În cazul în care eşti mezelar de meserie, pleci în Italia, lucrezi într-o unitate de acest fel timp de 17 ani, după care revii pe plaiuri mioritice şi pui bazele propriei afaceri în domeniu, este imposibil să dai greş. Tocmai am făcut o descriere succintă a lui Simion Tintelecan, cel care deţine, de aproape un an, Carmangeria Pasini din Gherla, se ocupă cu pasiune de absolut tot ce înseamnă procesul tehnologic de fabricare al produselor din carne şi vinde unii dintre cei mai buni cârnaţi, 100 % naturali.
Povestiţi-mi despre începuturile afacerii şi tipurile de produse care se găsesc în carmangeria dumneavoastră.
Am deschis Carmangeria Pasini din fonduri personale, în august 2017. M-am încumetat să fac acest lucru după ce am lucrat 17 ani în Italia, în domeniul fabricării de salamuri crud-uscate. Am urmat modelul de acolo, astfel că în unitatea mea, procesez carne de porc pentru obţinerea de diferite tipuri de salamuri crud-uscate şi cârnaţi proaspeţi, toate fiind 100 % naturale, inclusiv membranele (de vită şi de porc). Carnea e românească, provine din fermele de porci din apropiere, nu lucrez cu carne congelată, doar refrigerată.
Produsele pe care le comercializez provin din carne perfect sănătoasă, supusă tuturor testelor obligatorii sanitar-veterinare. Sortimentele de cârnaţi de porc pe care le obţin sunt: simpli, picanţi, cu fenicul, cu sare şi piper, cu zeamă de usturoi, cu vin. Tipurile de salam sunt aceleaşi cu cele de cârnaţi, singura diferenţă este modalitatea de măcinare a cărnii, cea din salam fiind mai mărunţită.
Fiind la începutul afacerii, cred că întâmpinaţi anumite greutăţi. Care sunt acestea şi cum anume le gestionaţi?
Problema e că atâta timp cât nu te cunoaşte lumea, e greu să ai clientelă numeroasă şi care să te aprecieze. Dacă nu oferi calitate, nu primeşti nici satisfacţie înapoi. Eu încerc să lucrez cât mai conştiincios, cu răbdare şi sunt convins că roadele muncii mele se vor vedea în timp, nu de pe o zi pe alta. Pe raza oraşului Cluj-Napoca, au început să mă ştie oamenii şi deja am câţiva clienţi fideli de acolo.
Unii consideră că produsele mele sunt scumpe. Ţin să îi contrazic, din următorul considerent: la un simplu calcul, 80 % din masa unui salam crud-uscat o reprezintă carnea, iar restul de 20 % – slănina şi după 2 luni de zile de maturare, scăzământul ajunge la 40 %, la 50 %. Rămâne la latitudinea fiecăruia să calculeze costurile de producţie şi preţul vânzării acestora.
Unde aveţi deschise puncte de desfacere, cât durează procesul de învechire al salamului şi ce cantitate de carne procesaţi săptămânal?
Momentan, singurul punct de desfacere este aici, la Gherla, la sediul principal. Distribui produse în câteva restaurante din Cluj-Napoca. Obţin o producţie de 200 de kilograme de salam crud-uscat pe săptămână, din care fac scăzământul, la o carne matură, cum ar fi carcasa de porc de 180 de kg, acesta fiind de 35 %. Dacă carcasa provine de la un porc mai tânăr, scăzământul este și mai mare.
Procesul de maturare este în funcţie de grosimea salamului, dacă lucrez cu un calibru de 50-55, în jur de 2 luni durează acesta, iar dacă am un calibru între 55-70, pot matura salamul 3 luni. Cheltuielile sunt cu atât mai mari, cu cât acest procedeu ţine mai mult, factura la curent, funcţionarea instalaţiilor, umiditatea, toate sunt costisitoare. Cine crede că e puţin de lucru, se înşeală. Totul e foarte scump, de la produsul brut până la cel finit e cale lungă.
În afară de salam şi cârnaţi, cu ce noutăţi veniţi pe piaţa alimentară clujeană şi ce vă propuneţi să realizaţi în viitor?
Mi-aş dori să măresc capacitatea carmangeriei, în cazul în care voi avea de distribuit cantităţi mai mari de subproduse din carne de porc. Aş putea obţine 400 de kg de salam pe săptămână dacă aş avea două magazine cu care să colaborez.
