Energie Investitii Ultimele stiri

Transgaz demarează lucrările la stațiile de comprimare gaze naturale din cadrul BRUA

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a semnat ordinul de începere a lucrărilor la staţiile de comprimare gaze naturale de la Podişor, Bibeşti şi Jupa din cadrul proiectului ‘Dezvoltarea sistemului naţional de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA) – Faza 1′, potrivit unui comunicat al companiei.
Conform documentului, fiecare staţie va fi echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă) şi va avea capacitatea tehnică de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze naturale.
Contractul de execuţie a celor trei staţii de comprimare gaze naturale a fost câştigat de un consorţiu de firme româneşti, condus de INSPET SA Ploieşti. Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adaugă TVA.
Potrivit comunicatului, importanţa strategică a proiectului a determinat Uniunea Europeană să se implice în finanţarea proiectării celor trei staţii de comprimare, printr-un grant în valoare de 1.519.342 euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile estimate.
Pe lângă cele trei staţii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune şi construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş în lungime de 479 kilometri, cu diametrul de 32’ (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar.
Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane de euro. Uniunea Europeană acoperă 179,3 milioane de euro, printr-un al doilea grant, care reprezintă 40% din cheltuielile eligibile estimate. La finalizarea fazei I se va asigura fluxul de gaze naturale spre: Ungaria, prin interconectorul Horia – Csanadpalota a 1,75 miliarde de Smc/an (200.000 Smc/h; Smc – Standard Metru Cub – n. r.), la 40 bar la graniţă; Bulgaria prin interconectorul Giurgiu – Ruse a 1,5 miliarde de Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la graniţă.
Termenul estimat de finalizare este 31 decembrie 2019.
“Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va contribui în mod semnificativ la ridicarea nivelului de securitate energetica a României şi va permite deschiderea de noi oportunităţi pentru implicarea furnizorilor de echipamente şi servicii energetice. Proiectul BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare pe teritoriul României. Investiţia în cele trei staţii de comprimare gaze naturale constituie o dovadă în plus a capacităţii companiei Transgaz de a realiza proiecte investiţionale strategice, ambiţioase, care să asigure dezvoltarea durabilă a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale şi alinierea acestuia la standardele europene de performanţă şi competitivitate”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, după semnarea ordinului de începere a lucrărilor la staţiile de comprimare.
Proiectul BRUA Faza I este considerat un proiect prioritar la nivel regional. El este inclus în lista proiectelor CESEC (Central East South Europe Gas Connectivity), pentru că aduce o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale şi a gradului de interconectivitate regională.

Related posts

Techtex va produce măști cu filtru de protecție lângă Baia Mare

Nora Dumitrescu

 Ciocârlia, de ce NU trebuie vânată. Punctul de vedere al Grupului Milvus

Ligia Voro

Trăiește bucuria de a surprinde la AFI Ploiești

Ionut Oprea

VGP: Publishes First Quarter 2020 Trading Update

Papuc Irina

NEPI Rockcastle a lansat platforma de donații online pentru lupta împotriva Covid-19

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] What to do and what to see in Harghita

Transilvania Business

A fost inaugurata noua ruta interna cu TAROM: Primul zbor IASI-TIMISOARA leaga Moldova de Banat

Stefana Muresan

Autocarele de Budapesta și Viena, reactivate în Transilvania

Nora Dumitrescu

Proiect susținut din fonduri europene: Brașovenii de la Medo investesc 1,3 milioane de euro într-un centru de sănătate

redactia

Eximbank finanţează Romelectro cu 150 milioane lei

redactia

Primăria Oradea i-a premiat pe cei mai importanți contribuabili din 2019

Traian Dan

Investițiile în educație – cheia pentru avansarea egalității de gen în agricultură

Ligia Voro

România are 70 de proiecte europene fazate de 3,35 miliarde euro, printre care: autostrada A1 Lugoj-Deva, autostrada A10 Sebeş-Turda, reabilitarea tronsonului de cale ferată Sighişoara-Simeria

Stefana Muresan

Autostrada Lugoj – Deva: şoferii vor economisi 45 de minute după inaugurarea loturilor 3 şi 4

Stefana Muresan

Magazinele Enel din Cluj, Sibiu și Mureș, închise de sărbători

redactia

Austriecii de la Rondocarton investesc 16 mil. euro pentru dezvoltarea fabricilor din Apahida şi Şura Mică

Stefana Muresan

Topul transportatorilor din Bistrița-Năsăud: BCVO Logistics, Aguaviva, Gazquez Transport și Filadelfia

Stefana Muresan

Președinția română a Consiliului UE a finalizat procesul de adoptare a primului dosar în domeniul afacerilor economice și financiare

redactia

La Timişoara a fost deschis cel mai mare hub de încărcare electrică a autovehiculelor

Robert Bloancă

Ford a deschis primul centru CRAF din Europa, la Craiova

redactia

[Enjoy Transylvania!] Visit Maramureș App

Transilvania Business

Studiu de fundamentare pentru realizarea în parteneriat public-privat a hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, investiție de un miliard de euro

Stefana Muresan

Patru oferte pentru drumul care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Traian Dan

Grupul bihorean Selina îi cheamă acasă pe lucrătorii români din străinătate

Traian Dan

Leave a Comment