Descoperire arheologică fără precedent în judeţul Arad, dar şi în întreaga ţară şi chiar în Europa de Est: o fortificaţie uriaşă, care se întinde pe aproape 90 de hectare, şi care a fost ridicată în urmă cu aproximativ 3.400 de ani, în epoca bronzului, scrie aradon.ro.
Cetatea Veche, cum a fost denumită de arheologi, a fost descoperită pe raza teritorială a oraşului Sântana, primele săpături efectuate acolo datând din anul 2009. Numai că, în ultimii doi ani, o echipă mixtă româno-germană a intensificat cercetările şi au scos la suprafaţă descoperiri uriaşe.
Rüdiger Krause este profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt şi este cel care a pus bazele acestor săpături. Alături de el l-a luat pe profesorul Sîntana de la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca. Cei doi, alături de echipele lor, au ajuns la concluzia că Cetatea Veche din Sântana a fost ridicată în secolul XIV înainte de Hristos, respectiv cu aproximativ 3.400 de ani în urmă. „Ne-am propus să facem cercetări la Sântana pentru o perioadă de trei ani de zile. Lucrările arheologice beneficiază de finanţare din partea landului Hesse, din Germania”, a explicat Krause.
Potrivit sursei citate, descoperirile realizate la Sântana indică faptul că cetatea grecească Troia era foarte mică faţă de cetatea de la Sântana. „Troia avea o suprafaţă de 29 de hectare, Cetatea de la Sântana are nu mai puţin de 89 de hectare. Clădirile din Troia au fost realizate din piatră. La Sântana, construcţiile au fost realizate din lut şi lemn, semn că civilizaţia era mai dezvoltată şi se adapta la materialele de construcţie de care dispunea. Cetatea de la Sântana a fost împrejmuită cu şanţuri de apărare adânci de peste patru metri, dar şi cu valuri de pământ de peste 20 de metri. Ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai mari şi impunătoare cetăţi din Europa”, a explicat Florin Gogâltan.
Directorul Complexului Muzeal Arad, Constantin Inel, a anunţat că îşi doreşte ca la Sântana să fie realizat un muzeu. „Putem vorbi chiar de un muzeu în sit, cum sunt multe alte cazuri în Europa. Vrem să valorificăm o parte din situl arheologic. Este imposibil să punem în valoare întreaga fortificaţie. Dar, potrivit cercetărilor efectuate, monumentul în sine s-a păstrat foarte bine, este intact”, a anunţat Constantin Inel.
Citește și:
Maria Cîrjă, noul marketing manager al Corteva Ungaria
O nouă promovare pentru Maria Cîrjă în cadrul gigantului american Corteva Agriscience: preia şi poziţia de marketing manager…
21 septembrie 2023
Contractul de proiectare și construire a lotului 4 din Autostrada Sibiu-Făgăraș e încheiat
S-a încheiat contractul de proiectare și construire a lotului 4 din Autostrada Sibiu-Făgăraș, a anunţat Ministerul Transporturilor şi…
21 septembrie 2023
Asocierea condusă de Asfamix începe lucrările la Lotul 1 al Inelului Rutier Metropolitan Oradea
Consiliul Județean Bihor a emis joi, 21 septembrie 2023, ordinul de începere a lucrărilor pentru Lotul 1 al…
21 septembrie 2023
ANRE vrea să limiteze numărul panourilor fotovoltaice pentru prosumatori
ANRE a venit cu o propunere de limitare a numărului de panouri fotovoltaice pentru prosumatori. Justificarea propunerii este…
21 septembrie 2023
Sălajul are autostradă județeană. Ce urmează la cele două capete
Primul drum de mare viteză din acest județ a fost dat în folosință fără inaugurare oficială, după o…
21 septembrie 2023
AFIR a publicat Ghidul Solicitantului INVESTALIM pentru consultare
Ghidul Solicitantului aferent schemei de ajutor de stat în Program Național de Dezvoltare și Susținere a Industriei alimentare,…
21 septembrie 2023
Susţinere pentru crescătorii de taurine din România
Asociația Crescătorilor de Taurine din România a organizat o întâlnire la care a participat Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării…
21 septembrie 2023
Clujul găzduiește Săptămâna Europeană a Sportului
În perioada 23-30 septembrie 2023 va avea loc Săptămâna Europeană a Sportului (SES), la inițiativa Comisiei Europene. Derulată…
21 septembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
