Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

2018: Anul Bitcoin sau Anul Blockchain?

În ultima parte a anului 2017 preţul Bitcoinului s-a triplat. Acest fapt a stârnit conştientizarea termenului bitcoin în toată lumea. Însă în ceea ce priveşte înţelegerea conceptului şi participarea în ecosistemul Bitcoin (cunoscut sub numele de Blockchain), suntem încă în stadiul de început.
Să înţelegem mai bine termenul de Bitcoin. Dacă e să îl despărţim, termenul sună cam aşa: coin (tr.en. monedă) şi bit – termen digital, aşadar o monedă digitală. Folosirea valutei este un mijloc al schimbului de valoare intre participanţii într-o economie. În acest sens, dacă Bitcoin ar fi acceptat ca o formă de plată între diferiţi participanţi, atunci va fi folosit ca monedă reală.
În India, o monedă digitală poate fi folosită ca formă de schimb cu consimţământul celor două părţi. În mod legal, acest schimb va fi considerat barter. Dar pentru ca aceste monede să câştige acceptabilitate economică precum cecurile, cardurile de credit sau portofelele digitale, ar fi necesare reglementări, o aplicaţie specială sau un furnizor de servicii care să accepte un asemenea sistem de plată. Reglementările necesare ar putea fi oferite de guverne – şi nu sunt semne că acestea s-ar face curând – aşadar este puţin probabil ca aceste monede să se folosească la scară largă în anul ce stă să vină.
În schimb, există o mare posibilitate ca în anul 2018 să se folosească de Bitcoin importatorii şi exportatorii – pentru tranzacţii specifice în ideea în care această monedă ar deveni acceptabilă pentru ţările targetate de aceştia.
Sunt aşteptate notificări şi clarificări de ordin legal din partea guvernelor în ceea ce priveşte folosirea criptovalutelor şi monedelor digitale precum Bitcoin. Totodată există sugestii  cum că criptovalute sprijine de unele guverne precum RupCoin ar avea întâietate.
De unde şi cum a început Bitcoin?
In ianuarie 2009, un individ sau un grup de indivizi necunoscuţi la vremea respectivă, sub numele de Satoshi Nakamoto eliberează primul set de monezi digitale, Bitcoin oferind garanţia că s-a rezolvat problema “dublei cheltuiri” ale monedelor digitale.
Bitcoin are la bază tehnologia cunoscută sub numele de Blockchain (tehnologie care presupune un soi de registru care poate fi multiplicat de miliarde de ori. Toată reţeaua P2P ar avea copii independente ale registrului Blockchain, a caror autenticitate este dată de reţeaua însăşi). Aşadar neexistând o autoritate de autentificare sau un registru centralizat, atacurile hackerilor ar fi imposibile.
Bitcoin se foloseşte doar de tehnologia Blockchain pentru emiterea monedei. Cu toate acestea, Blockchain poate fi folosit pentru pentru mult mai mult decât atât, inclusiv pentru a înlocui toate tranzacţiile sau interacțiunile care necesitau până acum verificarea de către o autoritate centrală pentru a fi autentificată.
Ideea conform căreia Bitcoin poate fi folosit pentru activităţi ilegale precum spălare de bani, finanţări ale grupărilor teroriste, mite, evaziune fiscală rămâne validă însă interzicerea utilizării acestor monede digitale este departe de a rezolva problema. Pentru a se asigura că nu vor exista asemenea probleme ca cele menţionate anterior, guvernele vor trebui să ia în considerare (în mod proactiv) permiterea comerţului cu Bitcoin pe baza regulilor deja stabilite sau a unora nou stabilite.
Conştientizarea Bitcoin va atinge cote maxime pe parcursul lui 2018, însă utilizarea acestuia de către cetăţeni (B2C) e puţin probabilă. În schimb, este de aşteptat ca tehnologia Blockchain să fie folosit la scară largă începând cu anul 2018 în special în guverne şi instituţii private (B2B).
 
Sursă info/photo: www.thesun.co.uk

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

E.ON Life Energy sau cum să îți scazi factura de “căldură”

Articolul următor

Remus Lăpuşan şi Nicolae Minea, numiți administratori ai Transgaz pentru următorii patru ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Top 25 de firme din județul Arad

Revista Transilvania Business continuă să organizeze seria de evenimente B2B –  The Voices of Business – Regional Awards,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share