de Ionel ALBU
Unul dintre cei mai tineri antreprenori de succes din România, Andrei Trifan, coordonează francizele a 23 de restaurante Subway în România, din cele 39 existente la acest moment. Omul de afaceri clujean deține împreună cu soția sa Raluca, patru restaurante proprii, dorind să deschidă pe viitor câte un Subway pe an. Trifan îmbină business-ul cu viața de familie, cei trei copii (unul urmează să se nască în mai) fiind considerați cea mai mare realizare personală.
După 6 ani de la înființarea primului tău restaurant Subway cum s-a schimbat viața ta și a familiei tale?
În mai anul acesta se vor împlini șase ani de la deschiderea primului meu restaurant, care a fost și primul restaurant Subway deschis în afara capitalei și al doilea din România. La acea vreme am dat câteva interviuri unde mi-am prezentat și obiectivul meu pe următorii cinci ani. Atunci mi-am propus să deschid trei restaurante Subway ale mele și să am trei copii. Planul era ca fiecare restaurant să plătească școlarizarea unui copil. Acum dețin patru restaurante împreună cu soția mea, Raluca Trifan, iar al treilea fiu este pe drum, ar trebui să se nască în luna mai când se vor împlini șase ani. Obiectivul propus cu deschiderea propriilor restaurante l-am depășit și voi continua să deschid cel puțin un restaurant Subway pe an. Legat de familie, pot spune că sunt foarte mulțumit și fericit, ne vom opri aici, la trei băieți, chiar dacă îmi doream și o fetiță.
Pot sa spun că Subway nu mi-a schimbat deloc viața, am crescut într-o familie de antreprenori, eram obișnuit cu munca de dimineața până seara. Viața mea și a soției mele s-a schimbat însă odată cu venirea pe lume a primului băiat. Atunci mi-am propus să am mai mult timp liber pentru familie. Așa că, treptat, mi-am creat o echipă extraordinară care să mă ajute cu operarea propriilor restaurante și cu oferirea de suport și consultanță francizaților mei.
Acum am un program pe care mulți antreprenori și l-ar dori. Consider că un antreprenor de succes nu e acela care aleargă în stânga și în dreapta de dimineața până seara să rezolve problemele care apar. Îl pot compara cu un pompier care fuge cu instinctorul să stingă focuri care apar în loc să le prevină printr-un sistem sau set de proceduri. O franciză este organizată pe proceduri și sisteme și mi-a oferit posibilitatea să am urmatorul program împreună cu soția mea: la 6:30 ne trezim și pregătim copiii pentru creșă și grădiniță (Matei 4 ani și Mihai 2 ani), la 8:30 mergem la sala de sport, la 10:30 ajungem la birou, la 12:30 luăm prânzul împreună cu echipa, la 14:00 înapoi la birou, iar la 16:00 ridicăm copiii de la „serviciul” lor. Restul zilei și weekendurile se petrec exclusiv cu familia, fără emailuri și telefoane legate de afaceri. Bineînțeles există și excepții atunci când sunt plecat în delegație.

Care este secretul unei francize de succes în România. Câte restaurante deții și câte le coordonezi la momentul actual?
Secretul unei francize din punctul meu de vedere este setul de proceduri și sistemele după care sunt operate. O franciză față de un start-up este ca și cum ai porni o afacere direct de la maturitate, adică sari peste primii 2 ani când un start-up are șanse de cel puțin 80 %, dacă nu mai mari, să eșueze. Bineînțeles că această minimizare de risc vine și cu un cost care în cazul francizelor se numește redevență. Redevența este procentul din cifra de afaceri pe care îl plătești francizorului pentru dreptul de folosire a brandului, know-how și suport/consultanță.
