Mureș Sanatate Ultimele stiri

Obiectivele Facultății de Medicină Dentară

Decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Cristina Bica, ne vorbește într-un interviu despre oferta educațională a anului universitar 2018-2019 și ne transmite care sunt obiectivele acestui an.
Referitor la realizările din anul trecut, știm că ați derulat un proiect important care a vizat oferta temelor de licență și principalele direcții de cercetare. Care a fost feedback-ul studenților?
C.B.: În octombrie, la începutul anului universitar, după o discuţie privind opţiunile studenţilor pentru temele lucrărilor de licenţă cu reprezentanţii Organizaţiei Studenţeşti de Medicină Dentară (OSMD), am considerat binevenit un eveniment dedicat. Ne-am gândit că cea mai bună perioadă şi cadrul optim pentru derulare ar fi Zilele Universităţii din decembrie. Am dorit să fie un eveniment cu impact, să antreneze şi FOK Platform – organizaţia studenţilor maghiari de medicină dentară şi să se bazeze pe colaborarea cu toate disciplinele facultăţii.
Cu o denumire sugestivă şi provocatoare, OpenUpDentistry a inclus prezentarea ofertei temelor de licenţă, a direcţiilor de cercetare la nivelul disciplinelor sau din cadrul unor cercuri ştiinţifice studenţeşti, a suportului de material didactic. Informaţiile s-au regăsit în booklet-ul editat cu acest prilej şi în posterele expuse de fiecare disicplină. Au fost aspecte importante pentru studenţii din anii IV şi V privind alegerea temei de licenţă, dar şi pentru studenţii din anii I-III care nu au avut încă o relaţie cu disciplinele clinice stomatologice. Pe parcursul evenimentului, studenţii au avut posibilitatea de a interacţiona cu membrii fiecărei discipline, cadre didactice din facultate. OpenUpDentistry a mai inclus un stand de fotografie dentară şi o prezentare „diferită” a tinerilor colegi, medicii stomatologi creativi şi umorişti de la Dentistry Hub. Cu siguranţă, acest proiect a constituit sursă de inspiraţie, o noutate pentru fiecare student participant.
Care este oferta educațională a Facultății de Medicină Dentară pentru anul universitar 2018-2019?
C.B.: Oferta educaţională a facultăţii noastre cuprinde 3 programe de studii universitare de licenţă: Medicină Dentară, Medicină Dentară-limba engleză şi Tehnică Dentară. Este în pregătire documentaţia pentru lansarea unui program de master cu durata de un an, adresat absolvenţilor de Medicină Dentară, începând cu 1 octombrie. Primele două programe de licenţă asigură pregătirea studenților, timp de 6 ani, structuraţi în 12 semestre. Programul Tehnică Dentară are o durată de 3 ani şi este structurat în 6 semestre.
În cadrul programului de studii Medicină Dentară, cursurile se desfăşoară în limbile română sau maghiară, iar activităţile practice şi stagiile clinice în limba română. Începând cu anul universitar 2014-2015, a fost iniţiat programul de studii Medicină Dentară în limba engleză. În cadrul acestuia, cursurile se desfăşoară în totalitate în limba engleză, activităţile practice din anii I-III în limba engleză şi, începând cu anul IV de studiu, stagiile clinice care impun relaţionarea cu pacientul, se desfăşoară în limba română.
Pentru a deveni student la Facultatea de Medicină Dentară, candidaţii trebuie să participe la concursul de admitere din luna iulie.
Care sunt obiectivele pe care vi le propuneți să le atingeți în acest an?
C.B.: Obiectivele pe care facultatea le propune sunt incluse în Planul Operaţional pe anul 2018 şi fac referire la finalizarea sau consolidarea unor proiecte începute – reforma curriculară, susţinerea echipelor de cercetare pentru aplicarea de proiecte în cadrul apelurilor lansate de UEFISCDI şi programul CE Horizon 2020, organizarea în continuare a evenimentelor devenite tradiţionale, dar şi activităţi noi, menite să revigoreze domeniile în care am identificat potenţial de dezvoltare.
Programul de master actual va fi rebranduit şi, astfel, oferta educaţională a facultăţii se modifică prin iniţierea unui program nou de studii, Reabilitare orală estetică, cu durata de un an. Principalul obiectiv al formării viitorilor masteranzi este reprezentat de aprofundarea unor teme extrem de actuale în domeniul esteticii dentare care necesită perfecţionare continuă.
În acest an, examenul de licenţă se va organiza pe baza unei tematici noi, fapt ce impune în intervalul imediat următor elaborarea de către cadrele didactice de la toate specialităţile stomatologice a unei noi baze de teste.
Tot în domeniul didactic, sunt cu gândul la programul de studii Medicină dentară – limba engleză ce urmează să fie evaluat ARACIS în anul 2019 şi, astfel, unul dintre obiectivele majore pentru anul în curs, pregătitor evaluării, îl reprezintă îmbogăţirea suportului propriu de material didactic în limba engleză.
În ceea ce priveşte activitatea clinică, parte a pregătirii didactice a studenţilor şi rezidenţilor, vom extinde serviciile medicale de specialitate. Suntem în stadiul final de achiziţie pentru dotarea compartimentului de radiologie cu echipament Cone Beam CT.
A consemnat Denisa Morar

