Fonduri Europene Sibiu Ultimele stiri

ADR Centru: Eficiență energetică în clădirile Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, cu fonduri REGIO

Astazi, la sediul Consiliului Judetean Sibiu, in cadrul unei intalniri cu presa – la care au participat Daniela Cimpean, presedinte CJ Sibiu, Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu si Simion Cretu, director general ADR Centru – a fost semnat proiectul de finantare, prin Programul Operational Regional 2014-2020, destinat imbunatatirii gestionarii eficiente a energiei si reducerii consumurilor de curent si gaz la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu. Contractul pentru cererea de finantare ”Reabilitarea termica a unor cladiri din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu”, a carei valoare totala este de peste 50 milioane lei, prevede absorbtia unei sume de circa 10 milioane euro, ca suma nerambursabila, obtinuta prin Prioritatea de Investitii 3.1.B ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice, pentru modernizarea unei suprafete destinate actului medical intinsa pe mai mult de doua hectare in cadrul celor trei pavilioane.
”Prin implementarea proiectului, se vor aduce beneficii semnificative din punctul de vedere al economisirii energiei, care are un impact financiar semnificativ asupra bugetului public, dar si din punct de vedere al protectiei mediului, prin utilizarea resurselor naturale pentru producerea energiei. Renovarea fondului existent de cladiri, in vederea cresterii performantei energetice a acestora, reprezinta una dintre cele mai semnificative si strategice investitii care poate fi realizata in vederea atingerii obiectivelor noastre de dezvoltare. Astfel, proiectul nostru vizeaza cresterea eficientei energetice in cladiri publice unde consumul de energie primara pentru anul 2016 a fost de aproape 7,5 milioane kwh. Contribuim astfel la cresterea calitatii mediului in municipiul Sibiu, inclusiv prin reducerea emisiilor de CO2. In prezent, spre deosebire de acum cateva decenii, cand au fost construite acele pavilioane, o cladire este considerata ca un organism intr-o evolutie continua, care, in timp, trebuie tratat, reabilitat si modernizat, pentru a corespunde exigentelor utilizatorului. Nu putem vorbi de act medical de calitate intr-o cladire unde trage curentul prin ferestre sau unde este plin de mucegai, de aceea sunt importante interventiile legate de economia de energie in situatia asigurarii unor conditii de confort corespunzatoare”, a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, Daniela Cimpean, presedinte Consiliul Judetean Sibiu.
Cererea de finantare pentru proiectul ”Reabilitarea termica a unor cladiri din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu” are ca obiectiv cresterea eficientei energetice si reabilitarea termica a 3 pavilioane din cadrul acestei mari unitati medicale, constructii avand o suprafata utila desfasurata de 21.300,57 mp, prin efectuarea de lucrari de reabilitare termica, modernizare retele utilitati si prin dotarea cladirii cu sisteme de management energetic. Se vor face lucrari la cladirile/pavilioanele care adapostesc sectiile ”Spitalul nou”, ”Bloc chirurgical” si ”Dermato-Venerice”. Prin acest proiect se prevad lucrari de reabilitare a anvelopa a fiecarei cladiri, de reabilitare termica a sistemului de incalzire si furnizare apa calda menajera, dar si lucrari ce vizeaza instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si termice pentru consum propriu, cu panouri fotovoltaice si pompe de caldura. In plus, in acest proiect se vor repara sau inlocui sistemele de climatizare, de conditionare a aerului, se vor moderniza instalatiile de iluminat si se vor derula lucrari de management energetic integrat pentru cladiri. Durata de derulare a investitiilor se va intinde pana la finalul lunii septembrie 2020, fiind necesare fonduri totale in valoare de 50.146.330,86 lei (peste 11 milioane euro), din care 43.350.403,38 lei (circa 9,6 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.
”Apelul de finantare a proiectelor de imbunatatire a eficientei energetice din Regiunea Centru a fost deschis in urma cu un an si au fost depuse de catre autoritatile publice locale, un numar de 87 proiecte spre finantare, a caror valoare totala este de aproape 660 milioane lei. Spre comparatie, alocarea financiara regionala este in valoare de circa 180 milioane lei. Practic, exista un interes major pentru imbunatatirea eficientei energetice pentru toate tipurile de cladiri publice detinute si ocupate de institutiile locale, fie ca sunt spitale sau policlinici, scoli, cladiri administrative etc. Consiliul judetean Sibiu are deja semnate si acum pregateste derularea lucrarilor in cadrul a trei contracte importante in domeniul reabilitarii drumurilor judetene, dar si unul pentru dezvoltarea infrastructurii turistice in Ocna Sibiului. Judetul Sibiu a modernizat prin POR 2007-2013 Ambulatoriul Spitalului Judetean, care a devenit destul de repede un exemplu de succes, iar in oras se investeste pentru modernizarea mai multor scoli. In municipiul Sibiu si in judetul Sibiu se investeste sustinut pentru imbunatatirea climatului socio-economic, cu multe investitii publice, prin PNDL, cu fonduri proprii sau cu resurse europene. Lucrurile se leaga si, dupa finalizarea investitiilor se va vedea cum proiectul semnat azi va duce la scaderea facturilor de energie pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, in conditiile in care va creste sigur confortul pacientilor si al personalului”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Un numar de 62 proiecte din Regiunea Centru sunt in prezent contractate sau in diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investitii 3.1 B – Cladiri Publice din cadrul Programului REGIO 2014-2020, gradul de acoperire al acestei prioritati, prin sumele solicitate de proiectele ramase in evaluare, fiind de peste 182% (vezi link http://regio-adrcentru.ro/ situatia-proiectelor-depuse-2/ ). Cu un buget disponibil de peste 181 milioane lei fonduri nerambursabile gestionate prin ADR Centru, se finanteaza proiecte ce sprijina eficienta energetica si gestionarea inteligenta a energiei, utilizarea energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice. Informatii detaliate privind proiectele contractate in Regiunea Centru in cadrul POR 2014-2020 regasiti pe pagina www.adrcentru.ro, iar detalii privind instructiunile AMPOR asupra activitatilor pe care beneficiarii trebuie sa le deruleze in cadrul proiectelor contractate pentru a obtine finantarea nerambursabila, pot fi consultate pe pagina www.regio-adrcentru.ro, unde sunt publicate si date privind toate proiectele depuse in cadrul programului REGIO la nivelul Regiunii Centru.