Unele restaurante de tip italienesc îmi cer să produc muşchi file din piept de porc, pe care îl prepar în baiţ de vin cu condimente, în membrană de vită, pe care îl ţin la maturat între 3 şi 5 luni, depinde de grosimea lui. De asemenea, am comenzi speciale de Porchetta (n.r. friptură tradiţională italiană din carne de porc dezosată, bine condimentată, umplută cu ficat, fenicul, grăsimi, preparată la foc timp de 8 ore), purcei de lapte, purcei copţi.
de Denisa MORAR
Citește și:
Rețele Electrice Banat investește masiv în digitalizare în Caraș-Severin
Rețele Electrice Banat, parte a grupului PPC România, a demarat un program amplu de investiții pentru modernizarea infrastructurii…
13 noiembrie 2025
DEER a inaugurat stația de transformare 110/20kV Sibiu Vest
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) a inaugurat astăzi noua stație de transformare 110/20kV Sibiu Vest din zona industrială…
13 noiembrie 2025
Pe urmele Marii Uniri, la Arad – orașul unde s-a scris istoria României moderne
Circuitul turistic al clădirilor Marii Uniri a fost recunoscut oficial drept rută cultural-turistică de către Ministerul Economiei, Digitalizării,…
13 noiembrie 2025
Proiectul „MERIT”, un pas important pentru medicina orădeană
Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, în parteneriat cu instituții din Ungaria, a lansat proiectul…
13 noiembrie 2025
Românii se răzgândesc: munca în străinătate nu mai e visul de altădată
Tot mai puțini români vor să lucreze în afara țării. Aplicările pentru job-urile din străinătate au ajuns la…
13 noiembrie 2025
MerchantPro Compass: ziua de Black Friday 2025 revine pe creștere, cu +10% la numărul tranzacțiilor.
Românii schimbă prioritățile de cumpărare: sănătatea, cultura și pasiunile urcă în topul vânzărilor, în timp ce Fashionul și…
13 noiembrie 2025
Sonaca a inaugurat o hală de producție și a creat 160 de noi locuri de muncă
În urma semnării a trei contracte cu Airbus, Sonaca, unul dintre liderii globali ai industriei aerospațiale, își dublează…
13 noiembrie 2025
Picasso la la Art Safari, în noua expoziție „Farmecul Antichității: Comori de artă din colecțiile Intesa Sanpaolo”
Art Safari anunță deschiderea expoziției „Farmecul Antichității: Comori de artă din colecțiile Intesa Sanpaolo”, joi, 13 noiembrie, prezentând…
13 noiembrie 2025
Investiții
Rețele Electrice Banat investește masiv în digitalizare în Caraș-Severin
Rețele Electrice Banat, parte a grupului PPC România, a demarat un program amplu de investiții pentru modernizarea infrastructurii…
13 noiembrie 2025
Sonaca a inaugurat o hală de producție și a creat 160 de noi locuri de muncă
În urma semnării a trei contracte cu Airbus, Sonaca, unul dintre liderii globali ai industriei aerospațiale, își dublează…
13 noiembrie 2025
PORR Construct și CJ Bihor au semnat contractul pentru pasajul rutier peste linia de tram-tren
Miercuri, 12 noiembrie 2025, la sediul Consiliului Județean Bihor, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția unui…
12 noiembrie 2025
Duval Furniture – tradiție, inovație și viziune made in Bihor
În spatele brandului „Duval Furniture”, cunoscut pentru scaunele și mesele elegante și personalizate din lemn, se află doi…
10 noiembrie 2025
Knauf Insulation – botez oficial al unei investiții de peste 140 de milioane euro
Cea mai modernă unitate de producție de vată minerală din Europa Centrală și de Est – inaugurată Povestea…
10 noiembrie 2025
Sebastian Lascu preia funcția de City Manager al Municipiului Oradea
Începând de luni, 10 noiembrie 2025, medicul stomatolog Sebastian Lascu a preluat, cu titlu interimar, funcția de City…
10 noiembrie 2025
Costul energiei, ajutoarele de stat și deficitul de automatizare apasă industria din România
„În total, în România există aproximativ 4.000 de roboți industriali în producție. Spre exemplu, în Turcia numărul roboților implicați în producție este de 35.000, iar în Polonia aproximativ 200.000”, - Ersu Han, T-Rob Robotics.
9 noiembrie 2025
Cresc Oradea Mare: locul unde ideile devin afaceri și afacerile devin povești de succes
Antreprenorii din Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare, inspirați de povești de succes și noi parteneriate. Rezidenții Incubatorului…
8 noiembrie 2025
Infrastructură
Rețele Electrice Banat investește masiv în digitalizare în Caraș-Severin
Rețele Electrice Banat, parte a grupului PPC România, a demarat un program amplu de investiții pentru modernizarea infrastructurii…
13 noiembrie 2025
PORR Construct și CJ Bihor au semnat contractul pentru pasajul rutier peste linia de tram-tren
Miercuri, 12 noiembrie 2025, la sediul Consiliului Județean Bihor, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția unui…
12 noiembrie 2025
Dimex 2000 și Kareol Serv reabilitează rețeaua de apă-canal a Băii Mari
Cele două companii de construcții vor acționa pe străzile Coșbuc, Silviculturii și Anton Pann din municipiul maramureșean. În…
12 noiembrie 2025
Conexiunea dintre Maramureș și autostrăzile Europei costă 1 miliard de euro. Cum arată traseul final
Proiectul Drumului Expres (DEx) Baia Mare – Satu Mare a primit aviz favorabil din partea Companiei Naționale de…
7 noiembrie 2025
Apare a doua bucată de autostradă funcțională în Sălaj
Mobilizarea pe șantierul secțiunii Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania (A3) este una bună, apreciază șeful CNAIR,…
7 noiembrie 2025
Topul constructorilor de drumuri Bihor: Drum Asfalt, lider incontestabil!
