Bihor Ultimele stiri

Asociaţia Investitorilor Români în Republica Moldova – 24 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde euro, înființată de un orădean

Stabilit dincolo de Prut de zece ani, orădeanul Dan Nuţiu şi-a făcut o afacere din consilierea companiilor româneşti care doresc să vândă în Est. Potrivit ebihoreanul.ro, în ianuarie 2018, omul de afaceri orădean a înființat Asociaţia Investitorilor Români în Republica Moldova.

“Firmele din Moldova au facilităţi foarte bune pentru a pătrunde pe piaţa enormă din Rusia, în vreme ce companiile care produc în România plătesc taxe vamale mari. Caut companii care vor să producă în Moldova, ridic o fabrică din green-field (n.r. – câmp verde) şi o predau la cheie, cu echipamente, personal şi pe profit”, a declarat Dan Nuţiu pentru sursa citată.

De-a lungul timpului, Nuţiu a lucrat cu companii ca Proges, Strabag, Renania, Bauplan, Betty Ice şi altele. Aşa i-a şi venit ideea constituirii Asociaţiei Investitorilor Români în Republica Moldova (AIR).

“Iniţial, companiile româneşti au privit ideea cu scepticism. Nu credeau că se poate. În decembrie 2017 am reuşit să trecem peste toate obiecţiile, iar în 24 ianuarie 2018, dată simbolică pentru noi, dar care în Republica Moldova nu înseamnă nimic, am reuşit să înfiinţăm asociaţia, în semn de unire a mediului investiţional româno-moldovenesc”, spune orădeanul.

Acum, AIR reuneşte 24 de companii cu o cifră de afaceri totală de 3,6 miliarde euro pe an şi investiţii de peste 200 milioane euro în Moldova. Asociaţia le reprezintă interesele la discuţiile cu autorităţile, de pildă pe tema cozilor din vamă, care pot dura chiar şi 18 ore, încheie parteneriate cu şcolile tehnice sau pur şi simplu firmele membre se sprijină reciproc, oferindu-şi bonusuri mai mari la marfa vândută.

La fel ca în România, marea problemă a economiei moldoveneşti o constituie hemoragia forţei de muncă. Pentru a ţine tinerii în ţară, guvernul Filip a lansat un program de atragere a investitorilor. Potrivit acestuia, firmele care înfiinţează peste 100 locuri de muncă beneficiază de indemnizaţii, companiile au la dispoziţie “zone libere” cu punct vamal propriu, TVA zero şi scutire de impozit pe profit timp de trei ani pentru investiţiile ce depăşesc un milion de euro.

Mai mult, în primăvară moldovenii au înfiinţat parcuri virtuale IT de tipul platformelor online, la care se pot conecta companii din toată lumea, care activează în propriile ţări, cu condiţia să îşi ia reşedinţă de Moldova şi să plătească un impozit de doar 7% din vânzări. În patru luni acestea au ajuns să fie “populate” cu peste 250 de companii şi cerere există în continuare.

Related posts

Trei supermarketuri strâng alimente pentru persoanele defavorizate la Cluj

Nora Dumitrescu

Investițiile Teritoriale Integrate. Experiența din Delta Dunării pentru viitoarele proiecte din Transilvania

Ion Surdu

Noi exproprieri pentru Autostrada Transilvania, Secțiunea 2A Ogra-Câmpia Turzii

Ligia Voro

Banca Transilvania, profit net de 780 mil. lei la 9 luni, în creştere cu 18,7%

Stefana Muresan

Program de finanțare destinat Republicii Moldova. Un ONG cere sprijinul României după ce Chișinăul a ratat ocazia de a solicita 40 de milioane de euro din partea UE

Ion Surdu

Cât au cheltuit românii cu Revolut în 2019

Papuc Irina

Start-up german, fondat de un sibian, a primit finanțare de 80 milioane de dolari. Printre investitori, frații miliardari de la BioNTech – producătorul vaccinului anti-Covid19

Ion Surdu

Autostrada Iași – Târgu-Mureș. Calendar

Stefana Muresan

Orbis deschide noi hoteluri, inclusiv la Arad și Sighișoara

Stefana Muresan

The MIPIM 2020 finalists

Ionut Oprea

Palatul Ullmann și Casa Venețiană din Oradea, reabilitate cu peste 3,5 mil. lei

Stefana Muresan

Bianca Muntean, în boardul Consiliului pentru Transformare Digitală

Nora Dumitrescu

Asociația OncoHelp va participa la cel mai mare maraton caritabil din Timișoara – Timotion 2019

redactia

Schimbările climatice, tema fierbinte evitată de liderii UE la Summit-ul de la Sibiu

Ligia Voro

Spaniolii de la Comsa, singurii ofertanţi la licitaţia pentru breteaua de la nodul Holdea, de pe autostrada Lugoj – Deva

redactia

Compania de leasing operaţional a BRD se extinde la Cluj, Timișoara și Iași

Stefana Muresan

Filarmonica Moldova din Iași, prin Cosmin Morariu și Mihai Ailenei, transmite mesajul lui Enescu către sătmăreni

Gruita Ienasoiu

Orașul Huedin, primul contract pe fonduri europene din istoria localității

redactia

Mai mult de 50% dintre români încă plătesc cash atunci când călătoresc

Traian Dan

POZITIV TB: Ec. Teodor Giurgiu, președinte Federalcoop Satu Mare – “Criza a arătat cât de important este ca la produsele alimentare strategice să ne putem baza pe producția internă”    

Ligia Voro

Oradea, staţiune turistică de nivel naţional

Traian Dan

Intalnire reprezentanti operatori de sistem transport gaze naturale – TRANSGAZ, DESFA, BULGARTRANSGAZ, FGSZ si ICGB

Stefana Muresan

AFI Europe deschide AFI Brasov în centrul României

Papuc Irina

Primăria Oradea, investiție de 7,7 mil. euro într-un pasaj suprateran pe şoseaua de centură

Stefana Muresan

Leave a Comment