Complexul New Times Residence, aflat în centrul capitalei, în polul de dezvoltare Timpuri Noi, este dezvoltat de un tânăr antreprenor târgumureșean, Rareș Cojoc. Tânărul, campion al României de 16 ori la dans sportiv, plănuiește după finalizarea celor două blocuri să dezvolte alte proiecte preferabil în aceeași zonă.
Cum a devenit un tânăr pe care îl cunoaștem de pe podiumurile competițiilor interne și internaționale de dans sportiv, licențiat în Drept, un dezvoltator imobiliar de succes?
Cred că sportul de performanță te formează înainte de toate ca om, îți oferă o pregătire care trece dincolo de manualele din școli, o pregătire și o determinare la nivel psihologic pe care nicio școală sau facultate nu ți-o poate preda. Sunt pur și simplu mulți ani de luptă cu tine însuți pentru a deveni mai bun. Cred că această pregătire este cea mai bună pentru orice business pe care vrei să-l dezvolți, nu doar în domeniul imobiliar.
Concret, ce ne puteți spune despre proiectul imobiliar pe care îl dezvoltați în București (suprafață, număr de apartamente, data de începere a construcției, dată de livrare etc.) și cum se individualizează acesta în piața imobiliară din Capitală?
Aflat în centrul capitalei, în polul de dezvoltare Timpuri Noi, complexul New Times Residence este format din două blocuri de locuințe cu zona de subsol comună, având o suprafață totală construită de 22.000 mp. Fiecare imobil este structurat pe 2S+P+10+Eth, însumând un total de 165 apartamente. În cadrul proiectului există 16 versiuni de apartamente complet decomandate, variind de la studiouri la apartamente cu 4 camere. Estimăm finalizarea întregului proiect în aproximativ 6 luni. Consider că în acest business cel mai important factor este locația. Nu cred că există nimic mai important decât poziționarea proiectului în raport cu necesitățile omului. Ca și în cazul proiectului pe care-l dezvoltăm, poziționarea în imediata apropiere a stației de metrou Timpuri Noi, cred că a reprezentat cel mai mare avantaj al nostru în momentul când am lansat proiectul pe piață.
De ce ați ales Bucureștiul și nu orașul natal, spre exemplu?
Bucureștiul a fost primul oraș „resuscitat” după bine-cunoscuta perioadă de criză, urmat fiind la scurt timp și de alte orașe din țară. Terenul pe care se dezvoltă proiectul a reprezentat o oportunitate imensă pentru noi, prea bună pentru a te mai gândi la altceva. De asemenea, cu cât orașul și zona sunt mai dinamice, cu atât și cererea pentru locuințe este mai mare. Dezvoltarea unui proiect asemănător în Tîrgu Mureș nu este imposibil, chiar din contră, însă cred că te expui, ca dezvoltator, la un factor de risc mai ridicat și la un randament financiar mai scăzut.
În ce zonă construiți și cum ați ales-o? Cât de importantă este zona – facilitățile zonei (distanța față de școli, grădinițe, locul de muncă al viitorilor proprietari, metrou, complexe comerciale etc.) pentru un proiect imobiliar nou?
Nu cred că există manual de real estate care să nu dea locația ca fiind cel mai important factor atunci când se plănuiește dezvoltarea unui proiect imobiliar. Proiectul se află, de asemenea, în imediata apropiere a Parcului Tineretului și a Parcului Carol. În zonă se află grădinițe, școli și licee, trei facultăți, spitale, clinici, centre comerciale și supermarket-uri. Cu riscul de a mă repeta, consider că poziționarea noastră lângă metrou reprezintă cel mai mare avantaj având în vedere condițiile de trafic din București și necesitatea multor oameni de a se comuta zilnic dintr-o zonă în alta.
Cum v-ați asigurat finanțarea proiectului?
Am asigurat finanțarea proiectului din fonduri proprii și finanțare bancară prin credit ipotecar.
În ce procent ați reușit să vindeți deja locuințele și care sunt metodele de plată pe care le acceptați – avans și plata la finalizarea locuinței, credit etc.-, ce fel de facilități acordați la plata integrală (dacă e cazul)?
Contractarea unui apartament presupune achitarea unui avans de minimum 20 %, iar diferența până la prețul întreg al apartamentului se face odată cu semnarea contractului final de vânzare-cumpărare. Acceptăm orice modalitate de plată, cu excepția ratelor la dezvoltator. În faza inițială a proiectului, am oferit discount-uri de 5-10 % persoanelor care au achitat un avans mai mare sau au optat pentru plata integrală.
