A consemnat Alex TOTH
Business demarat în urmă cu mai bine de două decenii, mai exact în anul 1996, Eldi Brutăria reprezintă un reper al industriei de panificaţie din Transilvania şi chiar din România. În prezent, compania Eldi Brutăria ocupă un merituos loc 14 în Top 100 companii producătoare de pâine şi patiserie, alături de alte nume selecte de pe piaţa de profil. Brutaria Eldi deţine sistemul de management al siguranței alimentelor certificat în conformitate cu cerințele SR EN ISO 22000. Detalii despre evoluţia Eldi Brutăria SRL am aflat de la Sándor Csongor, directorul general al societăţii.
Pentru început, vă rog să faceţi o scurtă prezentare a evoluţiei companiei Eldi.
Eldi este brutăria ardeleană cunoscută pentru produsele sale gustoase de panificaţie si patiserie, naturale şi de calitate. Povestea brutăriei Eldi a început în anul 1996, afacerea s-a dezvoltat de la un an la altul, iar astăzi am ajuns la o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de euro. Astăzi, Eldi înseamnă peste 400 de locuri de muncă într-o organigramă bine structurată pe departamente: TESA, producție, comercial, logistică, mentenanță, depozitare, dispecerat/facturare, financiar, pază.
Care au fost principalele etape din dezvoltarea companiei?
În anul 2012 s-a reuşit inaugurarea unei unităţi noi de producţie, chiar lângă fosta fabrică din Agrişteu. Investiţia s-a cifrat la suma de aproape 4 milioane de euro. În 2011, fosta fabrică producea în jur de 250 de tone lunar, iar, astăzi, producţia ajunge la aproape 700 de tone lunar. Ponderea cea mai mare o reprezintă panificaţia, respectiv 85 % din total producție raportat în kilogram.
Ce ne puteţi spune despre reţeaua de distribuţie şi despre partenerii cu care colaboraţi?
Astăzi, Eldi înseamnă 53 de magazine proprii, peste 200 de clienţi din comerţul modern, mai exact reţelele internaţionale, Kaufland, Auchan, Selgros, Penny, Profi, Carrefour, plus peste 400 de clienţi tradiţionali.
În ce judeţe ajung produsele Eldi?
Pâinea şi produsele de patiserie Eldi ajung zilnic în 6 judeţe: Mureş, Sibiu, Cluj, Harghita, Bistriţa şi Alba.
Există vreun plan pentru mărirea ariei de distribuţie?
Pentru produsele proaspete rămânem în zona noastră de acoperire, pâinea şi produsele de patiserie având un termen de valabilitate redus, ceea ce îngrădeşte posibilitatea de a le distribui la distanţe mari. În prezent, avem în lucru un plan pentru distribuirea unor produse Eldi la nivel naţional. Este vorba despre sărăţele, pe care le livrăm şi acum pe plan naţional. Producţia de sărăţele a început în 2013. În primul an, am testat sărăţelele doar în magazinele proprii. A fost un succes şi am implementat distribuţia sărăţelelor iniţial pe piaţa tradiţională şi din 2016 am început să livrăm şi reţelelor internaţionale. La ora actuală, produsul se găseşte la nivel naţional în magazinele Selgros şi regional în Auchan şi Real.
A doua categorie sunt beţişoarele – sau saleurile cum se mai numesc – produse cu termen de valabilitate de 3 luni, care se află la nivel naţional în magazinele Selgros. Suntem în discuţii însă şi cu alte magazine internaţionale.
A treia categorie sunt produsele congelate şi semipreparate, gen găluşte cu prune, brânză, caise, cremă de arahide, unde avem capacitate de producţie şi lucrăm pentru a implementa distribuţia la nivel naţional.
Cea de-a patra categorie sunt covrigeii de casă, pentru care am achiziţionat un utilaj nou care trebuie să sosească în luna martie.

