Antreprenori Investitii Sanatate Sibiu Slider Ultimele stiri

O investiție de 2,5 milioane de euro: Seniorenresidenz Maria Theresia, căminul – acasă de la Șura Mică

Trei prieteni și foști colegi de facultate în Cluj-Napoca, Nicolae Bârsan, Erich Schelker și Emilia Trană, împreună cu familiile lor, și-au dorit să ofere un acasă seniorilor României, ai țărilor lor adoptive și sașilor plecați în străinătate care își doresc să revină în locurile natale, și-au pus împreună economiile și au clădit, la Șura Mică, la nici 20 de km de Sibiu, Căminul pentru Persoane Vârstnice – Seniorenresidenz Maria Theresia, cu îngrijiri de tip hotelier şi îngrijire medicală. Inaugurat în 29 septembrie, căminul, construit în urma unei investiții de 2,5 milioane de euro, dispune de 50 de camere duble, fiecare cu baie proprie, de propria spălătorie și bucătărie și oferă o gamă largă de servicii de tip medical, recuperare, terapie ocupațională și recreere.

 

Venind dinspre Tîrgu Mureș, am urcat, la un moment dat pe autostrada Sibiu-Orăștie, am cotit de pe șosea spre Aeroport ca apoi indicatorul să ne arate drumul spre Șura Mică, o localitate care păstrează bine conservat spiritul săsesc pe care l-am regăsit în arhitectura caselor și în spațiile edilitare îngrijite.

Am străbătut întreaga localitate, iar din depărtare am observat silueta dreptunghiulară a Căminului pentru Persoane Vârstnice – Seniorenresidenz Maria Theresia, pregătit de inaugurare după numărul ridicat de autovehicule parcat în zonă. Un grup de persoane amabile așteptau invitații cu un bun venit.

Am admirat în drum spre vasta terasă din spatele clădirii unde avea loc inaugurarea oficială, clădirea cu ferestre largi, generoase, holul primitor și recepția, care ne-au adus aminte de un hotel de lux, și zonele verzi, întinse, care ocupă, după cum aveam să aflăm 8.400 de mp, dintr-un total de 13.000 mp.

Cuvântul de deschidere și de bun venit i-a aparținut unuia dintre investitori – Nicolae Bârsan care a sintetizat, cu multă emoție și eleganță, ce înseamnă Căminul pentru Persoane Vârstnice – Seniorenresidenz Maria Theresia, mulțumindu-le, de asemenea, celor care le-au fost alături în acest drum de la idee la proiect și până la realizarea sa.

“Visul nostru de ieri a devenit realitatea de astăzi și de mâine. Pentru că totul a fost la început un vis, cristalizat dintr-o discuție între prieteni: Familia dr. Erich, soția mea și cu mine, discutam într-o seară la cină despre demnitatea, de multe ori știrbită, a persoanelor de vârsta a treia în așezăminte de îngriire, și ceea ce se putea face pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

Am îndrăznit să visăm amintindu-ne și de o renumită cugetare a lui Gabriel Garcia Marquez că, atunci când renunți la împlinirea visurilor, începi să îmbătrânești. Nu ne doream să îmbătrânim atât de repede.

Aceste câteva elemente ne-au determinat să pornim acest proiect în urmă cu doi ani: construirea și dotarea unui loc în care oameni mai în vârstă să găsească un adevărat cămin, o casă a lor.

A fost și este în continuare o provocare imensă, dacă ai viziunea unui loc cu totul special, în care să nu oferi numai mâncare de calitate, îngrijire fizică și spirituală adecvată, ci și recreere, bună voie, discuții, schimburi de opinii între oameni care privesc înapoi spre o viață, de multe ori marcată de privațiuni și lipsuri, dar și de împliniri remarcabile

Credem cu tărie că acești oameni ne pot învăța încă multe lucruri, că experiența lor de viață merită povestită și ascultată, că trebuie să reînvățăm cu toții arta de a asculta cu atenție ceea ce ne împărtășesc semenii noștri. Ne dorim ca toți cei care aleg Căminul Maria Theresia să poată privi și către viitor, să trăiască în acest loc minunat, în mijlocul naturii, într-un mediu prietenos și cald, să își păstreze demnitatea și pofta de viață, dorința de a asculta o muzică de calitate de a nu renunța la a fi activi fizic și spiritual. Un pian în sala de mese, o grădină minunată chiar în spatele clădirii îndeamnă la astfel de momente de relaxare și recreere. Dacă am reușit în acest demers al nostru, dacă am reușit să transpunem în realitate această viziune a noastră urmează să judecați dvs., toți cei de față, atât oaspeții noștri care sunt deja rezidenți aici cât și toți cei care vor mai veni, cât și invitații la această inaugurare, pentru că se știe: “lauda de sine nu miroase a bine”. Am astăzi bucuria și ocazia onorantă de a inaugura Căminul pentru Persoane Vârstnice Maria Theresia din Șura Mică, o inițiativă privată pe care am reușit să o materializăm cu eforturi considerabile, într-un timp surprinzător de scurt. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul cunoștințelor și prietenilor, dar, mai ales, și doresc să menționez aici, în mod special, fără munca și efortul aproape extenuant al doamnei Emilia Trană care a urmărit zi de zi evoluția lucrării. Mulțumim cu această ocazie doamnei arhitect Miruna Marchian și constructorului, domnul ing. Vlad Taloș, cu echipa sa condusă de ing. șef Petrișor Ionuț. Familia dr. Schelker și soția mea au petrecut ultimele luni tot aici, la Șura Mică, pentru a se asigura că tot ce am visat și ne-am dorit va deveni realitate. Vă mulțumesc din suflet că sunteți alături de noi, că ne dăruiți, prin prezența dumneavoastră aici, încredere și speranță, putere și voință, forța de a continua pe un drum anevoios, dar și frumos, acela de a ne sluji semenii și de a crea o oază de bunăstare într-o lume care uită prea des că ceea ce contează este să aduci o mare bucurie din ceea realizezi”, a încheiat Nicolae Bârsan în aplauzele invitaților.

