Când vine vorba despre TRIPLAST, mulți nici nu știm cu ce se ocupă, sau ce produce. Zicala englezească ”Out of sight, out of mind” li se potrivește mai mult, decât oricăror alte companii, care furnizează produse pentru construcții.
În 2017 s-au împlinit 15 ani de la înființarea companiei, cu capital integral privat românesc, care și-a propus un lucru inedit la ora aceea în România, de a fabrica produse pentru construcții și de canalizare municipală prin tehnologia rotoformării, utilizând ca materie primă polietilena. Produsele lor, odată îngropate, nu au mai fost vizibile pentru ochii celor neinițiați, în schimb fără să știm, fiecare dintre noi am intrat zilnic în contact cu ei, de fiecare dată când am deschis apa de la robinet sau când am tras apa la toaletă.
TRIPLAST este una dintre puținele companii private, de origine pur locală, care prosperă în regiune, prin furnizarea produselor de calitate ireproșabilă. Acest fapt este confirmat și de locul I pe plan național, obținut an de an, în categoria lor. Din discuțiile avute cu membrii companiei, am dedus că în ultimii 5 ani de existență s-a pus accent deosebit pe valori, cum ar fi conformarea la prevederile standardelor europene, testarea riguroasă internă și de terță parte acreditată a produselor, pe îmbunătățire continuă, în general. Iar în acest an s-a produs și o diversificare semnificativă a paletei de produse, despre care credem că nu s-ar putea vorbi într-o revistă mai elocventă, decât în Transilvania Business, ediția România Rezidențial. Despre produse noi, trend nou, schimbări, am stat de vorbă cu managementul companiei.
Ce v-a determinat să faceți această diversificare de produse, această schimbare a orientării de pe o piață cunoscută și comodă chiar, la una cu multiple necunoscute și provocări nu doar tehnice, dar și financiare?
Management: Pentru mai mult de un deceniu am fost dedicați infrastructurii de canalizare în mod aproape exclusiv, a se înțelege aici majoritatea componentelor de aducțiune, racord, alimentare, canalizare, colectare și similare. Această orientare de bază și dedicație pentru această piață nu s-a schimbat. Dar, ne-am dat seama că suntem restricționați sau restrânși chiar de o piață, care depinde foarte mult de capacitatea țării de absorbție a fondurilor europene. Ne-am dat seama că noi putem să facem mai mult, să deservim piețe neaccesate până la ora actuală, suntem echipați corespunzător și avem baza intelectuală de a realiza produse nu doar să fie îngropate în pământ, dar și unele care să fie utilizate ca un articol decorativ în casa oamenilor, un alt produs, care să protejeze pădurile de defrișare, sau care să protejeze pânza freatică de contaminare, corpurile de apă de eutrofiere, și, per global, să aducă un plus semnificativ calității vieții umane.
Prin implementarea SR EN ISO 9001:2015 și SR EN ISO 14001:2015, managementul trebuie să-și pună întrebarea: ”Care este mediul de afaceri de care aparțin, care este factorul major de risc pe care îl poartă, cum pot să mă asigur că pot să susțin continuitatea companiei și să mențin – sau mai bine să creez – locuri de muncă?” Iar noi am decis că putem mitiga acest risc implicit al TRIPLAST-ului, doar în condiția că ieșim din zona noastră de confort, diversificăm gama de produse, accesăm piețe nedescoperite până acum, și implementăm metode de asigurare a calității cum ar fi SixSigma, TQM, TPM, QE și altele similare.
Dacă am numărat bine, am auzit despre trei categorii distincte de produse care reprezintă schimbare în cadrul companiei. Care sunt acestea?
Management: Într-adevăr, vorbim despre trei categorii distincte, le luăm separat pentru exemplificare. Primul val de schimbări este reprezentat de obiecte decorative iluminate, de diferite forme și dimensiuni, atât pentru spațiul de locuit cât și pentru spații comerciale, săli de evenimente, spații de joacă pentru copii, hoteluri, restaurante sau grădini. În cadrul gamei s-a fuzionat funcționalitatea cu esteticul. Închipuiți-vă un cub gol de polietilenă, care poate fi scaun, vază pentru plante, frapieră, masă, noptieră și corp de iluminat în același moment. Pe deasupra poate fi utilizat în interiorul unei clădiri sau în aer liber, fără cabluri sau prelungitoare întinse, care funcționează de la o telecomandă, utilizatorul schimbându-i culorile și intensitatea după plac. Aceasta este familia ”CUBY”.
