Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Așa cum era de așteptat și în vestul țării hibrizii vedetă P64LE25 și P64LE99 au oferit producții record, motiv pentru care continuăm prezentarea fermierilor campioni la floarea-soarelui din județele Arad și Timiș.

Agricultorul Tinel Ciupa din localitatea Șag, județul Timiș, a devenit fermier campion cu producția de 4.200 kg/ha obținută cu hibridul P64LE99. “Lucrez 310 ha, dintre care anul acesta 46 ha au avut cu floarea-soarelui. Am semănat după porumb și grâu, în toamnă am arat la adâncimi cuprinse între 28-35, după care în primăvară am trecut de două ori cu combinatorul. La semănat, în prima parte a lunii aprilie, am aplicat pe rând complexe triplu 16 – 300 kg/ha. La prășit, în faza de 8-10 frunze, am mai dat 250 kg/ha de azot. Am mai aplicat 3 erbicide și un tratament cu Acanto Plus”, a precizat fermierul campion. Acesta a mai completat faptul că a recoltat în perioada 10-20 septembrie și este mulțumit de producția obținută.

Hibridul P64LE99 a fost cultivat în cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Lovrin pe 100 ha și au fost obținute 4.120 kg/ha. Care a fost tehnologia de cultură aplicată pentru a obține această producție ne-a detaliat șeful fermei, Șandor Cristian. “Pentru suprafața semănată cu hibridul Pioneer am arat încă din toamnă la adâncimea de 30 cm, în primăvară am aplicat complexe 16.16.16 – 299 kg/ha, apoi am trecut cu combinatorul și am semănat la începutul lunii aprilie. În vegetație, în faza de 10 frunze, am aplicat 200 kg/ha de azot. Am aplicat un singur tratament și două erbicide, primul la 6 frunze și al doilea în faza de 10-12 frunze”, a punctat șeful de fermă care a mai adăugat faptul că în fiecare an producțiile obținute cu hibrizii Pioneer se situează peste cele obținute la hibrizii de la alte firme.

Următorul fermier campion este Alin Negrei din județul Arad, care lucrează 1.000 ha dintre care 200 ha cu floarea-soarelui și a devenit fermier campion cu hibridul P64LE99, datorită căreia a obținut 3.980 kg/ha. O producție mulțumitoare, cum de altfel a obținut și în ultimii 5 ani de când cultivă acest hibrid. “Am semănat hibridul P64LE99 pe toate cele 200 ha, cultură premergătoare au fost grâul și porumbul. Am aplicat complex triplu 15, înainte de semnat 200 kg, iar 150 kg la semănat, adică la începutul lunii aprilie. Am aplicat două erbicide, în faza de înflorire am aplicat Acanto Plus și bor. Cultura a fost prășită o sigură dată și am recoltat la sfârșitul lunii august”, a declarat Alin Negrei. Anul viitor fermierul arădean vrea să crească suprafața cultivată cu floarea-soarelui și va semăna hibrizii P64LE99 și P64LE25.

Molnar Laszlo lucrează în localitatea Mailat, județul Arad, 1.300 ha. În acest an agricol a semănat hibridul P64LE25 pe 168 ha, după porumb și grâu și a obținut 3.820 kg/ha. “Am arat din toamnă, iar în primăvară am efectuat două treceri cu combinatorul. Înainte de semănat, în prima decadă a lunii aprilie, am aplicat 200 kg/ha uree. Tehnologie de cultură a însemnat aplicarea unui erbicid, a unui tratament și am prășit de două ori. Toată cultura a fost în neirigat și am recoltat începând cu 20 august. Anul viitor voi semăna aproximativ aceeași suprafață, voi alege același hibrid P64LE25 pentru că sunt foarte mulțumit de producțiile pe care mi le asigură an de an”, a specificat fermierul campion.

