Brașov Fonduri Europene Ultimele stiri

ADR Centru: Peste 200 milioane de lei pentru reabilitarea patrimoniului cultural

ADR Centru continua semnarea contractelor de finantare cu fonduri nerambursabile REGIO 2014-2020 pentru completarea portofoliului regional de obiective istorice si culturale care vor atrage turistii si vor indemna localnicii sa gaseasca noi oportunitati in zona rurala a Regiunii Centru. Ieri, la sediul Agentiei a fost semnat cel de-al douazecilea contract de finantare semnat la nivelul Regiunii Centru pe prioritatea de investitii 5.1 a POR 2014-2020, care vizeaza ”Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural”. Este vorba de reabilitarea Bisericii Evanghelice Fortificate din satul Selistat, comuna Soars, judetul Brasov, pentru care a fost semnat contractul de finantare in valoare totala de 1,336 milioane lei.
Cererea de finantare pentru ”Lucrari de reparatii, conservare si introducere in circuitul turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Selistat”, prevede ca lucrarile de amenajare vor dura maxim 30 luni de la data semnarii contractului de finantare, iar suma nerambursabila solicitata de beneficiarul Parohia Evanghelica C.A Selistat este de 1,296 milioane lei, alocate din FEDR si bugetul de stat.
Diferenta dintre cele doua sume de mai sus reprezinta cofinantarea ce va fi asigurata de catre beneficiar, la cheltuielile eligibile si neeligibile.
Semnarea contractului de finantare a avut loc in prezenta reprezentantilor beneficiarului si ai consultantului, iar Johannes Klein, imputernicit din partea Parohiei Evanghelice si Simion Cretu, director general ADR Centru, au parafat intelegerea scrisa prin care se atrag fonduri nerambursabile europene intr-o comuna aflata la granita judetelor Brasov si Sibiu, practic la o distanta aproape egala, de circa 100 km, fata de fiecare din cele doua municipii resedinta ale acestor judete.
Prin aceasta investitie se urmareste cresterea atractivitatii turistice a zonei prin punerea in valoare si utilizarea durabila a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Selistat si introducerea acestuia in circuitul real si virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizeaza, pe de o parte, lucrari de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de alta parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum si intocmirea si operationalizarea unui plan de marketing cu actiuni socio-culturale care sa consacre obiectivul de patrimoniu in calitate de centru de atractie turistica si sa conduca la cresterea numarului de vizitatori cu circa 20% anual.
Numele german al Selistatului – Seligstadt – s-ar traduce ca „orasul fericit”. Departe de a fi un oras, Selistatul este un sat pitoresc, ascuns intre dealurile din Podisul Hartibaciului. Biserica evanghelica fortificata de aici pare sa pazeasca satul, cu un aspect de reduta, construita in secolul al XIV-lea pe o inaltimea de la marginea satului. Planul initial de biserica-hala gotica a fost pastrat si dupa fortificarea din secolul al XV-lea, desi aspectul exterior a fost modificat complet. Nava a fost inaltata cu un etaj de aparare sprijinit pe vechile contraforturi, unite acum prin arcuri, iar deasupra corului s-a construit un bastion cu doua etaje de zidarie si o galerie de lemn la ultimul nivel.
Lucrarile de interventie pentru reabilitarea acestui ansamblu au ca scop readucerea intregului sit cel putin la forma cum arata in timpul sfarsitului de secol XIX ca spirit, dar cu cladiri reabilitate si cu un spatiu urban corespunzator cerintelor contemporane. Astfel, sunt prevazute lucrari de asanare, consolidari, lucrari de indepartare a umezelii din teren si ziduri, lucrari de reparatii, intretinere si conservare, lucrari de reabilitare structuri, lucrari de instalatii interioare si exterioare, lucrari de amenajari exterioare si mobilier urban.
”Turismul cultural este forma care asigura o mare atractivitate regiunii noastre, fiind practicat de multi turisti din tara si din strainatate si are un aport esential in promovarea identitatii locale. Transilvania abunda in astfel de obiective de patrimoniu si, pe langa cele 20 de proiecte deja contractate, vom mai semna inca cel putin 10-11 noi contracte, iar astfel vom da un impuls dezvoltarii economiei regionala, pe baza oportunitatilor din turismul rural. Practic, in fiecare judet din regiune avem mai multe contracte de finantare semnate pe aceasta prioritate si valoarea sumelor totale investite in proiectele de reabilitare a patrimoniului istoric si cultural va depasi 200 milioane lei. Prin investitia care este demarata acum se vor corecta diversele interventii de-a lungul timpului, care s-au facut poate mai putin profesionist, cu materiale incompatibile cu structura, materialele si tehnica de a construi din secolele in care a fost edificat monumentul”, a delarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Parohia evanghelica din Selistat detine un numar important de piese de orfevrarie medievala si baroca de mare valoare, doua dintre acestea fiind expuse in Muzeul Brukenthal din Sibiu. In turnul bisericii exista un clopot medieval din secolul al XIV-lea si un mecanism de orologiu din secolele XVII-XVIII, nefunctional. Acoperisurile bisericii si ale bastionului au fost acoperite cu tigla de tip „coada de randunica”, iar coamele sarpantelor navei si corului au fost decorate cu vase-ornament ceramice smaltuite in culoare verde. Pe laturile sudica si vestica ale fostei fortificatii se afla vechea scoala saseasca si casa parohiala. In prezent, casa parohiala este parte a Centrului de Tineret Selistat, care ofera si posibilitati de cazare tip hostel, in fiecare vara populatia acestui sat crescand cu cateva sute de tineri interesati sa vada frumusetile Vaii Hartibaciului.

