Energie Ultimele stiri

KazMunayGas şi Ministerul Energiei au înfiinţat Fondul de Investiţii în Energie kazah-român, cu investiţii estimate la un miliard de dolari

KazMunayGas International (KMGI) şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), deţinută de Ministerului Energiei, au anunţat vineri că au semnat contractul de asociere prin care se înfiinţează Fondul de Investiţii în Energie kazah – român, conform prevederilor memorandumului de înţelegere dintre statul român şi KMGI (fostul Grup Rompetrol). Fondul estimează că va desfăşura investiţii de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durată de 7 ani.

”Contribuţia KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuţia statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI. Structura acţionariatului fondului de investiţii ce va derula proiecte în domeniul energiei este: KMGI – 80% şi statul român – 20%”, se arată în comunicat.

Principala prioritate a fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice şi diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol, potrivit părţile implicate. KMGI a anunţat că identificat cel puţin două proiecte majore, cu o valoare a investiţiilor care depăşeşte 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate în cadrul Fondului kazah – român şi care ar putea crea direct aproximativ două mii de locuri de muncă.

”Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investiţii se referă la construcţia unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică şi termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât oraşul Năvodari, cât şi rafinăria Petromidia. Valoarea investiţiei se ridică la 120 de milioane de dolari şi se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării”, se arată în comunicat.

Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de staţii a reţelei de benzinării pe piaţa locală. Noile staţii vor fi dezvoltate prin investiţii de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-se la 100 de milioane de dolari, potrivit companiei.

”Constituirea Fondului de Investiţii kazah-român nu este doar o oportunitate de a atrage noi investiţii în sectorul energetic românesc dar, de asemenea, un semnal clar că putem să contribuim la dezvoltarea industriei energetice naţionale. Prin investiţiile pe care crearea acestui fond le presupune vor fi create noi locuri de muncă în România, iar sectorul energetic naţional va beneficia de un aport de capacitate de producţie”, a spus Constantin Văduva, preşedintele directoratului SAPE.

Fondul este construit având la bază o politică de investiţii în care ambele părţi au posibilităţi egale de a propune proiecte spre finanţare, iar reprezentaţii SAPE au drept de veto asupra tuturor proiectelor de investiţii, pe considerente de securitate naţională, potrivit anunţului.

”Statul român, prin SAPE este reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale Fondului. Astfel, în conformitate cu structura acţionariatului, SAPE va desemna un membru în componenţa Consiliului de Administraţie, părţile agreând desemnarea câte unui membru SAPE şi la nivelul Consiliului Director şi a Comitetului de Iniţiere a Investiţiilor”, se arată în comunicat.

KMGI a fost asistat în această tranzacţie, în domeniul juridic, de compania Suciu Popa.

Memorandumul de înţelegere dintre KMGI şi statul român, încheiat în anul 2013, prevede mecanismul de privatizare al acţiunilor deţinute de statul român în Rompetrol Rafinare şi crearea unui fond de investiţii comun în domeniul energetic.

Related posts

A fost modernizata singura sectie de chirurgie toracica din Cluj

Stefana Muresan

Porr Construct a semnat contractul pentru Secţiunea 1 din Autostrada Sibiu – Pitești

Stefana Muresan

Metode moderne de predare pe bază de jocuri (gamification), dezbătute la UVT

Stefana Muresan

Optim PM livrează Oregon Park – Clădirea C pentru Portland Trust

Ligia Voro

Târgul gusturilor din Valea Ierului, organizat sâmbătă și duminică la Oradea

Traian Dan

Cezar Ioan – autorul cărții document „Gastronomie Românească de secolul XXI”: “Cred că avem nevoie să ne mândrim cu gastronomia veche și să o modernizăm ca ea să rămână vie”

Stefana Muresan

Brokerii clujeni vor să crească lichiditatea acțiunilor MedLife

Nora Dumitrescu

Micii producători bihoreni și-au mutat afacerile pe internet

Traian Dan

Fonduri de peste 29 de milioane de euro pentru proiete în IT

redactia

VINVEST 2019: Degustări speciale – vinuri vechi de 60 de ani, vinuri produse la Muntele Athos, vinuri produse ecologic

Stefana Muresan

Trenul Cluj Napoca – Viena intră în circulaţie

redactia

Două lansări consecutive ale Synevo la Cluj-Napoca și Brașov

Ligia Voro

Ultimele zile in care studentii si absolventii pot accesa 800 de joburi in cadrul Targului Virtual Hipo.ro pentru Absolventi

Stefana Muresan

Fermierii vor putea sacrifica mieii de Paște și în ferme, în anumite condiții

Traian Dan

Industria auto: între criza sanitară și provocările tehnologice și de mediu

Transilvania Business

Cultura porumbului, provocările momentului

Ligia Voro

Antreprenorii care dețin magazinul online de optică Lensa.ro au deschis un nou showroom la Brașov

Ion Surdu

Cluj-Napoca va avea cea mai mare parcare din Transilvania

redactia

Recrutarea intră pe fast forward în era rețelelor sociale

Stefana Muresan

Eldi Brutăria, model de succes în industria de panificaţie

Stefana Muresan

Concernul Universal Alloy a dotat cu ventilatoare două spitale băimărene

Nora Dumitrescu

Conferința și expoziția RoBuild 2018 – CONCRETE EDITION

redactia

IOTA Access oferă control inteligent al accesului bazat pe open-source, pentru orice aplicație sau platformă

Papuc Irina

Agenția BNR Bihor a împlinit 100 de ani de la efectuarea primei operațiuni

Traian Dan

Leave a Comment