Auto Industrie Timiș Ultimele stiri

Cruising Chauffeur: Continental aduce viitorul conducerii cu grad înalt de automatizare pe autostrăzi

-Tehnologia Cruising Chauffeur nu doar că îi dă conducătorului auto o pauză de la condus, dar oferă și siguranță dacă șoferul nu este capabil să preia controlul volanului
– În cazul în care conducătorul auto nu reușește să preia controlul volanului, Cruising Chauffeur oprește mașină printr-o manevră de risc minim
Conducerea înalt automatizată pe autostrăzi nu mai este o himeră. Continental a început să lanseze astfel de sisteme de testare pe drumurile publice din 2012 în statul Nevada din S.U.A. Compania de tehnologie are acum o flotă globală de vehicule de aflate în dezvoltare în Germania, SUA, Japonia și China. Funcția Cruising Chauffeur oferă mașinilor capacitatea de a prelua sarcina de conducere pe autostrăzi în conformitate cu reglementările legislative privind traficul. O parte a împărțirii sarcinilor între conducătorul auto și autoturism este aceea că șoferul preia comanda din nou la capătul șoselei rapide. Această preluare este inițiată de o interfață om-mașină special concepută pentru autovehicul, care este, de asemenea, testată în vehicule. Și chiar dacă conducătorul auto nu răspunde când i se cere să preia comanda – de exemplu, din motive de sănătate – mașina se poate opri în siguranță în mod automat. Aceasta se face folosind așa-numita manevră de risc minim, în care vehiculul identifică unde există spațiu pentru a opri în siguranță și se îndreaptă imediat spre acest loc. Această funcție va face parte din tehnologia Cruising Chauffeur când va fi pregătită pentru producție, în 2020.
Și inginerii din România contribuie la dezvoltarea acestui produs. O echipă din Continental Iași analizează și dezvoltă elementele de siguranță ale Cruising Chauffeur, iar o altă echipă lucrează la arhitectura de sistem a acestei tehnologii. În Timișoara, o echipă lucrează la tehnologii precum localizarea precisă a mașinii și monitorizarea în timp real a performanței senzorilor.
Cruising Chauffeur aduce un avantaj dublu în ceea ce privește siguranța”, a declarat Ralph Lauxmann, șeful departamentului Systems & Technology din divizia de Chassis & Safety din cadrul Continental. „În primul rând, automatizarea evită erorile umane ce pot apărea în cazul unor activități de rutină și oferă, în același timp, o călătorie confortabilă. În al doilea rând, tehnologia include o alternativă suplimentară pe care vehiculele convenționale nu o au. Dacă șoferul nu mai poate prelua din nou controlul volanului, din orice motiv, atunci Cruising Chauffeur aduce mașina în siguranță“, adaugă acesta.
Dacă șoferul nu reacționează, intervine „planul B“
Cel mai mare risc de accidente rutiere este și rămâne comportamentul uman. Acesta este responsabil pentru aproximativ 90% din toate accidentele. Din acest motiv, conducerea automată reprezintă un pas important pe calea spre Vision Zero – obiectivul traficului rutier fără decese, răniri sau accidente. Cruising Chauffeur poate prelua sarcina de a conduce pe autostradă. Șoferul decide dacă o face în mod parțial automatizat, prin urmare conducătorul auto trebuie să monitorizeze sistemul sau, în viitorul apropiat, într-o formă foarte automatizată, acesta poate să-și îndrepte atenția asupra altor activități.
Când este activat modul Cruising Chauffeur, datele din senzorii din apropierea vehiculului, cum ar fi camerele, radarul și LiDAR, sunt analizate într-o unitate centrală de comandă cunoscută sub denumirea de ADCU (Automated Driving Control Unit). Algoritmii Cruise Chauffeur utilizează acest lucru pentru a dezvolta un model de 360 de grade al împrejurimilor mașinii. În combinație cu o hartă cu rezoluție înaltă, acesta include toate obiectele mobile și statice, precum și drumul și benzile. Poziția proprie a autovehiculului în acest model este determinată precis în mod neîntrerupt. Astfel, algoritmii pot identifica zonele care pot fi utilizate în siguranță de către mașină în conformitate cu reglementările în materie de trafic și pot să se îndrepte spre aceste zone. Acest lucru permite funcției Cruising Chauffeur să schimbe benzile și să oprească mașina în mod automat în siguranță.
Conceptul de interacțiune cu „empatie artificială“
Odată ce se apropie capătul segmentului de autostradă, conducătorului auto i se cere să preia comanda mașinii în timp util. Pentru a permite vehiculului să determine dacă șoferul este prezent și gata să preia controlul, Continental folosește o cameră interioară și algoritmi inteligenți pentru a analiza și a interpreta privirea și poziția în mașină a șoferului. Ca și în cazul „empatiei artificiale“, vehiculul folosește acest lucru pentru a trage concluzii cu privire la câtă atenție acordă șoferul la ceea ce se întâmplă pe șosea sau dacă acesta se concentrează pe ceva complet diferit. În funcție de situație, procesul de predare a comenzii volanului poate fi făcut prin diferite strategii. În cazul în care conducătorul auto încă nu ia controlul mașinii, semnalele sonore sunt intensificate deoarece vehiculul se apropie de punctul în care comanda trebuie preluată.
În plus față de canalele vizuale (optice) și acustice, Cruising Chauffeur poate solicita conducătorului să preia comanda prin intermediul vibrațiilor din scaun. Dacă persoana aflată la volan nu reacționează, Cruising Chauffeur inițiază manevra de minim risc. Acest lucru înseamnă că autovehiculul fie conduce automat la banda de urgență și se oprește acolo, fie – în cazul în care nu există nici o zonă de urgență sau dacă este blocată – se oprește în condiții de siguranță pe banda de circulație cu luminile de avarie aprinse sau reduce treptat viteza până când găsește un loc potrivit pentru a opri.
„Din păcate, nu este deloc rar faptul că motivul pentru care șoferul nu reacționează atunci când i se cere să preia controlul mașinii are legătură cu problemele acestuia de sănătate“, explică Ibro Muharemovic, șeful proiectului Cruising Chauffeur la Continental. „În prezent, nu există o soluție pentru astfel de situații. Numai în cazul conducerii automate vom putea să-l ajutăm pe șofer în situații de urgență de genul acesta“, adaugă el.
Automatizare cu arhitectură sigură și manager de siguranță
O manevră de risc minim este importantă nu numai dacă șoferul nu răspunde, ci și în cazul unei eventuale defecțiuni tehnice. Deficiențele potențiale ale senzorilor sunt identificate de un nivel de monitorizare continuu, cunoscut sub numele de manager de siguranță. Filiala Continental, Elektrobit (EB), a ajutat la construirea tehnologiei Cruising Chauffeur prin livrarea soluției de gestionare a siguranței: EB tresos. Elektrobit furnizează soluții software pentru unitățile electronice de control legate de siguranță, care a reprezentat un element important în construirea Cruising Chauffeur. „Această capacitate de a efectua o manevră de risc minim este extrem de importantă pentru conducerea automată deoarece vrem să asigurăm o situație sigură de conducere în toate circumstanțele“, a spus Muharemovic. „Am ajuns acum într-o etapă avansată de dezvoltare cu această tehnologie“.
Cruising Chauffeur este conceput în mod redundant, astfel încât să poată îndeplini sarcina de a conduce chiar dacă senzorii individuali nu funcționează. În plus față de separarea în rețea a diferitelor tipuri de senzori, aceasta include și o unitate de control de siguranță (Safety Domain Control Unit – SDCU) ca a doua cale de automatizare, în afară de ADCU (Automated Driving Control Unit). SDCU în sine include, de asemenea, o soluție de automatizare. Deci, dacă automatizarea atinge o limită de control sau dacă un tip de senzor nu funcționează din motive tehnice, de exemplu, atunci apare manevra minimă de risc. Există, de asemenea, o alternativă pentru sistemul de frânare instalat în vehicul și la direcție.
Conducerea automată este unul dintre subiectele-cheie ale Continental la IAA 2017 din Frankfurt am Main în septembrie (sala 5.1, standul A07 / A08).

