Fonduri Europene Sibiu Ultimele stiri

ADR Centru: Eficiență energetică în clădirile Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, cu fonduri REGIO

Astazi, la sediul Consiliului Judetean Sibiu, in cadrul unei intalniri cu presa – la care au participat Daniela Cimpean, presedinte CJ Sibiu, Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu si Simion Cretu, director general ADR Centru – a fost semnat proiectul de finantare, prin Programul Operational Regional 2014-2020, destinat imbunatatirii gestionarii eficiente a energiei si reducerii consumurilor de curent si gaz la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu. Contractul pentru cererea de finantare ”Reabilitarea termica a unor cladiri din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu”, a carei valoare totala este de peste 50 milioane lei, prevede absorbtia unei sume de circa 10 milioane euro, ca suma nerambursabila, obtinuta prin Prioritatea de Investitii 3.1.B ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice, pentru modernizarea unei suprafete destinate actului medical intinsa pe mai mult de doua hectare in cadrul celor trei pavilioane.
”Prin implementarea proiectului, se vor aduce beneficii semnificative din punctul de vedere al economisirii energiei, care are un impact financiar semnificativ asupra bugetului public, dar si din punct de vedere al protectiei mediului, prin utilizarea resurselor naturale pentru producerea energiei. Renovarea fondului existent de cladiri, in vederea cresterii performantei energetice a acestora, reprezinta una dintre cele mai semnificative si strategice investitii care poate fi realizata in vederea atingerii obiectivelor noastre de dezvoltare. Astfel, proiectul nostru vizeaza cresterea eficientei energetice in cladiri publice unde consumul de energie primara pentru anul 2016 a fost de aproape 7,5 milioane kwh. Contribuim astfel la cresterea calitatii mediului in municipiul Sibiu, inclusiv prin reducerea emisiilor de CO2. In prezent, spre deosebire de acum cateva decenii, cand au fost construite acele pavilioane, o cladire este considerata ca un organism intr-o evolutie continua, care, in timp, trebuie tratat, reabilitat si modernizat, pentru a corespunde exigentelor utilizatorului. Nu putem vorbi de act medical de calitate intr-o cladire unde trage curentul prin ferestre sau unde este plin de mucegai, de aceea sunt importante interventiile legate de economia de energie in situatia asigurarii unor conditii de confort corespunzatoare”, a declarat, in momentul semnarii acestui contract de finantare, Daniela Cimpean, presedinte Consiliul Judetean Sibiu.
Cererea de finantare pentru proiectul ”Reabilitarea termica a unor cladiri din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu” are ca obiectiv cresterea eficientei energetice si reabilitarea termica a 3 pavilioane din cadrul acestei mari unitati medicale, constructii avand o suprafata utila desfasurata de 21.300,57 mp, prin efectuarea de lucrari de reabilitare termica, modernizare retele utilitati si prin dotarea cladirii cu sisteme de management energetic. Se vor face lucrari la cladirile/pavilioanele care adapostesc sectiile ”Spitalul nou”, ”Bloc chirurgical” si ”Dermato-Venerice”. Prin acest proiect se prevad lucrari de reabilitare a anvelopa a fiecarei cladiri, de reabilitare termica a sistemului de incalzire si furnizare apa calda menajera, dar si lucrari ce vizeaza instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si termice pentru consum propriu, cu panouri fotovoltaice si pompe de caldura. In plus, in acest proiect se vor repara sau inlocui sistemele de climatizare, de conditionare a aerului, se vor moderniza instalatiile de iluminat si se vor derula lucrari de management energetic integrat pentru cladiri. Durata de derulare a investitiilor se va intinde pana la finalul lunii septembrie 2020, fiind necesare fonduri totale in valoare de 50.146.330,86 lei (peste 11 milioane euro), din care 43.350.403,38 lei (circa 9,6 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contributia beneficiarului.
”Apelul de finantare a proiectelor de imbunatatire a eficientei energetice din Regiunea Centru a fost deschis in urma cu un an si au fost depuse de catre autoritatile publice locale, un numar de 87 proiecte spre finantare, a caror valoare totala este de aproape 660 milioane lei. Spre comparatie, alocarea financiara regionala este in valoare de circa 180 milioane lei. Practic, exista un interes major pentru imbunatatirea eficientei energetice pentru toate tipurile de cladiri publice detinute si ocupate de institutiile locale, fie ca sunt spitale sau policlinici, scoli, cladiri administrative etc. Consiliul judetean Sibiu are deja semnate si acum pregateste derularea lucrarilor in cadrul a trei contracte importante in domeniul reabilitarii drumurilor judetene, dar si unul pentru dezvoltarea infrastructurii turistice in Ocna Sibiului. Judetul Sibiu a modernizat prin POR 2007-2013 Ambulatoriul Spitalului Judetean, care a devenit destul de repede un exemplu de succes, iar in oras se investeste pentru modernizarea mai multor scoli. In municipiul Sibiu si in judetul Sibiu se investeste sustinut pentru imbunatatirea climatului socio-economic, cu multe investitii publice, prin PNDL, cu fonduri proprii sau cu resurse europene. Lucrurile se leaga si, dupa finalizarea investitiilor se va vedea cum proiectul semnat azi va duce la scaderea facturilor de energie pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, in conditiile in care va creste sigur confortul pacientilor si al personalului”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Un numar de 62 proiecte din Regiunea Centru sunt in prezent contractate sau in diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investitii 3.1 B – Cladiri Publice din cadrul Programului REGIO 2014-2020, gradul de acoperire al acestei prioritati, prin sumele solicitate de proiectele ramase in evaluare, fiind de peste 182% (vezi link http://regio-adrcentru.ro/ situatia-proiectelor-depuse-2/ ). Cu un buget disponibil de peste 181 milioane lei fonduri nerambursabile gestionate prin ADR Centru, se finanteaza proiecte ce sprijina eficienta energetica si gestionarea inteligenta a energiei, utilizarea energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice. Informatii detaliate privind proiectele contractate in Regiunea Centru in cadrul POR 2014-2020 regasiti pe pagina www.adrcentru.ro, iar detalii privind instructiunile AMPOR asupra activitatilor pe care beneficiarii trebuie sa le deruleze in cadrul proiectelor contractate pentru a obtine finantarea nerambursabila, pot fi consultate pe pagina www.regio-adrcentru.ro, unde sunt publicate si date privind toate proiectele depuse in cadrul programului REGIO la nivelul Regiunii Centru.

