În cazul în care eşti mezelar de meserie, pleci în Italia, lucrezi într-o unitate de acest fel timp de 17 ani, după care revii pe plaiuri mioritice şi pui bazele propriei afaceri în domeniu, este imposibil să dai greş. Tocmai am făcut o descriere succintă a lui Simion Tintelecan, cel care deţine, de aproape un an, Carmangeria Pasini din Gherla, se ocupă cu pasiune de absolut tot ce înseamnă procesul tehnologic de fabricare al produselor din carne şi vinde unii dintre cei mai buni cârnaţi, 100 % naturali.
Povestiţi-mi despre începuturile afacerii şi tipurile de produse care se găsesc în carmangeria dumneavoastră.
Am deschis Carmangeria Pasini din fonduri personale, în august 2017. M-am încumetat să fac acest lucru după ce am lucrat 17 ani în Italia, în domeniul fabricării de salamuri crud-uscate. Am urmat modelul de acolo, astfel că în unitatea mea, procesez carne de porc pentru obţinerea de diferite tipuri de salamuri crud-uscate şi cârnaţi proaspeţi, toate fiind 100 % naturale, inclusiv membranele (de vită şi de porc). Carnea e românească, provine din fermele de porci din apropiere, nu lucrez cu carne congelată, doar refrigerată.
Produsele pe care le comercializez provin din carne perfect sănătoasă, supusă tuturor testelor obligatorii sanitar-veterinare. Sortimentele de cârnaţi de porc pe care le obţin sunt: simpli, picanţi, cu fenicul, cu sare şi piper, cu zeamă de usturoi, cu vin. Tipurile de salam sunt aceleaşi cu cele de cârnaţi, singura diferenţă este modalitatea de măcinare a cărnii, cea din salam fiind mai mărunţită.
Fiind la începutul afacerii, cred că întâmpinaţi anumite greutăţi. Care sunt acestea şi cum anume le gestionaţi?
Problema e că atâta timp cât nu te cunoaşte lumea, e greu să ai clientelă numeroasă şi care să te aprecieze. Dacă nu oferi calitate, nu primeşti nici satisfacţie înapoi. Eu încerc să lucrez cât mai conştiincios, cu răbdare şi sunt convins că roadele muncii mele se vor vedea în timp, nu de pe o zi pe alta. Pe raza oraşului Cluj-Napoca, au început să mă ştie oamenii şi deja am câţiva clienţi fideli de acolo.
Unii consideră că produsele mele sunt scumpe. Ţin să îi contrazic, din următorul considerent: la un simplu calcul, 80 % din masa unui salam crud-uscat o reprezintă carnea, iar restul de 20 % – slănina şi după 2 luni de zile de maturare, scăzământul ajunge la 40 %, la 50 %. Rămâne la latitudinea fiecăruia să calculeze costurile de producţie şi preţul vânzării acestora.
Unde aveţi deschise puncte de desfacere, cât durează procesul de învechire al salamului şi ce cantitate de carne procesaţi săptămânal?
Momentan, singurul punct de desfacere este aici, la Gherla, la sediul principal. Distribui produse în câteva restaurante din Cluj-Napoca. Obţin o producţie de 200 de kilograme de salam crud-uscat pe săptămână, din care fac scăzământul, la o carne matură, cum ar fi carcasa de porc de 180 de kg, acesta fiind de 35 %. Dacă carcasa provine de la un porc mai tânăr, scăzământul este și mai mare.
Procesul de maturare este în funcţie de grosimea salamului, dacă lucrez cu un calibru de 50-55, în jur de 2 luni durează acesta, iar dacă am un calibru între 55-70, pot matura salamul 3 luni. Cheltuielile sunt cu atât mai mari, cu cât acest procedeu ţine mai mult, factura la curent, funcţionarea instalaţiilor, umiditatea, toate sunt costisitoare. Cine crede că e puţin de lucru, se înşeală. Totul e foarte scump, de la produsul brut până la cel finit e cale lungă.
În afară de salam şi cârnaţi, cu ce noutăţi veniţi pe piaţa alimentară clujeană şi ce vă propuneţi să realizaţi în viitor?
Mi-aş dori să măresc capacitatea carmangeriei, în cazul în care voi avea de distribuit cantităţi mai mari de subproduse din carne de porc. Aş putea obţine 400 de kg de salam pe săptămână dacă aş avea două magazine cu care să colaborez.
Unele restaurante de tip italienesc îmi cer să produc muşchi file din piept de porc, pe care îl prepar în baiţ de vin cu condimente, în membrană de vită, pe care îl ţin la maturat între 3 şi 5 luni, depinde de grosimea lui. De asemenea, am comenzi speciale de Porchetta (n.r. friptură tradiţională italiană din carne de porc dezosată, bine condimentată, umplută cu ficat, fenicul, grăsimi, preparată la foc timp de 8 ore), purcei de lapte, purcei copţi.
