Energie Ultimele stiri

KazMunayGas şi Ministerul Energiei au înfiinţat Fondul de Investiţii în Energie kazah-român, cu investiţii estimate la un miliard de dolari

KazMunayGas International (KMGI) şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), deţinută de Ministerului Energiei, au anunţat vineri că au semnat contractul de asociere prin care se înfiinţează Fondul de Investiţii în Energie kazah – român, conform prevederilor memorandumului de înţelegere dintre statul român şi KMGI (fostul Grup Rompetrol). Fondul estimează că va desfăşura investiţii de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durată de 7 ani.

”Contribuţia KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuţia statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI. Structura acţionariatului fondului de investiţii ce va derula proiecte în domeniul energiei este: KMGI – 80% şi statul român – 20%”, se arată în comunicat.

Principala prioritate a fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice şi diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol, potrivit părţile implicate. KMGI a anunţat că identificat cel puţin două proiecte majore, cu o valoare a investiţiilor care depăşeşte 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate în cadrul Fondului kazah – român şi care ar putea crea direct aproximativ două mii de locuri de muncă.

”Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investiţii se referă la construcţia unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică şi termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât oraşul Năvodari, cât şi rafinăria Petromidia. Valoarea investiţiei se ridică la 120 de milioane de dolari şi se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării”, se arată în comunicat.

Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de staţii a reţelei de benzinării pe piaţa locală. Noile staţii vor fi dezvoltate prin investiţii de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-se la 100 de milioane de dolari, potrivit companiei.

”Constituirea Fondului de Investiţii kazah-român nu este doar o oportunitate de a atrage noi investiţii în sectorul energetic românesc dar, de asemenea, un semnal clar că putem să contribuim la dezvoltarea industriei energetice naţionale. Prin investiţiile pe care crearea acestui fond le presupune vor fi create noi locuri de muncă în România, iar sectorul energetic naţional va beneficia de un aport de capacitate de producţie”, a spus Constantin Văduva, preşedintele directoratului SAPE.

Fondul este construit având la bază o politică de investiţii în care ambele părţi au posibilităţi egale de a propune proiecte spre finanţare, iar reprezentaţii SAPE au drept de veto asupra tuturor proiectelor de investiţii, pe considerente de securitate naţională, potrivit anunţului.

”Statul român, prin SAPE este reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale Fondului. Astfel, în conformitate cu structura acţionariatului, SAPE va desemna un membru în componenţa Consiliului de Administraţie, părţile agreând desemnarea câte unui membru SAPE şi la nivelul Consiliului Director şi a Comitetului de Iniţiere a Investiţiilor”, se arată în comunicat.

KMGI a fost asistat în această tranzacţie, în domeniul juridic, de compania Suciu Popa.

Memorandumul de înţelegere dintre KMGI şi statul român, încheiat în anul 2013, prevede mecanismul de privatizare al acţiunilor deţinute de statul român în Rompetrol Rafinare şi crearea unui fond de investiţii comun în domeniul energetic.

Related posts

Primele 11 autobuze electrice ajung la Cluj, finanțare din fonduri elveţiene

Stefana Muresan

Aradul investește 35 mil. euro în reabilitarea zonei centrale

Stefana Muresan

Producătorul de componente auto Compa Sibiu, investiții de peste 39 mil. lei în maşini şi echipamente

redactia

UVT și ADR Vest au semnat al doilea contract de finanțare pentru reabilitarea Facultății de Chimie, Biologie și Geografie

Stefana Muresan

Topul Celor mai doriți angajatori în 2019

Ligia Voro

CJ Sibiu: Un producător chinez de jucării, interesat să deschidă o fabrică în Europa

redactia

Borsec, Gerovital și Arctic, pe primele poziții în top 100 cele mai puternice branduri românești 2017

Stefana Muresan

Kaufland a început construcția noului magazin din Brașov, în cartierul Tractorul

Ion Surdu

Relansarea Cupru Min, primul proiect finanţat de Fondul Suveran de Investiţii

Stefana Muresan

Sibiul si Timisoara – orase prezente la Cities of Tomorrow #5 – cap de afis pe listele investitorilor

Ionut Oprea

Turiștii care ajung în Sibiu au la dispoziție un ghid audio în trei limbi despre centrul istoric al orașului

Ion Surdu

A fost scoasă la licitație Supervizarea Secțiunii 1 și 5 ale Autostrăzii Sibiu Pitești

Ligia Voro

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

redactia

ELITE ÎN BUSINESS Banat-Transilvania. Top 220 companii cu capital străin: locurile 176-200

Ion Surdu

Brandurile Geox și New Balance, concurența Adidas în Ardeal

Nora Dumitrescu

Producție de compuși anorganici, recuperarea și rafinarea metalelor prețioase din diferite tipuri de deșeuri, realizate într-un laborator al UBB

Ion Surdu

Vinurile de Jidvei premiate cu 15 medalii de aur și argint la 3 concursuri internaționale

Stefana Muresan

Accor anunță lansarea globală a soluției de cheie digitală “Accor Key”

redactia

Baumit, cu fabrică în Teiuș, profit dublu, înregistrat anul trecut

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Brașov, an Attractive City for National and International Investments

Transilvania Business

Casa Darvas-La Roche, cea mai originală construcție din Oradea, va fi reabilitată cu bani europeni

Stefana Muresan

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: “Vești bune de la Bruxelles pentru fermieri! Eforturile Comisiei AGRI din Parlamentul European au generat măsuri excepționale de sprijin pentru sectorul agroalimentar!”

Ligia Voro

Investitor maghiar, apropiat al premierului Ungariei, a cumpărat hotelul Dacia din Satu Mare

Stefana Muresan

Hotelul Melody din Cluj, vândut cu 5,6 milioane euro

Nora Dumitrescu

Leave a Comment