Related posts

Dentotal își mută centrul de distribuție la ELI PARK 1

Papuc Irina

Fizica de la UVT, în clasificarea Best Global Universities by Subject; locul 2 la nivel național

Stefana Muresan

Noul val al producătorilor din Cluj, atras de vânzările pe internet

Nora Dumitrescu

Maramureș: Seini, primul oraş din România care îşi produce energia electrică din dejecțiile animalelor

Stefana Muresan

Program integrat de stimulare a antreprenoriatului în mediul urban din Regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

Real Estate & Construction Forum, ediția III

Transilvania Business

Cine sunt primii speakeri străini confirmați la Tomorrow@Work?

redactia

Relansarea Cupru Min, primul proiect finanţat de Fondul Suveran de Investiţii

Stefana Muresan

Germanii de la Bosch caută peste 300 de oameni pentru fabrica din Jucu

Stefana Muresan

FOTO// Cum arată Unitatea de Suport Medical Bucureștii Noi, amenajată de Leroy Merlin și Auchan

Papuc Irina

TeraPlast, în top 10 reciclatori din Europa, după o investiție de 3,5 milioane de euro

Stefana Muresan

CEO-ul unei companii agricole de top evidențiază necesitatea unei preocupări intense pentru agricultura durabilă, pe fondul crizei generate de COVID-19

Ion Surdu

Retailul devine motorul tranzacțiilor industriale, cu o pondere dublată în ultimii 5 ani

Ionut Oprea

Firmele mici, baza economiei Maramureșului: 1,1 miliarde euro

Nora Dumitrescu

Coldwell Banker Romania o numeste pe Georgia Cailean in pozitia de CEO

redactia

„Evenimentele organizate în Sibiu sunt un brand pentru oraș”. Agenda Comunității și Agenda Sport nu vor fi anulate, ci adaptate

Ion Surdu

Automobile Bavaria a vândut în 25 de ani de activitate peste 45.000 de autovehicule

redactia

Platforma industrială a Clujului devine rezidențială

Nora Dumitrescu

Aplicație unică pentru realizarea bugetelor pe anul 2021

Traian Dan

UMB pregătește autostrada Cluj – Sălaj. Cum arată traseul

Nora Dumitrescu

Leroy Merlin și Auchan amenajează o unitate pre-spitalicească lângă București

Traian Dan

Antibiotice SA anunţă un profit de 33,56 milioane de lei, în creștere cu 10%

Stefana Muresan

Sibiul, sub semnul Uniunii Europene și a Europei în 2019

redactia

Principalele economii ale românilor se duc spre cumpărarea unei case

Traian Dan

Leave a Comment