În cazul în care eşti mezelar de meserie, pleci în Italia, lucrezi într-o unitate de acest fel timp de 17 ani, după care revii pe plaiuri mioritice şi pui bazele propriei afaceri în domeniu, este imposibil să dai greş. Tocmai am făcut o descriere succintă a lui Simion Tintelecan, cel care deţine, de aproape un an, Carmangeria Pasini din Gherla, se ocupă cu pasiune de absolut tot ce înseamnă procesul tehnologic de fabricare al produselor din carne şi vinde unii dintre cei mai buni cârnaţi, 100 % naturali.
Povestiţi-mi despre începuturile afacerii şi tipurile de produse care se găsesc în carmangeria dumneavoastră.
Am deschis Carmangeria Pasini din fonduri personale, în august 2017. M-am încumetat să fac acest lucru după ce am lucrat 17 ani în Italia, în domeniul fabricării de salamuri crud-uscate. Am urmat modelul de acolo, astfel că în unitatea mea, procesez carne de porc pentru obţinerea de diferite tipuri de salamuri crud-uscate şi cârnaţi proaspeţi, toate fiind 100 % naturale, inclusiv membranele (de vită şi de porc). Carnea e românească, provine din fermele de porci din apropiere, nu lucrez cu carne congelată, doar refrigerată.
Produsele pe care le comercializez provin din carne perfect sănătoasă, supusă tuturor testelor obligatorii sanitar-veterinare. Sortimentele de cârnaţi de porc pe care le obţin sunt: simpli, picanţi, cu fenicul, cu sare şi piper, cu zeamă de usturoi, cu vin. Tipurile de salam sunt aceleaşi cu cele de cârnaţi, singura diferenţă este modalitatea de măcinare a cărnii, cea din salam fiind mai mărunţită.
Fiind la începutul afacerii, cred că întâmpinaţi anumite greutăţi. Care sunt acestea şi cum anume le gestionaţi?
Problema e că atâta timp cât nu te cunoaşte lumea, e greu să ai clientelă numeroasă şi care să te aprecieze. Dacă nu oferi calitate, nu primeşti nici satisfacţie înapoi. Eu încerc să lucrez cât mai conştiincios, cu răbdare şi sunt convins că roadele muncii mele se vor vedea în timp, nu de pe o zi pe alta. Pe raza oraşului Cluj-Napoca, au început să mă ştie oamenii şi deja am câţiva clienţi fideli de acolo.
Unii consideră că produsele mele sunt scumpe. Ţin să îi contrazic, din următorul considerent: la un simplu calcul, 80 % din masa unui salam crud-uscat o reprezintă carnea, iar restul de 20 % – slănina şi după 2 luni de zile de maturare, scăzământul ajunge la 40 %, la 50 %. Rămâne la latitudinea fiecăruia să calculeze costurile de producţie şi preţul vânzării acestora.
Unde aveţi deschise puncte de desfacere, cât durează procesul de învechire al salamului şi ce cantitate de carne procesaţi săptămânal?
Momentan, singurul punct de desfacere este aici, la Gherla, la sediul principal. Distribui produse în câteva restaurante din Cluj-Napoca. Obţin o producţie de 200 de kilograme de salam crud-uscat pe săptămână, din care fac scăzământul, la o carne matură, cum ar fi carcasa de porc de 180 de kg, acesta fiind de 35 %. Dacă carcasa provine de la un porc mai tânăr, scăzământul este și mai mare.
Procesul de maturare este în funcţie de grosimea salamului, dacă lucrez cu un calibru de 50-55, în jur de 2 luni durează acesta, iar dacă am un calibru între 55-70, pot matura salamul 3 luni. Cheltuielile sunt cu atât mai mari, cu cât acest procedeu ţine mai mult, factura la curent, funcţionarea instalaţiilor, umiditatea, toate sunt costisitoare. Cine crede că e puţin de lucru, se înşeală. Totul e foarte scump, de la produsul brut până la cel finit e cale lungă.
În afară de salam şi cârnaţi, cu ce noutăţi veniţi pe piaţa alimentară clujeană şi ce vă propuneţi să realizaţi în viitor?
Mi-aş dori să măresc capacitatea carmangeriei, în cazul în care voi avea de distribuit cantităţi mai mari de subproduse din carne de porc. Aş putea obţine 400 de kg de salam pe săptămână dacă aş avea două magazine cu care să colaborez.
