Bihor Ultimele stiri

Asociaţia Investitorilor Români în Republica Moldova – 24 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde euro, înființată de un orădean

Stabilit dincolo de Prut de zece ani, orădeanul Dan Nuţiu şi-a făcut o afacere din consilierea companiilor româneşti care doresc să vândă în Est. Potrivit ebihoreanul.ro, în ianuarie 2018, omul de afaceri orădean a înființat Asociaţia Investitorilor Români în Republica Moldova.

“Firmele din Moldova au facilităţi foarte bune pentru a pătrunde pe piaţa enormă din Rusia, în vreme ce companiile care produc în România plătesc taxe vamale mari. Caut companii care vor să producă în Moldova, ridic o fabrică din green-field (n.r. – câmp verde) şi o predau la cheie, cu echipamente, personal şi pe profit”, a declarat Dan Nuţiu pentru sursa citată.

De-a lungul timpului, Nuţiu a lucrat cu companii ca Proges, Strabag, Renania, Bauplan, Betty Ice şi altele. Aşa i-a şi venit ideea constituirii Asociaţiei Investitorilor Români în Republica Moldova (AIR).

“Iniţial, companiile româneşti au privit ideea cu scepticism. Nu credeau că se poate. În decembrie 2017 am reuşit să trecem peste toate obiecţiile, iar în 24 ianuarie 2018, dată simbolică pentru noi, dar care în Republica Moldova nu înseamnă nimic, am reuşit să înfiinţăm asociaţia, în semn de unire a mediului investiţional româno-moldovenesc”, spune orădeanul.

Acum, AIR reuneşte 24 de companii cu o cifră de afaceri totală de 3,6 miliarde euro pe an şi investiţii de peste 200 milioane euro în Moldova. Asociaţia le reprezintă interesele la discuţiile cu autorităţile, de pildă pe tema cozilor din vamă, care pot dura chiar şi 18 ore, încheie parteneriate cu şcolile tehnice sau pur şi simplu firmele membre se sprijină reciproc, oferindu-şi bonusuri mai mari la marfa vândută.

La fel ca în România, marea problemă a economiei moldoveneşti o constituie hemoragia forţei de muncă. Pentru a ţine tinerii în ţară, guvernul Filip a lansat un program de atragere a investitorilor. Potrivit acestuia, firmele care înfiinţează peste 100 locuri de muncă beneficiază de indemnizaţii, companiile au la dispoziţie “zone libere” cu punct vamal propriu, TVA zero şi scutire de impozit pe profit timp de trei ani pentru investiţiile ce depăşesc un milion de euro.

Mai mult, în primăvară moldovenii au înfiinţat parcuri virtuale IT de tipul platformelor online, la care se pot conecta companii din toată lumea, care activează în propriile ţări, cu condiţia să îşi ia reşedinţă de Moldova şi să plătească un impozit de doar 7% din vânzări. În patru luni acestea au ajuns să fie “populate” cu peste 250 de companii şi cerere există în continuare.

Related posts

Emerging Europe Recognises its Champions at London Awards Ceremony

Ionut Oprea

Sute de antreprenori lansați în Ardeal printr-un proiect european

Nora Dumitrescu

PressHub.ro/BaniEuropeni: Al doilea seminar dedicat jurnaliștilor locali în proiectul “Cohesion Policy in Romania”

redactia

CJ Cluj a publicat in SEAP anuntul de participare pentru atribuirea lucrarilor de modernizare a DJ 109 – Drumul Bistritei

Stefana Muresan

Talent management pentru generațiile digitale oferit de NTT DATA Romania prin implementarea soluției best-in-class SAP Success Factors la clienți de top

Stefana Muresan

Top județelor din Regiunea Centru la comerț: exporturi de 8 miliarde de euro, importuri de 7,5 miliarde de euro în 9 luni

Papuc Irina

COS Romania la 20 de ani

redactia

Pizzarotti, pe ultima sută a autostrăzii Sebeș – Alba Iulia

Nora Dumitrescu

Sprijin de peste 525 de mii de lei pentru zootehniștii bihoreni

Traian Dan

Excelența în învățământul profesional dual, premiată

Ligia Voro

UMFST Târgu Mureș a câștigat trei noi proiecte ROSE

Ligia Voro

Veranda Shop & Stay Obor, livrat de Optim PM

Ionut Oprea

Demersuri pentru un centru național de medicină regenerativă la Tîrgu-Mureș

Stefana Muresan

Ce ar trebui să știi despre campania „Te răcorești și reîmpădurești”

Stefana Muresan

Afaceri finanțate din banii Europei pentru ardelenii întorși din străinătate

Nora Dumitrescu

Compania Delphi Technologies mută o parte din activitate din Marea Britanie la Iași. ”Sunt costuri mai mici!”

Stefana Muresan

BILKA, crestere 41% pentru 2016

Ionut Oprea

Câmpia Turzii va încuraja transportul public și alternativ cu 10 milioane €

Nora Dumitrescu

Ce își doresc azi tinerii de la profesori și sistemul educațional românesc?

Ligia Voro

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: „Introducem admiterea în baza CV-ului educațional, pentru a selecta cei mai competitivi studenți”

Papuc Irina

Primăria Oradea i-a premiat pe cei mai importanți contribuabili din 2019

Traian Dan

Statele din afara Uniunii Europene vor finanța Muzeul Transilvaniei din Cluj

Nora Dumitrescu

Patru start-up-uri românești concurează pentru un loc în finala celei mai mari competiţii IT pentru domeniul medical

Ion Surdu

Autoritățile locale pot prelua de la guvern centurile ocolitoare și alte proiecte de infrastructură

Ion Surdu

Leave a Comment