Ultimele stiri

Probleme legate de mediu în aviație, dezbătute la Iași

La Iași se desfășoară Seminarul Internațional pe Teme de Mediu în Abordarea Aeroportuară, eveniment organizat de Aeroportul Iași, în colaborare cu Asociația Aeroporturilor din România (AAR) și Universitatea Metropolitană Manchester. Mai mulți specialiști din țară și străinătate s-au reunit în capitala Moldovei pentru a dezbate problemele legate de zgomotul de aviație și strategiile inovative de diminuare a impactului generat de acesta asupra comunităților deservite de aeroporturi.
Alături de Aeroportul Iași, membru al consorțiului european ANIMA, și partenerii acestuia, la discuții participă reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile Române, Asociația Aeroporturilor din România, experți UE pe probleme de mediu, reprezentanți ai Ministerul Mediului, COMOTI București, ROMATSA, compania aeriană Tarom, aeroporturi din țară, precum și ONG-uri.
„Există un potențial însemnat de dezvoltare în zonă, iar noi dorim să transferăm cunoștințele pe care le-am acumulat din activitatea de cercetare, alături de specialiștii de la Iași, și la alte aeroporturi din țară. Iașul se bucură de o credibilitate europeană fantastică în acest moment. Am lucrat, timp de un an de zile, împreună cu echipa Aeroportului Iași, când aerogara era în plină reconstrucție, și continuăm colaborarea și astăzi. E îmbucurător să vezi că un aeroport care nu a mai făcut cercetare înainte înțelege beneficiile acestui tip de activitate. Am venit la Iași, împreună cu câțiva colegi de la Universitatea Metropolitană Manchester, dar si alți colegi din Europa, pentru a dezvolta proiectul ANIMA, precum și alte proiecte de interes. Problema zgomotului în aviație și impactul pe care acesta îl are asupra sănătății populației sunt aspecte extrem de importante, iar prin acest proiect, încercăm să identificăm cele mai bune soluții. Iașul va fi promotor și rămâne în baza de date europeană”, a precizat Dr. Delia DIMITRIU, Expert UE, Leader pachet de lucru ANIMA.
„Obiectivul major al Aeroportului Iași este dezvoltarea sustenabilă, pe termen lung, astfel încât să putem servi intereselor comunității noastre, aducând un plus de valoare calității vieții cetățenilor. Iar aici mă refer nu doar la de cei care trăiesc în proximitatea aeroportului, ci și la cei care folosesc serviciile aeroportului. Pe de altă parte, nu putem vorbi de dezvoltare sustenabilă fără a lua în calcul impactul aviației asupra mediului. Este motivul pentru care ne-am implicat într-un proiect pilot de cercetare privind zgomotul de aviație, alături de cele mai prestigioase universități europene și instituții de cercetare, dar și de două dintre cele mai mari aeroporturi din Europa – Heathrow și Schipol. Preocuparea noastră de a satisface atât nevoia de mobilitate a locuitorilor acestei regiuni, dar şi interesul pentru calitatea vieţii ne-au recomandat ca parte importantă din acest consorţiu. Ieri am avut întâlnirea de lucru cu reprezentanți ai autorităților și comunităților cele mai afectate de zgomotul de aviație. În conferința de astăzi, de la Iași, ne-am propus să identificăm oportunități de finanțare și modalitatea în care acestea pot fi accesate”, a spus Cătălin BULGARIU, Director General Aeroportul Internațional Iași.
„Deocamdată, la aeroporturile din România, zgomotul nu reprezintă o problemă, dar lucrurile se pot schimba în viitor, ținând cont de dezvoltarea aeroportuară și de ritmul de creștere a traficului. La nivel european există o directivă care reglementează modul de realizare a hărților de zgomot și a planurilor de acțiune pentru aeroporturi, iar pe baza acestora sunt stabilite măsurile necesare pentru gestionarea situațiilor din perspectiva zgomotului”, a menționat Victor MINSCHEVICI, Ministerul Mediului.
ANIMA (Aviation Noise Impact Management through Novel Approaches) este un proiect finanțat printr-un grant de cercetare, de 7.5 milioane de euro, și are drept scop identificarea și implementarea celor mai bune practici și abordări de diminuare a impactului generat de zgomotul de aviație asupra populaţiei. Alături de Aeroportul Iași, din consortiul ANIMA mai fac parte Universitatea Metropolitană Manchester (Marea Britanie), Asociaţia Aeroporturilor Regionale (Belgia), experți ACI (Cosiliului Internațional al Aeroporturilor), alte cinci aeroporturi din Europa etc.

Related posts

Echipamente medicale Covid-19 cu finanțare UE pentru spitalele orădene

Traian Dan

Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea legii nr 227/2015 privind Codul Fiscal poate avea un efect negativ asupra economiei Românești, conducând la scăderea investițiilor străine și a creării locurilor de muncă

Ionut Oprea

Peste 100 de tone de aur vor fi exploatate în Hunedoara

redactia

Compania românească Adeplast, cumpărată de grupul elvețian Sika AG

Papuc Irina

Parcare de 336 de locuri în centrul Oradiei în valoare de 15 milioane de lei

Traian Dan

Continental Iasi se extinde

Stefana Muresan

Doing Business 2020: România coboară pe locul 55

Papuc Irina

Topul celor mai căutate şi mai bine plătite meserii

redactia

Dürkopp Adler, investiții mari în producție

redactia

Universitățile clujene pompează în oraș sute de milioane de euro pe an

Nora Dumitrescu

Zona Industrială Nord din Arad se extinde

redactia

Schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru dezvoltarea staţiunilor balneare

redactia

Chiria percepută în parcurile Tetarom, suspendată pe timpul stării de urgență

Nora Dumitrescu

Firmele bihorene de top premiate la gala „Topul firmelor din judeţul Bihor”

Traian Dan

AgriPlanta-RomAgroTec: Cele mai noi tendințe în tehnologia agricolă

Stefana Muresan

INS: Tendință de scădere a activității în construcții și servicii

Traian Dan

Salina Turda – peste 600.000 de vizitatori, în 2017

Stefana Muresan

Studiu Instant Factoring: Peste 70% din volumul total de activitate al microîntreprinderilor din România este realizat de firmele cu o cifră de afaceri de până în 250.000 euro

Ligia Voro

EVW Holding trece în istorie. Belgienii au devenit majoritari

Nora Dumitrescu

Contract de 16 milioane de euro, semnat între Railport Curtici și producătorul de vagoane Astra Rail Industries, la Târgul Economiei Arădene

Stefana Muresan

Schema de granturi mici, lansată de Ministerul Mediului. Buget de 1 milion de euro

Ion Surdu

Familia Rusu scoate la vânzare grupul de firme din industria mobilei Rus Savitar – Casa Rusu

Stefana Muresan

Județul Sibiu își prezintă atuurile turistice în Israel

redactia

Inginer în industria automotive, dar pasionat de lut și lemn. Cum un tânăr din Sibiu și-a finanțat atelierul cu fonduri europene

Papuc Irina

Leave a Comment