Fonduri Europene Ultimele stiri

Fonduri europene de 155 milioane euro pentru sprijinirea studenților defavorizați, a doctoranzilor în antreprenoriat și a cercetătorilor post-doctorat

Ministerul Fondurilor Europene a lansat două noi apeluri de proiecte, de 155 milioane euro, finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), prin care se acordă burse din fonduri europene studenţilor defavorizaţi, doctoranzilor şi cercetătorilor post-doctorat, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis, marţi, AGERPRES.
‘Bursa Student antreprenor este o măsură care are drept obiectiv creşterea participării studenţilor din categorii vulnerabile la programe de studii de licenţă, eliminarea impedimentelor de integrare socio-profesională pe care le întâmpină în prezent studenţii din mediul rural, cei din comunităţile dezavantajate economic, cei aparţinând minorităţii rome, dar şi persoanele cu dizabilităţi – studenţi care au depăşit vârsta de 24 ani. În cadrul proiectelor finanţate prin acest apel, se va acorda bursa Student antreprenor, în valoare de 300 lei lunar, timp de trei semestre de studii de licenţă. Studenţii sprijiniţi sunt cei care urmează cursuri de formare antreprenorială şi care apelează la servicii de consiliere profesională. Aceşti tineri vor fi încurajaţi să îşi dezvolte competenţele antreprenoriale şi să realizeze planuri de afaceri’, se arată în document.
Acordarea bursei este condiţionată de absolvirea studiilor terţiare/continuarea studiilor, în vederea creşterii numărului de cursanţi şi de absolvenţi din învăţământul superior, în aşa fel încât să fie combătut abandonul universitar, iar ofertele educaţionale să fie corelate cu piaţa muncii.
‘Valoarea totală a apelului de proiecte este de peste 71 milioane euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 85%. Pot depune proiecte instituţiile de învăţământ superior acreditate, publice şi private. Universităţile pot depune proiecte în valoare maximă de 1,7 milioane de euro, în parteneriat cu alte instituţii de învăţământ superior acreditate, publice şi private, cu ONG-uri, inclusiv asociaţiile studenţeşti sau cu parteneri sociali’, informează MFE.
Cel de-al doilea ghid este dedicat sprijinirii doctoranzilor şi cercetătorilor post-doctorat în antreprenoriat, prin corelarea acestor programe cu nevoile angajatorilor/ pieţei muncii.
“Astfel, investiţiile din programul ‘Sprijin pentru doctoranzi şi cercetători post-doctorat’ au în vedere sprijinirea studenţilor înscrişi la studii doctorale şi a cercetătorilor post-doctorat şi susţinerea iniţiativelor antreprenoriale conexate cu cercetarea universitară din domeniile cu potenţial competitiv şi specializare inteligentă. Practic, prin această intervenţie este condiţionată şcoala doctorală de includerea angajatorilor în creionarea programei dedicate acestui proiect şi prin implicarea lor, alături de profesori, în stabilirea necesarului de competenţe şi de cercetare care trebuie dezvoltat de către doctorand sau cercetător. În acest fel, se asigură corelarea programelor cu nevoia de calificare şi cercetare din piaţa muncii”, menţionează sursa citată.
Prin acest apel dedicat doctoranzilor şi cercetărilor se va acorda o bursă lunară. Bursa Doctorand antreprenor va avea o valoare de cel mult 400 de euro/lună şi se va acorda pentru o perioadă de maximum 12 luni consecutive, inclusă în ultimii doi ani terminali ai studiilor de doctorat. Bursa Cercetător post-doctorat antreprenor va avea o valoare de cel mult 600 euro/lună şi se va acorda pentru o perioadă de maximum 12 luni consecutive.
Valoarea totală a apelului de proiecte este de 84,70 milioane euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 85%. Instituţiile de învăţământ superior care au încheiat protocoale de colaborare cu angajatori pot depune proiecte în valoare maximă de 1,5 milioane euro.
‘Odată cu lansarea unor astfel de apeluri, urmărim creşterea calităţii educaţiei, prin combaterea abandonului universitar şi sprijinim, totodată, studenţii defavorizaţi. Să nu uităm cât de importantă a devenit corelarea ofertelor educaţionale cu nevoile pieţei muncii. Crearea de noi locuri de muncă, creşterea gradului de ocupare, mai ales în rândul tinerilor, astfel încât aceştia să poată avea o viaţă profesională şi personală împlinită, pot fi realizate numai printr-un învăţământ ancorat în realităţile pieţei muncii. Pe lângă stimularea competenţelor profesionale, accentul trebuie pus pe dezvoltarea spiritului antreprenorial. Prin apelul dedicat burselor doctorale pentru antreprenoriat, deschidem, practic, surse de finanţare pentru îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus, pentru a asigura un învăţământ superior de calitate’, a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.
Din luna noiembrie 2017 până în prezent, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman a lansat apeluri de proiecte în valoare de 1,38 miliarde euro.

Related posts

Primăria Zlatna scoate la licitație exploatarea aurului din halda de steril a fostei uzine Ampelum

redactia

Employer branding în industria automotive

redactia

În primăvară va începe construcţia Uzinei BMW de la Debrecen

Traian Dan

Un grup de antreprenori români a investit peste 300.000 de euro într-o reţea de 60 de magazine agricole

redactia

United, primul studiu de acoperire mediatica – proiecte de birouri

Ionut Oprea

Forumul Marilor Dezvoltatori DEVO

Ionut Oprea

Contract de 74 milioane de lei la Timişoara. O asociere de opt firme conduse de PORR a depus singura ofertă pentru reabilitarea bulevardului Cetăţii

Robert Bloancă

România intensifică relațiile de cooperare cu Italia. Peste 45.000 de firme cu capital italian, în România

redactia

Vânzări în creștere pentru Villa Vinèa

Ligia Voro

Investiţie de 7,6 mil. euro pentru reabilitarea termică a Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea

Stefana Muresan

O nouă structură va analiza cauzele ce împiedică companiile românești să acceadă pe piața altor state UE

Papuc Irina

Banca Națională a României: acțiunile întreprinse pentru a limita efectele negative ale Covid-19 asupra sistemului bancar

Papuc Irina

Profi a ajuns la 200 de Magazine Agent administrate de foști șefi de magazin

Traian Dan

Analiză Frames: afacerile cu lemn ating în România un nivel istoric de 2,5 miliarde de euro

Papuc Irina

CNIPMMR, împreună cu Google, ajută firmele româneşti să facă export

Traian Dan

A apărut primul magazin mobil cu produse locale din Transilvania

Nora Dumitrescu

Alexandra și Cosmin, îndrăgostiți de ceea ce fac în cadrul Star Transmission și Star Assembly

Ligia Voro

Propunerile CCIR pentru diminuarea efectelor COVID-19 asupra mediului de afaceri

Traian Dan

Clujul, pe harta mondială a științelor exacte. Sprijin financiar de 450.000 de lei din partea CJ

Stefana Muresan

USAMV Cluj va avea fabrică de bere, abator și rețea de magazine

redactia

Oradea: Din bugetul record pe 2019, aproape jumătate merge în investiţii

Stefana Muresan

Black Sea Oil & Gas a luat decizia de a investi în producția de gaze din Marea Neagră

redactia

TeraSteel, creșteri de 2 cifre pe toate liniile în 2018

Stefana Muresan

2.000 de viziere au ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

Ion Surdu

Leave a Comment