Energie Importate Investitii Mureș Ultimele stiri

Romgaz analizează posibilitatea de a săpa noi sonde în Marea Neagră

Romgaz și partenerii săi din blocul petrolifer Trident analizează posibilitatea săpării de noi sonde, după ce explorările derulate până în prezent au demonstrat că există potențial pentru noi descoperiri de gaze în acel perimetru, a declarat, vineri, Vlad Pavlovschi director de dezvoltare afaceri din cadrul Romgaz, în cadrul unei conferințe pe teme energetice, informeaza Agerpres.
Vlad Pavlovschi a relatat istoricul Romgaz în această asociere, după ce, în iulie 2010, Lukoil Overseas împreună cu compania Vanco International, devenită ulterior Panatlantic, au fost declarate câștigătoarele licenței de explorare-dezvoltare și exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi în perimetrele EX-29 Est Rapsodia și EX-30 Trident.
La data de 19 iulie 2012, Romgaz a semnat un acord de Farm-Out cu cele două companii, devenind co-titular de acord petrolier, cu o cotă de 10% din drepturile și obligațiile celor două perimetre. Ulterior, Romgaz a ieșit din acordul petrolier pentru perimetrul Est Rapsodia.
“În ceea ce privește perimetrul Trident, programul de lucrări minimal din faza I, trei ani, obligatorie, și faza II, doi ani, opțională, a fost îndeplinit, iar în prezent se află în derulare perioada de extindere a fazei a doua de explorare. Această extindere a fost necesară în vederea executării unor lucrări suplimentare de reprocesare, analize complexe de carotă și reinterpretarea și integrarea datelor geologice și geofizice disponibile până în prezent”, a mai spus oficialul Romgaz.
În perimetrul Trident au fost săpate două sonde, din care sonda Lira 1X a relevat o descoperire de gaze naturale de circa 30 de miliarde de metri cubi, potrivit lui Pavlovschi.
“Evaluarea și integrarea rezultatelor, precum și calculul fezabilității economice, au confirmat că există un potențial semnificativ dincolo de volumul de gaze din domeniul Lira. Astfel, membrii asocierii derulează planificarea posibilului foraj al unor noi sonde de explorare și evaluare în vederea deschiderii mai multor prospecte, similare descoperirii Lira și, dacă rezultatele vor fi pozitive, ar putea oferi mai multe oportunități de explorare în blocul EX-30 Trident. De asemenea, se încearcă prin aceste lucrări asigurarea volumelor de resurse pentru etapele viitoare, care să securizeze opțiunile de dezvoltare și producție”, a continuat directorul Romgaz.
El a mai spus că, în semestrul întâi din 2017, producția totală de gaze a Romgaz a fost de 2,56 miliarde de metri cubi, în plus cu 16,5% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 3,7% mai mare față de buget. În trimestrul al doilea, producția a fost mai mare cu 49% față de perioada similară din 2016.
“Performanța bună din acest an este datorată creșterii cererii de gaze, care a permis optimizarea valorificării gazelor și o bună gestionare a stocurilor”, a arătat Pavlovschi.

Related posts

Zboruri suplimentare pe ruta Timişoara – Bucureşti introduse de două companii aeriene

redactia

Balanța comercială româno-austriacă, mai mare cu aproape 10%

redactia

Cercetarea în Banat. Patru universități vor transforma Timișoara într-un pol de referință pentru Europa centrală și de Est

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Arad, orașul palatelor în stil vienez

Transilvania Business

OMV Petrom, câştig net de peste 4 mld. lei, plus 64%, la afaceri de 22,5 mld. lei, în creştere cu 16%

redactia

Primul oraș din România cu transport public gratuit

Nora Dumitrescu

TCI Cluj va reabilita energetic un simbol al Zalăului

Nora Dumitrescu

Campania „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!” la finalul anului 2018

redactia

Patricia Maria Ştirbu, președinte Summit Agro Romania: Puterea Pamântului (RO&ENG)

redactia

Pod peste Tisa, in zona Teplita din Sighetul Marmatiei, investitie de peste 1.4 mil. lei din fonduri comunitare

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional Cluj, record de 2 milioane de pasageri

Stefana Muresan

Un hipermarket din Cluj devine producător de energie

Nora Dumitrescu

RALF 2016, forumul marilor fermieri

Ionut Oprea

Concluziile Imobiliarium: Interesele cumpărătorului de locuințe s-au schimbat

Stefana Muresan

Aparatură de peste 2,45 milioane de euro pentru Spitalul „Gavril Curteanu”

Traian Dan

Enel deschide la Timișoara prima stație de încărcare a mașinilor electrice situată într-un aeroport

Stefana Muresan

Aerogara din Cluj va avea cale de rulare de 15 milioane euro

Nora Dumitrescu

Primăria Oradea i-a premiat pe cei mai importanți contribuabili din 2019

Traian Dan

Marisiensis se amână pentru luna octombrie 2020

Ligia Voro

Lucrările la Palatul Rimanóczy Kálmán din Oradea, aproape finalizate

Ligia Voro

One United Properties dezvoltă proiecte office de 220 milioane EUR

Ionut Oprea

FOTO: Investiții de peste 31 milioane lei la SCJ Mureș

Ligia Voro

Grupul ARCON preluat de Hirsch Porozell

Transilvania Business

Elite în business. Județul Mureș. MOȘTENITORII. Horațiu Sebastian Călugăr, proprietar și administrator CIS GAZ SA: „Dacă ţi-ai asumat un lucru, trebuie să ai puterea şi onoarea să îl duci până la capăt, indiferent de rezultat”

Ligia Voro

Leave a Comment