Vă rog să ne prezentaţi portofoliul complet al produselor Eldi.
Pe linia de pâine avem 22 sortimente, din care în top se află pâinea cu cartofi care reprezintă peste 50% din producţie, produs care în anul 2010 a castigat anului și practic, de atunci a avut o creștere frumoasă de la an la an.
Pe linia de patiserie avem peste 70 de sortimente, precum: batoane, cornuri, plăcinte, pogăci, foietaje cu diverse umpluturi, croissante, chifle cu seminţe, checuri, cornuleţe, cozonaci şi sărăţele
Ce înseamnă ideea de marketing în domeniul panificaţiei?
Chiar dacă ai produse de calitate trebuie să aduci în atenţia consumatorilor acest lucru. Clienţii sunt din ce în ce mai sofisticaţi, încearcă să mănânce cât mai sănătos şi trebuie să le oferi toate informaţiile necesare. În fiecare an, compania Eldi bugetează un procent anume pentru departamentul de marketing.
Inclusiv remodelarea magazinelor este un aspect foarte important, pentru că tot timpul trebuie să aduci ceva nou în piaţă.
Un alt aspect important îl reprezintă fidelizarea clienţilor…
În domeniul panificaţiei, nu cred că mai are cineva card de fidelitate in zona noastra. Acest lucru este şi în ajutorul nostru, şi în ajutorul clientului. Pentru fiecare leu cheltuit, clientul are un punct câştigat. La 300 de puncte, are un voucher de 10 lei, care nu este tipărit pe hârtie, ci este incarcat pe card şi este valabil timp de 90 de zile. De asemenea, clienţii care posedă card de fidelitate beneficiază de o reducere de 30%, cu ocazia zilei de naştere, la produsele proprii Eldi. Sunt şi alte oferte speciale, strict numai pentru posesorii de card de fidelitate. La ora actuală, în piaţă sunt aproape 60.000 de carduri emise.
Cum se poziţionează compania Eldi pe plan naţional?
Compania Eldi este prezentă de mai mulţi ani în Top 100 companii producătoare de pâine şi patiserie din România. Cea mai recentă clasare în acest top ne situează pe poziţia a 14-a. Totodată, de mai mulţi ani suntem lider detaşat pe judeţul Mureş în acest domeniu.
Ce vă propuneţi pentru perioada viitoare?
Prioritatea noastră este să continuăm remodelarea magazinelor proprii. La ora actuală lucrăm la două magazine noi pe care le vom deschide în viitor, dar extinderea nu este o prioritate pentru noi. Ne dorim ca până în 2020 să finalizăm remodelarea tuturor magazinelor proprii cu potenţial.
Eldi Brutăria în cifre
•	cifră anuală de afaceri – 10 milioane de euro
•	producţie – 700 tone lunar
•	53 de magazine proprii
•	22 sortimente de pâine
•	70 de sortimente pe linia de patiserie
•	lider pe piața de profil din județul Mureș
•	prezență permanentă în topul național de profil
Citește și:
Exit important de pe piața mezelurilor artizanale
					Mangalitza Food Art, singurul producător român care realizează mezeluri maturate din carne de mangalița fără aditivi, își caută cumpărător.				
			
			31 octombrie 2025
Fuziune la nivel înalt la Cluj. Șefii expaților s-au aliat
					Fondatorul Italian Business Club (IBC), Antonio Pier Francesco Patane, și președintele DWNT, Florin Sabou, au bătut palma. Proaspăt…				
			
			31 octombrie 2025
Grupul BT pune umărul la succesul obligațiunilor Agro Măriuța
					Societatea clujeană BT Capital Partners (BTCP) a intermediat oferta de 3 milioane de euro prin care producătorul de…				
			
			31 octombrie 2025
Ramada by Wyndham Oradea aniversează 15 ani de excelență în ospitalitate
					Hotelul Ramada by Wyndham Oradea aniversează 15 ani de activitate, marcând un deceniu și jumătate de excelență, inovație…				
			
			31 octombrie 2025
VELTOL ENERGY pune județele Mureș și Alba pe harta cu unități industriale de stocare a energiei
					VELTOL ENERGY marchează un nou moment definitoriu în tranziția energetică națională prin punerea în funcțiune a două unități…				
			
			31 octombrie 2025
Recomandare de weekend-Visit Timiș
					Simple legende pentru unii, trasee de poveste pentru cei pasionați de mister și istorie. În acest weekend, de…				
			
