Antreprenori Industrie Ultimele stiri

Carmangeria Pasini – atelier de cârnați și salamuri crud-uscate după rețete italiene

În cazul în care eşti mezelar de meserie, pleci în Italia, lucrezi într-o unitate de acest fel timp de 17 ani, după care revii pe plaiuri mioritice şi pui bazele propriei afaceri în domeniu, este imposibil să dai greş. Tocmai am făcut o descriere succintă a lui Simion Tintelecan, cel care deţine, de aproape un an, Carmangeria Pasini din Gherla, se ocupă cu pasiune de absolut tot ce înseamnă procesul tehnologic de fabricare al produselor din carne şi vinde unii dintre cei mai buni cârnaţi, 100 % naturali.
Povestiţi-mi despre începuturile afacerii şi tipurile de produse care se găsesc în carmangeria dumneavoastră.
Am deschis Carmangeria Pasini din fonduri personale, în august 2017. M-am încumetat să fac acest lucru după ce am lucrat 17 ani în Italia, în domeniul fabricării de salamuri crud-uscate. Am urmat modelul de acolo, astfel că în unitatea mea, procesez carne de porc pentru obţinerea de diferite tipuri de salamuri crud-uscate şi cârnaţi proaspeţi, toate fiind 100 % naturale, inclusiv membranele (de vită şi de porc). Carnea e românească, provine din fermele de porci din apropiere, nu lucrez cu carne congelată, doar refrigerată.
Produsele pe care le comercializez provin din carne perfect sănătoasă, supusă tuturor testelor obligatorii sanitar-veterinare. Sortimentele de cârnaţi de porc pe care le obţin sunt: simpli, picanţi, cu fenicul, cu sare şi piper, cu zeamă de usturoi, cu vin. Tipurile de salam sunt aceleaşi cu cele de cârnaţi, singura diferenţă este modalitatea de măcinare a cărnii, cea din salam fiind mai mărunţită.
Fiind la începutul afacerii, cred că întâmpinaţi anumite greutăţi. Care sunt acestea şi cum anume le gestionaţi?
Problema e că atâta timp cât nu te cunoaşte lumea, e greu să ai clientelă numeroasă şi care să te aprecieze. Dacă nu oferi calitate, nu primeşti nici satisfacţie înapoi. Eu încerc să lucrez cât mai conştiincios, cu răbdare şi sunt convins că roadele muncii mele se vor vedea în timp, nu de pe o zi pe alta. Pe raza oraşului Cluj-Napoca, au început să mă ştie oamenii şi deja am câţiva clienţi fideli de acolo.
Unii consideră că produsele mele sunt scumpe. Ţin să îi contrazic, din următorul considerent: la un simplu calcul, 80 % din masa unui salam crud-uscat o reprezintă carnea, iar restul de 20 % – slănina şi după 2 luni de zile de maturare, scăzământul ajunge la 40 %, la 50 %. Rămâne la latitudinea fiecăruia să calculeze costurile de producţie şi preţul vânzării acestora.
Unde aveţi deschise puncte de desfacere, cât durează procesul de învechire al salamului şi ce cantitate de carne procesaţi săptămânal?
Momentan, singurul punct de desfacere este aici, la Gherla, la sediul principal. Distribui produse în câteva restaurante din Cluj-Napoca. Obţin o producţie de 200 de kilograme de salam crud-uscat pe săptămână, din care fac scăzământul, la o carne matură, cum ar fi carcasa de porc de 180 de kg, acesta fiind de 35 %. Dacă carcasa provine de la un porc mai tânăr, scăzământul este și mai mare.
Procesul de maturare este în funcţie de grosimea salamului, dacă lucrez cu un calibru de 50-55, în jur de 2 luni durează acesta, iar dacă am un calibru între 55-70, pot matura salamul 3 luni. Cheltuielile sunt cu atât mai mari, cu cât acest procedeu ţine mai mult, factura la curent, funcţionarea instalaţiilor, umiditatea, toate sunt costisitoare. Cine crede că e puţin de lucru, se înşeală. Totul e foarte scump, de la produsul brut până la cel finit e cale lungă.
În afară de salam şi cârnaţi, cu ce noutăţi veniţi pe piaţa alimentară clujeană şi ce vă propuneţi să realizaţi în viitor?
Mi-aş dori să măresc capacitatea carmangeriei, în cazul în care voi avea de distribuit cantităţi mai mari de subproduse din carne de porc. Aş putea obţine 400 de kg de salam pe săptămână dacă aş avea două magazine cu care să colaborez.
Unele restaurante de tip italienesc îmi cer să produc muşchi file din piept de porc, pe care îl prepar în baiţ de vin cu condimente, în membrană de vită, pe care îl ţin la maturat între 3 şi 5 luni, depinde de grosimea lui. De asemenea, am comenzi speciale de Porchetta (n.r. friptură tradiţională italiană din carne de porc dezosată, bine condimentată, umplută cu ficat, fenicul, grăsimi, preparată la foc timp de 8 ore), purcei de lapte, purcei copţi.
de Denisa MORAR

