Brașov Fonduri Europene Ultimele stiri

ADR Centru: Peste 200 milioane de lei pentru reabilitarea patrimoniului cultural

ADR Centru continua semnarea contractelor de finantare cu fonduri nerambursabile REGIO 2014-2020 pentru completarea portofoliului regional de obiective istorice si culturale care vor atrage turistii si vor indemna localnicii sa gaseasca noi oportunitati in zona rurala a Regiunii Centru. Ieri, la sediul Agentiei a fost semnat cel de-al douazecilea contract de finantare semnat la nivelul Regiunii Centru pe prioritatea de investitii 5.1 a POR 2014-2020, care vizeaza ”Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural”. Este vorba de reabilitarea Bisericii Evanghelice Fortificate din satul Selistat, comuna Soars, judetul Brasov, pentru care a fost semnat contractul de finantare in valoare totala de 1,336 milioane lei.
Cererea de finantare pentru ”Lucrari de reparatii, conservare si introducere in circuitul turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Selistat”, prevede ca lucrarile de amenajare vor dura maxim 30 luni de la data semnarii contractului de finantare, iar suma nerambursabila solicitata de beneficiarul Parohia Evanghelica C.A Selistat este de 1,296 milioane lei, alocate din FEDR si bugetul de stat.
Diferenta dintre cele doua sume de mai sus reprezinta cofinantarea ce va fi asigurata de catre beneficiar, la cheltuielile eligibile si neeligibile.
Semnarea contractului de finantare a avut loc in prezenta reprezentantilor beneficiarului si ai consultantului, iar Johannes Klein, imputernicit din partea Parohiei Evanghelice si Simion Cretu, director general ADR Centru, au parafat intelegerea scrisa prin care se atrag fonduri nerambursabile europene intr-o comuna aflata la granita judetelor Brasov si Sibiu, practic la o distanta aproape egala, de circa 100 km, fata de fiecare din cele doua municipii resedinta ale acestor judete.
Prin aceasta investitie se urmareste cresterea atractivitatii turistice a zonei prin punerea in valoare si utilizarea durabila a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Selistat si introducerea acestuia in circuitul real si virtual. Obiectivele specifice ale proiectului vizeaza, pe de o parte, lucrari de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de alta parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum si intocmirea si operationalizarea unui plan de marketing cu actiuni socio-culturale care sa consacre obiectivul de patrimoniu in calitate de centru de atractie turistica si sa conduca la cresterea numarului de vizitatori cu circa 20% anual.
Numele german al Selistatului – Seligstadt – s-ar traduce ca „orasul fericit”. Departe de a fi un oras, Selistatul este un sat pitoresc, ascuns intre dealurile din Podisul Hartibaciului. Biserica evanghelica fortificata de aici pare sa pazeasca satul, cu un aspect de reduta, construita in secolul al XIV-lea pe o inaltimea de la marginea satului. Planul initial de biserica-hala gotica a fost pastrat si dupa fortificarea din secolul al XV-lea, desi aspectul exterior a fost modificat complet. Nava a fost inaltata cu un etaj de aparare sprijinit pe vechile contraforturi, unite acum prin arcuri, iar deasupra corului s-a construit un bastion cu doua etaje de zidarie si o galerie de lemn la ultimul nivel.
Lucrarile de interventie pentru reabilitarea acestui ansamblu au ca scop readucerea intregului sit cel putin la forma cum arata in timpul sfarsitului de secol XIX ca spirit, dar cu cladiri reabilitate si cu un spatiu urban corespunzator cerintelor contemporane. Astfel, sunt prevazute lucrari de asanare, consolidari, lucrari de indepartare a umezelii din teren si ziduri, lucrari de reparatii, intretinere si conservare, lucrari de reabilitare structuri, lucrari de instalatii interioare si exterioare, lucrari de amenajari exterioare si mobilier urban.
”Turismul cultural este forma care asigura o mare atractivitate regiunii noastre, fiind practicat de multi turisti din tara si din strainatate si are un aport esential in promovarea identitatii locale. Transilvania abunda in astfel de obiective de patrimoniu si, pe langa cele 20 de proiecte deja contractate, vom mai semna inca cel putin 10-11 noi contracte, iar astfel vom da un impuls dezvoltarii economiei regionala, pe baza oportunitatilor din turismul rural. Practic, in fiecare judet din regiune avem mai multe contracte de finantare semnate pe aceasta prioritate si valoarea sumelor totale investite in proiectele de reabilitare a patrimoniului istoric si cultural va depasi 200 milioane lei. Prin investitia care este demarata acum se vor corecta diversele interventii de-a lungul timpului, care s-au facut poate mai putin profesionist, cu materiale incompatibile cu structura, materialele si tehnica de a construi din secolele in care a fost edificat monumentul”, a delarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Parohia evanghelica din Selistat detine un numar important de piese de orfevrarie medievala si baroca de mare valoare, doua dintre acestea fiind expuse in Muzeul Brukenthal din Sibiu. In turnul bisericii exista un clopot medieval din secolul al XIV-lea si un mecanism de orologiu din secolele XVII-XVIII, nefunctional. Acoperisurile bisericii si ale bastionului au fost acoperite cu tigla de tip „coada de randunica”, iar coamele sarpantelor navei si corului au fost decorate cu vase-ornament ceramice smaltuite in culoare verde. Pe laturile sudica si vestica ale fostei fortificatii se afla vechea scoala saseasca si casa parohiala. In prezent, casa parohiala este parte a Centrului de Tineret Selistat, care ofera si posibilitati de cazare tip hostel, in fiecare vara populatia acestui sat crescand cu cateva sute de tineri interesati sa vada frumusetile Vaii Hartibaciului.

