Agricultura Fonduri Europene Ultimele stiri

MADR: Peste 5.000 de crescători și 188 de furnizori, înregistrați în programul de susținere a raselor de porci Mangaliţa şi Bazna

Programul de susţinere a raselor de porci autohtone Mangaliţa şi Bazna a atras până în prezent 5.094 de crescători şi 188 de furnizori de purcei, în timp ce solicitările procesatorilor au depăşit 5.000 de capete, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Debutul programului va avea loc marţi, 6 martie, în prezenţa ministrului Agriculturii, Petre Daea, în comuna Roşia, satul Nou, din judeţul Sibiu, unde un furnizor va livra unui crescător din satul Bradu un număr de 38 de purcei.
Şeful de la MADR declara recent că există banii disponibil la MADR, atât pentru furnizorii de material biologic, cât şi pentru crescătorii de porci.
“Avem bani în buget pentru acest program disponibili la MADR imediat când vom da drumul la program. Producătorii de material biologic, cei care au matca şi livrează purcei, primesc banii necesari, respectiv 250 de lei pe fiecare purcel, iar procesatorii îi vor transporta şi vor încheia un contract de livrare cu crescătorii de porci graşi. Aceştia vor anunţa procesatorul când ajunge la o greutate de minimum 130 de kilograme să vină să ia porcul şi să-l sacrifice, dându-i banii necesari şi anume minimum 11 lei pe kilogramul de porc viu, în aşa fel încât toţi să fie siguri de rezultatul muncii lor. Cei care livrează purceii respectivi, se ştie că primesc banii imediat, iar cel care creşte porcul gras, în momentul în care iese de pe poartă. Porcul este cântărit şi producătorul este plătit pentru munca lui, iar procesatorul are politica lui comercială pentru valorificarea acestei cantităţi”, a declarat săptămâna trecută ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.
Acesta a precizat că programul va demara într-o zonă în care există deja purcei, dar şi crescători, fiind realizat şi un program de livrare.
“Cererea este foarte mare, nu putem da imediat numărul de purcei pe care îl cer – peste 45.000 – pentru că noi nu avem baza genetică, nu avem material biologic pentru a răspunde la această explozie de solicitări. Aceste două rase au fost abandonate în România, noi le-am găsit, le-am identificat şi introdus în circuit de la diferiţi fermieri care au păstrat această rasă. Acum ei sunt interesaţi să mărească efectivul matcă, pentru a putea face faţă întregului lanţ în care cererea de purcei să fie satisfăcută prin fătările care se vor realiza de la materialul biologic matcă (…) Până la 31 martie vom livra un număr de purcei, avem deja cunoscută gestaţia la scroafele respective şi ştim perioada în care putem să îi livrăm, undeva la minimum 10 kilograme, dar numai după înţărcare. Aceasta durează undeva la 8 săptămâni şi uneori mai mult, pentru că Bazna e mai bună mamă decât Mangaliţa”, explica, atunci, ministrul Agriculturii.
Guvernul a aprobat în 10 ianuarie o schemă de sprijin financiar pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa de care vor beneficia în perioada 2018 – 2020, fondurile totale alocate depăşind 4 milioane de euro.
Potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, vor primi cu titlu gratuit un număr par de purcei, minimum doi şi maximum zece, pentru creştere, îngrăşare şi livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens.
“Purceii pentru creştere şi îngrăşare sunt preluaţi de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în baza unui contract de livrare şi transportaţi crescătorilor de porci. Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel”, se preciza într-un comunicat al Guvernului.
Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească mai multe condiţii de eligibilitate, printre care: să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit un număr par de purcei, minim 2 şi maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract.

Related posts

Austriecii de la Raiffeisen își digitalizează agențiile din Cluj

Nora Dumitrescu

Timișoara: Internet gratuit în centrul orașului oferit de Continental, în parteneriat cu Orange și municipalitate

Stefana Muresan

CDR: Peste 1 milion de români apți de muncă nu sunt implicați în niciun fel de activitate economică

redactia

Cel mai celebru hotel din Cluj, bun de cumpărat

Nora Dumitrescu

Primul Selgros din Baia Mare va fi funcțional până la finalul anului

Nora Dumitrescu

Firma românească FintechOS primeşte o investiţie de 14 milioane dolari

Papuc Irina

65 de ani de activitate ai IRUM Reghin, aniversaţi prin lansarea primului tractor agricol românesc

redactia

Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster şi IT Transilvania – Soluții pentru o „Românie Inteligentă”

Stefana Muresan

Employer branding în industria automotive

redactia

Prival va strânge deșeurile din Turda cu autospeciale Ford

Nora Dumitrescu

Obligațiunile Autonom debutează pe piața reglementată a BVB

Ligia Voro

Sebeș, un oraș tot mai prosper. Un mare dezvoltator imobiliar oferă ca premiu un apartament în Sebeș

redactia

Un hunedorean, cel mai bogat cioban din țară. Are zeci de mii de mioare și terenuri în Ardeal

Stefana Muresan

Prezent la Oradea, Yves Caracatzanis (Renault România): 500 de locuri de muncă disponibile în Grup

Stefana Muresan

Costin Lianu, Smart eHub: Doar 8% dintre IMM-urile româneşti au adoptat procese de digitizare

Papuc Irina

Fermierii vor putea sacrifica mieii de Paște și în ferme, în anumite condiții

Traian Dan

Ofertă CFR pentru călătorii nelimitate în 30 de țări europene

redactia

După Airbus și Bell, și americanii de la Lockheed Martin ar vrea să producă elicoptere la Ghimbav

Stefana Muresan

POZITIV TB: Claudia Burghelea, Director Marketing Dacia Plant – „Vânzările nu au fost afectate. Noi chiar am angajat 30 de oameni care ar fi intrat în șomaj”

Ion Surdu

Globalworth to become the sole owner of the Green Court Bucharest Campus  

Ionut Oprea

Pe aeroporturile Transilvaniei se reiau zborurile regulate spre Vestul Europei

Nora Dumitrescu

Creștere de peste 70% ale conturilor de economii ale persoanelor fizice la BCR

Traian Dan

Noerr: The crisis demands constant readjusting and agility

Ionut Oprea

Primul monitor cardiac miniaturizat din Transilvania, implantat la Clinicco Brașov

Ligia Voro

Leave a Comment