			31 octombrie 2025
Festivalul „D’ale porcului” 2025 se mută în parcarea de la intrarea în Băile Felix
					Chef Cezar Munteanu și Deți Iuga sunt capetele de afiș ale celui mai important festival-concurs de preparare tradițională…				
			
			31 octombrie 2025
Timișoara a devenit pentru o zi capitala produselor digitale – peste 650 de profesioniști s-au adunat la Prow Conference 2025 pentru a vorbi despre inovație, tehnologie și viitorul produselor.
					Prow Conference 2025 s-a încheiat cu succes săptămâna trecută la Timișoara, România, atrăgând peste 650 de profesioniști din…				
			
			31 octombrie 2025
Investiții
COVER STORY. Guido Retter: Viziunea unui inginer care a transformat perfecțiunea în strategie de business
					Guido Retter, CEO Retter Projectmanagement
				
			
			29 octombrie 2025
Ungaria aduce cele mai multe firme în Bihor, Olanda cei mai mulți bani
					Datele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Bihor arată că la 30.06.2025 în județul Bihor erau înregistrate 5.254…				
			
			27 octombrie 2025
Oradea a fost desemnată Capitala Tineretului din România 2027
					Municipiul Oradea a fost desemnat ”Capitala Tineretului din România 2027”, în urma competiției naționale derulate în cadrul programului…				
			
			25 octombrie 2025
Revoluție verde la Seleuș – Arad: adio lemne, bun venit energiei verzi!
					Seleuș, prima comună din România care renunță la încălzirea pe lemne. O centrală pe biogaz va asigura căldura…				
			
			24 octombrie 2025
Ionuț Țața și Iceberg+ catalizează inovația în mobilitate urbană la Timișoara prin inVest Accelerator Demo Day
					Ecosistemul de inovare și business din Regiunea Vest a fost în centrul atenției pe 22 octombrie, la Timișoara,…				
			
			23 octombrie 2025
Viitorul e verde! Workshop pe energie regenerabilă la Oradea Arena
					Energia verde a fost subiectul central al unui workshop desfășurat miercuri, 22 octombrie 2025, la Oradea Arena, în…				
			
			22 octombrie 2025
Locuri de muncă verzi și colaborare româno-maghiară la Oradea Arena
					Aproape 700 de locuri de muncă, dintre care majoritatea în domeniul energiilor regenerabile, au fost oferite miercuri, 22…				
			
			22 octombrie 2025
S-a semnat contractul pentru construcția Drumului Expres Oar–Satu Mare
					„Someș Expres” va fi construit de Construcții Erbașu și va lega municipiul Satu Mare de frontiera cu Ungaria.…				
			
			21 octombrie 2025
Infrastructură
COVER STORY. Guido Retter: Viziunea unui inginer care a transformat perfecțiunea în strategie de business
					Guido Retter, CEO Retter Projectmanagement
				
			
			29 octombrie 2025
Varianta finală a Drumului Expres Cluj – Dej, agreată de primarii de pe traseu
					Consiliul Județean (CJ) Cluj a fost gazda unei consultări publice care a avut drept scop agrearea, de către…				
			
			29 octombrie 2025
S-a semnat contractul pentru construcția Drumului Expres Oar–Satu Mare
					„Someș Expres” va fi construit de Construcții Erbașu și va lega municipiul Satu Mare de frontiera cu Ungaria.…				
			
			21 octombrie 2025
Pâncota–Buteni, drumul care deschide Aradul spre turism și investiții
					Consiliul Județean Arad se pregătește să finalizeze modernizarea drumului județean Pâncota–Târnova–Buteni, una dintre cele mai importante investiții în…				
			
			21 octombrie 2025
Pasajul Oșorhei, aproape gata: o gură de oxigen pentru traficul Oradea – Cluj
					Veste bună pentru șoferii care tranzitează cea mai aglomerată porțiune de drum din Bihor: lucrările la pasajul suprateran…				
			
			17 octombrie 2025
Șeful CNIR a luat pulsul lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia din A3 – Transilvania
					Directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Gabriel Budescu și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor…				
			
			10 octombrie 2025
Constructorii de la Aedificium deschid șantier după șantier
					Proiectele în care este implicată compania clujeană de construcții sunt poziționate în județele Brașov, Hunedoara, Timiș, dar și…				
			
			9 octombrie 2025
Aeroportul Internațional Sibiu – primul aeroport din România pe care devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES) la controlul de frontieră
					Începând de duminică, 12 octombrie 2025, ora 10:30, la Aeroportul Internațional Sibiu devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES…				
			
			9 octombrie 2025
Turism
Ramada by Wyndham Oradea aniversează 15 ani de excelență în ospitalitate
					Hotelul Ramada by Wyndham Oradea aniversează 15 ani de activitate, marcând un deceniu și jumătate de excelență, inovație…				
			
			31 octombrie 2025
Recomandare de weekend-Visit Timiș
					Simple legende pentru unii, trasee de poveste pentru cei pasionați de mister și istorie. În acest weekend, de…				
			
			31 octombrie 2025
Festivalul „D’ale porcului” 2025 se mută în parcarea de la intrarea în Băile Felix
					Chef Cezar Munteanu și Deți Iuga sunt capetele de afiș ale celui mai important festival-concurs de preparare tradițională…				
			
			31 octombrie 2025
Comoara pierdută a Transilvaniei. Mai poate fi salvată Salina Praid?
					Exploatarea sării este exclusă, însă turismul poate fi relansat dacă situația se stabilizează în zonă, concluzionează experții europeni…				
			
			29 octombrie 2025
Silicon Valea. Casele centenare care prind suflet
					Investitori români stabiliți în SUA s-au alăturat unei familii de întreprinzători care în pandemie a dat confortul Clujului…				
			
			28 octombrie 2025
Oradea a fost desemnată Capitala Tineretului din România 2027
					Municipiul Oradea a fost desemnat ”Capitala Tineretului din România 2027”, în urma competiției naționale derulate în cadrul programului…				
			
			25 octombrie 2025
Pâncota–Buteni, drumul care deschide Aradul spre turism și investiții
					Consiliul Județean Arad se pregătește să finalizeze modernizarea drumului județean Pâncota–Târnova–Buteni, una dintre cele mai importante investiții în…				
			
			21 octombrie 2025
Hotel Mercure, cea mai importantă investiție în turism realizată în Alba Iulia după Revoluție
					Construcția primului hotel afiliat internațional din orașul Marii Uniri a depășit 10,5 milioane de euro  Mercure Alba Iulia,…				
			
			20 octombrie 2025
Educație
Festivalul „D’ale porcului” 2025 se mută în parcarea de la intrarea în Băile Felix
					Chef Cezar Munteanu și Deți Iuga sunt capetele de afiș ale celui mai important festival-concurs de preparare tradițională…				
			
			31 octombrie 2025
Tehnologie pentru medicina viitorului, la UMF Cluj Transfer Days
					Evenimentul organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu aduce în prim-plan inovația, colaborarea interuniversitară și ideile…				
			
			30 octombrie 2025
Cercetătorii Universității din Oradea – Medalia de aur la „Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT” 2025
					În perioada 23 – 24 octombrie 2025, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție…				
			
			29 octombrie 2025
Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir lansează o nouă carte de bucate
					„Sărut-mâna pentru masă! Carte de(spre) bucate” de Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir, lansată pe 3 noiembrie la București.…				
			
			29 octombrie 2025
UMF Cluj Technology Transfer Days 2025 – UMF „Iuliu Hațieganu” promovează inovația cu aplicabilitate reală în sănătate
					Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează, în perioada 29-30 octombrie 2025, cea de-a patra ediție…				
			
			28 octombrie 2025
Cursuri digitale gratuite pentru profesioniștii din construcții și arhitectură
					Proiectul „Competențe digitale pentru DEzvoltarea IMM-urilor 2.0”, derulat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bihor, pregătește specialiștii…				
			
			28 octombrie 2025
Aura Cadiș, Montessori: “Finalizăm campusul în doi ani”
					Zonele de echitație și sere ale megacampusului educațional de 20 milioane € – cu piscină, sală de escaladă,…				
			
			27 octombrie 2025
Cercetare UBB: știrile false influențează percepția asupra brandurilor
					O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai a…				
			
			27 octombrie 2025
Zi de Zi știri economice:

 
												 
												 
												 
												



 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						