Bihor Cultural Investitii Ultimele stiri

Primăria Oradea va reabilita Palatul Episcopiei Greco-Catolice, distrus de un incendiu

Primarul Ilie Bolojan, împreună cu reprezentantul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, episcopul Virgil Bercea, a susținut azi, 28 august 2018, o declarație de presă comună în curtea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, cu privire la măsurile care se vor lua ca urmare a incediului de vineri, 25 august,  care a afectat grav unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea.
“Este foarte greu să îmi adun gândurile, este o dramă pentru Episcopie, pentru că e adevărat, e proprietatea noastră, dar este și o dramă care s-a întâmplat orașului Oradea”, a spus episcopul Virgil Bercea în deschiderea declarației de presă. “D-voastră știți cât de greu s-a lucrat aici, cu ce eforturi am reușit să facem acest edificiu să strălucească în mijlocul orașului. Îl rog pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să nu îngenunchem, ci să mergem înainte, să putem să îl reconstruim. Va fi un efort extraordinar de greu, dar am văzut multă disponibilitate din partea orădenilor, din partea întregii țări”, a spus, vizibil afectat, episcopul.

Primarul Ile Bolojan a precizat că, având în vedere distrugerile masive pe care incendiul de sâmbătă le-a provocat, Primăria Oradea a căutat împreună cu Episcopia Greco-Catolică soluții pentru reabilitarea acestei clădiri emblematice, dar și pentru redarea ei orădenilor, așa cum a fost și proiectul inițial al Episcopiei de o transforma într-un centru cultural. “Am convenit să realizăm un parteneriat în urma căruia această clădire, într-un termen cât mai scurt posibil, să fie pe de o parte reabilitată, iar pe de altă parte să aibă o funcțiune publică, să fie un centru cultural pentru orădeni. În acest sens, Primăria Oradea va urma să ia în administrare această clădire, să parcurgem procedurile necesare pentru reabilitarea ei. Am convenit de principiu, ca acest proces de preluare în administrare să se facă pe 20 de ani, să realizăm împreună etapa de colectare de fonduri în așa fel încât cei care doresc să participe la reabilitarea acestei clădiri – și fac pe acestă cale un apel către toți orădenii și către toți cei care doresc să sprijine reabilitarea acestei clădiri – să o facă prin conturile care deja au fost anunțate de către Episcopie. Având în vedere suma mare de bani care va fi necesară, ținând cont de distrugerile mari care se văd, e foarte probabil să fie nevoie de un sprijin financiar mai consistent, iar acest sprijin va fi asigurat de către Consiliul Local Oradea, după ce se termină perioada de colectare”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Palatul Episcopiei va deveni Centru Cultural
Pentru perioada următoare, primarul Ilie Bolojan a estimat următorul parcurs: după finalizarea cercetărilor pe care le desfășoară Poliția și Parchetul privind cauzele acestui incendiu, se va trece la prima etapă, care va consta în curățarea molozului din interior și în realizarea unei expertize de rezistență care va arăta ce trebuie făcut în continuare, se va trece apoi la etapa a II-a, care presupune punerea în siguranță a clădirii pentru acestă iarnă – lucrare care va viza acoperișul, planșeele și care se va realiza în regim de urgență. În a treia etapă, în baza unui proiect de reabilitare se va trece la reabilitarea propriu-zisă a clădirii, cu tot ce înseamnă partea de interioare și toate celălalte spații (spații de conferințe, zonă de muzeu, bibliotecă), astfel încât clădirea să fie redată orădenilor sub forma unui Centru Cultural.
“Mulțumesc anticipat tuturor celor care și-au manifestat sprijinul, îi mulțumesc d-lui ministru al Culturii, dl George Ivașcu, pentru că a sunat duminică și ne-a asigurat de sprijinul Guvernului prin Ministerul Culturii, dar și celorlalte autorități publice și companii care și-au manifestat disponibilitatea de a susține prin fonduri sau prin alte intervenții reabilitarea clădirii”, a încheiat primarul Ilie Bolojan
 
Conturi speciale pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea
Primăria municipiului Oradea, prin Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, și Episcopia Greco-Catolică de Oradea au deschis conturi speciale pentru reconstruirea Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Cei care vor să facă donaţii au la dispoziţie următoarele conturi la Banca Transilvania, Sucursala Oradea:
 
FUNDAȚIA DE PROTEJARE A MONUMENTELOR ISTORICE DIN JUDEȚUL BIHOR
EURO – RO57BTRLEURCRT0078504002
USD – RO88BTRLUSDCRT0078504001
RON – RO69BTRLRONCRT0078504007
SWIFT: BTRLRO22
 
EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA
EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401
CHF – RO57BTRLCHFCRT0463151401
GBP – RO36BTRLGBPCRT0463151401
HUF – RO91BTRLHUFCRT0463151401
SWIFT: BTRLRO22

Related posts

Vox Technology Park primește cea mai înaltă distincție a Uniunii Arhitecților din România

redactia

[Enjoy Transylvania!] UMCH: University Targu Mures Medical Campus Hamburg

Transilvania Business

CITR: OG 6 – colacul de salvare pentru companiile cu datorii la bugetul de stat

Ligia Voro

Schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru dezvoltarea staţiunilor balneare

redactia

Cercetare & Dezvoltare la cel mai înalt nivel: Schaeffler deschide un nou Centru de Testare în Brașov

Nicolae Pop

Lucrările de reparaţii pe DN 1C Dej – Baia Mare, demarate la sfârşitul lunii mai de FCC Construccioni

Stefana Muresan

Producătorii clujeni s-au adaptat vremurilor: trec în mediul online

Nora Dumitrescu

Guvernul deschide o nouă nișă pe piața cardurilor: tichetele sociale pe suport electronic

Ion Surdu

Primaria Oradiei țintește o creștere a PIB-ului de cel puțin 6% în fiecare an

Stefana Muresan

Veste bună de la Bursă

Ligia Voro

Clujenii de la Electrogrup finalizează o parcare inteligentă în Oradea

Nora Dumitrescu

Șapte primării din Cluj, acord de asociere pentru trenul metropolitan. Dezvoltare imobiliară fără precedent în jurul municipiului Cluj Napoca

redactia

Record de descărcări pentru aplicațiile de videoconferințe – 62 de milioane într-o săptămână

Ion Surdu

Corteva Agriscience™ pregătită să devină jucător major pe piața agricolă

Stefana Muresan

MADR: Contract pentru exportul a 200.000 de ovine spre Emiratele Arabe Unite. Primul transport, în martie

redactia

Parteneriat Druid – Vonage pentru introducerea chatboţilot în WhatsApp

Traian Dan

Oradea: Workshopul INDUSTRY 4.0 – Granița între ieri și mâine, parte din proiectul INDUSTRIA DE MÂINE

redactia

UBB, 14 specializări în limba germană și 72 în maghiară

Stefana Muresan

The current circumstances confirmed that Rustler’s in-house specialists and know-how represent a powerful tool

Ionut Oprea

Bostan Junior, oferte atractive de apartamente în Târgu-Mureș

redactia

Cemacon intră spectaculos în era Dedeman

Stefana Muresan

Night of the SMEs

Transilvania Business

Concluziile Imobiliarium: Interesele cumpărătorului de locuințe s-au schimbat

Stefana Muresan

ArchiTEChture Conference & Expo 2017

Ionut Oprea

Leave a Comment