În zona Munţilor Apuseni, exploatarea aurului aluvionar tinde să devină o afacere. Până în prezent, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a eliberat cinci avize privind extracţia metalului preţios din apele curgătoare din această zonă.
Potrivit adevarul.ro, ultimul aviz emis de APM Alba a fost solicitat de societatea Seby&Melek SRL Ampoiţa care a depus un proiect pentru exploatarea aurului aluvionar din albia minoră a pârâului Abrud, în amonte de oraş.
Perimetrul de exploatare ocupă o suprafaţă de 0,108 kilometri pătraţi, locaţia viitoarei investiţii fiind la aproape 500 de metri de gospodăriile localnicilor. Extracţia aurului aluvionar din perimetrul de exploatare se va face prin separarea gravitaţională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase aflate în albia pârâului Abrud, notează sursa citată.
Vor fi colectate aluviuni cu dimensiunea până la 4 mm, prin aspiraţie, cu ajutorul unei drage mobile. Adâncimea de la care se colectează aluviuni este cuprinsă între 0,15 şi 0,5 metri, în funcţie de granulaţia aluviunilor. La început, jgheabul de separare va fi amplasat în albia pârâului, iar apoi vor fi aspirate aluviuni cu dimensiunea sub 5 mm.
Aurul, dar şi alte metale – magnetit, sfen/titan, pirită etc. vor rămâne pe covorul de cauciuc cu striaţii, de unde vor fi colectate zilnic. Demn de consemnat este faptul că din aluviunile colectate din albia pârâului Abrud concentratul reprezintă mai puţin de 1 la sută. Potrivit experimentelor, fracţia grea este cuprinsă între 0,0001% la separarea cu şaitrocul – o albie din lemn des folosită în vremurile de demult, şi maximum 1 la sută – la separarea cu jgheab. Volumul de concentrat/fracţie grea este estimat la cel mult 5,7 mc.
Alte patru firme au obţinut, în 2017, avize pentru exploatarea aurului aluvionar. Doi întreprinzători din Zlatna, prin intermediul a două firme private, au obţinut dreptul să exploateze aurul aluvionar din albiile minore ale văilor Almaş şi Turnu din comuna Almaşu Mare. De asemenea, exploatarea aurului aluvionar se face în perimetrul satului Furduieşti, aparţinător oraşului Cîmpeni, de către SC Gold of the Valleys SRL din Abrud, iar o altă societatea deţine aviz pentru o afacere similară pe râul Abrudel, între Gura Roşiei şi Abrud.
Citește și:
Studenții clujeni de la horticultură, școliți la Jidvei pe tractoarele MEWI
Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală (FHADR) Cluj a organizat o serie de vizite de studiu…
28 mai 2023
Banca Transilvania și Romgaz, în Top 5 la bursă
Societatea bancară din Cluj și producătorul de gaze naturale din Mediaș se aflau în topul tranzacțiilor de la…
28 mai 2023
MIS Grup toarnă fundația Polivalentei din Brașov
Societatea bistrițeană de construcții a anunțat stadiul lucrărilor la obiectivul sportiv. “Lucrările la Sala Polivalentă din Brașov, cea…
28 mai 2023
Sun Kid pregătește un parc de aventură la Borșa
Administrația din Borșa elaborează un proiect care să atragă non-stop turiștii în această zonă a Maramureșului. “Avem un…
28 mai 2023
Ministrul transporturilor: “Deblocăm Autostrada Transilvania”
Licitațiile la șoseaua de mare viteză care va străbate Ardealul și la centura metropolitană a Clujului (TR 35)…
28 mai 2023
„Biruința Crucii asupra Semilunei – cucerirea Cetății Oradea de către habsburgi”
În perioada 30 mai – 9 iunie 2023, la Secția Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor…
27 mai 2023
DEER va face investiții de 100 de milioane de euro pe an
Societatea clujeană Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) își propune un program de investiții ambițios, de 100 de milioane…
27 mai 2023
Bolt intră în Transilvania IT Cluster
Aplicația europeană de ride-hailing devine partener de mobilitate al organizației clujene. Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania…
27 mai 2023
Zi de Zi știri economice:
