București Cluj Energie Energy Mirror Of Romania Slider

EnergoBit contestă amenda Consiliului Concurenţei şi merge în instanţă

EnergoBit se consideră nevinovată şi va contesta în instanţă amenda aplicată de Consiliul Concurenţei, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
Consiliul Concurenţei a anunţat în 7 ianuarie că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 73.100.870,37 lei (aproximativ 15,8 milioane de euro) şase companii pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice. Amenzile aplicate sunt: ECRO S.R.L. – 526.201,11 lei (113.709,29 euro), ELECTROMAGNETICA S.A.-10.024.824,88 lei (2.166.311,89 euro), ELSTER ROMETRICS S.R.L.-11.212.808,71 lei (2.423.028,94 euro), ENERGOBIT S.A.-13.112.674,12 lei(2.833.579,85 euro), LANDIS+GYR AG. – 27.423.377,51 lei (5.926.047,52 euro) şi S.E. ELECTRICA S.A.-10.800.984,04 lei (2.334.035,79 euro).
 
EnergoBit S.A. se consideră nevinovată și va contesta în instanță amenda aplicată de Consiliul Concurenței în cadrul investigației ce a avut ca obiect licitații pentru echipamente de măsurarea energiei electrice, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
“Referitor la amenda aplicată de Consiliul Concurenței companiei EnergoBit S.A. pentru o pretinsă înțelegere de împărțire a unor licitații pentru echipamente de măsurarea energiei electrice organizate de operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice, EnergoBit S.A. se consideră nevinovată și își declară dezacordul față de concluziile la care a ajuns autoritatea de concurență. Precizăm că pe parcursul celor doi ani de investigație, EnergoBit S.A. a furnizat autorității toate informațiile și explicațiile solicitate, arătând în mod clar și argumentat faptul că Societatea nu a participat la înțelegeri anticoncurențiale, ci a avut un comportament corect în piață, încercând prin acțiunile sale să contribuie la creșterea competitivității pe aceasta piață.
În primul rând dorim să subliniem că în analiza sa, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că, spre deosebire de celelalte societăți investigate, EnergoBit S.A. nu este un producător de contoare și echipamente de măsurare, ci doar un furnizor și integrator de soluții, participarea la licitațiile pentru echipamente de măsurarea energiei electrice depinzând în mod esențial de tipurile de contoare și capacitățile de producție ale furnizorilor externi. De asemenea, Consiliul Concurenței nu a ținut cont de faptul că EnergoBit S.A. nu ar fi avut niciun interes să intre în astfel de înțelegeri neconcurențiale, riscându-și reputația, în condițiile în care cifra de afaceri generată de comercializarea contoarelor electrice reprezintă un procent extrem de scăzut (aprox. 5 %) din cifra de afaceri a Societății“, susţin reprezentanţii companiei.
Consiliul Concurenţei, mai subliniază reprezentanţii EnergoBit, nu au luat în considerare specificitatea pieței de contoare şi echipamente conexe pentru măsurarea energiei electrice din România. “Gradul de tehnicitate și complexitate ridicat al proiectelor solicitate de distribuitorii de energie electrică, aspect reținut inclusiv de Consiliul Concurenței în raportul său, a condus în mod firesc la situații în care doar anumite produse îndeplineau cerințele tehnice, fiind necesare asocieri între jucătorii din piață. Justificate în mod obiectiv pe baza cerințelor caietelor de sarcini, participările în asociere sunt perfect legale, putând genera inclusiv efecte pro-concurențiale”, au arătat aceştia.
Investigaţia s-ar fi bazat doar pe declarațiile AEM S.A., liderul pieței de contoare și echipamente conexe din Romania, cu o cotă de aproximativ 70 % din piață, care a obținut astfel din partea Consiliului Concurenței imunitate totală la amendă.
 

“Suntem surprinși de faptul că autoritatea de concurență, contrar reglementărilor secundare referitoare la politica de clemență și jurisprudenței europene, care cer probe clare și precise, a renunțat la sancționarea celui mai important jucător din piață, acceptând simplele declarații/relatări din memorie ale reprezentanților acestei societăți drept probe ale unui pretins comportament anticoncurențial al celorlalți jucători. Astfel putem concluziona că AEM S.A. prin demersul său încearcă de fapt să limiteze capacitatea de ofertare a celorlalți competitori pe piața echipamentelor de măsurarea energiei electrice din Romania, urmărind eliminarea concurenței”, conchid reprezentanţii EnergoBit.