Drum Asfalt, parte a Grupului Selina, și-a reconfirmat poziția de lider, clasându-se pe primul loc la categoria Întreprinderi…
5 noiembrie 2025
Cum susține CNAIR ritmul de lucrări pe marile șantiere în ciuda presiunilor bugetare
„Prioritatea este și rămâne menținerea fluxurilor financiare pentru proiectele aflate în prezent în derulare”, Cristian Pistol, director general CNAIR.
4 noiembrie 2025
A început forarea piloților la unul dintre pasajele ce va lega Oradea de DX Oradea – Arad
Luni, 3 noiembrie 2025, a început forarea piloților (stâlpi de susținere) la pasajul rutier subteran care se construiește…
3 noiembrie 2025
Turism
Pe urmele Marii Uniri, la Arad – orașul unde s-a scris istoria României moderne
Circuitul turistic al clădirilor Marii Uniri a fost recunoscut oficial drept rută cultural-turistică de către Ministerul Economiei, Digitalizării,…
13 noiembrie 2025
Darius Mârza: “Am creat Wonderland prin 400 de tranzacții imobiliare”
Fondatorul celui mai mare complex turistic din Ardeal, deținător al unui business de 150 milioane € pe Dealul…
11 noiembrie 2025
Visit Timiș a devenit membru oficial în una dintre cele mai importante rețele de promovare a turismului global
Visit Timiș a devenit membru oficial în una dintre cele mai importante rețele de promovare a turismului global,…
10 noiembrie 2025
Vinul, legenda și renașterea unei metropole a Transilvaniei sub ochii lui Turrepitz
Weinfest Mediaș Schmecker 2025
9 noiembrie 2025
Atlàss Experience by Ramada Sibiu
O nouă eră a evenimentelor corporate, în cel mai mare și mai modern centru de conferințe din Sibiu
9 noiembrie 2025
Cresc Oradea Mare: locul unde ideile devin afaceri și afacerile devin povești de succes
Antreprenorii din Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare, inspirați de povești de succes și noi parteneriate. Rezidenții Incubatorului…
8 noiembrie 2025
Start în inovație: Incubatorul Cresc Oradea Mare primește cinci noi rezidenți
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a atras cinci noi startup-uri care și-au propus să își dezvolte și…
7 noiembrie 2025
Jucu, Șărmășag și Șelimbăr, atestate ca zone cu resurse turistice
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul României a aprobat, în atestarea ca zone cu resurse turistice a mai multor…
6 noiembrie 2025
Educație
Pe urmele Marii Uniri, la Arad – orașul unde s-a scris istoria României moderne
Circuitul turistic al clădirilor Marii Uniri a fost recunoscut oficial drept rută cultural-turistică de către Ministerul Economiei, Digitalizării,…
13 noiembrie 2025
Proiectul „MERIT”, un pas important pentru medicina orădeană
Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, în parteneriat cu instituții din Ungaria, a lansat proiectul…
13 noiembrie 2025
Românii se răzgândesc: munca în străinătate nu mai e visul de altădată
Tot mai puțini români vor să lucreze în afara țării. Aplicările pentru job-urile din străinătate au ajuns la…
13 noiembrie 2025
Viitorul liderilor umani se scrie acum, la The Human Shift Oradea
Leadership-ul se rescrie la Oradea: acolo unde tehnologia accelerează deciziile, iar oamenii le dau sens. Într-o lume în…
10 noiembrie 2025
Sebastian Lascu preia funcția de City Manager al Municipiului Oradea
Începând de luni, 10 noiembrie 2025, medicul stomatolog Sebastian Lascu a preluat, cu titlu interimar, funcția de City…
10 noiembrie 2025
Cresc Oradea Mare: locul unde ideile devin afaceri și afacerile devin povești de succes
Antreprenorii din Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare, inspirați de povești de succes și noi parteneriate. Rezidenții Incubatorului…
8 noiembrie 2025
Start în inovație: Incubatorul Cresc Oradea Mare primește cinci noi rezidenți
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a atras cinci noi startup-uri care și-au propus să își dezvolte și…
7 noiembrie 2025
ebm-papst România, punte de legătură între studenți și ingineria de vârf
ebm-papst România a găzduit a doua ediție a evenimentului „Engineering the Future, 2nd edition”, un eveniment de tehnologie…
6 noiembrie 2025



