Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat azi, 31 august 2018, Contractul de parteneriat între Municipiul Oradea și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare a clădirii afectate de incendiul din data de 25 august și administrării de către Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani.
Aceste soluții au fost identificate de reprezentanții Primăriei Oradea și ai Episcopiei, cu scopul reabilitării acestei clădiri emblematice și redării ei în circuitul public, ținând seama de distrugerile masive pe care incendiul le-a provocat clădirii Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea.
Prin încheierea acestui contract de parteneriat, s-a convenit ca Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea să transmită imobilul în administrare, pe durata a 20 de ani, Municipiului Oradea, termenul putând fi prelungit prin acordul părților. În acest sens, Episcopia va pune la dispoziția Municipiului Oradea imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kalman Rimanoczy junior) și construcțiile anexe în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare.
Municipiul Oradea va curăța într-o primă clădirea de moloz și va realiza o expertiză de rezistență, care să indice părțile din edificiu care se pot refolosi, respectiv care trebuie demolate. În a II-a etapă, în toamna acestui an, se vor realiza lucrări “de urgență” pentru punerea în siguranță a clădirii, inclusiv zona de acoperiș. În a treia etapă, se vor realiza reabilitarea și refuncționalizarea efectivă a clădirii, inclusiv partea interioară, conform planurilor inițiale.
Contractul prevede cesionarea în favoarea Municipiului Oradea a dreptului de a obține autorizații, de a realiza lucrări de consolidare, reabilitare și refuncționalizare, respectiv de a folosi cu titlu gratuit imobilul.
Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi declarat bun de interes public și transmis în folosință gratuită Municipiului Oradea, cu destinația de edificiu social-cultural, în vederea amenajării și funcționării, pe durata a minimum 20 de ani, a unui centru cultural și spațiu expozițional, cu respectarea eticii creștine și a normelor canonice ale cultului Greco-Catolic.
Lucrările de consolidare, reabilitare și refuncționalizare a imobilului ar urma să se finalizeze în termen de cel mult trei ani. La terminarea lucrărilor, Municipiul Oradea va preda proprietarului – Episcopiei Române Unite cu Roma Greco Catolică, de Oradea, parte din imobilul reabilitat, cu destinație de sediu curiei episcopale, în suprafață utilă de minim 1/3 din suprafața totală.
Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea va păstra calitatea de proprietar asupra întregului imobil consolidat și reabilitat, transmis în folosință gratuită Municipiului Oradea.
Citește și:
Investiție de 30 de milioane de lei pentru prelungirea pistei Aeroportului Arad
Aeroportul Arad a depus pentru finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare proiectul pentru refacerea căii de rulare. 29,95…
1 februarie 2023
Încă un pasaj subteran la Oradea
Se pregătesc planurile pentru Pasajul Decebal. Strada T. Vladimirescu spre centură va avea patru benzi. Se fac primii…
1 februarie 2023
Timișul are buget. 172 de milioane de euro, alocați pentru investiții, dezvoltare și funcționare.
Plenul Consiliului Județean Timiș a aprobat, marți, bugetul care va asigura activitatea instituției. Suma de 840.656.890 au fost…
1 februarie 2023
Timișoara pierde 68.000 de cetățeni înregistrați
Direcția Regională de Statistică Timiș a prezentat datele locale provizorii referitoare la ultimul Recensământ al Populației. Iar concluziile…
1 februarie 2023
“Capitala” Transilvaniei, sub 300.000 de oameni. Clujenii fug din oraș spre suburbii
În timp ce reședința de județ a pierdut 38.000 de oameni, ajungând sub 300.000, populația comunelor din vecinătate…
1 februarie 2023
Jumătate din bugetul județului Sibiu, propus pentru secțiunea dezvoltare
Pentru anul 2023 bugetul judțeului Sibiu va fi constituit în proporție de 50% din bani care vor fi…
31 ianuarie 2023
Promelek a introdus o soluție inovatoare în România
Compania clujeană de soluții energetice a finalizat, în județul Sibiu, un proiect în premieră națională. “Proiectul se distinge…
31 ianuarie 2023
Banca Transilvania înghite Țiriac Leasing
Grupul financiar Banca Transilvania a anunțat că BT Leasing și Țiriac Leasing au devenit, prin fuziune, o singură…
31 ianuarie 2023
Zi de Zi știri economice:
- 45 de proiecte finalizate sau în curs de finalizare cu sprijinul Fundației Pro Economicaon 1 februarie 2023
Fundația Pro Economica a continuat, în 2022, […]
- Calendarul de Comunicare Financiară al Romcab, pe anul 2023on 30 ianuarie 2023
Conducerea Romcab SA Târgu Mureș a anunțat, […]
- EXCLUSIV. Cui aparțin cele 15 tone de NPK evacuate din incendiul de la Târgu Mureșon 29 ianuarie 2023
15 tone de îngrășământ NPK au fost evacuate […]
- UPDATE-FOTO: Târgu Mureș, aproape de o catastrofă. 15 tone de NPK evacuate dintr-un incendiu!on 29 ianuarie 2023
Forțe și mijloace din cadrul Inspectoratului […]
- Investiții ample, de peste 30 de milioane de euro, la Aeroportul ”Transilvania”on 28 ianuarie 2023
Președintele Consiliului Județean Mureș, […]
- O nouă fermă de găini în județul Mureșon 28 ianuarie 2023
Reprezentanții Agenției pentru Protecția […]
- Investiție imobiliară de 3,2 milioane de euro, în cartierul ”Unirii” din Târgu Mureșon 28 ianuarie 2023
Aleșii locali ai municipiului Târgu Mureș sunt […]
- Parcul Industrial Mureș în 2022: firme, angajați și grad de ocupareon 28 ianuarie 2023
Președintele Consiliului Județean Mureș, […]