În data de 22 martie 2018 a avut loc, la „Sergiana Center” Brașov, Adunarea Generală a Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate și aprobate materiale specifice referitoare la activitatea desfășurată în anul 2017: raportul de activitate al Consiliului Director în anul 2017 și sinteza activității pe perioada de trei ani a mandatului Consiliului Director (2015-2017), gestiunea financiară a asociației în anul 2017 și au fost prezentați cei 22 de noi membri care au aderat în anul trecut la asociație.
Unul dintre punctele importante ale Adunării Generale a Membrilor APCPR a fost alegerea președintelui și a Consiliului Director pentru un nou mandat pe perioada 2018-2020. În urma votului exprimat de membrii APCPR, componența Consiliului Director al APCPR pentru perioada 2018-2020 este următoarea:
Președinte: Ioan Ladoși
Membri Consiliul Director: Bogdan Mihail, Sorin Lupașcu, Adrian Iorgulescu, George Scarlat, Costin Bădilă, Ioan Antoci, Iosif Pazuric, Tudor Neculoiu, Adrian Balaban, Mihai Dune, Ionel Chiriac, Alexandru Gruia și Stanca Alexandra Tudor.
Din principalele probleme ale sectorului de creșterea porcului menționate de membrii asociației care au devenit, prin hotărârea Adunării Generale, obiective pentru noul Consiliu Director, amintim:
-Susținerea intereselor și a punctelor de vedere ale membrilor APCPR în raport cu proiectele de acte normative sau deciziile autorităților române și europene;
-Obținerea de suport financiar și fiscal pentru dezvoltarea producției autohtone de carne de porc și utilizarea resurselor de cereale și plante tehnice din producția internă;
– Intensificarea demersurilor pentru ca membrii asociației să beneficieze de condiții de piață similare celor acordate de statele membre UE sectorului de creșterea porcului;
– Promovarea conceptului „carne de porc românească”;
– Continuarea programelor de aplicare a standardelor superioare de bunăstare în fermele de suine și finalizarea Măsurii 14 – Bunăstarea animalelor din PNDR 2014-2020;
– Promovarea cărnii din fermele românești în vederea creșterii încrederii consumatorului în calitatea cărnii de porc, având ca deviză: Bunăstare = Sănătate animală = Siguranță alimentară
– O legătură permanentă cu Asociația Medicilor Veterinari din Sectorul Suin pentru aplicarea celor mai bune metode de protecție sanitară veterinară față de pericolul pestei porcine africane (PPA) și armonizarea deciziilor ANSVSA cu realitățile din ferme;
– Recunoașterea statutului de țară liberă de pestă porcină clasică (PPC) pe plan european și ridicarea completă a restricțiilor pentru comerțul intracomunitar cu porci vii și carne de porc în cursul anului 2018;
– Informarea membrilor APCPR cu noutăți în domeniul creșterii suinelor, ghiduri de bune practici pentru protejarea mediului, animalelor și consumatorilor, etc.
– Continuarea reprezentării în structuri asociative naționale și europene.
Adunarea Generală s-a bucurat de prezenta lui Petre Daea – ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale și a lui Adrian Pintea – director general APIA. În mesajul sau, ministrul Agriculturii a reconfirmat hotărârea personală și a întregii conduceri a MADR de a contribui la zootehnizarea agriculturii și la dezvoltarea sectorului de creșterea porcilor din România, de a promova măsuri de sprijin naționale dar și la nivel European pentru creșterea efectivelor de reproducție, pentru continuarea programelor de bunăstare a animalelor sau alte programe care sa susțină fermierii.
La propunerea fermierilor, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost de acord să devină „Membru de onoare al APCPR” și a primit placheta organizației.
Citește și:
Viballa, soluție de combatere a buruienilor cu frunză lată din cultura de floarea-soarelui
În culturile agricole, concurența directă a buruienilor cu planta de cultură are un impact negativ asupra producțiilor obținute.…
25 aprilie 2024
Concurs Internațional de Atelaje pe pășunea Berkeș din comuna Oșorhei
Peste 160 de cai și 41 de atelaje din șapte țări vor concura în acest weekend la Pășunea…
24 aprilie 2024
Vinuri românești de înaltă calitate la Ro Wine Cluj-Napoca 2024
Festivalul Ro Wine a adus la Cluj-Napoca, în perioada 20-21 aprilie 2024, vinuri premiate și premiabile, selecționate de…
23 aprilie 2024
Restaurantul Kibuț din Gărâna, Banatul Montan, candidează la Destinația anului
Viața la țară în cel mai frumos sătuc din România, Gărâna, cu cea mai firească poetică a spațiului.…
23 aprilie 2024
STIHL, ce va deschide o fabrică la Oradea, și-a prezentat bilanțul pe 2023 și strategia de viitor
Grupul STIHL, unul dintre cei mai mari producători de ferăstraie cu lanț și echipamente electrice pentru exterior, și-a…
23 aprilie 2024
Măcelarii de elită ai României se vor antrena la Cluj
Țara noastră este singura țară din Sud-Estul Europei care va concura în competiția World Butchers’ Challenge (WBC). 10…
22 aprilie 2024
Zootehnia Transilvaniei, între transhumanță și garduri virtuale
Fermierii care mizează pe pășunat și produsele bio trebuie să adapteze tehnologiei și rețelelor sociale, susțin experții de…
21 aprilie 2024
Solicităm Amazon să modifice categoria unor cărți de la gastronomie la fantasy
Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, printr-o scrisoare deschisă adresată Amazon, ca unor cărți…
21 aprilie 2024