Agricultura Arad Timiș Ultimele stiri

Peste 700 de oferte de vânzare terenuri arabile, depuse la Direcţia Agricolă Arad în doar două zile

Direcţia Agricolă Arad înregistrează o avalanşă de oferte de vânzare de terenuri arabile depuse la început de an, peste 700 de dosare fiind înregistrate în primele două zile lucrătoare din 2018, dublu faţă de media întragistrată săptămânal în 2017, când numărul total al dosarelor procesate a ajuns la 16.000, iar judeţul Arad s-a aflat pe locul doi în ţară privind numărul de tranzacţii cu terenuri.
Şeful Direcţiei Agricole Arad, Ioan Martin, a declarat, vineri, pentru News.ro, că în prima zi de lucru din 2018 (3 ianuarie) au fost înregistrate câteva sute de oferte de vânzare de terenuri agricole, “un număr neobişnuit de mare pentru început de an”.
Conform sursei citate, în anul 2017, judeţul Arad a fost pe locul doi în ţară, după Timiş, privind numărul de tranzacţii cu terenuri agricole.
Anul trecut, aproximativ 16.000 de oferte de vânzare au fost procesate de Direcţia Agricolă Arad, însă nu toate au ajuns la stadiul de tranzacţii operate de notarii publici. În medie, 300 de oferte au fost procesate săptămânal.
Creşterea semnificativă a numărului de tranzacţii a apărut în 2014, odată cu intrarea în vigoare a Legii 17/2014, care le dă posibilitatea străinilor să cumpere terenuri în România.
Direcţia Agricolă Arad nu a realizat o statistică privind suprafeţele cumpărate de străini, dar se estimează că firme sau persoane fizice din afara ţării deţin aprximativ 40.000 de hectare din suprafaţa arabilă de 350.000 de hectare a judeţului.
Conform ofertelor de vânzare depuse la autorităţi, preţurile pentru terenurile din zona de şes a judeţului sunt cuprinse între 8.000 şi 12.000 de euro pe hectar, cele mai scumpe fiind în jurul municipiului Arad şi în zonele Curtici, Chişineu-Criş şi Santana, notează sursa citată.
Preţurile cele mai mici sunt în zone deluroase, precum Gurahonţ, unde un hectar costă de la 2.000 de euro până la 5.000 de euro.

Related posts

Clădire de birorui și spații comerciale în locul unui fost sediu de partid

Traian Dan

Sibiu Quality Days, de Centenar: Cum asiguri calitatea când provocarea cere dezvoltare

redactia

Vechea staţie de comprimare Sărmăşel, demolată de Romgaz

Ligia Voro

Leave a Comment