 
Amendă de 73 de milioane de lei
 
Consiliul Concurenţei a anunţat în 7 ianuarie că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 73.100.870,37 lei (aproximativ 15,8 milioane de euro) şase companii pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice. Amenzile aplicate sunt: ECRO S.R.L. – 526.201,11 lei (113.709,29 euro), ELECTROMAGNETICA S.A.-10.024.824,88 lei (2.166.311,89 euro), ELSTER ROMETRICS S.R.L.-11.212.808,71 lei (2.423.028,94 euro), ENERGOBIT S.A.-13.112.674,12 lei(2.833.579,85 euro), LANDIS+GYR AG. – 27.423.377,51 lei (5.926.047,52 euro) şi S.E. ELECTRICA S.A.-10.800.984,04 lei (2.334.035,79 euro).
“În cadrul investigaţiei, declanșată în septembrie 2015, Consiliul Concurenţei a constatat că AEM S.A., ENERGOBIT S.A., ELSTER ROMETRICS S.R.L., LANDIS+GYR AG şi ECRO S.R.L. au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cum sunt EON, ENEL, CEZ, Electrica S.A. Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime.
Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la cresterea artificială a preturilor de achiziție
pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali
care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenţei.
Comportamentul anticoncurenţial s-a manifestat de la sfârşitul anului 2008 până la finalul lui septembrie 2015, iar consiliul susţine că angajaţi ai SE Electrica SA ar fi fost implicaţi în realizarea acestor înţelegeri, consultându se cu companiile cu privire la elaborarea documentaţiei de participare la procedurile de achiziţie publică, facilitând în acest fel, schimbul de informaţii sensibile din punct de vedere comercial.

“În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unei înţelegeri între AEM
S.A. şi ELECTROMAGNETICA S.A. constând în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica
Muntenia Nord S.A. şi FDEE Electrica Transilvania Sud S.A. pentru atribuirea contractelor pentru
lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate
a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 – 27 iulie 2012”, se mai arată în comunicat.

AEM S.A., participantă la ambele pratici anticoncurențiale, a aplicat la programul de clemenţă,
aducând dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă.
Ligia VORO

Related posts

Informații în plicuri verzi despre pensiile private – Pilonul II și Pilonul III

Traian Dan

Lungimea autostrăzilor a crescut cu 5,2%, respectiv cu 43 km în anul 2019

Traian Dan

Sute de angajați ai Groupe Renault Romania împreună cu familiile lor s-au solidarizat în lupta cu cancerul mamar

Ligia Voro

Proiect de 5,4 de milioane de lei, finalizat de Kodagro la Ganesti

Ligia Voro

ENEL a programat investiţii de 329 milioane de euro în România

Stefana Muresan

Cluj-Napoca, buget de investiții de peste 131 mil. euro

Stefana Muresan

CJ | Specialiștii AgroTransilvania Cluster ajută fermierii în accesarea banilor europeni

Cum poți să contribui la îmbunătățirea aplicațiilor IT?

Ligia Voro

Proiectarea Drumului Expres Oradea- Arad, inclusă în protocolul de asociere

Traian Dan

Începe construirea celui de-al V-lea Parc Industrial Tetarom în Cluj

redactia

Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania: Am atins la sfârșitul acestui an fiscal o cifră de afaceri de 72.17 mil. euro, în creștere cu 25.6%

Stefana Muresan

Infrastructura Aeroportului Internaţional Cluj, apreciată drept foarte bună de Agenția Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei

Stefana Muresan

Clujul, promovat cu succes la Salonul Mondial de Turism de la Paris

Stefana Muresan

P3 SE MUTĂ ÎN CHARLES DE GAULLE PLAZA

Stefana Muresan

De ce suntem încrezători…

Stefana Muresan

GTC: We are not in the same boat, but we are in the same storm!

Ionut Oprea

Finanțare de 60 milioane lei pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir

Traian Dan

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ TB – Klaus Iohannis: ”Europa a venit în România!”

Stefana Muresan

15 autobuze hibrid pentru transportul urban de călători în Municipiul Oradea

Traian Dan

Fiscul clujean îi ține pe contribuabili acasă

Nora Dumitrescu

AFI Europe deschide AFI Brasov în centrul României

Papuc Irina

Swiss Capital, premiat la deschiderea Anului Bursier 2019

redactia

A fost modernizata singura sectie de chirurgie toracica din Cluj

Stefana Muresan

Clinică-spital Dr. Leahu în Cluj Napoca, investiție de 2 milioane de euro

redactia

Leave a Comment