Unele restaurante de tip italienesc îmi cer să produc muşchi file din piept de porc, pe care îl prepar în baiţ de vin cu condimente, în membrană de vită, pe care îl ţin la maturat între 3 şi 5 luni, depinde de grosimea lui. De asemenea, am comenzi speciale de Porchetta (n.r. friptură tradiţională italiană din carne de porc dezosată, bine condimentată, umplută cu ficat, fenicul, grăsimi, preparată la foc timp de 8 ore), purcei de lapte, purcei copţi.
de Denisa MORAR
Citește și:
Sălajul a făcut show gastronomic și vinicol la Bruxelles
Sute de lideri europeni s-au înghesuit la standul Fabricat în Transilvania, unde au expus cramele Carastelec Winery, Fort…
16 octombrie 2025
Oradea dă tonul în business networking: BNI Varadinum stabilește un nou record național
Cu 62 de membri la nivel Platinum și peste 400 de antreprenori prezenți la gală, noul grup BNI…
16 octombrie 2025
Simbolurile Brașovului: Telecabina Tâmpa și Restaurantul Panoramic se redeschid
Telecabina Tâmpa și restaurantul Panoramic, două simboluri arhitecturale și turistice ale Brașovului, își redeschid porțile în data de…
15 octombrie 2025
Demo Day la inVest – Urban Mobility Accelerator 2025
După peste două luni de mentorat, validare și dialog cu experți, Acceleratorul inVest – Urban Mobility Accelerator, program…
15 octombrie 2025
Spune Aeroportului Sibiu unde vrei să zbori
Aeroportul Internațional Sibiu anunță lansarea unui sondaj de opinie destinat pasagerilor și comunității locale, prin care se urmărește…
15 octombrie 2025
STIHL accelerează tranziția verde cu o fabrică high-tech la Oradea
STIHL își consolidează rețeaua globală prin inaugurarea primei sale fabrici dedicate exclusiv producției de echipamente pe acumulatori, la…
15 octombrie 2025
Vrei un Executive MBA la standarde internaționale, fără să părăsești România?
La Transilvania Executive Education (TEE), ai acces la un program 100% britanic, cu diplomă oferită de University of…
15 octombrie 2025
Hard Rock Cafe își anunță expansiunea în Transilvania și Banat
Orașele desemnate pentru noile localuri de către Sphera Franchise Group (SFG) în cele două regiuni sunt Brașov, Timișoara…
15 octombrie 2025
Investiții
Oradea dă tonul în business networking: BNI Varadinum stabilește un nou record național
Cu 62 de membri la nivel Platinum și peste 400 de antreprenori prezenți la gală, noul grup BNI…
16 octombrie 2025
STIHL accelerează tranziția verde cu o fabrică high-tech la Oradea
STIHL își consolidează rețeaua globală prin inaugurarea primei sale fabrici dedicate exclusiv producției de echipamente pe acumulatori, la…
15 octombrie 2025
Hard Rock Cafe își anunță expansiunea în Transilvania și Banat
Orașele desemnate pentru noile localuri de către Sphera Franchise Group (SFG) în cele două regiuni sunt Brașov, Timișoara…
15 octombrie 2025
Inovație la Oradea: Universitatea inaugurează Centrul CTT-UO Smart Industry
Universitatea din Oradea a inaugurat miercuri, 15 octombrie 2025, Centrul de Transfer Tehnologic (CTT-UO), un proiect strategic dedicat…
15 octombrie 2025
TECHConnect 2025: inovație aplicată, colaborare reală, deep tech și începutul Centru Innovation Valley
Timp de trei zile, între 7 și 9 octombrie, Brașov, Sibiu și Târgu Mureș au găzduit prima ediție a Festivalului de Transfer Tehnologic TECHConnect, organizat…
14 octombrie 2025
Sebeș, noul motor al mobilității electrice Mercedes-Benz: Star Assembly intră în era propulsiei viitorului
Uzina Star Assembly din Sebeș, divizie a grupului german Mercedes-Benz, a inaugurat noua linie de producție pentru unități…
13 octombrie 2025
De la idee la business: antreprenori și profesori inspiră studenții Universității din Oradea
Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit vineri, 10 octombrie 2025, cea de-a doua ediție a proiectului…
11 octombrie 2025
Summit Agro România a sărbătorit cu artă Ziua gastronomiei și vinului românesc
Centrul pentru Cultura și Civilizația Gustului din Cetatea Oradea a găzduit, la începutul lunii octombrie, vernisajul expoziției „Via,…
11 octombrie 2025
Infrastructură
Șeful CNIR a luat pulsul lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia din A3 – Transilvania
Directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Gabriel Budescu și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor…
10 octombrie 2025
Constructorii de la Aedificium deschid șantier după șantier
Proiectele în care este implicată compania clujeană de construcții sunt poziționate în județele Brașov, Hunedoara, Timiș, dar și…
9 octombrie 2025
Aeroportul Internațional Sibiu – primul aeroport din România pe care devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES) la controlul de frontieră