Alternativ, imaginați-vă un produs, care este masă, vază de flori, sau scaun de bar în același timp, la fel, iluminat. Vorbim de familia ”ICKY”.
Iar pentru cei care consideră că dimensiunea contează, avem familia ”TROLLY”, care poate fi scaun, masă, sau vază cu diametrul peste 1 m. Acest produs oferă un mod magic și plăcut atât copiilor, cât și adulților pentru dezvoltarea abilităților vizuale și stimularea comunicării.
Protecția pădurilor. Spuneți-mi că produsul în discuție nu este unul iluminat…
Management: Corect. Este un produs cu destinație industrială. Poate nu v-ați gândit niciodată, dar toate mărfurile sunt transportate, depozitate, mutate din A în B pe paleți, majoritatea acestora fiind din lemn, unele din fag. O companie care utilizează paleți EUR certificați, cu o masă de circa 19-21 kg fiecare, într-un număr de 100.000 bucăți anual, este responsabil de defrișarea a unei suprafețe de 50 ha de pădure de fag de 200 de ani! În fiecare an! Un fag de 200 ani rezultă 249 bucăți de paleți. Luând în calcul distanța dintre acești arbuşti la maturitatea amintită, vorbim de o defrișare enormă, doar pentru mutarea sau depozitarea unor produse. Iar în România nu există doar o singură companie care utilizează acest număr de paleți. Tocmai din acest considerent, proiectul ”europalet PE” este unul foarte important pentru noi.
Dar fiindcă nu aparține de domeniul strict rezidențial, am prefera să dezvoltăm această temă într-un alt număr al ediției.
Am ajuns la a treia categorie de produs, e cea mai interesantă dezvoltare sau de ce a rămas pentru final?
Management: Dacă analizăm produsul din punctul de vedere al clientului, atunci acesta este produsul pe care nimeni nu ar vrea să-l achiziționeze dacă ar avea șansa să evite, care este ”doar o soluție temporară” sau alte explicații evazive. În schimb, acest produs este pe atât de natural și de neînlocuit în anumite cazuri, ca și robinetul de la chiuvetă. Este vorba despre microstația de epurare a apelor menajere uzate. Tocmai din cauza importanței am lăsat acest produs la finalul prezentării. Este cu totul un produs în care s-a investit multă pasiune, inginerie de vârf, pentru a realiza un produs în conformitate cu normele europene și naționale, atât în privința performanței caracteristicilor esențiale, cât și în privința costurilor de achiziție și exploatare. Dacă tot este vorba despe un produs de tipul epurării, acesta trebuie să asigure eficiență și performanță maximă în exploatare, împreună cu funcționalitate maximă.
Dar există diverse produse cu denumirea stație de epurare menajeră pe piață. De ce încă unul?
Management: Ca și în cazul celorlalte produse discutate anterior, acest produs a fost supus unei perioade îndelungate de inginerie, în care s-au studiat în detaliu parametri de funcționare, cerințe naționale legislaţie, mecanisme naturale mecanice și biologice care concură la funcționarea corectă a unei astfel de instalații. Într-adevăr, există multe alte produse de acest gen pe piață, însă credem că microstația TRIPLAST poate oferi valoare de performanță tehnologică ridicată față de soluțiile similare. Fără a discuta aceste ”opțiuni similare”, vom menționa doar faptul că produsul nostru a demonstrat conformitatea față de cele 5 standarde care guvernează astfel de produse destinate constucțiilor și poate să deservească o populație de la 4LE, prin 6LE, 50LE până la 3000LE. Dar urmează și extinderea. Cele mai importante considerente pentru noi erau protecția apelor subterane (pânzei freatice, rezervele destinate consumatorilor naturali din aval), protecția biosferei zonelor protejate și de interes național, precum și conservarea acestei resurse naturale necontorizate destul, care se numește ”apă”. Iar sub această resursă înțelegem nu doar apa potabilă, dar și cea meteorică și pluvială. Încălzirea globală nu e doar o afacere foarte bună, dar este și o realitate, care ne impactează pe noi și generațiile viitoare. De aceea, nu ne putem opri din inventarea tehnologiilor performante. Este a noastră și o facem așa cum se cuvine.
