Complexul New Times Residence, aflat în centrul capitalei, în polul de dezvoltare Timpuri Noi, este dezvoltat de un tânăr antreprenor târgumureșean, Rareș Cojoc. Tânărul, campion al României de 16 ori la dans sportiv, plănuiește după finalizarea celor două blocuri să dezvolte alte proiecte preferabil în aceeași zonă.
Cum a devenit un tânăr pe care îl cunoaștem de pe podiumurile competițiilor interne și internaționale de dans sportiv, licențiat în Drept, un dezvoltator imobiliar de succes?
Cred că sportul de performanță te formează înainte de toate ca om, îți oferă o pregătire care trece dincolo de manualele din școli, o pregătire și o determinare la nivel psihologic pe care nicio școală sau facultate nu ți-o poate preda. Sunt pur și simplu mulți ani de luptă cu tine însuți pentru a deveni mai bun. Cred că această pregătire este cea mai bună pentru orice business pe care vrei să-l dezvolți, nu doar în domeniul imobiliar.
Concret, ce ne puteți spune despre proiectul imobiliar pe care îl dezvoltați în București (suprafață, număr de apartamente, data de începere a construcției, dată de livrare etc.) și cum se individualizează acesta în piața imobiliară din Capitală?
Aflat în centrul capitalei, în polul de dezvoltare Timpuri Noi, complexul New Times Residence este format din două blocuri de locuințe cu zona de subsol comună, având o suprafață totală construită de 22.000 mp. Fiecare imobil este structurat pe 2S+P+10+Eth, însumând un total de 165 apartamente. În cadrul proiectului există 16 versiuni de apartamente complet decomandate, variind de la studiouri la apartamente cu 4 camere. Estimăm finalizarea întregului proiect în aproximativ 6 luni. Consider că în acest business cel mai important factor este locația. Nu cred că există nimic mai important decât poziționarea proiectului în raport cu necesitățile omului. Ca și în cazul proiectului pe care-l dezvoltăm, poziționarea în imediata apropiere a stației de metrou Timpuri Noi, cred că a reprezentat cel mai mare avantaj al nostru în momentul când am lansat proiectul pe piață.
De ce ați ales Bucureștiul și nu orașul natal, spre exemplu?
Bucureștiul a fost primul oraș „resuscitat” după bine-cunoscuta perioadă de criză, urmat fiind la scurt timp și de alte orașe din țară. Terenul pe care se dezvoltă proiectul a reprezentat o oportunitate imensă pentru noi, prea bună pentru a te mai gândi la altceva. De asemenea, cu cât orașul și zona sunt mai dinamice, cu atât și cererea pentru locuințe este mai mare. Dezvoltarea unui proiect asemănător în Tîrgu Mureș nu este imposibil, chiar din contră, însă cred că te expui, ca dezvoltator, la un factor de risc mai ridicat și la un randament financiar mai scăzut.
În ce zonă construiți și cum ați ales-o? Cât de importantă este zona – facilitățile zonei (distanța față de școli, grădinițe, locul de muncă al viitorilor proprietari, metrou, complexe comerciale etc.) pentru un proiect imobiliar nou?
Nu cred că există manual de real estate care să nu dea locația ca fiind cel mai important factor atunci când se plănuiește dezvoltarea unui proiect imobiliar. Proiectul se află, de asemenea, în imediata apropiere a Parcului Tineretului și a Parcului Carol. În zonă se află grădinițe, școli și licee, trei facultăți, spitale, clinici, centre comerciale și supermarket-uri. Cu riscul de a mă repeta, consider că poziționarea noastră lângă metrou reprezintă cel mai mare avantaj având în vedere condițiile de trafic din București și necesitatea multor oameni de a se comuta zilnic dintr-o zonă în alta.
Cum v-ați asigurat finanțarea proiectului?
Am asigurat finanțarea proiectului din fonduri proprii și finanțare bancară prin credit ipotecar.
În ce procent ați reușit să vindeți deja locuințele și care sunt metodele de plată pe care le acceptați – avans și plata la finalizarea locuinței, credit etc.-, ce fel de facilități acordați la plata integrală (dacă e cazul)?
Contractarea unui apartament presupune achitarea unui avans de minimum 20 %, iar diferența până la prețul întreg al apartamentului se face odată cu semnarea contractului final de vânzare-cumpărare. Acceptăm orice modalitate de plată, cu excepția ratelor la dezvoltator. În faza inițială a proiectului, am oferit discount-uri de 5-10 % persoanelor care au achitat un avans mai mare sau au optat pentru plata integrală.
