Antreprenori Cluj Industrie Investitii IT&C Ultimele stiri

Recomandările lui Daniel Metz (NTT DATA) pentru menținerea IT-ului la Cluj

Expertiză de business, proiecte grele şi complexe, lărgirea ariei de expertiză a angajaţilor, noi investiții, sunt doar câteva direcții pe care mizează Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, pentru supravieţuire în piaţa globală.
Potrivit actualdeluj.ro, până la finalul anului în curs, compania plănuieşte să ajungă la 1600 de angajaţi. “Avem 112 poziţii deschise acum. Dacă găsim aceşti oameni, îi băgăm direct pe proiecte”, spune Metz. CEO-ul NTT Data România a mai menţionat că mare parte din activitatea companiei ţine de întreţinerea sistemelor marilor companii-clienţi. “Acesta e un lucru de durată, nu pleacă de azi pe mâine”, spune Metz, potrivit sursei citate. O altă direcţie pe care a decis-o în cadrul companiei: lărgirea ariei de expertiză a angajaţilor.
“Aproape jumătate din angajaţi sunt economişti sau au alte profesii, nu sunt doar programatori. În 2008 au apărut primele semne ale crizei, primii clienţi care nu îşi plăteau facturile. Atunci s-a pus întrebarea: care e viitorul în IT în România? Am decis că e nevoie şi de expertiză de business. Doar aşa un programator e foarte bun şi adevărat. De exemplu, dacă programează salarizare, să ştie ce înseamnă asta. Indienii nu ştiu”, spune Metz.
Şi tot de strategia pe termen lung pe care o recomandă şeful NTT Data pentru companiile de IT ţine şi orientarea spre produse cu valoare adăugată mare. În 2013, compania clujeană a fost preluată de concernul japonez NTT Data, pentru o “plasă de siguranţă”. Pentru a creşte puternic şi pentru a face faţă noilor nevoi din piaţă, e nevoie şi de susţinere financiară: doar costurile de dotare a noilor sedii de la Cluj ale companiei au implicat şi implică investiţii de peste 4 milioane de euro, a mai adăugat Metz.
“Tehnologia ne va invada agresiv vieţile, vom intra pe ape tulburi, pe care nu ştim să le administrăm. La şcoală li se spune copiilor să lase telefoanele, dar asta e, de fapt, contra curentului”, crede CEO-ul de companie IT. Pe de altă parte, tocmai fiindcă trăim vremuri cucerite de tehnologie, “bula IT” nu e, deocamdată, un pericol pentru Cluj. “Suntem la începuturile unor cicluri de creştere care vor marca viitorul omenirii. Putem ajuta evoluţia din punctul de vedere al tehnologiei. Ideea este ce facem ca să păstrăm IT-ul la Cluj. Acum câţiva ani, eram pesimist; acum văd însă că aproape toate firmele de IT au început să meargă pe proiecte grele. Lucrăm, de pildă, pentru marii giganţi din industria germană auto”, spune Metz.
“Trebuie să facem proiecte grele şi complexe ca să menţinem IT-ul la Cluj. Nu să facem ceea ce se poate face şi în China”, spune Metz. Marea problemă rămâne resursa umană. NTT are o fluctuaţie de personal de 6,5%, potrivit datelor oferite de companie.
“E puţin în comparaţie cu ce se întâmplă la alte companii, dar mie mi se pare mult oricum. Fiecare om înlocuit dintr-un proiect ne costă 8000 de euro. Şi pleacă 10-15 oameni pe lună. Angajăm într-un an 500, pleacă 100 şi ceva. E foarte importantă resursa umană, avem 60 de oameni în departamentul de HR”, spune Metz. Cei mai mulţi pleacă din raţiuni financiare, pentru salarii mai mari şi poziţii mai bune, unii pleacă din ţară, dar sunt şi câţiva care renunţă la statutul de angajaţi pentru a-şi lansa propriile afaceri.
NTT România, companie IT cu sediu la Cluj (parte a unui concern internaţional), are peste 1400 de angajaţi în România şi are deschise acum 112 poziţii; deşi are în continuare mare nevoie de angajaţi şi recrutează constant, compania şi pierde lunar din personal.
NTT DATA Romania are printre clienţi mari companii internaţionale şi a înregistrat în primele şapte luni ale anului 2017 o cifră de afaceri de 29,5 milioane de euro, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor făcute publice.
Compania clujeană, preluată în 2013 de concernul japonez NTT Data, are target de atins până în 2020, după cum anunţa conducerea din România la început de an: venituri de 100 de milioane de euro şi 3300 de angajaţi.

Related posts

Ursula von der Leyen anunță limitarea exporturilor UE de măști și echipamente medicale: „Trebuie să rămână în interiorul UE. Acum e Italia, dar și alte state vor avea nevoie”

Papuc Irina

Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR): În plină criză COVID-19, avem în linia întâi peste 7.700 de angajați

Papuc Irina

Pesticide: Comisia a interzis Lituaniei și României să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru substanțe dăunătoare albinelor

Papuc Irina

Commoditrader investește în echipa din România aducând specialiști în agribusiness

Ligia Voro

Acțiunile Transilvania Broker intră la tranzacționare la BVB

Stefana Muresan

Mentorat pe bani europeni pentru 49 de antreprenori din Ardeal

Nora Dumitrescu

Cele mai mari zece companii din industrie –printre care Continental, Autoliv, Takata şi Michelin – afaceri de 53 de miliarde de lei

Stefana Muresan

O companie germană vrea să investească 10 milioane de euro într-o fabrică de tehnologii de cântărire și tranșare la Brașov

Papuc Irina

„Oraşul Faptelor Bune”, din 15 decembrie, în Târgul de Crăciun din Oradea

Traian Dan

Noul bazin de înot din Blaj va fi deschis vineri. Investiție de peste un milion de euro

Papuc Irina

Corinthia Hotels to open historic Grand Hotel du Boulevard in Bucharest

Ionut Oprea

Cafea vândută în pahare comestibile în Zalău

Stefana Muresan

Banca Transilvania vrea să achiziţioneze 39% din a treia bancă din Republica Moldova

Stefana Muresan

Interes ridicat față de Axa prioritară 1 a Regio-POR 2014-2020 pentru finanțarea unor activități de cercetare-dezvoltare-inovare

Stefana Muresan

Studiu Unlock: Companiile se reîntorc în oraș

Ionut Oprea

Finanțare europeană de 1,3 miliarde euro pentru modernizarea unor tronsoane din coridorul feroviar Curtici-Constanța

Stefana Muresan

Hanna Instruments vizează internalizarea proceselor în România

Nora Dumitrescu

Finanțare asigurată pentru ocolitoarea Zalăului

Nora Dumitrescu

MIPIM 2020 transforms

Ionut Oprea

11 milioane euro pentru Vida Herastrau

Stefana Muresan

WizzAir anunță investiții de 200 de mil. de dolari la Sibiu și angajări noi

Stefana Muresan

Reabilitarea Casei Tineretului din Baia Mare costă 15 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Conferință internațională la USAMV Cluj-Napoca

Ligia Voro

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA achiziționează Centrele de Radioimagistică dr. Bîrsăşteanu și Telescan din Timiș

redactia

Leave a Comment