Analize

2018: Anul Bitcoin sau Anul Blockchain?

În ultima parte a anului 2017 preţul Bitcoinului s-a triplat. Acest fapt a stârnit conştientizarea termenului bitcoin în toată lumea. Însă în ceea ce priveşte înţelegerea conceptului şi participarea în ecosistemul Bitcoin (cunoscut sub numele de Blockchain), suntem încă în stadiul de început.
Să înţelegem mai bine termenul de Bitcoin. Dacă e să îl despărţim, termenul sună cam aşa: coin (tr.en. monedă) şi bit – termen digital, aşadar o monedă digitală. Folosirea valutei este un mijloc al schimbului de valoare intre participanţii într-o economie. În acest sens, dacă Bitcoin ar fi acceptat ca o formă de plată între diferiţi participanţi, atunci va fi folosit ca monedă reală.
În India, o monedă digitală poate fi folosită ca formă de schimb cu consimţământul celor două părţi. În mod legal, acest schimb va fi considerat barter. Dar pentru ca aceste monede să câştige acceptabilitate economică precum cecurile, cardurile de credit sau portofelele digitale, ar fi necesare reglementări, o aplicaţie specială sau un furnizor de servicii care să accepte un asemenea sistem de plată. Reglementările necesare ar putea fi oferite de guverne – şi nu sunt semne că acestea s-ar face curând – aşadar este puţin probabil ca aceste monede să se folosească la scară largă în anul ce stă să vină.
În schimb, există o mare posibilitate ca în anul 2018 să se folosească de Bitcoin importatorii şi exportatorii – pentru tranzacţii specifice în ideea în care această monedă ar deveni acceptabilă pentru ţările targetate de aceştia.
Sunt aşteptate notificări şi clarificări de ordin legal din partea guvernelor în ceea ce priveşte folosirea criptovalutelor şi monedelor digitale precum Bitcoin. Totodată există sugestii  cum că criptovalute sprijine de unele guverne precum RupCoin ar avea întâietate.
De unde şi cum a început Bitcoin?
In ianuarie 2009, un individ sau un grup de indivizi necunoscuţi la vremea respectivă, sub numele de Satoshi Nakamoto eliberează primul set de monezi digitale, Bitcoin oferind garanţia că s-a rezolvat problema “dublei cheltuiri” ale monedelor digitale.
Bitcoin are la bază tehnologia cunoscută sub numele de Blockchain (tehnologie care presupune un soi de registru care poate fi multiplicat de miliarde de ori. Toată reţeaua P2P ar avea copii independente ale registrului Blockchain, a caror autenticitate este dată de reţeaua însăşi). Aşadar neexistând o autoritate de autentificare sau un registru centralizat, atacurile hackerilor ar fi imposibile.
Bitcoin se foloseşte doar de tehnologia Blockchain pentru emiterea monedei. Cu toate acestea, Blockchain poate fi folosit pentru pentru mult mai mult decât atât, inclusiv pentru a înlocui toate tranzacţiile sau interacțiunile care necesitau până acum verificarea de către o autoritate centrală pentru a fi autentificată.
Ideea conform căreia Bitcoin poate fi folosit pentru activităţi ilegale precum spălare de bani, finanţări ale grupărilor teroriste, mite, evaziune fiscală rămâne validă însă interzicerea utilizării acestor monede digitale este departe de a rezolva problema. Pentru a se asigura că nu vor exista asemenea probleme ca cele menţionate anterior, guvernele vor trebui să ia în considerare (în mod proactiv) permiterea comerţului cu Bitcoin pe baza regulilor deja stabilite sau a unora nou stabilite.
Conştientizarea Bitcoin va atinge cote maxime pe parcursul lui 2018, însă utilizarea acestuia de către cetăţeni (B2C) e puţin probabilă. În schimb, este de aşteptat ca tehnologia Blockchain să fie folosit la scară largă începând cu anul 2018 în special în guverne şi instituţii private (B2B).
 
Sursă info/photo: www.thesun.co.uk

Related posts

UBB, prima universitate din România și printre primele din lume

Stefana Muresan

Spre noi orizonturi

Transilvania Business

Avocatnet.ro: Firmele riscă desființarea dacă nu vor converti acțiunile la purtător

Ligia Voro

Arad, Brasov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timis – judetele cu cele mai multe investitii straine. Care sunt cei mai importanti parteneri economici

redactia

Investitorii români au plasat 200 de milioane de euro în proprietăţi comerciale, fiind pe locul II în topul după naţionalitate

redactia

Județul Cluj oferă cele mai mari salarii din provincie în industria de Dezvoltare Software, cu peste 2500 de euro salariu mediu

Nicolae Pop

Piața imobiliară mondială de clădiri comerciale se menține pe creștere

Traian Dan

Pentru Romania, 2016 este un moment de rascruce

Companiile de nivel național ale Albei produc 3 miliarde de euro

redactia

Cele mai multe firme radiate sunt în comerț

Nora Dumitrescu

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 18,5% în mai 2017, comparativ cu perioada similară din 2016

Stefana Muresan

Residential neighbourhoods and transportation – Sibiu: the city of investors and mobility

Stefana Muresan

Româncele gestionează afaceri de aproape 90 de miliarde de lei. Topul sectoarelor în care femeile din România câștigă cel mai mult

Papuc Irina

Aeroportul Iași doboară propriul record

Transilvania Business

Storia.ro: Oradea, Brasov și Timisoara, orasele cu cele mai bune facilitati medicale

Stefana Muresan

Incidentele cibernetice, în topul riscurilor de care companiile se tem, arată studiul anual Allianz Risk Barometer

Papuc Irina

Cum s-au schimbat hobby-urile românilor în timpul carantinei determinată de COVID-19

Traian Dan

Cluj-Napoca, cel mai ridicat indice al calității vieții din România, în 2019

redactia

Cele mai profitabile afaceri mureşene: locurile 16-32

Ligia Voro

Profilul bucurestenilor care planuiesc sa-si cumpere locuinta in curand

Stefana Muresan

România a urcat 17 poziţii în clasamentul PwC Paying Taxes 2020

Papuc Irina

Air traffic grows strongly despite the diversified challenges

Transilvania Business

B | Ce conteaza in angajarea de juniori – specializarea studiilor sau programele de internship?

Cum scoți un oraș din Depresie. Cluj Napoca – un caz școală

redactia

Leave a Comment