Ce planuri aveți după finalizarea acestui proiect imobiliar?
În mod cert, am vrea să demarăm alt proiect, preferabil în aceeași zonă, adresându-ne aceluiași segment de piață, întrucât nu există experiență mai bună decât cea care rezultă făcând același lucru de mai multe ori. Acesta ar fi contextul ideal, însă depinde foarte mult de oportunitățile pe care le vom întâlni în acel moment în piață.
Sunteți interesat doar de zona de rezidențial sau în planurile dvs. de viitor își face loc și un proiect de office, spre exemplu?
Aș dori foarte mult să rămânem în zona de rezidențial pentru următorii ani, să creștem în ochii cumpărătorului odată cu fiecare proiect dezvoltat, să demonstrăm constanță și continuitate. Sunt foarte multe aspecte pe care am putea să le optimizăm în viitor, fapt care sună mult mai bine decât a învăța ceva din nou de la 0. Sunt conștient că si proiectele office pot fi incredibil de profitabile, însă, în același timp, sunt conștient că este nevoie de o altă rețetă, o altă filosofie și strategie.
Cum arată piața imobiliară din București în acest moment și care sunt perspectivele sale?
Piața imobiliară din București este foarte efervescentă momentan, însă această efervescență a adus din punctul meu de vedere, o creștere prematură și exagerată a prețurilor terenurilor, a manoperei și a materialelor de construcții. Sper din tot sufletul să nu fim din nou martorii unei „bule” și că am învățat ceva de pe urmele ultimei crize economice.
Ce caută cumpărătorii astăzi, s-a schimbat, în opinia dvs., percepția asupra unei locuințe față de acum 10-15 ani?
În general, global vorbind, prețul raportat la mp a crescut mereu, chiar dacă de-a lungul timpului piața s-a confruntat cu mai multe crize economice. Așadar, la fel ca și în marele orașe sau capitale ale lumii, cumpărătorul de astăzi vizează optimizarea spațiului unei locuințe, nu neapărat spații mari care implică costuri de cumpărare mai mari.
Ce considerați că ar trebui îmbunătățit în acest domeniu, astfel încât un proiect să respecte și standardele, pe de o parte, și termenele, pe de altă parte?
Procesul de obținere a documentației necesare pentru începerea unui proiect este partea care îngreunează foarte mult atât proiectul cât și posibilitatea dezvoltatorului de a anticipa cursul pieței. De aici și veșnicele întârziere ale tuturor proiectelor imobiliare din București. În măsura în care aștepți un an sau 2 pentru încheierea procesului de autorizare al unui proiect, iar apoi încă 2 ani pentru finalizarea proiectului în sine, este foarte dificil să anticipezi evoluția pieței și costurile de construire. Bugetul inițial devine mai mult un punct de plecare, dar nu o realitate. La fel și prețul de vânzare al unităților locative.
de Ligia VORO
Citește și:
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Economia Clujului: salarii, angajări și exporturi în creștere, industrie în scădere
Salariul mediu net în județ a urcat, în februarie, cu 122 € față de aceeași perioadă din 2024.…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Ministrul transporturilor, prins în trafic la Cluj. “Am văzut și eu cum se circulă de la aeroport”
Sorin Grindeanu susține declarativ primenirea infrastructurii locale prin metrou și centură metropolitană după ce a întârziat la o…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Dumitru Chisăliță revine în funcția de președinte al CA Romgaz
Consiliul de Administrație (CA) a Romgaz, l-a numit astăzi pe Dumitru Chisălită în funcția de președinte al CA.…
16 aprilie 2025
Investiții
Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical
Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care…
17 aprilie 2025
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
Homplex accelerează investițiile în inovație și leadership pentru a livra soluții smart în infrastructură
Homplex, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții inovatoare pentru siguranță, confort și eficiență energetică, își consolidează…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
Tânăra cramă HB Wine din Miniș intră în Liga campionilor vinului românesc
Cu patru Medalii de Aur obținute la Premiile de excelență Vinul.ro 2025, Crama HB Wine s-a clasat pe…
14 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
Infrastructură
Drumul spre minicentura de nord a Clujului, modernizat după 15 ani