Momentan sunt 39 de restaurante Subway în România, dintre care 23 sunt în afara Capitalei și sunt responsabil pentru ele, fiind francizații mei. Suportul pentru București este oferit de colegul meu Rumen Radev. Dintre cele 23 de restaurante, 4 sunt detinuțe de mine și de soția mea. Pentru a fi mai eficienți, eu și Raluca ne-am împărțit atribuțiile: ea se ocupă de restaurantele proprii, iar eu de partea de dezvoltare a francizei Subway în provincie. Împreună avem peste 70 de angajați și asta în mai puțin de 6 ani.
Cum ați încheiat anul 2017? Au crescut cifra de afaceri și profitul?
În anul 2017 am avut o creștere a vânzărilor, comparativ cu 2016, de 9 %, iar numărul de clienți a crescut cu 6 %. Anul trecut, pe 3 noiembrie am sărbătorit World Sandwich Day pentru prima dată în România. Subway a organizat la nivel mondial un eveniment, în urma căruia s-au făcut donații în produse sau bani către organizațiile care luptă împotriva foametei. În România, cu ajutorul fundației „O masă caldă” am distribuit 1000 de sandvișuri către cantinele sociale.
Cu ce noutăți veți surprinde clienții în 2018? Care este planul de dezvoltare?
În acest an vom inaugura primul restaurant Subway cu noul concept Fresh Forward Decor. Este un decor modern, minimalist și fresh adresat tinerilor. Subway, la nivel intrenațional, trece printr-un proces de rebranding major care a început anul trecut odată cu World Sandwich Day.
Bineînțeles, în 2018, ne propunem să dechidem încă 10 restaurante Subway în țară, mai ales în orașele în care nu suntem prezenți încă, dar și în capitală. Momentan sunt în amenajare două restaurante care se vor deschide în câteva luni: Gura Humorului într-o stație de alimentare și Timișoara în campusul universitar. Suntem în căutare de noi francizați în Craiova, Tîrgu Mureș, Galați, Bacău, Râmnicu Vâlcea, în principiu reședințe de județ sau zone strategice de tranzit rutier.
Un mesaj de încheiere pentru tinerii antreprenori sau doritori să intre într-o astfel de afacere?
Sfatul meu pentru tinerii antreprenori din ziua de astăzi, care sunt atât de nerăbdători să creeze următorul Uber sau Facebook, este să fie mai răbdători și consecvenți în ceea ce fac. E bine să țintească sus, dar să fie și realiști, fiindcă astfel de companii, care trec în valoare de 1 miliard de dolari, sunt exagerat de rare. E nevoie de timp și răbdare pentru a crea un brand puternic. E nevoie de consecvență în aplicarea unor proceduri și standarde pentru a livra peste așteptările clientului. Succesul nu poate veni peste noapte. Primii doi ani sunt critici pentru un start-up, iar, dacă se depășește această perioadă, ar trebui ca în al 5-lea an afacerea să fie deja autonomă și să funcționeze fără fondatori.
Citește și:
Comoara pierdută a Transilvaniei. Mai poate fi salvată Salina Praid?
Exploatarea sării este exclusă, însă turismul poate fi relansat dacă situația se stabilizează în zonă, concluzionează experții europeni…
29 octombrie 2025
Produsele Crafted in Transylvania, propulsate la nivel mondial
Succesul standului amenajat la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor (SERO) de la Bruxelles a convins inițiatorii să…
29 octombrie 2025
Constructorii de la Avril încep lucrul la Piața Dumbrava Nord
Piața agroalimentară a cartierului din municipiul Zalău va fi modernizată printr-un contract de 1,5 milioane € pe Programul…
29 octombrie 2025
Cercetătorii Universității din Oradea – Medalia de aur la „Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT” 2025
În perioada 23 – 24 octombrie 2025, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție…
29 octombrie 2025
Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir lansează o nouă carte de bucate
„Sărut-mâna pentru masă! Carte de(spre) bucate” de Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir, lansată pe 3 noiembrie la București.…
29 octombrie 2025
Tiger Someș a achiziționat una dintre cele mai performante tehnologii din lume
Investiția realizată de fabrica din Dej constă într-o mașină de tipar flexografic de ambalaje din carton și hârtie…
29 octombrie 2025
ROMEXPO deschide porțile INDAGRA & INDAGRA FOOD 2025 – cea mai importantă platformă dedicată inovației în sectorul agricol și alimentar
Ediția din acest an reunește instituții, profesioniști și companii din 20 de țări, într-un format orientat spre rezultate,…
29 octombrie 2025
Dumitru Chisăliță renunță la mandatul de președinte al CA Romgaz
Dumitru Chisăliță a anunțat în această dimineață că renunță la mandatul de președinte al Consiliului de Administrație al…
29 octombrie 2025
Investiții
Ungaria aduce cele mai multe firme în Bihor, Olanda cei mai mulți bani
Datele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Bihor arată că la 30.06.2025 în județul Bihor erau înregistrate 5.254…
27 octombrie 2025
Oradea a fost desemnată Capitala Tineretului din România 2027
Municipiul Oradea a fost desemnat ”Capitala Tineretului din România 2027”, în urma competiției naționale derulate în cadrul programului…
25 octombrie 2025
Revoluție verde la Seleuș – Arad: adio lemne, bun venit energiei verzi!
