În cazul în care eşti mezelar de meserie, pleci în Italia, lucrezi într-o unitate de acest fel timp de 17 ani, după care revii pe plaiuri mioritice şi pui bazele propriei afaceri în domeniu, este imposibil să dai greş. Tocmai am făcut o descriere succintă a lui Simion Tintelecan, cel care deţine, de aproape un an, Carmangeria Pasini din Gherla, se ocupă cu pasiune de absolut tot ce înseamnă procesul tehnologic de fabricare al produselor din carne şi vinde unii dintre cei mai buni cârnaţi, 100 % naturali.
Povestiţi-mi despre începuturile afacerii şi tipurile de produse care se găsesc în carmangeria dumneavoastră.
Am deschis Carmangeria Pasini din fonduri personale, în august 2017. M-am încumetat să fac acest lucru după ce am lucrat 17 ani în Italia, în domeniul fabricării de salamuri crud-uscate. Am urmat modelul de acolo, astfel că în unitatea mea, procesez carne de porc pentru obţinerea de diferite tipuri de salamuri crud-uscate şi cârnaţi proaspeţi, toate fiind 100 % naturale, inclusiv membranele (de vită şi de porc). Carnea e românească, provine din fermele de porci din apropiere, nu lucrez cu carne congelată, doar refrigerată.
Produsele pe care le comercializez provin din carne perfect sănătoasă, supusă tuturor testelor obligatorii sanitar-veterinare. Sortimentele de cârnaţi de porc pe care le obţin sunt: simpli, picanţi, cu fenicul, cu sare şi piper, cu zeamă de usturoi, cu vin. Tipurile de salam sunt aceleaşi cu cele de cârnaţi, singura diferenţă este modalitatea de măcinare a cărnii, cea din salam fiind mai mărunţită.
Fiind la începutul afacerii, cred că întâmpinaţi anumite greutăţi. Care sunt acestea şi cum anume le gestionaţi?
Problema e că atâta timp cât nu te cunoaşte lumea, e greu să ai clientelă numeroasă şi care să te aprecieze. Dacă nu oferi calitate, nu primeşti nici satisfacţie înapoi. Eu încerc să lucrez cât mai conştiincios, cu răbdare şi sunt convins că roadele muncii mele se vor vedea în timp, nu de pe o zi pe alta. Pe raza oraşului Cluj-Napoca, au început să mă ştie oamenii şi deja am câţiva clienţi fideli de acolo.
Unii consideră că produsele mele sunt scumpe. Ţin să îi contrazic, din următorul considerent: la un simplu calcul, 80 % din masa unui salam crud-uscat o reprezintă carnea, iar restul de 20 % – slănina şi după 2 luni de zile de maturare, scăzământul ajunge la 40 %, la 50 %. Rămâne la latitudinea fiecăruia să calculeze costurile de producţie şi preţul vânzării acestora.
Unde aveţi deschise puncte de desfacere, cât durează procesul de învechire al salamului şi ce cantitate de carne procesaţi săptămânal?
Momentan, singurul punct de desfacere este aici, la Gherla, la sediul principal. Distribui produse în câteva restaurante din Cluj-Napoca. Obţin o producţie de 200 de kilograme de salam crud-uscat pe săptămână, din care fac scăzământul, la o carne matură, cum ar fi carcasa de porc de 180 de kg, acesta fiind de 35 %. Dacă carcasa provine de la un porc mai tânăr, scăzământul este și mai mare.
Procesul de maturare este în funcţie de grosimea salamului, dacă lucrez cu un calibru de 50-55, în jur de 2 luni durează acesta, iar dacă am un calibru între 55-70, pot matura salamul 3 luni. Cheltuielile sunt cu atât mai mari, cu cât acest procedeu ţine mai mult, factura la curent, funcţionarea instalaţiilor, umiditatea, toate sunt costisitoare. Cine crede că e puţin de lucru, se înşeală. Totul e foarte scump, de la produsul brut până la cel finit e cale lungă.
În afară de salam şi cârnaţi, cu ce noutăţi veniţi pe piaţa alimentară clujeană şi ce vă propuneţi să realizaţi în viitor?
Mi-aş dori să măresc capacitatea carmangeriei, în cazul în care voi avea de distribuit cantităţi mai mari de subproduse din carne de porc. Aş putea obţine 400 de kg de salam pe săptămână dacă aş avea două magazine cu care să colaborez.
Unele restaurante de tip italienesc îmi cer să produc muşchi file din piept de porc, pe care îl prepar în baiţ de vin cu condimente, în membrană de vită, pe care îl ţin la maturat între 3 şi 5 luni, depinde de grosimea lui. De asemenea, am comenzi speciale de Porchetta (n.r. friptură tradiţională italiană din carne de porc dezosată, bine condimentată, umplută cu ficat, fenicul, grăsimi, preparată la foc timp de 8 ore), purcei de lapte, purcei copţi.
de Denisa MORAR
Citește și:
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Record de trafic pe Aeroportul Cluj. Cel mai bun semestru din istorie
Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC) şi Consiliul Judeţean Cluj au anunțat un bilanţ pozitiv al traficului aerian în…
15 iulie 2025
25 ani de IULIUS – 15 clădiri premium de birouri, 145 sedii de companii, 29.000 de angajați – un impact important în dezvoltarea segmentului office din România
Anul acesta, compania IULIUS aniversează 25 de ani de la inaugurarea primului proiect real-estate modern și marchează un…
15 iulie 2025
+ONE Brașov, incubatorul care pune startup-urile în mișcare în inima Transilvaniei
La intersectia dintre inovație, antreprenoriat și colaborare public-privată, incubatorul de afaceri +ONE, lansat la CATTIA Brașov de către…
15 iulie 2025
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Veltol Energy lansează Veltol EMS – sistem inteligent de management al centralelor fotovoltaice și stocare, pentru rentabilitate maximă pe pilot automat
Veltol Energy își consolidează poziția de inovator în domeniul energiei verzi, lansând oficial Veltol EMS (Energy Management System)…
15 iulie 2025
Investiții
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale
Administratorul parcurilor de specializare inteligentă (PSI) din județ a lăsat în urmă promovarea locală sau regională: o extinde…
14 iulie 2025
Iulius Mall Cluj – experiența care fidelizează. Lider pe piața locală
Un studiu realizat de agenţia MKOR în luna mai 2025, la cererea companiei IULIUS, confirmă atractivitatea Iulius Mall…
14 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
Infrastructură
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Turism
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Educație
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
