Energie Investitii Ultimele stiri

Transgaz demarează lucrările la stațiile de comprimare gaze naturale din cadrul BRUA

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a semnat ordinul de începere a lucrărilor la staţiile de comprimare gaze naturale de la Podişor, Bibeşti şi Jupa din cadrul proiectului ‘Dezvoltarea sistemului naţional de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA) – Faza 1′, potrivit unui comunicat al companiei.
Conform documentului, fiecare staţie va fi echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă) şi va avea capacitatea tehnică de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze naturale.
Contractul de execuţie a celor trei staţii de comprimare gaze naturale a fost câştigat de un consorţiu de firme româneşti, condus de INSPET SA Ploieşti. Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adaugă TVA.
Potrivit comunicatului, importanţa strategică a proiectului a determinat Uniunea Europeană să se implice în finanţarea proiectării celor trei staţii de comprimare, printr-un grant în valoare de 1.519.342 euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile estimate.
Pe lângă cele trei staţii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune şi construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş în lungime de 479 kilometri, cu diametrul de 32’ (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar.
Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane de euro. Uniunea Europeană acoperă 179,3 milioane de euro, printr-un al doilea grant, care reprezintă 40% din cheltuielile eligibile estimate. La finalizarea fazei I se va asigura fluxul de gaze naturale spre: Ungaria, prin interconectorul Horia – Csanadpalota a 1,75 miliarde de Smc/an (200.000 Smc/h; Smc – Standard Metru Cub – n. r.), la 40 bar la graniţă; Bulgaria prin interconectorul Giurgiu – Ruse a 1,5 miliarde de Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la graniţă.
Termenul estimat de finalizare este 31 decembrie 2019.
“Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va contribui în mod semnificativ la ridicarea nivelului de securitate energetica a României şi va permite deschiderea de noi oportunităţi pentru implicarea furnizorilor de echipamente şi servicii energetice. Proiectul BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare pe teritoriul României. Investiţia în cele trei staţii de comprimare gaze naturale constituie o dovadă în plus a capacităţii companiei Transgaz de a realiza proiecte investiţionale strategice, ambiţioase, care să asigure dezvoltarea durabilă a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale şi alinierea acestuia la standardele europene de performanţă şi competitivitate”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, după semnarea ordinului de începere a lucrărilor la staţiile de comprimare.
Proiectul BRUA Faza I este considerat un proiect prioritar la nivel regional. El este inclus în lista proiectelor CESEC (Central East South Europe Gas Connectivity), pentru că aduce o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale şi a gradului de interconectivitate regională.

Related posts

Bihor: 230 mil. lei pentru varianta de ocolire Aleșd Sud

Stefana Muresan

UMFST Târgu Mureş scoate la concurs 56 de locuri la specializarea Medicină militară

redactia

Coral BioGreens, jud. Bihor – afacere de milioane de euro din produse de 2-3 lei

Ligia Voro

Paula Seling le-a cântat antreprenorilor din Maramureș

Nora Dumitrescu

S-a semnat Alianța pentru AUR

Ligia Voro

Zalăul somează guvernul să îi redeschidă piețele

Nora Dumitrescu

Guvernul de la Budapesta alocă 1,7 milioane de euro pentru agricultorii din Bazinul Carpatic; majoritatea banilor, destinați celor din Transilvania

Stefana Muresan

Infrastructura de apă și canalizare în Transilvania: miliarde de euro pentru apă curată și sanitație

Ion Surdu

„Brukenthalfest”: Trei săptămâni de petrecere în grădinile Palatului Brukenthal Avrig

Ion Surdu

Un producător de mezeluri va sponsoriza două spitale clujene

Nora Dumitrescu

Programul „Noua Casă” va fi operațional din 15 august. „Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu-i dăm posibilitatea să aplice?”

Papuc Irina

Ciumbrud, satul din Alba în care se cultivă anual peste un milion de trandafiri

Stefana Muresan

Tren metropolitan intre Baciu si Jucu

Stefana Muresan

Banca Transilvania va finaliza tranzacția pentru preluarea Bancpost în prima jumătate a lunii aprilie

Stefana Muresan

Livadă ecologică de aluni, investiție cu fonduri europene în Ilva Mică

Stefana Muresan

Începe reconfigurarea și lărgirea uneia dintre cele mai importante artere a Sibiului

Ion Surdu

Primele troleibuze Solaris vor ajunge în Brașov în câteva luni: acumulatorul oferă o autonomie de minimum 5 kilometri în lipsa contactului cu linia de electricitate

Papuc Irina

Prințul Charles va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB

Stefana Muresan

Saniya Melnicenco – NIS Petrol, în fruntea Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA)

redactia

Transelectrica anunţă deblocarea, după zece ani, a unei investiţii de peste 83 milioane lei, LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba

Stefana Muresan

Startup-ul brașovean Frisbo atrage o investiție de 1,2 milioane de euro

Papuc Irina

Ambasadorul Chinei a adunat 100 de oameni din afaceri din Maramureș

Nora Dumitrescu

Lucrări de reabilitare pe DN 76 Deva – Oradea

Stefana Muresan

Directorul general Simex – Dumitru Blaga a fost ales vicepreședinte APMR

Ligia Voro

Leave a Comment