Citește și:
Agenția Fitch menține Oradea în categoria cu „Cea mai ridicată credibilitate”
Agenția Internațională Fitch Ratings a reconfirmat în data de 14.04.2025 calificativele de rating pentru Municipiul Oradea, după cum…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Homplex accelerează investițiile în inovație și leadership pentru a livra soluții smart în infrastructură
Homplex, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții inovatoare pentru siguranță, confort și eficiență energetică, își consolidează…
16 aprilie 2025
Investiții
Agenția Fitch menține Oradea în categoria cu „Cea mai ridicată credibilitate”
Agenția Internațională Fitch Ratings a reconfirmat în data de 14.04.2025 calificativele de rating pentru Municipiul Oradea, după cum…
23 aprilie 2025
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Homplex accelerează investițiile în inovație și leadership pentru a livra soluții smart în infrastructură
Homplex, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții inovatoare pentru siguranță, confort și eficiență energetică, își consolidează…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Infrastructură
Viarom ridică pasajul spre Spitalul Regional Cluj. Trafic deviat pe două bretele
Intersecția denivelată cu sens giratoriu și supratraversare din Florești are menirea să asigure un acces fluent către viitoarea…
22 aprilie 2025
Maramureșul se conectează cu Europa. “Să profitați de reconstrucția Ucrainei!”
Administrația județeană îi cere ministrului transporturilor sprijin pentru ocolitoarea reședinței de județ și drumul rapid Baia Mare –…
18 aprilie 2025
Pasajul Decebal din Oradea va fi deschis circulației rutiere sâmbătă, 19 aprilie
Sâmbătă, 19 aprilie 20025, de la ora 15:00, se va deschide circulația pe pasajul subteran de sub Bulevardul…
18 aprilie 2025
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Centura Făgărașului, 6 km de drum nou, finalizată de STRABAG cu 6 luni mai devreme
Centura Municipiului Făgăraș, în valoare de 47 milioane lei, construită de compania STRABAG, a depășit 90% grad de…
15 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
Turism
Vest Build și Infra Expert AD au câștigat licitația pentru decolmatarea Lacului Vida
Marți, 22 aprilie 2025, asocierea de firme SC Vest Build SRL (lider de asociere) și SC Infra Expert…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene
Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
Lucrători indieni și nepalezi în creierii Munților Șureanu
Ajunși în creierii Munților Șureanu, acolo unde odinioară rezida nucleul stăpânirii dace, apoi romane, la Resortul Sf. Petru,…
15 aprilie 2025
Performanțele firmelor din Brașov, Covasna și Harghita, celebrate la Gala The Voices of Business
Transilvania Business a continuat seria evenimentelor de prestigiu în care premiază performanța în afaceri, organizând Gala The Voices…
14 aprilie 2025
Aradul mizează pe „Turismul de o zi”
Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
11 aprilie 2025
Educație
Master internațional în domeniul energetic la Universitatea din Oradea
Studenții de la Universitatea din Oradea vor putea cursurile de master în domeniul „Energie verde pentru sustenabilitate și…
23 aprilie 2025
Primul program de Electronică Aplicată în sistem dual din România
Sinergia sectorului economic cu mediul academic din Alba-Iulia generează un context favorabil viitoarelor generații de angajați. Conducerea Universității…
23 aprilie 2025
Vizită regală la Oradea
Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
22 aprilie 2025
Aeronave militare la Aeroportul Oradea
Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
18 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
O echipă a Universității Oradea a câștigat un loc I la Robotic Tournament din Polonia
Echipa de robotică TOR, formată din studenți și absolvenți ai Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) din…
15 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
