Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Recomandările lui Daniel Metz (NTT DATA) pentru menținerea IT-ului la Cluj

Expertiză de business, proiecte grele şi complexe, lărgirea ariei de expertiză a angajaţilor, noi investiții, sunt doar câteva direcții pe care mizează Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, pentru supravieţuire în piaţa globală.
Potrivit actualdeluj.ro, până la finalul anului în curs, compania plănuieşte să ajungă la 1600 de angajaţi. “Avem 112 poziţii deschise acum. Dacă găsim aceşti oameni, îi băgăm direct pe proiecte”, spune Metz. CEO-ul NTT Data România a mai menţionat că mare parte din activitatea companiei ţine de întreţinerea sistemelor marilor companii-clienţi. “Acesta e un lucru de durată, nu pleacă de azi pe mâine”, spune Metz, potrivit sursei citate. O altă direcţie pe care a decis-o în cadrul companiei: lărgirea ariei de expertiză a angajaţilor.
“Aproape jumătate din angajaţi sunt economişti sau au alte profesii, nu sunt doar programatori. În 2008 au apărut primele semne ale crizei, primii clienţi care nu îşi plăteau facturile. Atunci s-a pus întrebarea: care e viitorul în IT în România? Am decis că e nevoie şi de expertiză de business. Doar aşa un programator e foarte bun şi adevărat. De exemplu, dacă programează salarizare, să ştie ce înseamnă asta. Indienii nu ştiu”, spune Metz.
Şi tot de strategia pe termen lung pe care o recomandă şeful NTT Data pentru companiile de IT ţine şi orientarea spre produse cu valoare adăugată mare. În 2013, compania clujeană a fost preluată de concernul japonez NTT Data, pentru o “plasă de siguranţă”. Pentru a creşte puternic şi pentru a face faţă noilor nevoi din piaţă, e nevoie şi de susţinere financiară: doar costurile de dotare a noilor sedii de la Cluj ale companiei au implicat şi implică investiţii de peste 4 milioane de euro, a mai adăugat Metz.
“Tehnologia ne va invada agresiv vieţile, vom intra pe ape tulburi, pe care nu ştim să le administrăm. La şcoală li se spune copiilor să lase telefoanele, dar asta e, de fapt, contra curentului”, crede CEO-ul de companie IT. Pe de altă parte, tocmai fiindcă trăim vremuri cucerite de tehnologie, “bula IT” nu e, deocamdată, un pericol pentru Cluj. “Suntem la începuturile unor cicluri de creştere care vor marca viitorul omenirii. Putem ajuta evoluţia din punctul de vedere al tehnologiei. Ideea este ce facem ca să păstrăm IT-ul la Cluj. Acum câţiva ani, eram pesimist; acum văd însă că aproape toate firmele de IT au început să meargă pe proiecte grele. Lucrăm, de pildă, pentru marii giganţi din industria germană auto”, spune Metz.
“Trebuie să facem proiecte grele şi complexe ca să menţinem IT-ul la Cluj. Nu să facem ceea ce se poate face şi în China”, spune Metz. Marea problemă rămâne resursa umană. NTT are o fluctuaţie de personal de 6,5%, potrivit datelor oferite de companie.
“E puţin în comparaţie cu ce se întâmplă la alte companii, dar mie mi se pare mult oricum. Fiecare om înlocuit dintr-un proiect ne costă 8000 de euro. Şi pleacă 10-15 oameni pe lună. Angajăm într-un an 500, pleacă 100 şi ceva. E foarte importantă resursa umană, avem 60 de oameni în departamentul de HR”, spune Metz. Cei mai mulţi pleacă din raţiuni financiare, pentru salarii mai mari şi poziţii mai bune, unii pleacă din ţară, dar sunt şi câţiva care renunţă la statutul de angajaţi pentru a-şi lansa propriile afaceri.
NTT România, companie IT cu sediu la Cluj (parte a unui concern internaţional), are peste 1400 de angajaţi în România şi are deschise acum 112 poziţii; deşi are în continuare mare nevoie de angajaţi şi recrutează constant, compania şi pierde lunar din personal.
NTT DATA Romania are printre clienţi mari companii internaţionale şi a înregistrat în primele şapte luni ale anului 2017 o cifră de afaceri de 29,5 milioane de euro, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor făcute publice.
Compania clujeană, preluată în 2013 de concernul japonez NTT Data, are target de atins până în 2020, după cum anunţa conducerea din România la început de an: venituri de 100 de milioane de euro şi 3300 de angajaţi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Banat IT Autumn Barbeque 2017 – networking și distracție

Articolul următor

Succesul Aeroportului Cluj, ”studiu de caz” în cadrul Conferinței Internaționale de Pregătire Operațională și Transfer Aeroportuar (Singapore)

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share