Related posts

Harghita: Locurile de cazare ocupate pentru vizita Papei Francisc. Sunt așteptate un milion de persoane

redactia

Fonduri europene de peste 10 milioane de euro, câştigate de Primăria Sebeş, anul trecut

Stefana Muresan

”Cupru Min” Abrud cumpără la licitație o tehnologie prin care ar putea scoate mai mult metal, din același concentrat

redactia

Trei asocieri de firme, interesate de amenajarea Stațiunii balneo-climaterice de la Ocna Mureș, contract de peste 6 mil. de euro

Stefana Muresan

“Greii” Europei, aduși la Cluj. Șansa agriculturii României: președinția UE

redactia

Noul sistem de apă-canal din Huedin va costa 5,5 milioane euro

Nora Dumitrescu

Kromberg & Schubert caută chiar și peste graniță 250 de oameni pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Transgaz se aliază cu spaniolii de la Reganosa pentru ahiziția companiei DESFA din Grecia

Stefana Muresan

La inițiativa Asociației ProAfaceri, o delegație de oameni de afaceri au vizitat șantierul viitorului Aeroport Internațional Brașov

Nicolae Pop

Tarom reia zborurile săptămânale spre Baia Mare; din noiembrie, curse zilnice

Stefana Muresan

BCR lansează primul program de Mindfulness financiar din România

Traian Dan

Centrul municipiului Oradea „crește” cu 3.000 de metri pătrați. O piațetă va fi amenajată în continuarea Pieței Unirii

redactia

Mihai Daraban, la Adunarea Extraordinară a Eurochambres: CCIR militează pentru acordarea unui sprijin mai substațial pentru IMM-uri

redactia

În laboratoarele Regina Maria se procesează 20% din totalul testelor PCR, efectuate zilnic în România: „Am depășit 10.000 de teste efectuate”

Papuc Irina

Spitalul de Urgență Moinești, un exemplu pentru sistemul românesc de sănătate

Papuc Irina

Peste 400 milioane lei nerambursabili vor susține 335 de firme din Regiunea Centru să se retehnologizeze

Stefana Muresan

Maramureșul, implicat într-un proiect european împotriva inundațiilor

Nora Dumitrescu

Investițiile anuale Bosch în Transilvania: 360 de milioane de lei

Nora Dumitrescu

TeraPlast și E.ON Energie România, acord de 1,9 milioane de euro pentru soluţii de eficienţă energetică

redactia

Cu noi lucrări contractate și o cifră de afaceri în creștere, Dafora Mediaș își continuă Planul de Reorganizare

Stefana Muresan

Suedezii de la Electrolux, cu fabrică de aragazuri în Satu Mare, se apropie de 1000 de angajați

Stefana Muresan

Târgul de Crăciun USAMV: Produse apicole, pomicole, agricole sau agroalimentare

redactia

Alberto Pezzi will be speaker at TCIC in Cluj-Napoca

Ligia Voro

DTZ Echinox: 2016, an cu livrari record

Ionut Oprea

Leave a Comment