Antreprenori Cluj Industrie Investitii IT&C Ultimele stiri

Recomandările lui Daniel Metz (NTT DATA) pentru menținerea IT-ului la Cluj

Expertiză de business, proiecte grele şi complexe, lărgirea ariei de expertiză a angajaţilor, noi investiții, sunt doar câteva direcții pe care mizează Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, pentru supravieţuire în piaţa globală.
Potrivit actualdeluj.ro, până la finalul anului în curs, compania plănuieşte să ajungă la 1600 de angajaţi. “Avem 112 poziţii deschise acum. Dacă găsim aceşti oameni, îi băgăm direct pe proiecte”, spune Metz. CEO-ul NTT Data România a mai menţionat că mare parte din activitatea companiei ţine de întreţinerea sistemelor marilor companii-clienţi. “Acesta e un lucru de durată, nu pleacă de azi pe mâine”, spune Metz, potrivit sursei citate. O altă direcţie pe care a decis-o în cadrul companiei: lărgirea ariei de expertiză a angajaţilor.
“Aproape jumătate din angajaţi sunt economişti sau au alte profesii, nu sunt doar programatori. În 2008 au apărut primele semne ale crizei, primii clienţi care nu îşi plăteau facturile. Atunci s-a pus întrebarea: care e viitorul în IT în România? Am decis că e nevoie şi de expertiză de business. Doar aşa un programator e foarte bun şi adevărat. De exemplu, dacă programează salarizare, să ştie ce înseamnă asta. Indienii nu ştiu”, spune Metz.
Şi tot de strategia pe termen lung pe care o recomandă şeful NTT Data pentru companiile de IT ţine şi orientarea spre produse cu valoare adăugată mare. În 2013, compania clujeană a fost preluată de concernul japonez NTT Data, pentru o “plasă de siguranţă”. Pentru a creşte puternic şi pentru a face faţă noilor nevoi din piaţă, e nevoie şi de susţinere financiară: doar costurile de dotare a noilor sedii de la Cluj ale companiei au implicat şi implică investiţii de peste 4 milioane de euro, a mai adăugat Metz.
“Tehnologia ne va invada agresiv vieţile, vom intra pe ape tulburi, pe care nu ştim să le administrăm. La şcoală li se spune copiilor să lase telefoanele, dar asta e, de fapt, contra curentului”, crede CEO-ul de companie IT. Pe de altă parte, tocmai fiindcă trăim vremuri cucerite de tehnologie, “bula IT” nu e, deocamdată, un pericol pentru Cluj. “Suntem la începuturile unor cicluri de creştere care vor marca viitorul omenirii. Putem ajuta evoluţia din punctul de vedere al tehnologiei. Ideea este ce facem ca să păstrăm IT-ul la Cluj. Acum câţiva ani, eram pesimist; acum văd însă că aproape toate firmele de IT au început să meargă pe proiecte grele. Lucrăm, de pildă, pentru marii giganţi din industria germană auto”, spune Metz.
“Trebuie să facem proiecte grele şi complexe ca să menţinem IT-ul la Cluj. Nu să facem ceea ce se poate face şi în China”, spune Metz. Marea problemă rămâne resursa umană. NTT are o fluctuaţie de personal de 6,5%, potrivit datelor oferite de companie.
“E puţin în comparaţie cu ce se întâmplă la alte companii, dar mie mi se pare mult oricum. Fiecare om înlocuit dintr-un proiect ne costă 8000 de euro. Şi pleacă 10-15 oameni pe lună. Angajăm într-un an 500, pleacă 100 şi ceva. E foarte importantă resursa umană, avem 60 de oameni în departamentul de HR”, spune Metz. Cei mai mulţi pleacă din raţiuni financiare, pentru salarii mai mari şi poziţii mai bune, unii pleacă din ţară, dar sunt şi câţiva care renunţă la statutul de angajaţi pentru a-şi lansa propriile afaceri.
NTT România, companie IT cu sediu la Cluj (parte a unui concern internaţional), are peste 1400 de angajaţi în România şi are deschise acum 112 poziţii; deşi are în continuare mare nevoie de angajaţi şi recrutează constant, compania şi pierde lunar din personal.
NTT DATA Romania are printre clienţi mari companii internaţionale şi a înregistrat în primele şapte luni ale anului 2017 o cifră de afaceri de 29,5 milioane de euro, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor făcute publice.
Compania clujeană, preluată în 2013 de concernul japonez NTT Data, are target de atins până în 2020, după cum anunţa conducerea din România la început de an: venituri de 100 de milioane de euro şi 3300 de angajaţi.

Related posts

P3 2017 expansion starts with €243 million Spanish portfolio acquisition

Ionut Oprea

Peste 2500 de soluții digitale de business vor fi prezentate la GoTech World 2019

Ligia Voro

Continua modernizarea scolilor sibiene cu fonduri REGIO 2014-2020

Stefana Muresan

Start-up Nation 2018: S-a publicat lista aplicanților

redactia

76 mil. euro pentru românii din diaspora care vor să-şi deschidă o afacere

Stefana Muresan

UBB a depășit pragul anului 2016 la înscrierile pentru admiterea la facultate

Stefana Muresan

Expoziția „Două Regiuni în Europa – Regiunea Centru și landul Brandenburg”, la Ambasada României de la Berlin

Stefana Muresan

Orădeanca Ioana Mihăilă este noul ministru al Sănătății

Traian Dan

Deco Days 2017: Expozitie atipica de perdele si draperii la Cluj Napoca

Stefana Muresan

TC Capital lansează proiectul Hyperion Towers

Ionut Oprea

Timișoara va avea o nouă maternitate. Investiție de peste 50 mil. lei, fonduri europene

Stefana Muresan

Clubul Economic German Banat – președinte reales, vicepreședinți noi

Stefana Muresan

Cum va afecta OUG 114 programul CSR al ROMGAZ?

redactia

„Regulile jocului” în urbanismul clujean, explicate în format 3D

Nora Dumitrescu

ANPP solicită Guvernului să extindă valabilitatea preţurilor pentru 71 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă din 2 noiembrie

Papuc Irina

Jidvei lansează cea de-a V-a ediție a campaniei „Must de la Jidvei”  

Ligia Voro

Bratislava Property Forum 2020 | Last seats – only 4 days left!

Ionut Oprea

ARL Cluj (Strabag), lucrări de 2,3 mil. euro pentru apă și canalizare în Bistrita-Nasaud

Stefana Muresan

Primul autobuz hibrid a ajuns la Oradea

Traian Dan

Școala duală, peste universități, în Timișoara

redactia

Exportatorii de top ai Maramureșului: Aramis, Eaton, Universal Alloy

Nora Dumitrescu

CBRE: Piața de investiții imobiliare din România a depășit 585 mil. euro în primele 9 luni în 2019

Ionut Oprea

Alba, în topul județelor cu cele mai puține firme care și-au suspendat activitatea în prima lună a anului

Ion Surdu

Primul zbor de sezon Cluj – Constanța, din 16 iulie

Nora Dumitrescu

Leave a Comment