Începând de duminică, 12 octombrie 2025, ora 10:30, la Aeroportul Internațional Sibiu devine operațional Sistemul de Intrare/Ieșire (EES…
9 octombrie 2025
Sofia Alves – director DG Regio: „Oradea și Bihorul, modele europene de dezvoltare”
Sofia Alves, director în cadrul Direcției Generale Politică Regională și Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene, a vizitat…
8 octombrie 2025
PORR Construct avansează rapid pe drumul către viitorul aquapark Sânmartin
PORR Construct a ajuns la un stadiu de 55% cu lucrările la drumul ce va lega Inelul Rutier…
7 octombrie 2025
Minicentura Dejului devine funcțională
Consiliul Județean (CJ) Cluj a terminat asfaltarea drumului care leagă localitățile Câțcău și Vad, rută ce funcționează ca…
2 octombrie 2025
PORR Construct forează piloții pasajului rutier de pe Centura Oradea
De câteva zile au început lucrările de construcție a pasajului rutier suprateran pe Centura Oradea, la intersecția cu…
1 octombrie 2025
Centura Zalău, gata după 17 ani. Apar două noi tronsoane din A3 în Sălaj
Inaugurarea variantei ocolitoare este programată în 15 noiembrie, iar anul viitor va fi terminat traseul Mihăiești – Zimbor…
30 septembrie 2025
Turism
Oradea dă tonul în business networking: BNI Varadinum stabilește un nou record național
Cu 62 de membri la nivel Platinum și peste 400 de antreprenori prezenți la gală, noul grup BNI…
16 octombrie 2025
Simbolurile Brașovului: Telecabina Tâmpa și Restaurantul Panoramic se redeschid
Telecabina Tâmpa și restaurantul Panoramic, două simboluri arhitecturale și turistice ale Brașovului, își redeschid porțile în data de…
15 octombrie 2025
Spune Aeroportului Sibiu unde vrei să zbori
Aeroportul Internațional Sibiu anunță lansarea unui sondaj de opinie destinat pasagerilor și comunității locale, prin care se urmărește…
15 octombrie 2025
Hard Rock Cafe își anunță expansiunea în Transilvania și Banat
Orașele desemnate pentru noile localuri de către Sphera Franchise Group (SFG) în cele două regiuni sunt Brașov, Timișoara…
15 octombrie 2025
Vinurile premium ale Cramei Fort Silvan, introduse în Circuitul Anotimpurilor
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău a inițiat un tur al toamnei pe Văile Crasnei…
13 octombrie 2025
De la idee la business: antreprenori și profesori inspiră studenții Universității din Oradea
Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit vineri, 10 octombrie 2025, cea de-a doua ediție a proiectului…
11 octombrie 2025
Recomandare de weekend de la Visit Timiș: papricaș
Revenim cu o nouă recomandare de sfârșit de săptămână pentru toți cei care, poate, încă nu și-au făcut…
11 octombrie 2025
Summit Agro România a sărbătorit cu artă Ziua gastronomiei și vinului românesc
Centrul pentru Cultura și Civilizația Gustului din Cetatea Oradea a găzduit, la începutul lunii octombrie, vernisajul expoziției „Via,…
11 octombrie 2025
Educație
Vrei un Executive MBA la standarde internaționale, fără să părăsești România?
La Transilvania Executive Education (TEE), ai acces la un program 100% britanic, cu diplomă oferită de University of…
15 octombrie 2025
Inovație la Oradea: Universitatea inaugurează Centrul CTT-UO Smart Industry
Universitatea din Oradea a inaugurat miercuri, 15 octombrie 2025, Centrul de Transfer Tehnologic (CTT-UO), un proiect strategic dedicat…
15 octombrie 2025
Noii lideri de business ai Clujului
17 antreprenori și manageri au trecut de programul oferit de Transilvania Executive Education (TEE), 40% fiind avansați în…
15 octombrie 2025
De la idee la business: antreprenori și profesori inspiră studenții Universității din Oradea
Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit vineri, 10 octombrie 2025, cea de-a doua ediție a proiectului…
11 octombrie 2025
Summit Agro România a sărbătorit cu artă Ziua gastronomiei și vinului românesc
Centrul pentru Cultura și Civilizația Gustului din Cetatea Oradea a găzduit, la începutul lunii octombrie, vernisajul expoziției „Via,…
11 octombrie 2025
Membrii Federației Patronilor Bihor față în față cu Direcția de Sănătate Publică Bihor
Sediul Federației Patronilor Bihor (FPB) a găzduit joi, 9 octombrie 2025, o întâlnirea între antreprenori și reprezentanții Direcției…
10 octombrie 2025
Mariya Gabriel, Doctor Honoris Causa la Cluj. “Ne-a facilitat intrarea în Silicon Valley”
Fostul comisar european în mandatele Juncker și Von der Leyen a primit titlul academic onorific din partea Universității…
8 octombrie 2025
BNI Varadinum se lansează la Oradea – ultimele bilete disponibile!
Ultimele două zile pentru a-ți asigura locul la Gala BNI Varadinum – cel mai mare grup BNI din…
8 octombrie 2025
Zi de Zi știri economice:
