Este omul care infirmă ideea “facultatea, fabrică de diplome”: la cea pe care o conduce 90 % dintre absolvenți își găsesc loc de muncă. A înființat un hub Google în instituție și a reușit să aducă la Cluj giganții Mitsubishi, Calsonic Kansei, NTT, Asahi, Fujikura sau Jtekt, în cea mai mare misiune economică japoneză din România. Alin Nistor, unul dintre cei mari tineri decani din țara noastră, dezvăluie strategia de dezvoltare a Facultății de Business din Cluj-Napoca.
Câți studenți aveți acum și câți dintre ei își găsesc loc de muncă?
În total sunt 1.600 într-un an universitar, la toate formele de învățământ – licență, masterat, doctorat, la distanță. Statisticile noastre arată că, în perioada 2014-2016, la nivel de licență erau ocupați 90,1 %, la nivel de masterat 95,2 %, iar în perioada 2015-2017 erau ocupați 90,5 % dintre cei cu licență și 90,6 % dintre cei cu masterat. Aceste statistici se realizează pe baza unor chestionare pe care absolvenții le completează până în momentul în care își ridică diplomele, adică în jur de un an, un an și jumătate. Gradul de neocupare declarat de ei este de 6-7 %, restul reprezentându-l cei care nu au precizat dacă sunt ocupați sau nu. De fapt, majoritatea își găsesc deja loc de muncă de când sunt studenți.
Cu alte cuvinte, infirmați teoria că facultatea este doar o “fabrică de diplome”. Dar reușiți să le găsiți loc de practică, internship-uri?
La noi practica în companii este obligatorie; la programul internațional business administration se face practică un semestru întreg. Prima variantă este cea în care oferim noi companiile unde pot face practica, iar ei își aleg firma în funcție de domeniul pe care consideră că li le potrivește. În special, firmele din domeniile marketing, financiar sunt cele mai căutate, dar există și companii de producție, centre de outsourcing. A doua variantă este cea în care studentul își găsește singur compania la care vrea să desfășoare activitatea practică.
Sunt și studenți implicați în afaceri de familie pe care vor să le gestioneze la un moment dat?
Există și această posibilitate, însă în acest caz facem o verificare prealabilă a firmei care trebuie să îndeplinească anumite criterii legate de vechime, domeniul în care activează, cifra de afaceri. Vrem să fim siguri că studentul face un lucru bun și nu doar ceva formal, că are o adeverință de practică. În ultima variantă, este necesar să existe un tutore care să îl supravegheze, iar la final acesta se obligă să facă un raport amănunțit asupra activității studentului.
Cât de interesate sunt companiile să le vină studenți în practică sau internship? Au ele stimulente din partea statului, facilități fiscale?
Nu știu să existe așa ceva, însă există studenți care au competențe să facă strategii „free of charge” (fără costuri, n. red.), planuri de business, estimări, pentru care, în mod normal, firma ar plăti bani serioși unor agenții de consultanță. Deci pentru firmele care semnează aceste acorduri, convențiile de practică reprezintă un avantaj.
La ce firme fac practică studenții de la Business? Care sunt cele mai dorite?
Domeniile de servicii financiare, aici mă refer inclusiv la bănci, societăți de asigurări, chiar outsourcing financiar, sunt printre cele mai accesate, dar avem solicitări și pentru partea de producție sau servicii de contabilitate. Sunt grupuri internaționale de servicii externalizate, precum E.ON, Office Depot, Evalueserve care angajează aproape toți studenții noștri, inclusiv studenți străini pe care îi avem, din țări precum Azerbaidjan, Georgia, tocmai pentru că aceștia sunt vorbitori nativi de limbi mai rare pe care angajatorii îi caută foarte mult. O colaborare foarte bună o avem cu compania olandeză CSi, de pe Bd. Muncii, unde studenții noștri se ocupă de strategii, de business planuri pentru partea de producție, și care îi duce să capete experiență chiar în Olanda.