Între timp, numărul locuitorilor din comuna Chinteni s-a mărit de la 1.700 la 7.000. Șoseaua nu este recepționată,…
16 aprilie 2025
Se pregătește inaugurarea noului pod hobanat peste Someș la Satu Mare
Lucrările la noul pod hobanat peste râul Someș din Satu Mare se apropie de final. Primarul Kereskenyi Gabor…
16 aprilie 2025
Centura Făgărașului, 6 km de drum nou, finalizată de STRABAG cu 6 luni mai devreme
Centura Municipiului Făgăraș, în valoare de 47 milioane lei, construită de compania STRABAG, a depășit 90% grad de…
15 aprilie 2025
Un nou pasaj suprateran pe Centura Oradea peste linia Tram-trenului spre Băile Felix
Consiliul Județean Bihor a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de realizare a unui pasaj rutier suprateran…
15 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
Oradea, exemplu de bune practici în utilizarea fondurilor PNRR
Oradea se clasează pe locul V dintre municipiile din România în ceea ce privește absorbția fondurilor europene prin…
14 aprilie 2025
Podul de la Ungheni are autorizație de construire
Primul pod rutier la nivel de autostradă peste Prut are autorizație de construire, eliberată de către partea română.…
11 aprilie 2025
Cea mai scumpă autostradă din România este în Sălaj
Gruparea turcă Makyol – Ozaltin a semnat, la Zalău, contractul de 1,5 miliarde de euro în prezența premierului…
10 aprilie 2025
Turism
Compania Silvania a finalizat campingul modern de la Lacul Vida
La recepție au participat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Florin Copos, primarul comunei Dobrești, angajați din cadrul…
16 aprilie 2025
TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene
Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
Lucrători indieni și nepalezi în creierii Munților Șureanu
Ajunși în creierii Munților Șureanu, acolo unde odinioară rezida nucleul stăpânirii dace, apoi romane, la Resortul Sf. Petru,…
15 aprilie 2025
Performanțele firmelor din Brașov, Covasna și Harghita, celebrate la Gala The Voices of Business
Transilvania Business a continuat seria evenimentelor de prestigiu în care premiază performanța în afaceri, organizând Gala The Voices…
14 aprilie 2025
Aradul mizează pe „Turismul de o zi”
Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
11 aprilie 2025
Târgul de Paști umple Cetatea Oradea de veselie și bunătăți
Vineri, 11 aprilie, începe o nouă ediție a Târgului de Paști. Timp de 11 zile, Cetatea Oradea va…
10 aprilie 2025
Cele mai bune Destinații ale Anului 2025. Majoritatea sunt din Transilvania
Gala Destinația Anului 2025 s-a desfășurat aseară la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, fiind organizată cu…
9 aprilie 2025
Educație
Tinerii din Bihor sunt atrași de agricultură
Peste 39 de milioane de euro au intrat în conturile tinerilor fermieri bihoreni. În satele bihorene se face…
17 aprilie 2025
ARDT Oradea, ONG-ul născut dintr-un pariu, a aniversat 10 ani
Sala de evenimente Fix a Palatului Baroc din Oradea a găzduit, marți seara, 15 aprilie 2025, aniversarea de…
16 aprilie 2025
Oradea descoperită prin tururi ghidate ale comorilor arhitecturale
Începe Oradea City Hunt, ediția 2025, turul interactiv al comorilor arhitecturale din centrul orașului. Oradea City Hunt reprezintă o…
16 aprilie 2025
O echipă a Universității Oradea a câștigat un loc I la Robotic Tournament din Polonia
Echipa de robotică TOR, formată din studenți și absolvenți ai Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) din…
15 aprilie 2025
Apare o nouă facultate la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj
Senatul Universității Iuliu Hațieganu (UMFIH) a validat numirea conferențiarului Cosmin Caraiani în funcția de decan al celei mai…
15 aprilie 2025
Colaborări cu impact: o firmă locală poate să devină globală fără să iasă din Cluj
Într-un Cluj în continuă transformare, unde companiile caută nu doar eficiență, ci și autenticitate, parteneriatele care pun oamenii…
15 aprilie 2025
În vizită la Primărie, ambasadorul Țărilor de Jos a pedalat prin Oradea
Primăria Oradea a avut luni, 14 aprilie 2025, onoarea de a primi vizita Excelenței Sale Willemijn van Haaften,…
14 aprilie 2025
A dispărut primul hotel de 5* al Clujului. De la producția de bomboane, la cea de magistrați
Clădirea de pe str. Traian Moșoiu a suferit două mari transformări după Revoluție: mai întâi fabrica de dulciuri…
14 aprilie 2025
Zi de Zi știri economice:
