Fonduri Europene Ultimele stiri

Fonduri europene de 155 milioane euro pentru sprijinirea studenților defavorizați, a doctoranzilor în antreprenoriat și a cercetătorilor post-doctorat

Ministerul Fondurilor Europene a lansat două noi apeluri de proiecte, de 155 milioane euro, finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), prin care se acordă burse din fonduri europene studenţilor defavorizaţi, doctoranzilor şi cercetătorilor post-doctorat, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis, marţi, AGERPRES.
‘Bursa Student antreprenor este o măsură care are drept obiectiv creşterea participării studenţilor din categorii vulnerabile la programe de studii de licenţă, eliminarea impedimentelor de integrare socio-profesională pe care le întâmpină în prezent studenţii din mediul rural, cei din comunităţile dezavantajate economic, cei aparţinând minorităţii rome, dar şi persoanele cu dizabilităţi – studenţi care au depăşit vârsta de 24 ani. În cadrul proiectelor finanţate prin acest apel, se va acorda bursa Student antreprenor, în valoare de 300 lei lunar, timp de trei semestre de studii de licenţă. Studenţii sprijiniţi sunt cei care urmează cursuri de formare antreprenorială şi care apelează la servicii de consiliere profesională. Aceşti tineri vor fi încurajaţi să îşi dezvolte competenţele antreprenoriale şi să realizeze planuri de afaceri’, se arată în document.
Acordarea bursei este condiţionată de absolvirea studiilor terţiare/continuarea studiilor, în vederea creşterii numărului de cursanţi şi de absolvenţi din învăţământul superior, în aşa fel încât să fie combătut abandonul universitar, iar ofertele educaţionale să fie corelate cu piaţa muncii.
‘Valoarea totală a apelului de proiecte este de peste 71 milioane euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 85%. Pot depune proiecte instituţiile de învăţământ superior acreditate, publice şi private. Universităţile pot depune proiecte în valoare maximă de 1,7 milioane de euro, în parteneriat cu alte instituţii de învăţământ superior acreditate, publice şi private, cu ONG-uri, inclusiv asociaţiile studenţeşti sau cu parteneri sociali’, informează MFE.
Cel de-al doilea ghid este dedicat sprijinirii doctoranzilor şi cercetătorilor post-doctorat în antreprenoriat, prin corelarea acestor programe cu nevoile angajatorilor/ pieţei muncii.
“Astfel, investiţiile din programul ‘Sprijin pentru doctoranzi şi cercetători post-doctorat’ au în vedere sprijinirea studenţilor înscrişi la studii doctorale şi a cercetătorilor post-doctorat şi susţinerea iniţiativelor antreprenoriale conexate cu cercetarea universitară din domeniile cu potenţial competitiv şi specializare inteligentă. Practic, prin această intervenţie este condiţionată şcoala doctorală de includerea angajatorilor în creionarea programei dedicate acestui proiect şi prin implicarea lor, alături de profesori, în stabilirea necesarului de competenţe şi de cercetare care trebuie dezvoltat de către doctorand sau cercetător. În acest fel, se asigură corelarea programelor cu nevoia de calificare şi cercetare din piaţa muncii”, menţionează sursa citată.
Prin acest apel dedicat doctoranzilor şi cercetărilor se va acorda o bursă lunară. Bursa Doctorand antreprenor va avea o valoare de cel mult 400 de euro/lună şi se va acorda pentru o perioadă de maximum 12 luni consecutive, inclusă în ultimii doi ani terminali ai studiilor de doctorat. Bursa Cercetător post-doctorat antreprenor va avea o valoare de cel mult 600 euro/lună şi se va acorda pentru o perioadă de maximum 12 luni consecutive.
Valoarea totală a apelului de proiecte este de 84,70 milioane euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de 85%. Instituţiile de învăţământ superior care au încheiat protocoale de colaborare cu angajatori pot depune proiecte în valoare maximă de 1,5 milioane euro.
‘Odată cu lansarea unor astfel de apeluri, urmărim creşterea calităţii educaţiei, prin combaterea abandonului universitar şi sprijinim, totodată, studenţii defavorizaţi. Să nu uităm cât de importantă a devenit corelarea ofertelor educaţionale cu nevoile pieţei muncii. Crearea de noi locuri de muncă, creşterea gradului de ocupare, mai ales în rândul tinerilor, astfel încât aceştia să poată avea o viaţă profesională şi personală împlinită, pot fi realizate numai printr-un învăţământ ancorat în realităţile pieţei muncii. Pe lângă stimularea competenţelor profesionale, accentul trebuie pus pe dezvoltarea spiritului antreprenorial. Prin apelul dedicat burselor doctorale pentru antreprenoriat, deschidem, practic, surse de finanţare pentru îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus, pentru a asigura un învăţământ superior de calitate’, a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.
Din luna noiembrie 2017 până în prezent, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman a lansat apeluri de proiecte în valoare de 1,38 miliarde euro.

Related posts

Clusterele Transilvaniei pregătesc viitoarele abilități pentru industrie

Nora Dumitrescu

Peste 35 de milioane de lei pentru coridorul de mobilitate urbană din Oradea

Traian Dan

Primăria Oradea are noi proiecte, de 300 milioane euro, pentru fonduri europene

redactia

Oferta turistică a județului Cluj, promovată pentru prima dată în perla Emiratelor Arabe Unite

Stefana Muresan

Wittenstein a inaugurat extinderea halei de producție din Șura Mică. Investiția va asigura o creștere cu 3 milioane de euro

Papuc Irina

Două dintre facultățile Universității de Vest din Timișoara se extind. Construcții și dotări în valoare de 4 milioane de euro

redactia

Până la 7000.000 de euro, bani europeni pentru incubatoare de afaceri

Stefana Muresan

Profesorul din Brașov care aduce o nouă viziune în învățământ: „Proiectul meu cel mare este să schimb modul de a face școală”

Papuc Irina

Investiții de peste 58 de milioane de lei în Sibiu: trasee pietonale și piste pentru bicicliști

Papuc Irina

Condmag Braşov, afaceri de 3,3 mil. lei în 2018

redactia

Volocopter, the first industrial player to test their full-scale electrical air taxi in the Paris Region.

Ionut Oprea

Peste 35 de milioane de lei pentru amenajarea a trei piațete în Oradea

Traian Dan

Mihai Aniței (Azomureș), co-autor al volumului ”Agricultura. Concepte și Instrumente operaționale”

Stefana Muresan

Autostrada Iași – Târgu-Mureș. Calendar

Stefana Muresan

Zece companii din Transilvania, premiate la Gala Campioni în Business

Stefana Muresan

Business cu petale de trandafiri în Sălaj

Nora Dumitrescu

Compa, Con-A și Total NSA, cele mai mari companii sibiene cu capital autohton privat

Stefana Muresan

Filarmonica de Stat Dinu Lipatti redevine sanctuarul melomanilor sătmăreni

Gruita Ienasoiu

Dunwell: 23 centre de distribuție aprovizionează zilnic magazinele

Papuc Irina

Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni poate fi eligibilă pentru cofinanţare din fonduri europene

redactia

La 1 ianuarie 2020, CCIR va prelua președinția Consiliului de Afaceri al OCEMN

Papuc Irina

Cel mai mare parc din Oradea, Grădina urbană Nufărul – 20 milioane euro

Traian Dan

Clujul și-a făcut marcaje rutiere pe 225 de kilometri

Nora Dumitrescu

Patru oferte pentru terminalul de peste 180 milioane lei al Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav

redactia

Leave a Comment