Deschiderea rutei Bucureşti – Sibiu – Stuttgart reprezintă un avantaj consistent pentru întărirea industriei româno-germane din regiune, susţine directorul general al operatorului aerian naţional TAROM, Werner Wolff.
Ruta Bucureşti – Sibiu – Stuttgart a fost inaugurată pe 15 iulie, şeful TAROM precizând, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată pe aeroportul din Sibiu, că unul dintre principalele motive pentru care compania a decis deschiderea acestei noi rute îl reprezintă potenţialul de creştere şi consolidare pentru industria româno-germană din regiune.
“Marquardt, Siemens, Star Transmission, Bosch, Continental sunt doar câteva exemple de companii germane care au găsit modelul succesului în Sibiu. Trebuie să fim conştienţi de forţa ‘magnetică’ a Sibiului pentru investitorii germani, şi nu numai. De aceea, TAROM doreşte să facă parte din acest model de succes, să contribuie la dezvoltarea relaţiilor româno-germane din regiune, să reducă distanţa dintre cele două lumi, pe calea aerului. După Munchen, pasul firesc pentru noi a fost Stuttgart’, a subliniat Werner Wolff, potrivit Agerpres.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Christine Manta-Klemens a afirmat că această cursă Sibiu-Bucureşti este foarte importantă din perspectiva evenimentelor în care Sibiul este implicat în 2019.
“În egală măsură, ne bucură noile curse către cele mai căutate destinaţii din Germania’, a adăugat ea.
Prezent la eveniment, directorul general al Aeroportului Internaţional Sibiu, Marius Ioan Gîrdea, a apreciat că procesul de dezvoltare de rute al companiei naţionale TAROM, demarat de la începutul acestui an, îşi face simţită prezenţa şi în ceea ce priveşte destinaţiile operate de pe aeroportul din Sibiu.
“Astfel, prin reluarea cursei interne Bucureşti – Sibiu, se dă curs nevoii de conexiune a mediului de afaceri, şi nu numai. Totodată, diversificarea opţiunilor de călătorie prin introducerea zborurilor operate de TAROM spre Stuttgart, consolidează actuala reţea de rute”, a subliniat Gîrdea.
Citește și:
Cum vor fi amenajate Cheile Turzii. Clujul vrea mai mulți turiști
Comisia tehnică de urbanism și amenajare a teritoriului (CTATU) Cluj, din Consiliu Județean Cluj a analizat și reglementat,…
24 martie 2023
Strabag va finaliza lucrările de extindere la patru benzi de pe drumul județean care va lega Timișoara și autostada A1
Consiliul Județean Timiș a predat spre societatea Strabag amplasamentul șantierului pentru extinderea la patru benzi a drumului județean…
24 martie 2023
Traseul Velo Apuseni va avea 92 km în Cluj
Investiția totală în traseul de biciclete care cuprinde trei județe din Transilvania se ridică la 22 de milioane…
24 martie 2023
S-a lansată licitația pentru găsirea firmei care va finaliza Centura Sud de ocolire a Timișoarei
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a publicat, joi, în SEAP, procedura de licitație deschisă pentru atribuirea contractului…
24 martie 2023
Eckerle și-a mutat din producția din Ungaria în România. “Trebuie să producem mai mult aici”
Mari investitori precum Eckerle, Bosch, De’Longhi sau Hirsch își extind tot mai mult producția la Cluj, dar trebuie…
24 martie 2023
Clujul găzduiește Aviation-Event 2023
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAC) a oferit un preambul al conferinţei internaţionale de aviaţie. Au fost prezenți…
23 martie 2023
Băile Felix și Băile 1 Mai nu mai sunt stațiuni sociale. Băile Felix, cea mai modernă stațiune din România
În luna iunie 2023, când va fi finalizat proiectul de modernizare a stațiunii Băile Felix, aceasta va deveni…
23 martie 2023
Confindustria are centru de excelență la Cluj. “Sunteți salvatorii de după Nokia”
16 companii italiene, cu afaceri de 2 miliarde de euro, au fondat primul centru de excelență de acest…
23 martie 2023
Zi de Zi știri economice:
