București Cluj Energie Energy Mirror Of Romania Slider

EnergoBit contestă amenda Consiliului Concurenţei şi merge în instanţă

EnergoBit se consideră nevinovată şi va contesta în instanţă amenda aplicată de Consiliul Concurenţei, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
Consiliul Concurenţei a anunţat în 7 ianuarie că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 73.100.870,37 lei (aproximativ 15,8 milioane de euro) şase companii pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice. Amenzile aplicate sunt: ECRO S.R.L. – 526.201,11 lei (113.709,29 euro), ELECTROMAGNETICA S.A.-10.024.824,88 lei (2.166.311,89 euro), ELSTER ROMETRICS S.R.L.-11.212.808,71 lei (2.423.028,94 euro), ENERGOBIT S.A.-13.112.674,12 lei(2.833.579,85 euro), LANDIS+GYR AG. – 27.423.377,51 lei (5.926.047,52 euro) şi S.E. ELECTRICA S.A.-10.800.984,04 lei (2.334.035,79 euro).
 
EnergoBit S.A. se consideră nevinovată și va contesta în instanță amenda aplicată de Consiliul Concurenței în cadrul investigației ce a avut ca obiect licitații pentru echipamente de măsurarea energiei electrice, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
“Referitor la amenda aplicată de Consiliul Concurenței companiei EnergoBit S.A. pentru o pretinsă înțelegere de împărțire a unor licitații pentru echipamente de măsurarea energiei electrice organizate de operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice, EnergoBit S.A. se consideră nevinovată și își declară dezacordul față de concluziile la care a ajuns autoritatea de concurență. Precizăm că pe parcursul celor doi ani de investigație, EnergoBit S.A. a furnizat autorității toate informațiile și explicațiile solicitate, arătând în mod clar și argumentat faptul că Societatea nu a participat la înțelegeri anticoncurențiale, ci a avut un comportament corect în piață, încercând prin acțiunile sale să contribuie la creșterea competitivității pe aceasta piață.
În primul rând dorim să subliniem că în analiza sa, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că, spre deosebire de celelalte societăți investigate, EnergoBit S.A. nu este un producător de contoare și echipamente de măsurare, ci doar un furnizor și integrator de soluții, participarea la licitațiile pentru echipamente de măsurarea energiei electrice depinzând în mod esențial de tipurile de contoare și capacitățile de producție ale furnizorilor externi. De asemenea, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că EnergoBit S.A. nu ar fi avut niciun interes să intre în astfel de înțelegeri neconcurențiale, riscându-și reputația, în condițiile în care cifra de afaceri generată de comercializarea contoarelor electrice reprezintă un procent extrem de scăzut (aprox. 5 %) din cifra de afaceri a Societății“, susţin reprezentanţii companiei.
Consiliul Concurenţei, mai subliniază reprezentanţii EnergoBit, nu au luat în considerare specificitatea pieței de contoare şi echipamente conexe pentru măsurarea energiei electrice din România. “Gradul de tehnicitate și complexitate ridicat al proiectelor solicitate de distribuitorii de energie electrică, aspect reținut inclusiv de Consiliul Concurenței în raportul său, a condus în mod firesc la situații în care doar anumite produse îndeplineau cerințele tehnice, fiind necesare asocieri între jucătorii din piață. Justificate în mod obiectiv pe baza cerințelor caietelor de sarcini, participările în asociere sunt perfect legale, putând genera inclusiv efecte pro-concurențiale”, au arătat aceştia.
Investigaţia s-ar fi bazat doar pe declarațiile AEM S.A., liderul pieței de contoare și echipamente conexe din Romania, cu o cotă de aproximativ 70 % din piață, care a obținut astfel din partea Consiliului Concurenței imunitate totală la amendă.
 

“Suntem surprinși de faptul că autoritatea de concurență, contrar reglementărilor secundare referitoare la politica de clemență și jurisprudenței europene, care cer probe clare și precise, a renunțat la sancționarea celui mai important jucător din piață, acceptând simplele declarații/relatări din memorie ale reprezentanților acestei societăți drept probe ale unui pretins comportament anticoncurențial al celorlalți jucători. Astfel putem concluziona că AEM S.A. prin demersul său încearcă de fapt să limiteze capacitatea de ofertare a celorlalți competitori pe piața echipamentelor de măsurarea energiei electrice din Romania, urmărind eliminarea concurenței”, conchid reprezentanţii EnergoBit.

 
Amendă de 73 de milioane de lei
 
Consiliul Concurenţei a anunţat în 7 ianuarie că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 73.100.870,37 lei (aproximativ 15,8 milioane de euro) şase companii pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice. Amenzile aplicate sunt: ECRO S.R.L. – 526.201,11 lei (113.709,29 euro), ELECTROMAGNETICA S.A.-10.024.824,88 lei (2.166.311,89 euro), ELSTER ROMETRICS S.R.L.-11.212.808,71 lei (2.423.028,94 euro), ENERGOBIT S.A.-13.112.674,12 lei(2.833.579,85 euro), LANDIS+GYR AG. – 27.423.377,51 lei (5.926.047,52 euro) şi S.E. ELECTRICA S.A.-10.800.984,04 lei (2.334.035,79 euro).
“În cadrul investigaţiei, declanșată în septembrie 2015, Consiliul Concurenţei a constatat că AEM S.A., ENERGOBIT S.A., ELSTER ROMETRICS S.R.L., LANDIS+GYR AG şi ECRO S.R.L. au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cum sunt EON, ENEL, CEZ, Electrica S.A. Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime.
Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la cresterea artificială a preturilor de achiziție
pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali
care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenţei.
Comportamentul anticoncurenţial s-a manifestat de la sfârşitul anului 2008 până la finalul lui septembrie 2015, iar consiliul susţine că angajaţi ai SE Electrica SA ar fi fost implicaţi în realizarea acestor înţelegeri, consultându se cu companiile cu privire la elaborarea documentaţiei de participare la procedurile de achiziţie publică, facilitând în acest fel, schimbul de informaţii sensibile din punct de vedere comercial.

“În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unei înţelegeri între AEM
S.A. şi ELECTROMAGNETICA S.A. constând în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica
Muntenia Nord S.A. şi FDEE Electrica Transilvania Sud S.A. pentru atribuirea contractelor pentru
lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate
a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 – 27 iulie 2012”, se mai arată în comunicat.

AEM S.A., participantă la ambele pratici anticoncurențiale, a aplicat la programul de clemenţă,
aducând dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă.
Ligia VORO

Related posts

Life is Hard, profit de 500.000 lei

Stefana Muresan

Quai Antoine Ier: superyacht lifestyle exhibition at the 2017 MYS

Ionut Oprea

IMMOFINANZ, rezultate financiare

Ionut Oprea

Lotus Center a cumpărat complexul multifuncțional Oradea Plaza

Traian Dan

Căutăm investitor de 300 milioane de euro în centrul Clujului!

Nora Dumitrescu

Maravela|Asociații a reprezentat Interparking în achiziția parcării P700 din Timișoara

Ionut Oprea

Erste Group, partener principal oficial al Finalei League of Legends (LEC)

Traian Dan

Fondatorul Gecad Ventures, Radu Georgescu devine partener și membru al boardului SeedBlink

Ligia Voro

Provocările României în aplicarea politicilor de mediu

Ligia Voro

Emerson recrutează 200 de oameni la Cluj

Stefana Muresan

Asfalt nou pe Drumul Bistriței, pe banii Europei

Nora Dumitrescu

JTRE has selected contractors for the Eurovea extension, including the first Slovak skyscraper

Papuc Irina

Grupul de spitale și clinici Acibadem, unul dintre cele mai performante din Turcia și din lume, punct de lucru la Cluj

Stefana Muresan

Cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, stabilită de Guvern

Stefana Muresan

Se reia transportul auto și feroviar de călători între România și Ungaria

Traian Dan

Comunitatea bihoreană și-a desemnat laureații

Traian Dan

Carbochim, nou Consiliu de Administraţie prin metoda votului cumulativ

Stefana Muresan

Leroy Merlin și Auchan amenajează o unitate pre-spitalicească lângă București

Traian Dan

Finanțarea Grupului TeraPlast din partea BERD ajunge la 16 milioane de euro

Stefana Muresan

Concurs de proiecte pentru amenajarea spațiului de deasupra Digi-parcării

Traian Dan

Cluj-Napoca: West City Tower, cel mai înalt bloc de locuințe din România, aproape de finalizare

Stefana Muresan

Romelectro, ofertă pentru retehnologizarea centralei hidroelectrice Vidraru

Ligia Voro

Projecting the future

Ionut Oprea

Anuarul de real estate al României, la Expo Real Munich 2018

redactia

Leave a Comment