Ce planuri aveți după finalizarea acestui proiect imobiliar?
În mod cert, am vrea să demarăm alt proiect, preferabil în aceeași zonă, adresându-ne aceluiași segment de piață, întrucât nu există experiență mai bună decât cea care rezultă făcând același lucru de mai multe ori. Acesta ar fi contextul ideal, însă depinde foarte mult de oportunitățile pe care le vom întâlni în acel moment în piață.
Sunteți interesat doar de zona de rezidențial sau în planurile dvs. de viitor își face loc și un proiect de office, spre exemplu?
Aș dori foarte mult să rămânem în zona de rezidențial pentru următorii ani, să creștem în ochii cumpărătorului odată cu fiecare proiect dezvoltat, să demonstrăm constanță și continuitate. Sunt foarte multe aspecte pe care am putea să le optimizăm în viitor, fapt care sună mult mai bine decât a învăța ceva din nou de la 0. Sunt conștient că si proiectele office pot fi incredibil de profitabile, însă, în același timp, sunt conștient că este nevoie de o altă rețetă, o altă filosofie și strategie.
Cum arată piața imobiliară din București în acest moment și care sunt perspectivele sale?
Piața imobiliară din București este foarte efervescentă momentan, însă această efervescență a adus din punctul meu de vedere, o creștere prematură și exagerată a prețurilor terenurilor, a manoperei și a materialelor de construcții. Sper din tot sufletul să nu fim din nou martorii unei „bule” și că am învățat ceva de pe urmele ultimei crize economice.
Ce caută cumpărătorii astăzi, s-a schimbat, în opinia dvs., percepția asupra unei locuințe față de acum 10-15 ani?
În general, global vorbind, prețul raportat la mp a crescut mereu, chiar dacă de-a lungul timpului piața s-a confruntat cu mai multe crize economice. Așadar, la fel ca și în marele orașe sau capitale ale lumii, cumpărătorul de astăzi vizează optimizarea spațiului unei locuințe, nu neapărat spații mari care implică costuri de cumpărare mai mari.
Ce considerați că ar trebui îmbunătățit în acest domeniu, astfel încât un proiect să respecte și standardele, pe de o parte, și termenele, pe de altă parte?
Procesul de obținere a documentației necesare pentru începerea unui proiect este partea care îngreunează foarte mult atât proiectul cât și posibilitatea dezvoltatorului de a anticipa cursul pieței. De aici și veșnicele întârziere ale tuturor proiectelor imobiliare din București. În măsura în care aștepți un an sau 2 pentru încheierea procesului de autorizare al unui proiect, iar apoi încă 2 ani pentru finalizarea proiectului în sine, este foarte dificil să anticipezi evoluția pieței și costurile de construire. Bugetul inițial devine mai mult un punct de plecare, dar nu o realitate. La fel și prețul de vânzare al unităților locative.
de Ligia VORO
Citește și:
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale
Administratorul parcurilor de specializare inteligentă (PSI) din județ a lăsat în urmă promovarea locală sau regională: o extinde…
14 iulie 2025
Operatorul Lee Coper, Kenvelo și Timeout a intrat în insolvență
Montecristo Retail, distribuitor național cu unități de vânzare în județele Cluj, Bihor, Sibiu și Brașov, va recurge la…
14 iulie 2025
Iulius Mall Cluj – experiența care fidelizează. Lider pe piața locală
Un studiu realizat de agenţia MKOR în luna mai 2025, la cererea companiei IULIUS, confirmă atractivitatea Iulius Mall…
14 iulie 2025
S-a deschis campingul Electric Castle. Reguli de acces la festival
Organizatorii au anunțat informații utile despre transport, acces și numere de contact la evenimentul de pe Domeniul Banffy.…
14 iulie 2025
INVL cumpără fabricile Pehart cu credit de 150 milioane €
Tranzacția cu Abris Capital s-a realizat cu ajutorul unui împrumut sindicalizat de la International Finance Corporation, Banca Transilvania…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Investiții
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale
Administratorul parcurilor de specializare inteligentă (PSI) din județ a lăsat în urmă promovarea locală sau regională: o extinde…
14 iulie 2025
Iulius Mall Cluj – experiența care fidelizează. Lider pe piața locală
Un studiu realizat de agenţia MKOR în luna mai 2025, la cererea companiei IULIUS, confirmă atractivitatea Iulius Mall…
14 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Infrastructură
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