În cadrul fermei Alsasol, Facica Janko din județul Timiș lucrează 1.600 ha, iar floarea-soarelui a semănat în acest an pe 280 ha. Producția de 3.815 kg/ha, obținută cu hibridul P64LC108, i-a adus titlul de fermier campion. “Am obținut o producție foarte bună în acest an la floarea-soarelui, am semănat după grâu, așa că în toamnă am arat la 30 cm, în primăvară am efectuat două treceri cu grapa și am semănat la început de aprilie, când am aplicat și 100 kg/ha complex 18.46.0. Am aplicat și nitrocalcar – 250 kg/ha, în faza de 4-6 frunze, dar și două erbicide, primul după semănat, al doilea în faza de 6-8 frunze. Am recoltat la începutul lunii septembrie, iar în ceea ce privește următoarea campanie, intenționăm să semănăm aproximativ 300 ha cu floarea-soarelui. Vom alege și hibrizi noi, dar vom continua și cu P64LC108, pentru că suntem mulțumiți de rezultate”, a declarat fermierul timișoarean.

Revenim în județul Arad unde își desfășoară activitatea domnul Dan Secman, care a devenit fermier campion cu producția de 3.780 kg/ha, obținută cu hibridul P64LE25. “Din cele 380 ha pe care le lucrez, 100 ha au fost semănate cu floarea-soarelui. Cultură premergătoare a fost porumbul, așa că în toamna anului trecut am arat la 30 cm, am nivelat la începutul lunii martie, apoi înainte de semănat am efectuat o trecere cu combinatorul. Am ales o pregătire superficială a solului, pentru că am o semănătoare performantă. Am aplicat îngrășăminte în două faze, mai întâi la semănat, când am dat 280 kg/ha complex 20.20.0, iar apoi în faza de 10 frunze am aplicat 130 kg/ha de îngrășământ pe bază de azot. Am aplicat un erbicid și un singur tratament, cam atât am avut posibilitatea în această campanie, iar recoltatul l-am început în jur de 15 august. Semăn hibrizii Pioneer încă din anii ’90, indiferent de cultură am fost foarte mulțumit. Și anul viitor voi semăna hibridul P64LE25, pentru că am obținut producții bune în ultimii ani”, a specificat fermierul arădean.

Următorul fermier campion este Deian Morari din județul Timiș, care a obținut 3.600 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Am semănat în acest an floarea-soarelui pe 80 ha, dintr-un total de 230 ha. Am semănat după grâu și porumb, astfel că am arat din toamnă la 35 cm, în primăvară am trecut de două ori cu discul și o dată, am aplicat înainte de semănat azotat de amoniu 270 kg/ha și la semănat complexe 250 kg/ha – 15.15.15 pe o mare parte din suprafață, iar pe o porțiune mai mică am aplicat 20.20.0. Am aplicat și 3 erbicide, primul după semănat, apoi celelalte două atunci când plantele aveau 4-6 frunze. Cultura a beneficiat și de un tratament cu bor în faza de 10 frunze. Doar atât am aplicat și am recoltat în perioada 1-20 septembrie. Anul viitor vom semăna floarea-soarelui pe aproximativ 70 ha, întreaga suprafață cu P64LE99”, a punctat Deian Morari.

Un alt fermier din județul Timiș este Tiberiu Herle, care o obținut 3.500 kg/ha cu hibridul P64LE25. Acesta lucrează 585 ha, iar floarea-soarelui a avut în acest an pe 55 ha. “Floarea-soarelui am semănat-o după porumb, așa că în toamnă am arat la 35 cm, în primăvară am dat un disc ușor, am aplicat 325 kg/ha complexe triplu 16, iar la semănat, la sfârșitul lunii aprilie, am mai aplicat nitrocalcar pe bază de sulf. Am mai dat două erbicide și un tratament cu Acanto Plus și foliar. Cultura nu a fost prășită, iar recoltatul l-am început pe 10 septembrie și am terminat în 3 zile. Am fost foarte mulțumit de producția obținută, de aceea voi opta și anul viitor tot pentru hibridul P64LE25”, a declarat fermierul campion.

Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, așa cum s-a anunțat anteriot, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Diviza combină capacitățile DuPont Pioneer, DuPont Protecția Plantelor și Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie — incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Semințe, precum și alte produse premiate de protecția culturilor – și aduce constant noi produse în piață prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic și tehnologic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Programul Smart Start USA: companiile românești au la dispoziție 500 mil. dolari

Articolul următor

Bogdan CHIRIŢOIU, Preşedintele Consiliului Concurenţei, participă la Conferința PRIA Competition Cluj-Napoca în 23 octombrie 2018

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share