Related posts

BVB și OPCOM prezintă proiectul de colaborare dintre piața de capital și piața de energie în perspectiva înființării contrapărții centrale

redactia

O fabrică din Codlea s-a reprofilat și produce combinezoane de protecție

Ion Surdu

„Smart Talks”, antreprenoriat pe bune la Oradea

Traian Dan

Bază sportivă finanțată de Compania Națională de Investiții la Baia Mare

Nora Dumitrescu

A fost emis ordinul de incepere a lucrarilor de inchidere a depozitului neconform de deseuri din Dej

Stefana Muresan

Turdenii de la ASA Cons ridică un centru spa în Zalău

Nora Dumitrescu

Șase localități din Transilvania și Banat vor avea legături cu autostrăzile A1 și A3. Lucrările, planificate pentru 2021

Ion Surdu

Estoria City: The new normal: solvency, flexibility and trust

Ionut Oprea

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România: Taxa clawback diferențiată ar opri dispariția medicamentelor de pe piață

redactia

Baia Mare a câștigat o finanțare europeană de 70 milioane €

Nora Dumitrescu

Kromberg & Schubert a închiriat 2.000 de metri pătrați de birouri în Vox Technology Park

Transilvania Business

Sibienii de la DAbo își extind franciza în Europa

Nora Dumitrescu

Arad: Cea mai tânără femeie edil din România, fostă vedetă MTV, oferă spaţiu gratuit firmelor care doresc să creeze locuri de muncă

Stefana Muresan

Gilău-Nădășelu va fi conectată la Autostrada Transilvania. La sfârșitul lunii, recepția lucrărilor de la Gilău

redactia

Bugetul județului Alba pentru 2021, mai mare cu 20% decât cel de anul trecut. Transilvania de Apuseni, cel mai important proiect de infrastructură rutieră

Ion Surdu

A new president for Netherlands Romanian Chamber of Commerce (NRCC)

Ionut Oprea

Plata cu carduri contactless în transportul public din Cluj

Ligia Voro

TAROM lansează ruta Sibiu – Stuttgart

Stefana Muresan

Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la sediul NTT DATA România

redactia

Agronomii clujeni au dotat Spitalul de Recuperare cu 12 aparate performante

Nora Dumitrescu

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB-FSEGA) împreună cu NTT DATA Romania lansează programul de master „Sisteme de Asistare a Decizilor Economice”

Stefana Muresan

Werner Wolff: TAROM, în ultimele luni pe plus

redactia

FOTO: ATP Trucks Automobile lansează Truston în România

Ligia Voro

Biserica Densuş din Hunedoara, cea mai veche biserică de piatră din ţară

Stefana Muresan

Leave a Comment