Fonduri Europene Sibiu Ultimele stiri

Sibiu: Viitoarea Regiune Gastronomică Europeană, finanțare europeană de 160.000 de euro

Sibiul, viitoarea Regiune Gastronomică Europeană din 2019, va primi, timp de doi ani de zile, o finanţare europeană de 160.000 de euro, bani cu care gastronomia va fi integrată în Strategia de dezvoltare a judeţului, potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean Sibiu.
“Noile măsuri cu care vom completa strategia se vor elabora cu sprijinul consorţiului care gestionează programul, prin implicarea unui grup larg de factori de interes din domeniul turismului, sănătăţii publice, alături de IMM-uri şi autorităţi publice locale. Ce obiceiuri alimentare ne dorim în judeţ şi cum vrem să ne dezvoltăm prin gastronomie sunt întrebări la care vom răspunde multi-sectorial”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean.
Turismul gastronomic din Europa este în continuă creştere. Pentru ca turiştii să aibă o experienţă culinară plăcută la Sibiu, Consiliul Judeţean va pune în aplicare şapte planuri de acţiune, convenite în ţări ca Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria şi Grecia.
“Nevoia la care răspunde proiectul ţine de lipsa politicilor publice adecvate. Gastronomia poate avea un serios impact pozitiv asupra dezvoltării locale. Dovadă este trendul în creştere de care se bucură turismul gastronomic în Europa – aproape jumătate dintre turişti doresc în ziua de azi să aibă experienţe culinare în călătoriile lor. Cu toate acestea, regiunile gastronomice se lovesc de dificultăţi serioase cum ar fi pierderea caracterului unic al gastronomiei locale din cauza globalizării, cu alimente standardizate produse în masă, sau din cauză că nu protejăm gastronomia ca patrimoniu cultural. Cei 9 parteneri ai proiectului au realizat că sprijinul din partea statului trebuie să se traducă prin politici publice locale şi regionale adecvate. Prin cooperarea internaţională a partenerilor se vor produce 7 planuri de acţiune, fiecare partener îmbunătăţindu-şi instrumentele de politici publice, ceea ce va conduce la revigorarea economică a sectorului agroalimentar şi gastronomic în regiunile participante în proiect, din Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria, Grecia şi România”, se arată în comunicatul de presă.
Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) – instituţia ce coordonează Platforma Regiunilor Gastronomice Europene – a anunţat finanţarea cu 1,8 milioane de euro, de către Comisia Europeană, prin programul INTERREG a unui proiect ce implică mai multe regiuni care au purtat sau vor purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană, inclusiv Sibiul. Proiectul se intitulează “Regiunile gastronomice europene consolidate prin protejarea şi stimularea patrimoniului cultural culinar, prin crearea de noi locuri de muncă şi creştere economică – EUREGA” şi va asigura includerea şi recunoaşterea alimentaţiei şi gastronomiei la nivelul politicilor locale şi regionale cum ar fi strategiile de dezvoltare.
Judeţul Sibiu este primul din ţară care va fi în 2019 Regiune Gastronomică Europeană.
Primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a admis marţi, într-o conferinţă de presă, că atât partea de comunicare, cât şi promovarea programului Regiune Gastronomică Europeană “lasă de dorit”. O altă problemă a acestui program este faptul că primul ei coordonator de la Sibiu, s-a autosuspendat din funcţie, în locul lui fiind numit Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu, Alin Chipăilă.
Primăriile municipiilor Sibiu şi Mediaş şi Consiliul Judeţean au alcătuit un consorţiu care să se ocupe de organizarea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 şi vor finanţa proiectele culturale şi gastronomice care se vor desfăşura în cadrul programului. Deocamdată nu există un calendar al evenimentelor acestui program.
Primăria Sibiu, membră a consorţiului Regiunii Gastronomice Europene, a anunţat că urmează să se înfiinţeze o asociaţie, formată din reprezentanţii unor instituţii publice, care va solicita finanţare de la Guvern, în special de la Ministerul Turismului, condus de sibianul Bogdan Trif.
Găzduirea în premieră a unui summit UE în 2019, an în care oraşul de pe malurile Cibinului va fi Regiune Gastronomică Europeană, sunt cele mai importante evenimente programate pentru anul viitor, la Sibiu.
Judeţul Sibiu a primit în 2017 titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019, împreună cu Regiunea Egeea de Sud (Grecia).
Regiune Gastronomică Europeană este al doilea program european important din ultimii ani de la Sibiu, după ce, în 2007, municipiul a fost primul oraş românesc desemnat Capitală Culturală Europeană, statut pe care l-a împărţit cu Luxemburgul. În 2007, în municipiul Sibiu, au fost aproape un milion de turişti, potrivit estimărilor primarului de atunci, Klaus Iohannis.

Related posts

Campionii business-ului arădean, premiați la cea de-a 25-a ediție a Topului Firmelor

redactia

Asociația Zona Metropolitană a instalat două unități mobile sanitare

Nora Dumitrescu

The Touristic, Medieval and Exuberant Sibiu

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Emil Radu Moldovan, Bistrița-Năsăud County Council President: „There is no secret, only will, involvement, work, concrete actions”

Transilvania Business

Horia Brenciu este noul ambasador al brandului PROFI

redactia

Intalnire reprezentanti operatori de sistem transport gaze naturale – TRANSGAZ, DESFA, BULGARTRANSGAZ, FGSZ si ICGB

Stefana Muresan

Premiul The COTERIE Best Handbag, câștigat de Atribut la New York

Ligia Voro

Noutăți Rezidențiat 2019: a fost stabilită data desfășurării examenului la Medicină

Papuc Irina

Mentorat pe bani europeni pentru 49 de antreprenori din Ardeal

Nora Dumitrescu

Un celebru arhitect din Cluj va superviza concursul pentru urbanismul Sibiului

Nora Dumitrescu

Tunel dublu față de cel de pe Transfăgărășan, construit pe autostrada Transilvania

Stefana Muresan

Ziua fermierilor Holland Dairy House

Stefana Muresan

Cum stimulăm tinerii să se implice în viața comunității lor?

Ligia Voro

OMV Petrom sponsorizeaza cu 10 milioane de euro primul spital specializat de oncologie pediatrica

redactia

Hunedoara, Cluj, Brașov: județele cele mai lovite de insolvență în Ardeal

Nora Dumitrescu

Rezerve internaţionale în scădere la Banca Naţională a României

Traian Dan

Radu- Ştefan Oprea: Consilierii comerciali sunt la post pentru a răspunde solicitărilor antreprenorilor români

Stefana Muresan

Fabricile din Sebeș și Cugir ale Daimler vor produce componente pentru maşinile hibride din gama Mercedes-Benz

Stefana Muresan

Remus Gabriel Lăpuşan este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Transgaz

Stefana Muresan

UVT, între cele mai bune 1396 universităţi din 92 de ţări din lume

Ligia Voro

ROBOR, cel mai mic nivel din ultimele 7 luni

redactia

Piețele agro ale Sălajului se mută pe internet

Nora Dumitrescu

Fitch a confirmat ratingurile pentru creditele pe termen lung ale municipiului Oradea

Stefana Muresan

Zonă comercială mai mare decât Parndorf-ul austriac, la ieșirea din Arad spre Timișoara

Stefana Muresan

Leave a Comment