Seleuș, prima comună din România care renunță la încălzirea pe lemne. O centrală pe biogaz va asigura căldura…
24 octombrie 2025
Ionuț Țața și Iceberg+ catalizează inovația în mobilitate urbană la Timișoara prin inVest Accelerator Demo Day
Ecosistemul de inovare și business din Regiunea Vest a fost în centrul atenției pe 22 octombrie, la Timișoara,…
23 octombrie 2025
Viitorul e verde! Workshop pe energie regenerabilă la Oradea Arena
Energia verde a fost subiectul central al unui workshop desfășurat miercuri, 22 octombrie 2025, la Oradea Arena, în…
22 octombrie 2025
Locuri de muncă verzi și colaborare româno-maghiară la Oradea Arena
Aproape 700 de locuri de muncă, dintre care majoritatea în domeniul energiilor regenerabile, au fost oferite miercuri, 22…
22 octombrie 2025
S-a semnat contractul pentru construcția Drumului Expres Oar–Satu Mare
„Someș Expres” va fi construit de Construcții Erbașu și va lega municipiul Satu Mare de frontiera cu Ungaria.…
21 octombrie 2025
Pâncota–Buteni, drumul care deschide Aradul spre turism și investiții
Consiliul Județean Arad se pregătește să finalizeze modernizarea drumului județean Pâncota–Târnova–Buteni, una dintre cele mai importante investiții în…
21 octombrie 2025
Infrastructură
S-a semnat contractul pentru construcția Drumului Expres Oar–Satu Mare
„Someș Expres” va fi construit de Construcții Erbașu și va lega municipiul Satu Mare de frontiera cu Ungaria.…
21 octombrie 2025
Pâncota–Buteni, drumul care deschide Aradul spre turism și investiții
Consiliul Județean Arad se pregătește să finalizeze modernizarea drumului județean Pâncota–Târnova–Buteni, una dintre cele mai importante investiții în…
21 octombrie 2025
Pasajul Oșorhei, aproape gata: o gură de oxigen pentru traficul Oradea – Cluj
Veste bună pentru șoferii care tranzitează cea mai aglomerată porțiune de drum din Bihor: lucrările la pasajul suprateran…
17 octombrie 2025
Șeful CNIR a luat pulsul lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia din A3 – Transilvania
Directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Gabriel Budescu și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor…
10 octombrie 2025
Constructorii de la Aedificium deschid șantier după șantier
Proiectele în care este implicată compania clujeană de construcții sunt poziționate în județele Brașov, Hunedoara, Timiș, dar și…
9 octombrie 2025
Aeroportul Internațional Sibiu – primul aeroport din România pe care devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES) la controlul de frontieră
Începând de duminică, 12 octombrie 2025, ora 10:30, la Aeroportul Internațional Sibiu devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES…
9 octombrie 2025
Sofia Alves – director DG Regio: „Oradea și Bihorul, modele europene de dezvoltare”
Sofia Alves, director în cadrul Direcției Generale Politică Regională și Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene, a vizitat…
8 octombrie 2025
PORR Construct avansează rapid pe drumul către viitorul aquapark Sânmartin
PORR Construct a ajuns la un stadiu de 55% cu lucrările la drumul ce va lega Inelul Rutier…
7 octombrie 2025
Turism
Comoara pierdută a Transilvaniei. Mai poate fi salvată Salina Praid?
