Energie Investitii Ultimele stiri

Transgaz demarează lucrările la stațiile de comprimare gaze naturale din cadrul BRUA

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a semnat ordinul de începere a lucrărilor la staţiile de comprimare gaze naturale de la Podişor, Bibeşti şi Jupa din cadrul proiectului ‘Dezvoltarea sistemului naţional de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA) – Faza 1′, potrivit unui comunicat al companiei.
Conform documentului, fiecare staţie va fi echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă) şi va avea capacitatea tehnică de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze naturale.
Contractul de execuţie a celor trei staţii de comprimare gaze naturale a fost câştigat de un consorţiu de firme româneşti, condus de INSPET SA Ploieşti. Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adaugă TVA.
Potrivit comunicatului, importanţa strategică a proiectului a determinat Uniunea Europeană să se implice în finanţarea proiectării celor trei staţii de comprimare, printr-un grant în valoare de 1.519.342 euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile estimate.
Pe lângă cele trei staţii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune şi construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş în lungime de 479 kilometri, cu diametrul de 32’ (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar.
Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane de euro. Uniunea Europeană acoperă 179,3 milioane de euro, printr-un al doilea grant, care reprezintă 40% din cheltuielile eligibile estimate. La finalizarea fazei I se va asigura fluxul de gaze naturale spre: Ungaria, prin interconectorul Horia – Csanadpalota a 1,75 miliarde de Smc/an (200.000 Smc/h; Smc – Standard Metru Cub – n. r.), la 40 bar la graniţă; Bulgaria prin interconectorul Giurgiu – Ruse a 1,5 miliarde de Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la graniţă.
Termenul estimat de finalizare este 31 decembrie 2019.
“Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va contribui în mod semnificativ la ridicarea nivelului de securitate energetica a României şi va permite deschiderea de noi oportunităţi pentru implicarea furnizorilor de echipamente şi servicii energetice. Proiectul BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuţie şi pentru exploatare pe teritoriul României. Investiţia în cele trei staţii de comprimare gaze naturale constituie o dovadă în plus a capacităţii companiei Transgaz de a realiza proiecte investiţionale strategice, ambiţioase, care să asigure dezvoltarea durabilă a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale şi alinierea acestuia la standardele europene de performanţă şi competitivitate”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, după semnarea ordinului de începere a lucrărilor la staţiile de comprimare.
Proiectul BRUA Faza I este considerat un proiect prioritar la nivel regional. El este inclus în lista proiectelor CESEC (Central East South Europe Gas Connectivity), pentru că aduce o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale şi a gradului de interconectivitate regională.

Related posts

Hornbach: Vânzarea de produse pentru casele inteligente este în creștere

Ion Surdu

Organizația Mondială a Turismului: „Aveți răbdare. Stați astăzi acasă, ca să putem călători mâine”. Organizația își suspendă toate evenimentele până la 30 aprilie

Papuc Irina

Descoperirea Romgaz de la Caragele, evaluată la 4 miliarde de dolari

Stefana Muresan

Cinci ofertanți pentru legarea Autostrăzii Transilvania de Ungaria

Nora Dumitrescu

Brisk Group – the new strong player in the project and cost management services arena

redactia

Paradoxul Castelului Corvinilor, locul care bate an de an recordul la turişti. Numărul lor a crescut o dată cu taxele

redactia

Romsilva va regenera pădurile din zona Baia Sprie

Nora Dumitrescu

Fonduri europene în valoare de 610 milioane de euro au fost atrase în 10 ani, în Oradea, de 18 specialiști

redactia

Dentons Europe SPARL, consultantul juridic selectat pentru IPO Hidroelectrica

Ligia Voro

Româncele gestionează afaceri de aproape 90 de miliarde de lei. Topul sectoarelor în care femeile din România câștigă cel mai mult

Papuc Irina

Primul depozit de artă din România, deschis

Ligia Voro

Napoca Imobiliare o afacere și, mai ales, o familie de succes

Stefana Muresan

„Adio hârtii” – debirocratizare, din 1 iunie, la Ministerul Fondurilor Europene

Traian Dan

Premieră în România: Regiunile de Dezvoltare din Transilvania susțin proiecte comune

Stefana Muresan

Sportul zălăuan atrage marii retaileri de profil

Nora Dumitrescu

Federația Patronilor Bihor organizează conferințe online pentru antreprenori

Traian Dan

Aproape 22 milioane de lei pentru depozite neconforme din Brașov

Ligia Voro

Asocierea Aktor SA – Euro Construct Trading 98 SRL, câştigătoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului 3 al Autostrăzii de Centură Bucureşti, de peste 850 milioane lei

redactia

Incubatorul de afaceri din Odorheiu Secuiesc cu peste 40 de firme, exemplu de bună practică

Stefana Muresan

Cemacon intră spectaculos în era Dedeman

Stefana Muresan

Guvernul de la Budapesta, investiție de 8 mil. euro în ”programe şi investiţii de importanţă naţională din Transilvania”

redactia

Travel Smart Forum Cluj 2017. Marketing și travel la un loc

Tirdea Ionut

Posibile zboruri de la Brașov, începând din 2021: „Noi construim un aeroport care să fie între primele trei la nivel naţional”

Papuc Irina

Producătorul de ambalaje Goldplast, investiții de 800.000 de euro în fabrica din Bistriţa

Stefana Muresan

Leave a Comment