Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Complexul Energetic Hunedoara va furniza servicii de sistem la o putere de 400 de MW până în 2020

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care Complexul Energetic Hunedoara va asigura servicii de sistem la o putere de 400 de MW până în 2020, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.
‘La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul României a adoptat, astăzi, 05.04.2018, o Ordonanţă de Urgenţă, necesară pentru asigurarea stabilităţii Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) şi siguranţei alimentării cu energiei a populaţiei şi consumatorilor industriali. Potrivit Ordonanţei, centralele din Complexul Energetic Hunedoara vor fi obligate să furnizeze servicii de sistem la o putere de 400 de MW în următorii doi ani (până în 2020). Totodată, actul normativ adoptat astăzi prevede ca Transelectrica să stabilească lunar capacitatea necesară acestor servicii’, se arată în comunicat.
Reprezentanţii ministerului arată că decizia are la bază rezultatele studiului operatorului de transport şi sistem care a analizat regimurile de funcţionare ale SEN în lipsa producţiei de energie din termocentralele Mintia şi Paroşeni.
Astfel, analizele au indicat că, într-un asemenea scenariu, alimentarea zonei de nord-vest a ţării ar presupune o creştere a transferului de putere dinspre zona de sud, fapt ce ar putea afecta capacitatea transfrontalieră dintre România şi Ungaria.
Totodată, studiul notează şi alte consecinţe negative asupra SEN într-un asemenea context, precum reducerea nivelul de adecvanţă al SEN, mai ales în perioadele de iarnă şi în cele de secetă accentuată şi creşterea riscului apariţiei unor blocaje sau amânări în realizarea programului de investiţii şi modernizare a reţelei electrice de transport (realizare axului de 400 kV ‘Banat’).
Mai mult, Transelectrica a recomandat menţinerea grupului de la centrala termoelectrică Paroşeni şi cel puţin a unui grup în centrala termoelectrică Mintia până la finalizarea lucrărilor de trecere a axului ‘Banat’ (axul de 220 kV Porţile de Fier – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, investiţie estimată a se finaliza în anul 2024.
Ministerul Energiei aminteşte că, în România, sursele de producţie de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea de nord a ţării: în jumătatea de nord sunt instalate capacităţi care acoperă doar 20% din producţia de energie electrică a SEN.
Complexul Energetic Hunedoara asigură 5% din totalul producţiei naţionale de energie, fiind cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a ţării.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Scandia Food vrea afaceri de 100 milioane euro

Articolul următor

Castrul roman de la Turda, reabilitat cu fonduri europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share