Fonduri Europene Sibiu Ultimele stiri

Sibiu: Viitoarea Regiune Gastronomică Europeană, finanțare europeană de 160.000 de euro

Sibiul, viitoarea Regiune Gastronomică Europeană din 2019, va primi, timp de doi ani de zile, o finanţare europeană de 160.000 de euro, bani cu care gastronomia va fi integrată în Strategia de dezvoltare a judeţului, potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean Sibiu.
“Noile măsuri cu care vom completa strategia se vor elabora cu sprijinul consorţiului care gestionează programul, prin implicarea unui grup larg de factori de interes din domeniul turismului, sănătăţii publice, alături de IMM-uri şi autorităţi publice locale. Ce obiceiuri alimentare ne dorim în judeţ şi cum vrem să ne dezvoltăm prin gastronomie sunt întrebări la care vom răspunde multi-sectorial”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean.
Turismul gastronomic din Europa este în continuă creştere. Pentru ca turiştii să aibă o experienţă culinară plăcută la Sibiu, Consiliul Judeţean va pune în aplicare şapte planuri de acţiune, convenite în ţări ca Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria şi Grecia.
“Nevoia la care răspunde proiectul ţine de lipsa politicilor publice adecvate. Gastronomia poate avea un serios impact pozitiv asupra dezvoltării locale. Dovadă este trendul în creştere de care se bucură turismul gastronomic în Europa – aproape jumătate dintre turişti doresc în ziua de azi să aibă experienţe culinare în călătoriile lor. Cu toate acestea, regiunile gastronomice se lovesc de dificultăţi serioase cum ar fi pierderea caracterului unic al gastronomiei locale din cauza globalizării, cu alimente standardizate produse în masă, sau din cauză că nu protejăm gastronomia ca patrimoniu cultural. Cei 9 parteneri ai proiectului au realizat că sprijinul din partea statului trebuie să se traducă prin politici publice locale şi regionale adecvate. Prin cooperarea internaţională a partenerilor se vor produce 7 planuri de acţiune, fiecare partener îmbunătăţindu-şi instrumentele de politici publice, ceea ce va conduce la revigorarea economică a sectorului agroalimentar şi gastronomic în regiunile participante în proiect, din Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria, Grecia şi România”, se arată în comunicatul de presă.
Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) – instituţia ce coordonează Platforma Regiunilor Gastronomice Europene – a anunţat finanţarea cu 1,8 milioane de euro, de către Comisia Europeană, prin programul INTERREG a unui proiect ce implică mai multe regiuni care au purtat sau vor purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană, inclusiv Sibiul. Proiectul se intitulează “Regiunile gastronomice europene consolidate prin protejarea şi stimularea patrimoniului cultural culinar, prin crearea de noi locuri de muncă şi creştere economică – EUREGA” şi va asigura includerea şi recunoaşterea alimentaţiei şi gastronomiei la nivelul politicilor locale şi regionale cum ar fi strategiile de dezvoltare.
Judeţul Sibiu este primul din ţară care va fi în 2019 Regiune Gastronomică Europeană.
Primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a admis marţi, într-o conferinţă de presă, că atât partea de comunicare, cât şi promovarea programului Regiune Gastronomică Europeană “lasă de dorit”. O altă problemă a acestui program este faptul că primul ei coordonator de la Sibiu, s-a autosuspendat din funcţie, în locul lui fiind numit Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu, Alin Chipăilă.
Primăriile municipiilor Sibiu şi Mediaş şi Consiliul Judeţean au alcătuit un consorţiu care să se ocupe de organizarea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 şi vor finanţa proiectele culturale şi gastronomice care se vor desfăşura în cadrul programului. Deocamdată nu există un calendar al evenimentelor acestui program.
Primăria Sibiu, membră a consorţiului Regiunii Gastronomice Europene, a anunţat că urmează să se înfiinţeze o asociaţie, formată din reprezentanţii unor instituţii publice, care va solicita finanţare de la Guvern, în special de la Ministerul Turismului, condus de sibianul Bogdan Trif.
Găzduirea în premieră a unui summit UE în 2019, an în care oraşul de pe malurile Cibinului va fi Regiune Gastronomică Europeană, sunt cele mai importante evenimente programate pentru anul viitor, la Sibiu.
Judeţul Sibiu a primit în 2017 titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019, împreună cu Regiunea Egeea de Sud (Grecia).
Regiune Gastronomică Europeană este al doilea program european important din ultimii ani de la Sibiu, după ce, în 2007, municipiul a fost primul oraş românesc desemnat Capitală Culturală Europeană, statut pe care l-a împărţit cu Luxemburgul. În 2007, în municipiul Sibiu, au fost aproape un milion de turişti, potrivit estimărilor primarului de atunci, Klaus Iohannis.

Related posts

Socar va prelua șase benzinării Aral din zona Transilvaniei

Nora Dumitrescu

Bancherul român Mihai Precup vrea să schimbe Europa de Est prin dezvoltarea piețelor de capital

redactia

Reprezentanții celor peste 25 de asociații de business, camere de comerț bilaterale și confederații au prezentat membrilor Guvernului propuneri de politici publice

Stefana Muresan

IMM-urile propun un program de măsuri pentru relansarea economică a României

Traian Dan

Restricțiile privind comerțul cu carne de porc în România, menținute din cauza ineficienței autorităților

Ligia Voro

VIDEO Compania Lanco a donat o cabină de dezinfecție performantă Spitalului Județean Sibiu

Ion Surdu

Banca Transilvania, în indicele internațional Russell din septembrie

Nora Dumitrescu

Patronul Multicom, Gavril Iepure, vres să ridice un complex rezidențial-comercial în Zalău

redactia

Piața de real estate, oportună în orice criză

Ionut Oprea

Electric Castle debutează cu un nou record și o declarație de dragoste pentru zeci de mii de oameni

Stefana Muresan

Ambasadorul Franţei la Bucureşti: Clujul, pol universitar important mai ales pentru studiile de medicină

redactia

Lenjeria Jolidon, premiată la Gala Elle Style

Nora Dumitrescu

Best Golf Hotel – Theodora Golf Club, recunoaștere la nivel internațional

Stefana Muresan

Deschiderea procedurii de insolvență în contextul stării de urgență

Nicolae Pop

Ministrul Agriculturii caută soluții pentru ca Fabrica ”Diamant” de la Oradea să nu se desființeze

Stefana Muresan

Chatbotul Ioana îi ajută pe angajaţii Groupama cu informaţii și suport IT

Traian Dan

Hattrick Office Building in Sibiu

Ionut Oprea

Academie în domeniul automobilismului, la Timișoara

Stefana Muresan

Japonezii de la Nidec și Universitatea din Oradea deschid laboratorul ”Industry 4.0”

redactia

Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR): Avem toată disponibilitatea de a colabora cu autoritățile în implementarea Strategiei Naționale de Vaccinare împotriva noului coronavirus

Nicolae Pop

Implantare TAVI, prima procedură la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara

redactia

Kesz: “Lucrările de construcții vor redresa economia după coronavirus”

Nora Dumitrescu

Obligațiunile Ready Office Rent listate pe bursă

Ligia Voro

Un startup clujean a atras o investiție de 100.000 de euro

Nora Dumitrescu

Leave a Comment