Cluj Energie Importate Investitii Ultimele stiri

Investițiile în Hidrocentrala Tarnița, prioritate pentru Ministerului Energiei

Ministerul Energiei a înființat un grup de lucru care va actualiza, până la mijlocul lunii octombrie, proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2017 – 2030, urmând ca documentul să conțină și o listă cu investițiile prioritare din sector, precum reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarnița și un grup nou la Complexul Energetic Oltenia, a declarat, pentru Agerpres, Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
“România are acum o strategie energetică aprobată în anul 2007, care cuprindea perioada 2007-2020. În anul 2016, Ministerul Energiei, condus atunci de un tehnocrat, a elaborat un proiect de strategie, având în vedere noile condiţii de dezvoltare a pieţei şi a tehnologiei, precum şi angajamentele la nivelul Uniunii Europene. Acest proiect a fost avizat pozitiv de Consiliul tehnico-economic al Ministerului Energiei şi a fost înaintat Ministerului Mediului, pentru avizul de mediu” a spus Maioreanu.
Potrivit acestuia, ministerul şi-a propus actualizarea proiectului în concordanţă cu programul de guvernare, iar, la finele lunii iulie, ministrul de resort, Toma Petcu, a emis un ordin de constituire a unui grup de lucru în acest sens.
“Din acest grup de lucru fac parte cei trei secretari de stat din minister, precum şi reprezentanţi ai ANRE, ANRM, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, cele două complexuri energetice, Transelectrica, Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, precum şi Academia Română. Prima întâlnire a grupului de lucru a avut loc joi, 31 august”, a precizat Maioreanu, care este şi coordonatorul grupului de lucru.
Oficialul ministerial a mai arătat că obiectivul este actualizarea strategiei până la jumătatea lunii octombrie, urmând ca proiectul să fie dezbătut şi aprobat prin procedură parlamentară, după modificarea Legii energiei, care, în forma actuală, stabileşte că strategia energetică se adoptă prin hotărâre de Guvern.
“Aprobarea prin procedură parlamentară înseamnă un plus valoare. Vor fi consultate partidele politice, companiile, sindicatele, mediul academic”, a arătat Maioreanu.
Potrivit acestuia, actualizarea strategiei era necesară, întrucât proiectul existent a ţinut cont cu preponderenţă de obiectivele exprimate la nivelul Uniunii Europene şi mai puţin de obiectivele sistemului energetic românesc.
“Proiectul existent nu reflectă o dorinţă de dezvoltare a domeniului, ci se axează mai mult pe conservarea şi restrângerea domeniului de activitate. De asemenea, nu oferă o listă de investiţii noi la nivel naţional. Proiectul prezintă inexact, incomplet şi incoerent unele situaţii actuale, precum starea rezervelor primare de energie, de exemplu cele de lignit sau huilă. Mai exact, au fost trecute situaţii fără să fi fost făcută o analiză foarte clară. Totodată, proiectul nu arată starea tehnică a sistemului de producţie şi transport al tuturor formelor de energie. Lipsesc două obiective foarte importante pe care noi le propunem: creşterea aportului energetic al României pe pieţele regionale şi europene prin valorificarea resurselor primare naţionale şi asigurarea accesului la energie electrică şi termică pentru toţi consumatorii. În acest scop, urmează să continuăm programul de electrificare şi dezvoltarea şi rentabilizarea sistemelor de termoficare”, a subliniat secretarul de stat. El a susţinut că România poate să ducă la îndeplinire condiţiile asumate în faţa Uniunii Europene prin mixul energetic propriu.
“Noul proiect de strategie se va baza pe aceste obiective: securitate energetică, îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii, protecţia mediului. Trebuie să prioritizăm ce ne propunem ca investiţii şi va exista o listă de obiective de investiţii foarte importante. Spre exemplu, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa şi grupul nou de 600 de MW de la Rovinari — cu siguranţă aceste obiective de interes naţional se vor regăsi în strategia energetică, mergând cu analiza până la identificarea clară a surselor de finanţare”, a continuat Maioreanu.

Related posts

Simona Halep își dezvoltă afacerea din Poiana Brașov. Hotelul Drachenhaus a cazat peste 20.000 de turiști

Stefana Muresan

Ovi D. Pop – povestea Duran’s Press

Traian Dan

CJ Alba, împrumut de 7 milioane de euro pentru finalizarea unor lucrări de infrastructură

Stefana Muresan

Curse charter de la Oradea spre Grecia, Tunisia, Turcia şi Egipt

Traian Dan

Spectacol cu roboți creați de liceeni în Timișoara

redactia

County break în Maramureș pentru suporterii care vor veni în România la Euro 2020

redactia

Trei companii vor dota spitalele sălăjene cu 16 tuneluri de dezinfecție

Nora Dumitrescu

Prințul Charles a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB

Stefana Muresan

UVT, din nou în top. Universitatea timișoreană ocupă locul 72 într-o clasificare internațională

redactia

Liberty a finalizat achiziția activelor europene de la ArcelorMittal  

Ligia Voro

The 4th annual CEE Manufacturing Excellence and Industrial Property Awards

Electrogrup se împarte cu șantierele între București și Ardeal

Nora Dumitrescu

DuPont Pioneer, 300 de milioane de dolari din seminte

O nouă localitate, racordată la rețeaua publică de apă potabilă a Clujului

Stefana Muresan

Clienții casnici se vor putea racorda gratuit la rețeaua de distribuție a gazelor

Traian Dan

”Mall-uri țărănești”, pe bani europeni, în două comune din Alba

Stefana Muresan

Australienii de la ADX Energy cumpără licența de producție gaze Iecea Mare

redactia

Donație de mânere antimicrobiene pentru spitalele din prima linie

Nora Dumitrescu

Deschiderea complexului Dedeman din Zalău mai așteaptă

Nora Dumitrescu

De la 1 ianuarie 2021 autoturismele cu volan pe partea dreaptă nu vor mai primi cartea de identitate a autovehiculului

Gruita Ienasoiu

Cel mai bogat român, Ion Ţiriac, a urcat 49 de poziții în topul Forbes. Avere estimată la 1,2 miliarde de dolari

Stefana Muresan

Consulul onorific al Republicii Italiene în România, Massimo Novali: „Acțiunile noastre sunt cartea noastră de vizită”

Stefana Muresan

Centrul de Oncologie OncoHelp va deveni cel mai mare Centru de Radioterapie din România

Nicolae Pop

Timflow, cel mai avansat sistem de monitorizare prin satelit a transporturilor de buștean

redactia

Leave a Comment