În anul 1995 eram director adjunct la Direcția Agricolă Cluj, director general fiind dl. dr. ing. Costan Cristea, an în care am fost vizitați de către dl. Helmut Schott, reprezentantul Wienner – Messe&Congress în România, renumit organizator de târguri și expoziții din capitala Austriei, un vienez cu părul alb, secondat de d-na Corina Mareș – director pentru România, care dorea să organizeze o expoziție internațională de agricultură și industrie alimentară în zona noastră. Trebuie să spunem că și în județul Cluj, ca și în multe alte județe din zonă, existau localități, cum sunt Mociu, Viișoara, Huedin, în care se mai organizaseră expoziții cu câteva animale de rasă, cateva mașini agricole și nelipsitele standuri cu mici, grătare și bere. Am fost de acord imediat cu sprijinirea organizării expoziției pentru că propunerea d-lui Schott era una de ridicare a ținutei și calității conceptului de expoziție, inclusiv prin participarea internațională. Trebuie să ne aducem aminte că birocrația era mai mare în acele timpuri și, de asemenea, și reținerea față de nou. Împreună cu dl. Cristea am depus eforturi serioase să atragem în echipă celelalte servicii ale Ministerului Agriculturii, Prefectura și Consiliul Județean. Pornirea AGRARIA nu se putea realiza fară sprijinul și implicarea Universității de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Camerei de Comerț, a Expo Transilvania și a Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj. De altfel, locația pentru primele ediții a fost Expo Transilvania, AGRARIA 2018 fiind a patra ediție în noua locație de la Jucu, mutarea fiind necesară datorită creșterii an de an a suprafeței expoziționale.
Noi am pus doar condiția ca, 10 ani de zile, dl. Schott să ne asigure, pentru un grup de 10 fermieri vizitarea unor ferme din Austria. Privind în urmă suntem bucuroși că am reușit să ducem în Austria peste 100 de fermieri din județ, aceștia având ocazia să vadă și să învețe lucruri noi care i-au ajutat în dezvoltarea lor ulterioară, pe un principiu simplu, respectiv, dacă cineva a descoperit roata, nu te mai chinui să o descoperi din nou. Cu prima echipă de fermieri am mers personal, apoi am delegat câte un om din Direcția Agricolă, ca responsabil. Înainte de plecare făceam un instructaj fermierilor, în special pentru punctualitate, iar la întoarcere, avea loc o discuție tehnică despre ce s-a vizitat și ce au învățat. Îmi amintesc replica unui fermier, care ne-a spus: “totul a fost interesant, am învățat lucruri noi, dar fermierii austrieci vizitați au știut că vor avea oaspeți că prea era o ordine perfectă peste tot”. Răspunsul nostru a fost cel știut de toți cei care circulă prin Europa, respectiv că la ei este ordine tot timpul, mai ales la austrieci şi la germani, și că nu se pregătesc special pentru vizite.
Trebuie să menționăm că Direcția Agricolă Cluj a sprijinit în fiecare an, din 1995 până azi, organizarea târgului AGRARIA.
Revenind la aduceri aminte, în primii ani convingeam cu greu fermierii să vină cu animale pe care să le prezentăm în expoziție. La început au fost stimulați cu premii interesante, în bani, furaje sau aparate de muls, de la sponsori și organizatori, premii acordate tuturor participanților cu animale. Încet, încet lucrurile au intrat în normal, interesul pentru participarea la târg a fost în creștere de la an la an, iar azi este “bătălie” între fermieri să prezinte animale de rasă în expoziție.
AGRARIA a “construit” mândria de a fi proprietar, mândria de a fi fermier, mândria de a avea animale de rasă frumoase, mândria de a-și promova produsele agro-alimentare sau mașinile și instalațiile destinate agriculturii.
Anul trecut a avut loc prima licitație de bovine Angus, în condiții asemănătoare cu cele de la licitațiile din Europa. De asemenea, o prezentare de excepție au avut proprietarii de vaci din rasa Bălțată Românească, precum și din alte rase de bovine, cum ar fi Red Holstein. Nu trebuie să uităm că expoziția de animale de rasă a fost întregită de una de ovine, caprine, bubaline și cabaline.
An de an a crescut suprafața expozițională, dar și numărul și calitatea expozanților și a vizitatorilor. Dintre aceștia menționăm studenții de la USAMV şi UTCN – Facultatea de Mecanică, specializarea Inginerie Mecanică pentru Agricultură și Industrie Alimentară, care, în timpul expoziției, descoperă noutățile din domeniu.
AGRARIA a devenit platformă de informare și consultanță pentru fermierii din România, școală și forum de prezentare a realizărilor de la noi și din alte țări, a programelor de dezvoltare rurală pe fonduri europene sau guvernamentale, a ințiativelor pozitive din Europa sau din țara noastră, prin congresele, simpozioanele și mesele rotunde care au loc în fiecare an.
AGRARIA a devenit un loc drag pentru copii fără bunici la țară și care nu au văzut încă animale de fermă. Anul trecut, un băiat de circa 5 ani îi spunea bunicului său: “Bunule, auzi cum sună vaca”.
