Energie Sibiu Ultimele stiri

Transelectrica, lucrări de construcție a Centrului de Excelență în Energetică 'Stelian Gal', din Sibiu

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a demarat vineri, 17 noiembrie 2017, lucrările de construcție a Centrului de Excelență în Energetică ‘Stelian Gal’ din Sibiu (lângă Stația 400kV Sibiu Sud), cu o investiție de circa 5 milioane de lei, fonduri din proprii, proiectul fiind cuprins în Planul de Investiții al Companiei. Centrul de Excelență în Energetică va fi primul de acest tip din România, în care se vor putea realiza pregătiri practice în ceea ce privește lucrul sub tensiune.
Centrul de Excelență în Energetică ‘Stelian Gal’ Sibiu va fi construit lângă Stația de 400 kV Sibiu Sud, pe terenul rămas liber în urma retehnologizării stației. În prima etapă va fi construit Centrul de Cercetare și Dezvoltare Tehnologii de Lucru sub Tensiune și Intervenție Rapidă în Sistemul Energetic Național, care va cuprinde un poligon de antrenament și testare în domeniul lucrului sub tensiune. Termenul de realizare a acestei etape este de 24 de luni, iar lucrările vor fi executate de SMART SĂ: În cea de-a doua etapă, vor fi amenajate laboratoare și săli de curs, termenul fiind de 18 luni.
‘Specialiștii energeticieni sunt cea mai de preț resursă în Transelectrica. Ei sunt cei care nu-și permit să greșească, cei care prin expertiză, profesionalismul și grija lor mențin zi de zi în siguranță funcționarea sistemului energetic românesc. În aceeași măsură în care Transelectrica este în permanență preocupată de accelerarea investițiilor, de modernizarea rețetei de transport al energiei electrice, Compania are datoria să asigure formarea și perfecționarea continuă a specialiștilor energeticieni. Transelectrica are astăzi un fond extraordinar de specialiști, însă din păcate cea mai mare parte a lor se află în a doua parte a activității, de aceea eu cred că este imperios necesar acest transfer de cunoștințe și de experiență și expertiză, pentru a pregăti și perfecționa generațiile următoare de specialiști. Din perspectiva mea, nu poți să construiești viitorul fără să dai o recunoaștere trecutului. Suntem mândri să construim acest Centru de Excelență aici, la Sibiu, în memoria unuia dintre cei mai valoroși energeticieni pe care Sistemul Electroenergetic Național i-a avut: Stelian Gal, unul dintre pionierii lucrului sub tensiune’, a declarat Corina Popescu, Director General Excutiv al Transelectrica.
În cadrul festivităților organizate cu prilejul demarării lucrărilor, a fost dezvelită placa inaugurală a lucrărilor de construcție și a fost pusă piatra de temelie, fiind îngropată o capsulă care conține un mesaj de inaugurare a construcției, un ziar local din data de 17 noiembrie 2017 și câteva monede. De asemenea, în curtea viitorului centru de excelență a fost plantat un stejar. La ceremonie a participat și Gabriela Gal, soția lui Stelian Gal.
Centrul de Excelență în Energetică ‘Stelian Gal’ Sibiu a fost inițiat în 2008 de un grup de energeticieni sibieni, conduși de regretatul dr. ing. Stelian Gal, fost director general al Transelectrica. Scopul principal al proiectului este realizarea unui transfer de cunoștințe și experiență între generațiile de energeticieni, printr-o pregătire profesională, o perfecționare și o specializare continue ale specialiștilor din domeniu, acesta fiind o preocupare în continuare o preocupare importantă a Transelectrica.
Prin realizarea Centru de Excelență de la Sibiu, menit să pregătească și să perfecționeze specialiștii energeticieni, se urmărește creșterea gradului de siguranță în exploatare, mărirea duratei de viață a echipamentelor, reducerea timpilor de nealimentare a consumatorilor, îmbunătățirea activității serviciilor suport.
Stelian Alexandru Gal a fost director general al CNTEE Transelectrica SA în perioada 2005-2009 și 2010-2011, iar în perioada 1998-2000 și 2002-2005 a fost directorul Sucursalei de Transport Sibiu.
În timpul mandatului său de director general, în anul 2006, Transelectrica a fost prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori București. Stelian Alexandru Gal a fost autorul a peste 40 de lucrări științifice, a numeroase cărți în domeniul electroenergetic și a două brevete de invenție: ‘Protecție de rezervă independentă’ și ‘Protecție de distanță digitală’.
Stelian Gal a deținut importante poziții în cadrul organismelor naționale și internaționale: membru în Board-ul ENTSO-E, președinte al Asociației pentru Lucrul sub Tensiune din România (ALSTR), vicepreședinte al Societății Inginerilor Energeticieni din România (SIER), membru CIGRE Romanian Committee — B2 ‘Overhead Electric Lines’, membru al Asociației Internaționale pentru Lucrul sub Tensiune (LWA), precum și președinte al Centrului Român al Energiei (CRE).
Stelian Gal a încetat din viață în luna ianuarie a anului 2017.

Related posts

NIS Petrol reia operaţiunile de prospectare geofizică pentru petrol şi gaze în Bihor

Stefana Muresan

CE alocă 265 de milioane de euro pentru construirea unei autostrăzi care va lega Ungaria de România

Stefana Muresan

Fabrica de mobilier Antares, solicitată în noua capitală a Egiptului

Nora Dumitrescu

Amylon Sibiu, investiție de aproape 7 milioane de lei în două terenuri

Stefana Muresan

Sameday lansează un nou serviciu de livrare la domiciliu. „Încercăm să ne adaptăm”

Ion Surdu

Recrutarea intră pe fast forward în era rețelelor sociale

Stefana Muresan

Meat&Milk, ediția a VI-a

Tirdea Ionut

Bani europeni pentru înnoirea flotei de tramvaie a Timișoarei 

Ligia Voro

Panel central Cities of Tomorrow #6

Ionut Oprea

Previziunile economice din primăvara anului 2020: recesiune profundă și neuniformă, redresare incertă

redactia

Primăria Cluj-Napoca achiziționează alte 60 autobuze Mercedes, investiție de peste 13 mil. euro

Stefana Muresan

Noul plan de amenajare a Clujului, realizat cu Banca Mondială

Nora Dumitrescu

Complex imobiliar, dezvoltat pe vechea locație a Teraplast din Bistrița. Cine va fi dezvoltatorul

Papuc Irina

Maramureșul își face strategie urbană după modelul Barcelona

Nora Dumitrescu

OMRO, un IFN românesc dedicat business-urilor mici și mijlocii, încheie cu succes o emisiune de obligațiuni în valoare totală de 2.000.000 EUR

Ligia Voro

OMV Petrom vrea să vândă până în martie activele sale din Kazahstan

Papuc Irina

Lufthansa suplimentează zborurile la Sibiu

Nicolae Pop

Comisia Europeană, încrezătoare în rezultatele summitului UE de la Sibiu

Stefana Muresan

S-a semnat contractul pentru construirea Autogării Beiuș: 895.582,13 lei

Traian Dan

Sibienii, chemați să participe la elaborarea strategiei economico-sociale a județului pentru următorii 10 ani

Ion Surdu

Tenaris s-a pus pe angajări masive în România

Nora Dumitrescu

Ungaria a suspendat plata ratelor la credite și contribuțiile angajatorilor

Traian Dan

Sibiul, ocupat 94% de Summit

redactia

Turismul și localurile din Maramureș, grav afectate de pandemie

Nora Dumitrescu

Leave a Comment