La 93 de ani, profesorul George Litarczek, binecunoscut ca părintele anesteziei din România, este prima persoană care a fost fermecată de locul și condițiile de la Căminul Maria Theresia, precum și de oamenii de acolo.

“În fața dvs. vorbește un bătrânel, de 93 de ani aproape, care locuiește în această splendidă instituție, din data de 14 august, deci am experiență destul de lungă pentru a putea aprecia în mod critic și obiectiv performanțele acestei instituții. Casă splendidă, masă, avem niște bucătărese excelente, mai mult niște bucătărese cu care se poate discuta, deci, practic, e un dialog gastronomic care nu văd unde s-ar mai putea repeta în altă parte. Ceea ce vreau să insist în fața dvs. este că puteți aduce cu cea mai mare încredere bătrânii dvs. aici, sunt în companie bună, sunt bine îngrijiți 24 de ore din 24 de personal medical bine și, practic, grație lor pot să vă vorbesc acum”, a fost mesajul, rostit cu demnitate, al profesorului.

Celor prezenți li s-a mai adresat omul de televiziune Rareș Bogdan, prieten al familiei Bârsan, care a subliniat că: “Sunt extrem de încântat să văd că cineva se mai gândește și la bătrânii noștri, din păcate o fac doar privații. Să sperăm că exemplul lor va fi luat de cât mai mulți și la un moment dat, cred că cu toții, dacă bunul Dumnezeu ne ajută, ne dorim să ajungem în astfel de locuri”.

 

Marcel Luca, vicepreședinte Consiliul Județean Sibiu a recunoscut, în discursul său, că domeniul social suferă, dar că “prin astfel de gesturi, prin astfel de investiții câștigă și cred că această locație, acest așezământ va deveni un etalon pentru toți cei care oferă servicii în acest domeniu”.

La momentul inaugural au participat, printre alții, E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania, alături de soția sa, femeia de afaceri Rucsandra Hurezeanu, deputatul Raluca Turcan, fostul lider PDL, Vasile Blaga, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, președintele FDGR, Paul Jurgen Porr, fostul ministru Ion Ariton, jurnaliștii Rareș Bogdan și Mihai Tatulici, și mulți, mulți prieteni și parteneri ai investitorilor.

 

Cămin cu condiții de lux

 

Căminul pentru Persoane Vârstnice – Seniorenresidenz Maria Theresia reprezintă întâlnirea fericită dintre trei foști colegi de facultate, Nicolae Bârsan, stabilit de 35 de ani în Austria, Erich Schelker, plecat de 30 de ani în Germania, și Emilia Trană, care a ales Sibiul.

Erich Schelker coordonează trei cămine pentru vârstnici în Germania, Nicolae Bârsan – unul la Viena, astfel că atunci când cel de-al doilea a achiziționat terenurile de la Șura Mică, în urmă cu 5-6 ani le-a încolțit această idee, într-o vacanță, în Italia.

“În primul rând, având părinți în vârstă și Erich, și eu, și am văzut ce înseamnă să se chinuie stând acasă. Dincolo în Germania am văzut ce se oferă pentru acești oameni în vârstă, li se oferă totul. Pe lângă îngrijirea medicală, care li se oferă și acolo, și la noi, 24 de ore din 24, mese și cazare bune, se simt efectiv ca acasă. Avem acest know-how, am văzut cum funcționează acolo și am dezvoltat această idee”, ne-a povestit Nicolae Bârsan.

Primul loc la care s-au gândit a fost fostul sanatoriu de la Bazna, care aparținuse bunicilor dr. Erich Schelker, însă clădirea era o ruină.

Nicolae a avut acest teren la Şura Mică şi am zis că putem face aici. E şi mai comod. Nu e în oraş, bolnavii nu sunt puşi să stea doar în clădire, pot să iasă în curte, la aer curat. Infrastructura e foarte bună: aeroport internaţional, autostradă spre Vest, infrastructură spitalicească, centru universitar medical. În zona Sibiului sunt foarte mulţi saşi plecaţi şi sunt la o anumită vârstă. Aici noi le oferim oportunitatea să îşi petreacă bătrâneţea într-un mod special, acasă”, a povestit dr. Erich Schelker.