AGRARIA a devenit o platformă pentru business, în timpul târgului realizându-se din ce în ce mai multe acte comerciale în favoarea atât a producătorilor expozanți, cât și a cumpărătorilor. Mare parte din vizitatori degustă sau cumpără specialități culinare precum grătarul de Angus sau Bălțată, “ceaunuri” din carne de bivol sau oaie, prăjituri și dulciuri de casă și alte bunătăți.
Nu în ultimul rând, AGRARIA a devenit o sărbătoare a tuturor, expozanți, cumpărători și vizitatori, o sărbătoare a agriculturii din Transilvania, la care participă conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ambasadori sau reprezentanți ai ambasadelor țărilor expozante, oficialități locale.
Revenind la istorie, după dispariția d-lui Schott, compania deținută de dânsul a devenit parte a celui mai mare organizator de evenimente agricole din lume, DLG e.V., compania din România schimbându-și numele și devenind DLG InterMarketing SRL Romania, reprezentată de d-na Corina Mareș. DLG e.V. Germania este o asociație profesională internațională din domeniul agriculturii și industriei alimentare, cu peste 29.000 de membri în întreaga lume. Bucuria noastră este că managerul târgului a făcut parte din echipa de organizare AGRARIA la 23 din cele 24 ediții câte are târgul, inclusiv ediția 2018. Echipa pe care d-na Corina Mareș a condus-o timp de 23 de ani este o echipă de excepție, cu oameni deosebiți, extraordinari și pasionați de domeniul de târguri și expoziții, Corina Mareș fiind un excelent manager. Întreaga echipă merită felicitări și aprecieri din partea tuturor celor interesați de AGRARIA, cea mai importantă expoziție agricolă a Transilvaniei. Menționăm că pe lângă Agraria, echipa DLG InterMarketing mai organizează două evenimente, Agriplanta – RomAgroTec în județul Călărași și Forest România în județul Brașov.
Privim în urmă și înainte cu satisfacția de a fi adus o mică contribuție la dezvoltarea brandului AGRARIA, care cu certitudine a contribuit la dezvoltarea și modernizarea producătorilor din agricultura și industria alimentară a zonei, la sporirea producției agricole și a calității acesteia.
În final nu putem decât să felicităm organizatorii și să dorim succes deplin AGRARIA – ediția a 24-a!
de prof. dr. ing. Ilarie IVAN – Consilier personal al Ministrului Agriculturii
Citește și:
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Apare un parc fotovoltaic de 5 milioane € în Sudul Bistriței
Noul obiectiv din extravilanul municipiului este finanțat prin Fondul de Modernizare (FM) și trebuie să fie gata până…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Colliers Romania appointed to coordinate the repositioning process for Unirea Shopping Centre in Bucharest and Brașov
Colliers Romania has been appointed to coordinate the repositioning process for two shopping centres – Unirea Shopping Centre…
30 iunie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Se dărâmă un mit: digitalizarea nu aduce profit în industria auto
Tehnologiile digitale moderne cresc rapid eficiența utilizării activelor, însă nu contribuie la creșterea profitabilității în domeniu, arată cercetătorii…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Investiții
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Business de 8 miliarde lei în Arad: Ce companii au dominat economia județului în 2024
La peste 8,04 miliarde de lei se ridică cifra de afaceri pe anul 2024 a primelor 10 firme…
27 iunie 2025
Investiții de aproape 100 de milioane de lei în modernizarea a cinci parcuri orădene
În perioada următoare vor fi semnate contractele de lucrări pentru modernizarea a cinci parcuri importante din Oradea. Modernizarea…
27 iunie 2025
Infrastructură
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Daniela Hagmann, CEO Geodata Services: Economiile produse de digitalizarea administrației publice cât bugetul Ministerului Sănătății
În pas cu constructorii consacrați, administrațiile publice evoluează pe linia digitalizării și, implicit, a standardizării proceselor înspre eficientizarea…
20 iunie 2025
Turism
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Festivalul Medieval revine în perioada 4-6 iulie 2025, în Oradea
Noutățile Festivalului Medieval de la Oradea sunt bătăliile cu vikingi de pe Crișul Repede și demonstrațiile trupelor de…
20 iunie 2025
În weekend se deschide oficial sezonul de vară la Ghioroc – „Litoralul Vestului”
În cadrul unui peisaj estival, la doar câțiva kilometri de Arad, pe plaja de la Ghioroc, s-a deschis…
19 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
Educație
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
Digitalizare cu fonduri europene pentru bibliotecile din județul Arad
11 biblioteci din Municipiul Arad și din județul Arad fi vor dotate cu echipamente informatice, banii provenind din…
26 iunie 2025
Start în forță: șase afaceri creative intră în Incubatorul Cresc Oradea Mare
Șase startup-uri din domenii precum energie regenerabilă, publicitate, branding sau încălțăminte personalizată și-au găsit locul în Incubatorul de…
26 iunie 2025
Ministrul educației: “Dăm burse de 1,7 miliarde € fără să fim o forță economică”
Daniel David consideră că România are unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, însă impactul acestuia…
25 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