Exploatarea sării este exclusă, însă turismul poate fi relansat dacă situația se stabilizează în zonă, concluzionează experții europeni…
29 octombrie 2025
Silicon Valea. Casele centenare care prind suflet
Investitori români stabiliți în SUA s-au alăturat unei familii de întreprinzători care în pandemie a dat confortul Clujului…
28 octombrie 2025
Oradea a fost desemnată Capitala Tineretului din România 2027
Municipiul Oradea a fost desemnat ”Capitala Tineretului din România 2027”, în urma competiției naționale derulate în cadrul programului…
25 octombrie 2025
Pâncota–Buteni, drumul care deschide Aradul spre turism și investiții
Consiliul Județean Arad se pregătește să finalizeze modernizarea drumului județean Pâncota–Târnova–Buteni, una dintre cele mai importante investiții în…
21 octombrie 2025
Hotel Mercure, cea mai importantă investiție în turism realizată în Alba Iulia după Revoluție
Construcția primului hotel afiliat internațional din orașul Marii Uniri a depășit 10,5 milioane de euro Mercure Alba Iulia,…
20 octombrie 2025
Invitație Visit Timiș: concert în peșteră
Dacă în ultimele săptămâni v-am trimis pe la diferite târguri de gastronomie din Timiș, duminica aceasta luăm o…
17 octombrie 2025
Încă un pas spre construirea „Aquapark-ului Transilvania Terme Tășnad”
Șase asocieri de firme au depus oferte pentru construirea „Aquapark-ului Transilvania Terme Tășnad”, o investiție majoră de circa…
17 octombrie 2025
Oradea a intrat în circuitul artei contemporane europene cu NOCA
Oradea marchează un moment definitoriu în evoluția sa culturală prin inaugurarea NOCA (New Oradea Contemporary Art), primul centru…
16 octombrie 2025
Educație
Cercetătorii Universității din Oradea – Medalia de aur la „Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT” 2025
În perioada 23 – 24 octombrie 2025, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție…
29 octombrie 2025
Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir lansează o nouă carte de bucate
„Sărut-mâna pentru masă! Carte de(spre) bucate” de Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir, lansată pe 3 noiembrie la București.…
29 octombrie 2025
UMF Cluj Technology Transfer Days 2025 – UMF „Iuliu Hațieganu” promovează inovația cu aplicabilitate reală în sănătate
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează, în perioada 29-30 octombrie 2025, cea de-a patra ediție…
28 octombrie 2025
Cursuri digitale gratuite pentru profesioniștii din construcții și arhitectură
Proiectul „Competențe digitale pentru DEzvoltarea IMM-urilor 2.0”, derulat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bihor, pregătește specialiștii…
28 octombrie 2025
Aura Cadiș, Montessori: “Finalizăm campusul în doi ani”
Zonele de echitație și sere ale megacampusului educațional de 20 milioane € – cu piscină, sală de escaladă,…
27 octombrie 2025
Cercetare UBB: știrile false influențează percepția asupra brandurilor
O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai a…
27 octombrie 2025
Oradea a fost desemnată Capitala Tineretului din România 2027
Municipiul Oradea a fost desemnat ”Capitala Tineretului din România 2027”, în urma competiției naționale derulate în cadrul programului…
25 octombrie 2025
Granzii instalațiilor iau cu asalt Universitatea Tehnică
Honeywell, Daikin, Geberit sau Nibe sunt brandurile care se arată dispuse să pună la bătaie cele mai performante…
23 octombrie 2025