Related posts

Autospeciale noi pentru SMURD şi Ambulanţa Bihor

Traian Dan

Importurile de gaze în mai de 353 de ori mai mari decât în mai 2018

Ligia Voro

Brutăria Bunexim din Oradea a exportat în anul 2019 57% din producţie

Traian Dan

Investiţie de 7,6 mil. euro pentru reabilitarea termică a Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea

Stefana Muresan

Ardealul domină topul pensiunilor din România

Nora Dumitrescu

ADR Vest: Finantare nerambursabila pentru companii private

Stefana Muresan

Încep licitațiile pentru reabilitarea drumurilor județene pe Valea Izei și Valea Ruscovei

Stefana Muresan

„Oraşul Faptelor Bune”, din 15 decembrie, în Târgul de Crăciun din Oradea

Traian Dan

Rectorul UBB, despre absorbția Universității din Reșița: sunt trei motive principale

Papuc Irina

Peste 160.000 de pasageri, în iulie, la Aeroportul Internațional Timișoara

Stefana Muresan

Târgu-Mureş: Proiect de 23 de milioane lei pentru extinderea celui mai mare spital public din Transilvania

Stefana Muresan

Mayor of Sibiu, Mrs. Astrid Fodor: “We have proven that we have the courage and resources to open paths, to accomplish projects with a European impact”

Stefana Muresan

Plăți în avans pe anul 2019 pentru aproape 32.000 de fermieri bihoreni

Traian Dan

Lucrări de 36 mil. lei pentru execuția parcării subterane din centrul Oradiei, scoase la licitație

Stefana Muresan

Româncele gestionează afaceri de aproape 90 de miliarde de lei. Topul sectoarelor în care femeile din România câștigă cel mai mult

Papuc Irina

Reff & Asociații | Deloitte Legal România și Waltmann lansează prima Soluție de Evaluare 360, din punct de vedere medical, tehnic și juridic, dedicată spațiilor de birouri și centrelor comerciale

Papuc Irina

Parcare supraterană de 250 de locuri în centrul Timișoarei

Stefana Muresan

Aeroportul din Brașov a primit certificatele de urbanism pentru câteva elemente de construcție

redactia

Dimensiunea de inovare și IT a Clujului, prezentată de Emil Boc în Silicon Valley

redactia

1,9 milion de dolari, investiție la rafinăria Vega Ploiești

Ligia Voro

Mesajul unui elev după ce a fost acceptat la Universitatea Oxford: În mod cert, acolo se învață diferit

redactia

ASF le reamintește companiilor ce obligații au în contextul pandemiei de coronavirus

Ligia Voro

World dignitaries celebrate a collaborative achievement

Ionut Oprea

BMW, investiție de peste 1 miliard de euro la noua sa fabrică din Debrecen

Stefana Muresan

Leave a Comment