Related posts

Ion Țiriac demarează lucrările de construcții pe fosta platformă Lemexim din Brașov

Stefana Muresan

Patru elevi din Sighetu Marmației au creat o microîntreprindere de artizanat

Nora Dumitrescu

Bosch a înregistrat o creștere puternică în România

Stefana Muresan

Business Evolution. Cum să decodezi transformarea digitală și să construiesti o companie care performează

Ligia Voro

Corina Crețu despre aderarea României la Zona Euro: ”Este un deziderat de urmărit”

redactia

Discuții interministeriale despre dezvoltarea investiţiilor germane în România

Stefana Muresan

Finanțări de până la 100.000 de euro/startup în a patra rundă a Techcelerator

Ligia Voro

Tarom reia zborurile din Cluj-Napoca către Paris

Stefana Muresan

MYS 2020: A Superyacht Industry Support Show

Ionut Oprea

Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență. Sunt eliberate exclusiv ONLINE și GRATUIT  

Ligia Voro

Familia Filip, acționară la Electroplast, deschide un centru comercial într-o zonă aglomerată a Bistriței

redactia

Sibiul, promovat ca destinaţie turistică în noul clip al Ministerului Turismului

Stefana Muresan

Autonom a semnat un acord cu Grupul Financiar Banca Transilvania pentru achiziția BT Operational Leasing

Stefana Muresan

Cea mai mare pepinieră de goji se află la Brașov. Plantele, folosite în Franța, Spania, Italia și Republica Moldova

redactia

Primele 200.000 de teste rapide pentru depistarea Covid-19 ajung miercuri la București

Ion Surdu

Povestea de succes a Start Up Nation există și la Bistrița

Stefana Muresan

Studiu Siemens: 532 milioane de euro, valoarea potenţială a beneficiilor generate de tehnologii inteligente în Alba lulia

Stefana Muresan

Asociația Moldova VREA Autostradă – scrisoare deschisă transmisă oficialilor europeni

Ligia Voro

PRIMER anunță o criză a medicamentelor fabricate în România: Explozie a preţului materiilor prime fabricate în China

Papuc Irina

Asociaţia Investitorilor Români în Republica Moldova – 24 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde euro, înființată de un orădean

redactia

50 de ventilatoare medicale vor fi reparate cu sprijinul industriei auto și al Departamentului pentru Situații de Urgență

Ion Surdu

Planul celui mai bogat cioban din România: supra-rasa de oaie

redactia

Maramureșul cere Europei linii de desfacere pentru micii producători

Nora Dumitrescu

Bogdan Badea, noul CEO al eJobs România

Stefana Muresan

Leave a Comment