Related posts

Soluții inovative pentru industria laptelui și a cărnii prezentate de firmele clujene la Expo-Conferința Meat.Milk

Stefana Muresan

Restricțiile de călătorie în țările UE sunt actualizate pe o platformă creată de un clujean

Ion Surdu

Galaţiul va avea 18 tramvaie noi produse la Arad de Astra Vagoane Călători

redactia

S-au semnat primele trei contracte privind realizarea drumului expres Craiova – Piteşti, peste 1,8 miliarde de lei pentru 57 km

redactia

Noi modificări legislative importante in domeniul constructilor si al urbanismului

Ionut Oprea

ONRC suspendă depunerea declarației privind beneficiarul real

Ligia Voro

Alchemy Hub Brașov – nominalizat la Best Coworking Space in Romania

Ligia Voro

Mii de măști și mănuși din Germania pentru spitalele Satu Mare

Traian Dan

Grupul Dan Steel Beclean țintește afaceri de peste 200 mil. lei

Stefana Muresan

Piața de produse artizanale conservate, în formare. Cele mai cunoscute branduri

redactia

VO Bacău – lucrările au început cu 4 luni mai devreme 

Ligia Voro

Ferma Bolloga își deschide băcănie din toamnă

Nora Dumitrescu

WESSLING România este evaluată de către Coface, ca fiind Excellent Small & Medium Enterprises

Ligia Voro

Judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au promovat regiunea sub brandul ”Ţinutul Secuiesc” la târguri de turism din Budapesta şi Bucureşti

Stefana Muresan

2.000 de viziere au ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

Ion Surdu

Centru afterschool din fonduri europene într-o comună din Arad

redactia

Fab Lab investește alături de BCR și Modex în viitorul comunității antreprenoriale din Iași prin deschiderea unui nou hub tehnologic

Papuc Irina

Proiect european derulat de Institutul Oncologic Cluj-Napoca pentru diminuarea bolii canceroase din România

Transilvania Business

Aproape 2 milioane de euro sprijin pentru producătorii din sectorul pomicol

Traian Dan

Clujul, timp de două zile capitala europeană a clusterelor

Ligia Voro

Agro Transilvania a investit în facilități de depozitare și desfacere

Nora Dumitrescu

CNAIR deschide traficul pe loturile 3 si 4 ale autostrazii Sebeş-Turda!

Stefana Muresan

Bosch își recrutează angajații dintre viitorii economiști ai Clujului

Nora Dumitrescu

Somfy, 50 de ani pe plan internațional, estimează afaceri în creștere cu 20% în România

Ligia Voro

Leave a Comment