Energie Sibiu Ultimele stiri

Transelectrica, lucrări de construcție a Centrului de Excelență în Energetică 'Stelian Gal', din Sibiu

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a demarat vineri, 17 noiembrie 2017, lucrările de construcție a Centrului de Excelență în Energetică ‘Stelian Gal’ din Sibiu (lângă Stația 400kV Sibiu Sud), cu o investiție de circa 5 milioane de lei, fonduri din proprii, proiectul fiind cuprins în Planul de Investiții al Companiei. Centrul de Excelență în Energetică va fi primul de acest tip din România, în care se vor putea realiza pregătiri practice în ceea ce privește lucrul sub tensiune.
Centrul de Excelență în Energetică ‘Stelian Gal’ Sibiu va fi construit lângă Stația de 400 kV Sibiu Sud, pe terenul rămas liber în urma retehnologizării stației. În prima etapă va fi construit Centrul de Cercetare și Dezvoltare Tehnologii de Lucru sub Tensiune și Intervenție Rapidă în Sistemul Energetic Național, care va cuprinde un poligon de antrenament și testare în domeniul lucrului sub tensiune. Termenul de realizare a acestei etape este de 24 de luni, iar lucrările vor fi executate de SMART SĂ: În cea de-a doua etapă, vor fi amenajate laboratoare și săli de curs, termenul fiind de 18 luni.
‘Specialiștii energeticieni sunt cea mai de preț resursă în Transelectrica. Ei sunt cei care nu-și permit să greșească, cei care prin expertiză, profesionalismul și grija lor mențin zi de zi în siguranță funcționarea sistemului energetic românesc. În aceeași măsură în care Transelectrica este în permanență preocupată de accelerarea investițiilor, de modernizarea rețetei de transport al energiei electrice, Compania are datoria să asigure formarea și perfecționarea continuă a specialiștilor energeticieni. Transelectrica are astăzi un fond extraordinar de specialiști, însă din păcate cea mai mare parte a lor se află în a doua parte a activității, de aceea eu cred că este imperios necesar acest transfer de cunoștințe și de experiență și expertiză, pentru a pregăti și perfecționa generațiile următoare de specialiști. Din perspectiva mea, nu poți să construiești viitorul fără să dai o recunoaștere trecutului. Suntem mândri să construim acest Centru de Excelență aici, la Sibiu, în memoria unuia dintre cei mai valoroși energeticieni pe care Sistemul Electroenergetic Național i-a avut: Stelian Gal, unul dintre pionierii lucrului sub tensiune’, a declarat Corina Popescu, Director General Excutiv al Transelectrica.
În cadrul festivităților organizate cu prilejul demarării lucrărilor, a fost dezvelită placa inaugurală a lucrărilor de construcție și a fost pusă piatra de temelie, fiind îngropată o capsulă care conține un mesaj de inaugurare a construcției, un ziar local din data de 17 noiembrie 2017 și câteva monede. De asemenea, în curtea viitorului centru de excelență a fost plantat un stejar. La ceremonie a participat și Gabriela Gal, soția lui Stelian Gal.
Centrul de Excelență în Energetică ‘Stelian Gal’ Sibiu a fost inițiat în 2008 de un grup de energeticieni sibieni, conduși de regretatul dr. ing. Stelian Gal, fost director general al Transelectrica. Scopul principal al proiectului este realizarea unui transfer de cunoștințe și experiență între generațiile de energeticieni, printr-o pregătire profesională, o perfecționare și o specializare continue ale specialiștilor din domeniu, acesta fiind o preocupare în continuare o preocupare importantă a Transelectrica.
Prin realizarea Centru de Excelență de la Sibiu, menit să pregătească și să perfecționeze specialiștii energeticieni, se urmărește creșterea gradului de siguranță în exploatare, mărirea duratei de viață a echipamentelor, reducerea timpilor de nealimentare a consumatorilor, îmbunătățirea activității serviciilor suport.
Stelian Alexandru Gal a fost director general al CNTEE Transelectrica SA în perioada 2005-2009 și 2010-2011, iar în perioada 1998-2000 și 2002-2005 a fost directorul Sucursalei de Transport Sibiu.
În timpul mandatului său de director general, în anul 2006, Transelectrica a fost prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori București. Stelian Alexandru Gal a fost autorul a peste 40 de lucrări științifice, a numeroase cărți în domeniul electroenergetic și a două brevete de invenție: ‘Protecție de rezervă independentă’ și ‘Protecție de distanță digitală’.
Stelian Gal a deținut importante poziții în cadrul organismelor naționale și internaționale: membru în Board-ul ENTSO-E, președinte al Asociației pentru Lucrul sub Tensiune din România (ALSTR), vicepreședinte al Societății Inginerilor Energeticieni din România (SIER), membru CIGRE Romanian Committee — B2 ‘Overhead Electric Lines’, membru al Asociației Internaționale pentru Lucrul sub Tensiune (LWA), precum și președinte al Centrului Român al Energiei (CRE).
Stelian Gal a încetat din viață în luna ianuarie a anului 2017.

Related posts

Corteva Agriscience intenționează să deschidă un Centru de tehnologii pentru tratarea semințelor

Ligia Voro

SmartDreamers, investiție de 1,2 milioane de euro, în urma unei noi runde de finanțare

redactia

S-a lansat Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor

Stefana Muresan

Cluj-Napoca, buget de 257 milioane de euro. Care sunt prioritățile municipalității în 2018

Stefana Muresan

Asfalt nou în zona turistică a Clujului

Nora Dumitrescu

Smart Diesel din Arad, cel mai mare ben­zinar independent de pe piaţa locală, atacă pragul de 1 miliard de lei

Stefana Muresan

Bilanț pentru sectorul zootehnic: peste 606 milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor de producție

Ion Surdu

Cel mai mare legumicultor din Bistrița-Năsăud, fermă de 15.000 de curcani

Stefana Muresan

Primăria Oradea investeşte 13,6 mil. lei pentru reamenajarea malului stâng al Crişului Repede din zona centrală

Stefana Muresan

BRAT, 20 de ani de activitate!

redactia

Australienii de la ADX Energy au încasat 1,5 milioane dolari de la Reabold Resources pentru proiectul din Parța, județul Timiș

redactia

Firma românească FintechOS primeşte o investiţie de 14 milioane dolari

Papuc Irina

Kromberg & Schubert caută 100 de oameni pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Hunedoara: Moment bun pentru Complexul Energetic

Stefana Muresan

„Asociația Italiani in Bihor”, sare în ajutorul Spitalului Județean din Oradea

Traian Dan

Circa 70% din exporturile moldovenești ajung în UE, iar livrările către CSI continuă să scadă

redactia

Manufacturing and industrial excellence celebrated in Warsaw

Ionut Oprea

Săptămâna Belgiană 2017 la Cluj Napoca

Ionut Oprea

Doi antreprenori au cumpărat o parte din uzina Roman Braşov pentru a face un parc de retail

Stefana Muresan

Cluj vs. București – Unde e mai bine să faci afaceri

redactia

TeraPlast, majorare de participație cu încă 7% în Depaco

Stefana Muresan

Supervizorul rețelei de apă Cluj-Sălaj va câștiga 5,5 milioane €

Nora Dumitrescu

Maramureșenii, stimulați cu 1,3 milioane de euro ca să își recicleze deșeurile

Nora Dumitrescu

Brașov: Bilka și-a crescut afacerile cu peste 50% în primul semestru

Stefana Muresan

Leave a Comment