Energie Importate Investitii Mureș Ultimele stiri

Romgaz analizează posibilitatea de a săpa noi sonde în Marea Neagră

Romgaz și partenerii săi din blocul petrolifer Trident analizează posibilitatea săpării de noi sonde, după ce explorările derulate până în prezent au demonstrat că există potențial pentru noi descoperiri de gaze în acel perimetru, a declarat, vineri, Vlad Pavlovschi director de dezvoltare afaceri din cadrul Romgaz, în cadrul unei conferințe pe teme energetice, informeaza Agerpres.
Vlad Pavlovschi a relatat istoricul Romgaz în această asociere, după ce, în iulie 2010, Lukoil Overseas împreună cu compania Vanco International, devenită ulterior Panatlantic, au fost declarate câștigătoarele licenței de explorare-dezvoltare și exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi în perimetrele EX-29 Est Rapsodia și EX-30 Trident.
La data de 19 iulie 2012, Romgaz a semnat un acord de Farm-Out cu cele două companii, devenind co-titular de acord petrolier, cu o cotă de 10% din drepturile și obligațiile celor două perimetre. Ulterior, Romgaz a ieșit din acordul petrolier pentru perimetrul Est Rapsodia.
“În ceea ce privește perimetrul Trident, programul de lucrări minimal din faza I, trei ani, obligatorie, și faza II, doi ani, opțională, a fost îndeplinit, iar în prezent se află în derulare perioada de extindere a fazei a doua de explorare. Această extindere a fost necesară în vederea executării unor lucrări suplimentare de reprocesare, analize complexe de carotă și reinterpretarea și integrarea datelor geologice și geofizice disponibile până în prezent”, a mai spus oficialul Romgaz.
În perimetrul Trident au fost săpate două sonde, din care sonda Lira 1X a relevat o descoperire de gaze naturale de circa 30 de miliarde de metri cubi, potrivit lui Pavlovschi.
“Evaluarea și integrarea rezultatelor, precum și calculul fezabilității economice, au confirmat că există un potențial semnificativ dincolo de volumul de gaze din domeniul Lira. Astfel, membrii asocierii derulează planificarea posibilului foraj al unor noi sonde de explorare și evaluare în vederea deschiderii mai multor prospecte, similare descoperirii Lira și, dacă rezultatele vor fi pozitive, ar putea oferi mai multe oportunități de explorare în blocul EX-30 Trident. De asemenea, se încearcă prin aceste lucrări asigurarea volumelor de resurse pentru etapele viitoare, care să securizeze opțiunile de dezvoltare și producție”, a continuat directorul Romgaz.
El a mai spus că, în semestrul întâi din 2017, producția totală de gaze a Romgaz a fost de 2,56 miliarde de metri cubi, în plus cu 16,5% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 3,7% mai mare față de buget. În trimestrul al doilea, producția a fost mai mare cu 49% față de perioada similară din 2016.
“Performanța bună din acest an este datorată creșterii cererii de gaze, care a permis optimizarea valorificării gazelor și o bună gestionare a stocurilor”, a arătat Pavlovschi.

Related posts

CFR iese la racolare de tineri ingineri în Ardeal și Banat

Nora Dumitrescu

Sibiul, promovat ca destinaţie turistică în noul clip al Ministerului Turismului

Stefana Muresan

Compania belgiană Warehouses De Pauw sprijină municipiul Deva în lupta cu Covid-19: donație de echipamente și dezinfectanți medicali

Ion Surdu

Sibiu: Donație de 30.000 de euro pentru Spitalul de Psihiatrie, datorită Rotary Club

Stefana Muresan

Fabrica 1949 Târnava a început producția de echipamente medicale de protecție, cu o capacitate de peste 2 mii de combinezoane pe zi

Papuc Irina

Cum va arăta noul stadion Ghencea, investiție de 65 mil. euro. Ar putea fi finalizat în acest an

redactia

Brașov: impozitele locale rămân în 2020 la nivelul anului trecut

Papuc Irina

Refresh online pentru promovarea Romaniei

Rondo Ganahl a achiziționat 60% din Transilvania Pack & Print

Ligia Voro

Două aplicații informatice din Cluj, selectate pentru competiția globală NASA

Nora Dumitrescu

Cea mai mare expoziție de motociclete din România

redactia

Cluj-Napoca: Licitaţia pentru 22 de tramvaie şi 50 de troleibuze, în linie dreaptă

Stefana Muresan

Noul președinte al FRT, Ion Țiriac, felicitat de Simona Halep

Ligia Voro

Dezvoltatorul de hale industriale Mara Com Mixt, împrumut de 15 milioane lei pentru cel mai mare complex rezidențial din Timișoara

Stefana Muresan

Studiu EnergyPal: Doar 14% dintre companii au un sistem de smart metering pe echipamentele principale

Stefana Muresan

Marc O’Polo, primul magazin mono-brand din România în Bucureşti Mall

Ligia Voro

Ministrul Agriculturii: avem pregătite textele pentru rechiziţii şi pentru suspendarea exportului de cereale

Papuc Irina

Transilvania, raiul branzeturilor de calitate (IV) – Puturoasa de Trascău

7 septembrie – «Zilele Siguranței Rutiere Michelin»

Ligia Voro

Românii cheltuie, în medie, 8,7 euro pe lună pentru activități culturale și de recreere

Papuc Irina

Încă un pas spre un centru de transport intermodal la Oradea

Ligia Voro

Burleanu, numit de UEFA în grupul de lucru dedicat strategiei comerciale

Ligia Voro

Întâlnire strategică între ministrul Sănătății și reprezentanții Palmed

Stefana Muresan

Școli din Mureș, modernizate cu fonduri europene

Stefana Muresan

Leave a Comment