Căminul pentru Persoane Vârstnice – Seniorenresidenz Maria Theresia dispune de 50 de camere duble, fiecare cu baie proprie, de propria spălătorie și bucătărie și oferă o gamă largă de servicii de tip medical, recuperare – kinetoterapie, fizioterapie, terapie ocupațională și recreere. Vizitând căminul am apreciat generozitatea camerelor prevăzute cu terasă, gradul ridicat de accesibilitate al clădirii, căminul dispus pe două nivele – parter și un etaj – fiind dotat cu lift și rampe, sala de mese decorată ca în secolul XIX și dotată cu un pian pentru pasionații de muzică, sala de tratament modern și capela pentru cei care vor să se întâlnească cu Cel de Sus. De asemenea, căminul dispune de un heliport aflat în parcul generos al așezământului.

În prezent, căminul are 25 de rezidenți și alte 20 de persoane vor sosi în cursul lunii octombrie. De bunăstarea lor se ocupă 25 de angajați, iar manager al așezământului este binecunoscutul profesor Mircea Bârsan, fostul șef al Institutului Inimii din Cluj-Napoca.

Promotorul acestei investiții, recunosc amândoi domnii, este Emilia Trană, care s-a asigurat de derularea sa în cei doi ani cât a durat construirea căminului.

Căminul a fost construit în urma unei investiții de 2,5 milioane de euro, o treime suportată de investitori, iar diferența dintr-un împrumut bancar de la Banca Transilvania.

Costurile pentru un loc în cămin sunt de 1000-1500 de euro/lună, în funcție de ce boli suferă rezidentul.

Dacă gradul de ocupare va fi de 60-70%, investiția va fi amortizată în următorii 7-10 ani și chiar mai repede dacă vor fi ocupate toate cele 100 locuri.

Dacă cererea va fi suficient de mare, investitorii se vor gândi la extindere pe cele 3 ha de teren de care dispun chiar lângă actualul cămin.

După ce am văzut acest loc cald și primitor pentru seniori, ne dorim, într-adevăr ca exemplul celor trei investitori să fie preluat și de alte persoane pentru ca părinții și bunicii noștri sau, în perspectivă, fiecare dintre noi să avem parte de o bătrânețe demnă.

de Ligia VORO

 

Related posts

Statele Unite au angajat un român pentru strategia de imagine a Americii în lume

redactia

Doi orădeni, soț și soție, creează genți de lux pentru clienți din toată lumea

redactia

Președintele CJ Maramureș și CEO ATP Exodus, la Forumul Mondial al Capacității de Producție și Cooperare de Afaceri din China

redactia

Corteva Agriscience lansează Inatreq™ Active pentru cereale, in Europa

Ligia Voro

Pentru fiecare euro cu care România a contribuit la bugetul UE a primit 3 înapoi. În total – 54,4 miliarde de euro în 13 ani

Ion Surdu

Medlife a cumpărat integral rețeaua Anima

Stefana Muresan

Consiliul Județean Timiș înfiinţează un centru-pilot de colectare a fructelor și legumelor

redactia

Panel central Cities of Tomorrow #6

Ionut Oprea

Compania Unifarm, un business de succes dublat de activitate cu caracter social-sanitar

Stefana Muresan

Emilia Tepes, the new Business Development Manager in Transylvania for CTP

Ionut Oprea

Fundația Noi Orizonturi și Rotary Club Satu Mare lansează proiectul „Școala care ne unește” pentru dezvoltarea și promovarea școlilor comunitare

redactia

Fujikura construieşte o nouă fabrică de producere a cablajelor în Moldova

Stefana Muresan

NO! HAI în Africa, cu mureșenii Adi, Călin și Ovidiu. Caritate și aventură: Budapest-Bamako Rally

Ligia Voro

”Mobilitatea viitorului”, eveniment marca CCIFER, despre impactul noilor modalități de transport

Stefana Muresan

Academia Română din Cluj se primenește cu fonduri norvegiene

Nora Dumitrescu

Coresi Avantgarden – proiect de regenerare urbană în Brașov

Ligia Voro

Încep înscrierile în competiţia E.ON Energy Globe Award România 2018

Stefana Muresan

Rectorul USAMV Cluj, Cornel Cătoi: „Stațiunile noastre vor funcționa ca niște centre de profit”

Transilvania Business

EBRD supports development of sustainable industrial real estate in Romania

Papuc Irina

Producătorul lactatelor Olympus vizează o creştere a cifrei de afaceri cu 10%, până la 100 mil. euro, cu fabrica din Braşov

redactia

Companiile mari de comunicații din Cluj-Napoca și București, investiții pentru extinderea și modernizarea centrelor de date

Stefana Muresan

Start pentru desemnarea celor mai importante proiecte ale industriei IT din acest an

Ligia Voro

Turda înființează o nouă companie de transport local

Nora Dumitrescu

AROBS Pannonia cumpără Skyshield și își întărește poziția în top 10 firme de monitorizare flotă din Ungaria

redactia

Leave a Comment