Analize

2018: Anul Bitcoin sau Anul Blockchain?

În ultima parte a anului 2017 preţul Bitcoinului s-a triplat. Acest fapt a stârnit conştientizarea termenului bitcoin în toată lumea. Însă în ceea ce priveşte înţelegerea conceptului şi participarea în ecosistemul Bitcoin (cunoscut sub numele de Blockchain), suntem încă în stadiul de început.
Să înţelegem mai bine termenul de Bitcoin. Dacă e să îl despărţim, termenul sună cam aşa: coin (tr.en. monedă) şi bit – termen digital, aşadar o monedă digitală. Folosirea valutei este un mijloc al schimbului de valoare intre participanţii într-o economie. În acest sens, dacă Bitcoin ar fi acceptat ca o formă de plată între diferiţi participanţi, atunci va fi folosit ca monedă reală.
În India, o monedă digitală poate fi folosită ca formă de schimb cu consimţământul celor două părţi. În mod legal, acest schimb va fi considerat barter. Dar pentru ca aceste monede să câştige acceptabilitate economică precum cecurile, cardurile de credit sau portofelele digitale, ar fi necesare reglementări, o aplicaţie specială sau un furnizor de servicii care să accepte un asemenea sistem de plată. Reglementările necesare ar putea fi oferite de guverne – şi nu sunt semne că acestea s-ar face curând – aşadar este puţin probabil ca aceste monede să se folosească la scară largă în anul ce stă să vină.
În schimb, există o mare posibilitate ca în anul 2018 să se folosească de Bitcoin importatorii şi exportatorii – pentru tranzacţii specifice în ideea în care această monedă ar deveni acceptabilă pentru ţările targetate de aceştia.
Sunt aşteptate notificări şi clarificări de ordin legal din partea guvernelor în ceea ce priveşte folosirea criptovalutelor şi monedelor digitale precum Bitcoin. Totodată există sugestii  cum că criptovalute sprijine de unele guverne precum RupCoin ar avea întâietate.
De unde şi cum a început Bitcoin?
In ianuarie 2009, un individ sau un grup de indivizi necunoscuţi la vremea respectivă, sub numele de Satoshi Nakamoto eliberează primul set de monezi digitale, Bitcoin oferind garanţia că s-a rezolvat problema “dublei cheltuiri” ale monedelor digitale.
Bitcoin are la bază tehnologia cunoscută sub numele de Blockchain (tehnologie care presupune un soi de registru care poate fi multiplicat de miliarde de ori. Toată reţeaua P2P ar avea copii independente ale registrului Blockchain, a caror autenticitate este dată de reţeaua însăşi). Aşadar neexistând o autoritate de autentificare sau un registru centralizat, atacurile hackerilor ar fi imposibile.
Bitcoin se foloseşte doar de tehnologia Blockchain pentru emiterea monedei. Cu toate acestea, Blockchain poate fi folosit pentru pentru mult mai mult decât atât, inclusiv pentru a înlocui toate tranzacţiile sau interacțiunile care necesitau până acum verificarea de către o autoritate centrală pentru a fi autentificată.
Ideea conform căreia Bitcoin poate fi folosit pentru activităţi ilegale precum spălare de bani, finanţări ale grupărilor teroriste, mite, evaziune fiscală rămâne validă însă interzicerea utilizării acestor monede digitale este departe de a rezolva problema. Pentru a se asigura că nu vor exista asemenea probleme ca cele menţionate anterior, guvernele vor trebui să ia în considerare (în mod proactiv) permiterea comerţului cu Bitcoin pe baza regulilor deja stabilite sau a unora nou stabilite.
Conştientizarea Bitcoin va atinge cote maxime pe parcursul lui 2018, însă utilizarea acestuia de către cetăţeni (B2C) e puţin probabilă. În schimb, este de aşteptat ca tehnologia Blockchain să fie folosit la scară largă începând cu anul 2018 în special în guverne şi instituţii private (B2B).
 
Sursă info/photo: www.thesun.co.uk

Related posts

POZITIV TB: Rodica Lupu – „Cel mai bun rezultat al crizei va fi creșterea nivelului de digitalizare în toate mediile”

Traian Dan

Gradul de îndatorare al microîntreprinderilor depășește 70%. Cel mai bine stau firmele din sănătate

Papuc Irina

Numărul pasagerilor înregistraţi în transportul interurban şi internaţional a crescut în 2017 cu 8,1%

Stefana Muresan

BNR, 95 de ani de seriozitate şi profesionalism la Tîrgu-Mureş

Transilvania Business

Sondaj: Peste 70% dintre firme nu au o strategie pentru situații precum COVID-19. Planul unei companii din Sibiu

Papuc Irina

Managerii din Industrie, Construcții și Comerțul cu amănuntul sunt optimiști

Traian Dan

Aeroportul Iași doboară propriul record

Transilvania Business

Rebuilding travel – cinci măsuri care te ajută să călătorești (aproape) gratis

Traian Dan

Peste 10% din creșterea economică s-a datorat fondurilor europene

Topul judeţelor cu cel mai mare număr de tranzacţii cu terenuri agricole în S1. Străinii, aproape 30% din suprafaţa totală

Stefana Muresan

Oradea, cel mai tare oraș la atragerea banilor europeni. Rețeta

redactia

Analiză Smartree: România a început să importe forță de muncă din țările asiatice pentru industriile de HoReCa, producție ușoară și agricultură

Stefana Muresan

TOP ANGAJATORI 2019: Ce companii românești au apreciat angajații și care sunt surprizele clasamentului

Ligia Voro

RE/MAX: Prețurile imobilelor vor crește cu până la 10%

Stefana Muresan

Sibienii au cel mai mare salariu din regiune

Stefana Muresan

România are peste 400.000 de companii cu femei acţionari

Stefana Muresan

CT | AEROMANIA 10 ANI, un spectacol complex

KeysFin, despre impactul Brexit asupra economiei românești: Va fi marginal

Papuc Irina

Banca Transilvania după preluarea Bancpost: capital social 1 miliard de euro, valoare la bursă 2 miliarde

redactia

Arad, Brasov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timis – judetele cu cele mai multe investitii straine. Care sunt cei mai importanti parteneri economici

redactia

Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest: contracte de finanțare semnate pentru 106 proiecte cu o valoare totală de peste 150 mil. euro, in acest an

Stefana Muresan

Brașovul, Oradea și Cluj-Napoca – cele mai avantajoase orașe

Stefana Muresan

Mai mult de o treime dintre directorii executivi în cele mai mari companii din România sunt femei

Papuc Irina

Bilanțul ultimilor 10 ani de business în România: cifră de afaceri mai mare cu 71%. Care sunt cele mai profitabile companii

Papuc Irina

Leave a Comment