Related posts

Promenada Sibiu, inaugurat oficial de NEPI Rockcastle

Papuc Irina

Sibienii au cel mai mare salariu din regiune

Stefana Muresan

Mănăstirea Franciscanilor din Gherla va reintra în circuitul turistic

Nora Dumitrescu

Liderul pieței cărnii de pasăre din România, Transavia, anunță că poate produce la capacitate de 100% până inclusiv în septembrie

Ion Surdu

De la transport, la real estate. Nouă divizie Van Wijk la Cluj

Nora Dumitrescu

Cinci huburi digitale din Transilvania-Banat, aproape de rețeaua europeană

Nora Dumitrescu

Companii de top la Târgul de Cariere Oradea

Traian Dan

Se ține TIFF! Abonamentele au fost repuse în vânzare

Nora Dumitrescu

Dacia a demarat la uzina de la Mioveni cea mai mare extindere din ultimii 15 ani. Capacitatea anuală va depăși 400.000 de mașini

redactia

O singură ofertă pentru drumul de legătură nou, Timişoara – A1, depusă de o firmă italiană, cu filieră chinezească

Robert Bloancă

Târgul de Crăciun din Sibiu va fi inaugurat săptămâna viitoare. Suprizele pregătite pentru acest an

Papuc Irina

Phil Hogan: Plăţile directe pentru fermierii români vor creşte după 2020

redactia

Turda va avea sală competițională de 13 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Cum a crescut cifra de afaceri din industria românească în 10 luni

Papuc Irina

GfK: Puterea de cumpărare în Europa 2019. România se află pe locul 32, cu o medie de 5.881 euro pe cap de locuitor

Papuc Irina

Wizz taie din avioanele spre Italia din Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

Claudia Indreica: “Digitalizarea va reduce bugetarii, cu inserarea lor în mediul privat”

Nora Dumitrescu

Aparatură medicală de peste 2 milioane de lei pentru Spitalul din Carei

Traian Dan

Start pentru desemnarea celor mai importante proiecte ale industriei IT din acest an

Ligia Voro

Globalworth, the largest corporate bond issue in the history of the Bucharest Stock Exchange

Ionut Oprea

Începe Festivalul Enescu la Cluj

Ligia Voro

Proiect pentru accelerarea digitalizării sistemului educațional, realizat la UBB

Stefana Muresan

Este gata metodologia ce permite colectarea de plasmă de la donatorii vindecați de COVID-19 și utilizarea acesteia pentru pacienții critici din secțiile ATI

Papuc Irina

Cruising Chauffeur: Continental aduce viitorul conducerii cu grad înalt de automatizare pe autostrăzi

Stefana Muresan

Leave a Comment