de Denisa MORAR
Citește și:
Programul Tranziție Justă – oportunitate majoră pentru microîntreprinderile din șase județe ale României
Într-o perioadă marcată de schimbări economice și tranziție către sustenabilitate, Programul Tranziție Justă (PTJ) devine una dintre cele…
24 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Open Tribe: Un final de an academic cu sens, curaj și comunitate
Pe 17 iunie, Open Tribe – Academia de business și leadership – a încheiat anul academic cu un…
24 iunie 2025
ORSE: Sărăcia energetică lovește cel mai puternic în mediul rural
Peste două treimi dintre gospodăriile din România care ajung sub pragul de sărăcie după plata facturilor la energie…
24 iunie 2025
Paradisul acvatic din Fortăreața Vinului
Un deal cu o vie veche și o livadă în paragină din Sălaj se transformă în cel mai…
24 iunie 2025
Elvețienii au câștigat competiția Roboracer de la Cluj
Finala competiției internaționale Roboracer Autonomous Racing s-a desfășurat la Hub UTCN (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca). Evenimentul face parte…
24 iunie 2025
Investiție strategică pentru modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Târgu Mureș
Distribuție Energie Electrică Romania, sucursala Mureș, a finalizat lucrarea de investiții ”Mărire grad de siguranță în alimentarea consumatorilor…
24 iunie 2025
Banca pentru Alimente Cluj: “Avem sărăcie într-o țară care aruncă mâncarea”
Organizația cere implicarea autorităților, companiilor și populației ca să preia surplusul de alimente și să îl direcționeze spre…
24 iunie 2025
Investiții
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Paradisul acvatic din Fortăreața Vinului
Un deal cu o vie veche și o livadă în paragină din Sălaj se transformă în cel mai…
24 iunie 2025
Investiție strategică pentru modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Târgu Mureș
Distribuție Energie Electrică Romania, sucursala Mureș, a finalizat lucrarea de investiții ”Mărire grad de siguranță în alimentarea consumatorilor…
24 iunie 2025
Clujul așteaptă investitorii din Shandong
Conducerea județului a prezentat chinezilor potențialul economic și investițional al acestuia, punând accent pe parcurile industriale publice Tetarom.…
23 iunie 2025
Top 10 instituții de învățământ superior din România, potrivit QS University Rankings
În pragul perioadei de înscriere a absolvenților la facultate, a fost publicat QS University Rankings 2026, un clasament…
23 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Investitorii clujeni s-au întâlnit cu managementul Contakt. Pas spre listarea la bursă
La hotelul Courtyard by Marriott a avut loc o întâlnire importantă între comunitatea locală de investitori și compania…
21 iunie 2025
Un nou cămin, la standarde europene, în Campusul Universității din Oradea
Vineri, 20 iunie 2025, s-a pus piatra de temelie a unui nou cămin studențesc în Campusul Universității din…
20 iunie 2025
Infrastructură
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Daniela Hagmann, CEO Geodata Services: Economiile produse de digitalizarea administrației publice cât bugetul Ministerului Sănătății
În pas cu constructorii consacrați, administrațiile publice evoluează pe linia digitalizării și, implicit, a standardizării proceselor înspre eficientizarea…
20 iunie 2025
Aparatură medicală de ultimă generație pentru spitalul din Arad prin fonduri RO-HU
Spitalele din județele Arad și Békés vor fi dotate cu aparatură medicală modernă, esențială pentru prevenția, diagnosticarea și…
18 iunie 2025
Se știu câștigătorii licitației pentru construirea a patru pasaje rutiere noi în Oradea
Asfamixt, Selina plus Drum Asfalt, și PORR Construct, vor construi cele patru pasaje rutiere la ieșirea din Oradea,…
18 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Turism
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Festivalul Medieval revine în perioada 4-6 iulie 2025, în Oradea
Noutățile Festivalului Medieval de la Oradea sunt bătăliile cu vikingi de pe Crișul Repede și demonstrațiile trupelor de…
20 iunie 2025
În weekend se deschide oficial sezonul de vară la Ghioroc – „Litoralul Vestului”
În cadrul unui peisaj estival, la doar câțiva kilometri de Arad, pe plaja de la Ghioroc, s-a deschis…
19 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
La Oradea s-a lansat primul grup BNI Platinum din România – BNI Varadinum
Cel mai mare grup BNI din România a fost lansat marți, 17 iunie 2025 la Oradea. Grupul are…
19 iunie 2025
Ionuț Popescu, Potcoava: “Noi depunem un dosar întreg pentru fonduri UE, ungurii, numai două coli”
Fondatorul centrului de echitație din Runcu și președintele Federației Române de Turism Ecvestru (FRTE) s-a arătat nemulțumit de…
17 iunie 2025
Eugen Tudosie, UNDA: “Avem un plan pe cinci ani, cu centru de evenimente și hotel-boutique”
Directorul general al complexului din București s-a referit, în cadrul Conferinței România 2030, atât la investiția în sine,…
17 iunie 2025
Educație
Open Tribe: Un final de an academic cu sens, curaj și comunitate
Pe 17 iunie, Open Tribe – Academia de business și leadership – a încheiat anul academic cu un…
24 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025…
23 iunie 2025
Fonduri elvețiene pentru implicare civică
Deși nu sunt, practic, fonduri europene, Elveția ne fiind membră a Uniunii Europene, ele au un statut similar…
23 iunie 2025
19 ani de Editura Edu – de la prima pagină la locul I în opțiunile cadrelor didactice
Editura EDU a împlinit 19 ani de când transformă idei în cărți și cărțile în bilete spre viitorul…
23 iunie 2025
Top 10 instituții de învățământ superior din România, potrivit QS University Rankings
În pragul perioadei de înscriere a absolvenților la facultate, a fost publicat QS University Rankings 2026, un clasament…
23 iunie 2025
Un nou cămin, la standarde europene, în Campusul Universității din Oradea
Vineri, 20 iunie 2025, s-a pus piatra de temelie a unui nou cămin studențesc în Campusul Universității din…
20 iunie 2025
De 6 ani ROMGAZ investește în educație și în formarea viitoarei generații de specialiști
ROMGAZ, cel mai mare producător, principal furnizor de gaze naturale și cel mai mare operator de depozite de…
20 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