Ei pot să facă practică și în străinătate? Lidl se oferă să școlarizeze în Germania absolvenții de liceu din România, cărora le dă cazare, salariu și loc de muncă…
Pe partea de administrare a afacerilor și în industria ospitalității avem această posibilitate. Sunt studenți care merg în practică la hoteluri 1-3 luni pe sezon, îndeosebi în stațiuni din Austria, Germania și Spania, unde sunt rotiți în mai multe posturi din acele hoteluri și pensiuni, de la recepție și restaurant la camere sau administrarea micului dejun. În afară de faptul că dobândesc o experiență foarte bună, sunt și plătiți bine. Faptul că am încheiat parteneriate cu peste 100 de universități, majoritatea din Europa, ne facilitează automat accesul la acești angajatori din vest. Acordurile acestea merg în dublu sens: dacă Genpact are nevoie în România de un om care vorbește polona, lansăm o ofertă de studiu la Cluj, cu posibilitatea de angajare pentru acest student, iar compania beneficiază de un nativ în această limbă. Pe de altă parte, ni s-au solicitat vorbitori de română în Cehia pentru internshipuri. 17 % dintre studenții Facultății de Business sunt străini.
Ați intrat și pe proiecte cu fonduri europene?
În afară de programele Erasmus în care suntem angrenați permanent, am avut mai multe proiecte pe fostul Program Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), actualul Program Operațional Capital Uman (POCU), pentru proiecte de practică și de formare a antreprenorilor.
Spre deosebire de fostul guvern Mihai Tudose care l-a “trimis” pe premierul nipon Shinzo Abe în vizită la Muzeul Satului, UBB și-a deschis deja reprezentanță în Japonia.
Am reușit mai multe performanțe legate de această relație: UBB a deschis primul birou într-o țară asiatică, la Universitatea din Kobe, iar aici s-a înființat Centrul Cultural Japonez. Este primul pas în concretizarea acestei colaborări, atât pentru studenții noștri care vor merge în Japonia, cât și pentru japonezii care vor veni la noi, pentru că se vor încheia o serie de parteneriate, atât cu universitățile de acolo, cât și cu companiile nipone. Avem deja șapte studenți din această țară.
Sunt semnale că investitori japonezi – precum Mitsubishi – sunt interesați să își deschidă nu doar capacități de producție în Estul Europei, ci și centre de cercetare.
Când spune Mitsubishi, lumea se gândește la mașini, însă un colos de acest gen are o mulțime de domenii în care activează. Da, pot să confirm că am fost contactați și noi de Mitsubishi pentru studenți, absolvenți. Anul trecut am reușit să aducem la Cluj toți reprezentanții companiilor japoneze din România, inclusiv pe ambasadorul Japoniei în țara noastră, eveniment în urma căruia suntem bine văzuți și după care vom avea numeroase beneficii.
Există și tineri care aspiră la mai mult decât un job, vor să devină antreprenori. Aveți studenți care au câștigat proiecte în programul guvernamental Start-up Nation?
În primul rând avem un mare atu în facultate: Atelierul Digital Google, pe care nu a fost deloc ușor să îl aducem la Cluj, ținând cont de competiția globală în care suntem angrenați. Aici țin traininguri nu numai reprezentanții Google, ci și ai unor companii cu care acest gigant are colaborări. La rândul lor, unii dintre cursanți, din diferite domenii de activitate, devin ambasadori Google care coordonează mai departe acest hub. Sunt foarte mulți studenți de-ai noștri care au proiecte pe Start-up Nation, nu numai pe partea de business, cât și pe cea de producție: fabrică produse textile, portmonee din piele, au înființat ateliere meșteșugărești.
18.000 de studenți lansați în business
Facultatea de Business face parte din Universitatea Babeș-Bolyai și a fost înființată în 1992, inițial în cadrul Facultății de Științe Economice, sub denumirea Transylvania Business School, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și cu aportul organizațional al Biroului Rectoral. Scopul era de a oferi o pregătire postuniversitară de doi ani, cu titlul de master în administrarea afacerilor pentru absolvenții altor specializări decât cele economice. O contribuție considerabilă la dezvoltarea proiectului a fost adusă de prestigioase universități occidentale (Nottingham Trent University, Athens University of Economics and Business, Technical University of Lisbon). Numele i-a fost schimbat în 1996 în Facultatea de Business, structurile și obiectivele rămânând aceleași. Aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai dinamice din țară, culminând în 2010 cu conferirea titlului de Facultatea Anului în România. Are două programe de nivel licență – administrarea afacerilor și administrarea afacerilor în servicii de ospitalitate, ambele în română și în engleză, precum și patru programe de masterat – administrarea afacerilor, international business administration, management hotelier și business administration in international hospitality and tourism.
Citește și:
Narcis Ranghiuc: “Cine știe să își depoziteze cerealele va câștiga”
Fondatorul Grain Bags le-a prezentat fermierilor din Transilvania un sistem de împachetare în saci uriași din polietilenă, în…
18 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
Supercentru expozițional lângă Aeroportul Cluj. “Va fi mai mare decât Romexpo”
Administrația județeană va ridica un complex de expoziții și congrese de câteva mii de locuri, unul dintre cele…
18 martie 2025
Insurance ESG 2025: România pe harta sustenabilității în asigurări
Industria asigurărilor se află într-o transformare profundă, criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) devin esențiale pentru…
18 martie 2025
Licitație pentru realizarea traseelor ciclistice între Băile Felix și Ic Ponor
Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru selectarea constructorului care va amenaja traseele cicloturistice VELO APUSENI,…
18 martie 2025
Se lansează o casă de avocatură specializată în Technology, Business and Cybercrime: Zlati Ionescu Chiperi – ZIC.legal
O echipă de avocați specializați în criminalitate informatică, blockchain, drept comercial și al afacerilor lansează astăzi casa de…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Aeroportul Alexeni – viitorul cel mai mare hub cargo din Europa de Est
La un an de la semnarea contractului de concesiune, compania Avant Airports anunță progresele realizate în dezvoltarea și…
18 martie 2025
Investiții
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
Supercentru expozițional lângă Aeroportul Cluj. “Va fi mai mare decât Romexpo”
Administrația județeană va ridica un complex de expoziții și congrese de câteva mii de locuri, unul dintre cele…
18 martie 2025
Licitație pentru realizarea traseelor ciclistice între Băile Felix și Ic Ponor
Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru selectarea constructorului care va amenaja traseele cicloturistice VELO APUSENI,…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Aeroportul Alexeni – viitorul cel mai mare hub cargo din Europa de Est
La un an de la semnarea contractului de concesiune, compania Avant Airports anunță progresele realizate în dezvoltarea și…
18 martie 2025
Șapte facultăți de la Universitatea Aurel Vlaicu Arad, modernizate cu fonduri UE
Un nou proiect cu finanțare europeană la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, unde vor fi create condiții moderne…
18 martie 2025
Soluții pentru dezvoltarea sustenabilă a companiilor din Arad și județele învecinate
Doingbusiness.ro organizează o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie 2025, la…
17 martie 2025
450 de milioane lei pentru modernizarea a 12 drumuri județene din județul Arad
Drumurile județene rămân o prioritate și acest lucru se vede în bugetul Consiliului Județean Arad. Potrivit lui Sergiu…
17 martie 2025
Infrastructură
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Aeroportul Alexeni – viitorul cel mai mare hub cargo din Europa de Est
La un an de la semnarea contractului de concesiune, compania Avant Airports anunță progresele realizate în dezvoltarea și…
18 martie 2025
450 de milioane lei pentru modernizarea a 12 drumuri județene din județul Arad
Drumurile județene rămân o prioritate și acest lucru se vede în bugetul Consiliului Județean Arad. Potrivit lui Sergiu…
17 martie 2025
Stadiul lucrărilor la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, 70%
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor au ajuns la un stadiu de execuție de 70%,…
17 martie 2025
Se profilează primul drum expres din Sălaj. Trei noduri rutiere
Viitoarea arteră de mare viteză dintre județele Maramureș și Bistrița-Năsăud va include aici conexiuni în localitățile Jibou, Cuciulat…
17 martie 2025
Încă un pasaj rutier suprateran din Bihor se face din fonduri europene
Consiliul Județean Bihor, prin Serviciul Proiecte cu Finanțări Nerambursabile, a depus vineri, 14 martie, cererea de finanțare prin…
15 martie 2025
Decizii în Maramureș: OMD se reorganizează, SDP rămâne la județ
Administrația județeană a decis să elibereze clădirea în care funcționează Organizației de Management al Destinației (OMD) în favoarea…
14 martie 2025
Turism
Licitație pentru realizarea traseelor ciclistice între Băile Felix și Ic Ponor
Consiliul Județean Bihor a lansat procedura de licitație pentru selectarea constructorului care va amenaja traseele cicloturistice VELO APUSENI,…
18 martie 2025
Decizii în Maramureș: OMD se reorganizează, SDP rămâne la județ
Administrația județeană a decis să elibereze clădirea în care funcționează Organizației de Management al Destinației (OMD) în favoarea…
14 martie 2025
Cloud-ul regional al Ardealului va costa 45 milioane €
Proiectul pe fonduri europene va fi pus în mișcare începând din această vară, beneficiare fiind șase județe din…
13 martie 2025
Domeniul Regal de la Săvârșin se pregătește pentru primirea turiștilor
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a consacrat ziua de miercuri, 12 martie, unor întâlniri cu colectivul Fundației Colecția…
13 martie 2025
Gustul autentic al Transilvaniei, pe pârtiile de la Șureanu
La Șureanu, turiștii nu doar schiază, ci și descoperă gusturile autentice ale Transilvaniei. Prin programul „Șureanu – Producători…
12 martie 2025
Magistrala M300 Cluj-Oradea, foarte greu și practic imposibil de finalizat la termen
Cei 166,5 kilometri care trebuie electrificați și modernizați între Cluj-Napoca și granița cu Ungaria înaintează pe alocuri bine…
11 martie 2025
Castelul Teleki, restaurat pe banii Europei
Acest proiect va reprezenta un pas important în conservarea patrimoniului cultural și în valorificarea potențialului turistic al județului…
10 martie 2025
“Vrem zborul Cluj – Nisa înapoi!”. Apel din patru țări
Dispariția cursei aeriene dintre cele două orașe reduce afacerile regionale și turismul, dar și traficul generat de studenți,…
10 martie 2025
Educație
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Șapte facultăți de la Universitatea Aurel Vlaicu Arad, modernizate cu fonduri UE
Un nou proiect cu finanțare europeană la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, unde vor fi create condiții moderne…
18 martie 2025
Clubul RoboManiacs: oportunități de dezvoltare tehnologică pentru tinerii din Oradea
Clubul RoboManiacs, un proiect inovativ inițiat de Asociația Roboticienilor Oradea, a prins contur datorită donațiilor strânse în cadrul…
18 martie 2025
40 de companii IT&C, interesate de talentele Facultății de Matematică și Informatică
La workshopul de practică organizat la Cluj Innovation Park au participat 400 de studenți interesați de contactul direct…
17 martie 2025
Liderii de HR din Craiova sunt invitați, pe 19 martie 2025, la noua ediție „MAGNETICO”
Liderii de HR din Craiova sunt invitați, pe 19 martie 2025, la noua ediție „MAGNETICO. How to attract…
17 martie 2025
Stadiul lucrărilor la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, 70%
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor au ajuns la un stadiu de execuție de 70%,…
17 martie 2025
Studenții orădeni s-au întrecut în idei la „Innovation Labs – Idea Jam”
Universitatea din Oradea a fost, vineri – 14 martie 2025, gazdă a unui eveniment „Innovation Labs – Idea…
14 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
