Fonduri Europene Sibiu Ultimele stiri

Sibiu: Viitoarea Regiune Gastronomică Europeană, finanțare europeană de 160.000 de euro

Sibiul, viitoarea Regiune Gastronomică Europeană din 2019, va primi, timp de doi ani de zile, o finanţare europeană de 160.000 de euro, bani cu care gastronomia va fi integrată în Strategia de dezvoltare a judeţului, potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Județean Sibiu.
“Noile măsuri cu care vom completa strategia se vor elabora cu sprijinul consorţiului care gestionează programul, prin implicarea unui grup larg de factori de interes din domeniul turismului, sănătăţii publice, alături de IMM-uri şi autorităţi publice locale. Ce obiceiuri alimentare ne dorim în judeţ şi cum vrem să ne dezvoltăm prin gastronomie sunt întrebări la care vom răspunde multi-sectorial”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean.
Turismul gastronomic din Europa este în continuă creştere. Pentru ca turiştii să aibă o experienţă culinară plăcută la Sibiu, Consiliul Judeţean va pune în aplicare şapte planuri de acţiune, convenite în ţări ca Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria şi Grecia.
“Nevoia la care răspunde proiectul ţine de lipsa politicilor publice adecvate. Gastronomia poate avea un serios impact pozitiv asupra dezvoltării locale. Dovadă este trendul în creştere de care se bucură turismul gastronomic în Europa – aproape jumătate dintre turişti doresc în ziua de azi să aibă experienţe culinare în călătoriile lor. Cu toate acestea, regiunile gastronomice se lovesc de dificultăţi serioase cum ar fi pierderea caracterului unic al gastronomiei locale din cauza globalizării, cu alimente standardizate produse în masă, sau din cauză că nu protejăm gastronomia ca patrimoniu cultural. Cei 9 parteneri ai proiectului au realizat că sprijinul din partea statului trebuie să se traducă prin politici publice locale şi regionale adecvate. Prin cooperarea internaţională a partenerilor se vor produce 7 planuri de acţiune, fiecare partener îmbunătăţindu-şi instrumentele de politici publice, ceea ce va conduce la revigorarea economică a sectorului agroalimentar şi gastronomic în regiunile participante în proiect, din Olanda, Finlanda, Spania, Irlanda, Ungaria, Grecia şi România”, se arată în comunicatul de presă.
Institutul Internaţional de Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT) – instituţia ce coordonează Platforma Regiunilor Gastronomice Europene – a anunţat finanţarea cu 1,8 milioane de euro, de către Comisia Europeană, prin programul INTERREG a unui proiect ce implică mai multe regiuni care au purtat sau vor purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană, inclusiv Sibiul. Proiectul se intitulează “Regiunile gastronomice europene consolidate prin protejarea şi stimularea patrimoniului cultural culinar, prin crearea de noi locuri de muncă şi creştere economică – EUREGA” şi va asigura includerea şi recunoaşterea alimentaţiei şi gastronomiei la nivelul politicilor locale şi regionale cum ar fi strategiile de dezvoltare.
Judeţul Sibiu este primul din ţară care va fi în 2019 Regiune Gastronomică Europeană.
Primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a admis marţi, într-o conferinţă de presă, că atât partea de comunicare, cât şi promovarea programului Regiune Gastronomică Europeană “lasă de dorit”. O altă problemă a acestui program este faptul că primul ei coordonator de la Sibiu, s-a autosuspendat din funcţie, în locul lui fiind numit Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu, Alin Chipăilă.
Primăriile municipiilor Sibiu şi Mediaş şi Consiliul Judeţean au alcătuit un consorţiu care să se ocupe de organizarea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 şi vor finanţa proiectele culturale şi gastronomice care se vor desfăşura în cadrul programului. Deocamdată nu există un calendar al evenimentelor acestui program.
Primăria Sibiu, membră a consorţiului Regiunii Gastronomice Europene, a anunţat că urmează să se înfiinţeze o asociaţie, formată din reprezentanţii unor instituţii publice, care va solicita finanţare de la Guvern, în special de la Ministerul Turismului, condus de sibianul Bogdan Trif.
Găzduirea în premieră a unui summit UE în 2019, an în care oraşul de pe malurile Cibinului va fi Regiune Gastronomică Europeană, sunt cele mai importante evenimente programate pentru anul viitor, la Sibiu.
Judeţul Sibiu a primit în 2017 titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019, împreună cu Regiunea Egeea de Sud (Grecia).
Regiune Gastronomică Europeană este al doilea program european important din ultimii ani de la Sibiu, după ce, în 2007, municipiul a fost primul oraş românesc desemnat Capitală Culturală Europeană, statut pe care l-a împărţit cu Luxemburgul. În 2007, în municipiul Sibiu, au fost aproape un milion de turişti, potrivit estimărilor primarului de atunci, Klaus Iohannis.

Related posts

Doi antreprenori au cumpărat o parte din uzina Roman Braşov pentru a face un parc de retail

Stefana Muresan

Schemă de ajutor pentru acciza la motorină în acvacultură – 5,5 mil. lei/an

redactia

Bugetul județului Sibiu, adoptat: mai mult de 60% este destinat secțiunii de dezvoltare

Papuc Irina

ECFS2019: Oportunități și amenințări emergente în domeniul serviciilor financiare

Ligia Voro

Veniturile Medicover și Synevo din România au crescut cu 19,1% în primul trimestru

Stefana Muresan

The Guardian, despre bicicletele Pegas: De la vestigii ale erei comuniste la design de secol 21

Stefana Muresan

Deschidere către comunitate: un arhitect și un jurist al Ordinului Arhitecților Transilvania vor avea program zilnic cu publicul, de luna viitoare

Stefana Muresan

Trei noi proiecte cu finantare europeana depuse de Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

Trei hectare de parcuri din Oradea, amenajate cu fonduri europene de circa 23 milioane lei

Stefana Muresan

Zalăul va avea primul cinema drive-in

Nora Dumitrescu

Contracte între școli și mediul de afaceri la Sibiu

Stefana Muresan

Furgoane de marfă, transformate în autospeciale pentru situații de urgență într-o fabrică din Cluj. Deltamed țintește să devină cel mai apreciat carosier din Europa de Est

redactia

Afacerile din Maramureș, promovate în SUA de James Rosapepe

Nora Dumitrescu

Clujenii de la Routier European Transport, filiale în Italia şi Germania

Stefana Muresan

Continuă înscrierile la FOREN 2020

Ligia Voro

Fabricile AdePlast funcționează în condiții normale

Ligia Voro

Universitarii clujeni au scos prima producție de cireșe

Nora Dumitrescu

Advanced Embedded Technologies (AET) Business Unit – verticala în plină dezvoltare a NTT DATA Romania  

redactia

Roman SA va încheia anul cu o producție de 33 de camioane

Stefana Muresan

APIA a autorizat plățile aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal. În total, peste 50 de milioane de euro

Ion Surdu

Lanțul de supermarketuri Supeco se extinde la Cluj

Nora Dumitrescu

Câştigurile E.ON afectate de dificultăţile din Marea Britanie

Ionel Albu

Cel mai important proiect pe fonduri europene în valoare de de 45,8 de mil. de euro din istoria Consiliului Județean Arad

Stefana Muresan

Satu Mare: Malurile Someșului, amenajate cu 7 milioane de lei, fonduri europene

redactia

Leave a Comment