la Oradea

Traian Dan

Villa Vinea produce 150.000 de litri de vin pe Valea Târnavei Mici

Stefana Muresan

Investițiile continuă: CBRE gestionează proiecte de construire și amenajări interioare de peste 80 milioane de euro

Papuc Irina

Azomureș și Herlitz vor susține profesorii fericiți

Nora Dumitrescu

City Gate Plaza Refurbishment

Ionut Oprea

Centrul de Oncologie OncoHelp aniversează 10 ani de activitate

Ligia Voro

Retailerul austriac XXXLutz deschide un magazin Mömax, la Timișoara

Stefana Muresan

Aproape 2.000 de apartamente noi în cartierul Tractorul din Brașov

redactia

Banca Transilvania, UiPath și Druid – parteneriat pentru inovație

redactia

Nemții de la Dalli, cu fabrica în Timișoara, ”curăță” mai bine de o treime din piaţa de detergenți

Stefana Muresan

Noi măsuri în România: se suspendă activitatea centrelor comerciale; circulația cetățenilor în afara locuinței, restricționată

Ion Surdu

Transilvania de Nord, cea mai activă la noile proiecte industriale

Nora Dumitrescu

GastroPan 2016

Transilvania Business

Dragoş Irimescu, investiție de 1,8 mil. euro într-o fabrică de prelucrare a pietrei naturale

Stefana Muresan

Primul magazin de tip mall din Brașov se închide de astăzi. Angajații își vor primi salariile

Papuc Irina

11 milioane euro pentru Vida Herastrau

Stefana Muresan

Sistemul ideal: tehnologie adaptată, hibrizi adaptați

redactia

Distincție remarcabilă pentru primarul din Gănești, Balog Elemér – “Premiul de Excelență” pentru susținerea mediului rural românesc

Stefana Muresan

Clujul pregătește un proiect european de sustenabilitate a produselor agricole

Nora Dumitrescu

Automatizarea procesării documentelor de popriri la 371 de sucursale BCR

Traian Dan

Asociația Dental Office Managers: Plan de business în stomatologie? Da, motivează oamenii și facilitează accesul la cele mai noi tehnologii.

Stefana Muresan

Moment istoric. Arad si Timisoara – zona metropolitana comuna

Piața de capital din România, creștere de 4,63% în aprilie

Ligia Voro

Casa Regală pune la dispoziție spații de cazare la Domeniul Regal Peleș pentru persoanele care sunt nevoite să stea în carantină

Ion Surdu

Leave a Comment