Ultimele stiri

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, apel pentru dezvoltarea învățământului dual

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a îndemnat joi factorii de decizie din ţara noastră să se implice în dezvoltarea sistemului de învăţământ dual, ca şansă reală pentru viitorul societăţii româneşti.

“Este foarte important pentru prosperitatea societăţii ca sistemul educaţional să îndeplinească cerinţele economiei de astăzi. Pentru a prospera, economia are nevoie în mod cert de ingineri de top, dar şi de meseriaşi competenţi. Iar cei care urmează formarea educaţională primesc această recunoaştere pe piaţă. Mesajul meu adresat tuturor factorilor de decizie prezenţi este că vă rog din suflet să continuaţi să sprijiniţi sistemul învăţământului profesional dual. Nu este vorba de alegerea între învăţământul terţiar sau profesional, ci de a găsi echilibrul perfect între ambele. Deci, nu este vorba de ori – ori, ci de şi – şi, cu un rol desigur important pentru învăţământul dual, (…) fără lupte interne care nu sunt necesare, ci pur şi simplu luându-ne în serios sarcinile pentru binele copiilor. Nu este complicat, haideţi să-l facem”, a declarat Cord Meier-Klodt, la Conferinţa “EduPro Summit #1 – Educator for future”, organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, scrie Agerpres.

Diplomatul german a arătat că formarea educaţională duală nu este capătul unei cariere promiţătoare, ci, de fapt, cineva poate aşeza astfel o fundaţie solidă pentru o carieră de succes.

“Ce consider a fi ingredientul cel mai important din sistemul economic de succes al Germaniei timp de decenii? Aş alege formarea de educaţie duală cu toate ramificaţiile ei şi mai ales cu spiritul ingineresc al ei. Germania nu şi-a desfiinţat structurile inginereşti, inclusiv această formare educaţională, şi nu a riscat în timpul crizei economice. Şi această formare duală este un pact special între stat, forţele de muncă, partenerii sociali, societatea civilă. România, în mod clar, nu are aceeaşi istorie sau aceeaşi tradiţie şi nici nu ne aşteptăm să aibă o copie exactă a tradiţiei noastre, însă formarea profesională ca atare a avut o bază puternică şi în această ţară la un moment dat. Şi aş spune că acest lucru cere un fel de renaştere în ziua de astăzi. Între timp, s-au schimbat foarte multe pe parcursul ultimilor ani, iar un nou sistem de formare duală s-a dezvoltat datorită unor proiecte-pilot de succes, ceea ce este un început promiţător”, a afirmat Cord Meier-Klodt.

Potrivit acestuia, sunt multe obstacole de depăşit pentru orientarea către o reţea naţională de formare duală, iar o carieră trebuie aleasă în funcţie de interesul şi abilităţile copilului.

“Trebuie să ne mutăm într-un sistem care să includă pe toţi, inclusiv zonele mai puţin dezvoltate ale ţării, şi cred că acesta ar trebui să fie un obiectiv politic. Şi transmitem un semnal politic în această direcţie. (…) Este nevoie de contribuţia sinergică a numeroşi actori. Nimeni nu poate reuşi singur în acest obiectiv. Din acest motiv ne-am hotărât să aducem pentru prima dată toate părţile semnificative la această conferinţă”, a spus oficialul german.

Related posts

Craciun Fericit & La multi ani!

Ionut Oprea

Eveniment marca BusinessMark: Optimizarea și automatizarea: cele două „must-uri” în lanțul de aprovizionare

Papuc Irina

A fost lansat primul serviciu românesc de închirieri auto direct de la proprietari

Papuc Irina

Romsilva confecționează și vinde trăsura tip fast-food, unică în România

Ligia Voro

BNR lansează monede din aur și alamă pentru colecționare și va pune în circulație o monedă cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Regina Maria

Papuc Irina

Corina Crețu: România va beneficia de un buget cu 8% mai mare faţă de cel actual, conform propunerii CE

redactia

Ardealul, înțesat de mall-uri în 2020. Cum arată harta investițiilor

Nora Dumitrescu

Colectarea selectivă a deșeurilor se extinde în tot Brașovul

Papuc Irina

Liderul pieței electro-IT&C din România deschide cel mai mare magazin din rețea la Arad

Ligia Voro

VGP: Publishes First Quarter 2020 Trading Update

Papuc Irina

Campania „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!” la finalul anului 2018

redactia

Roma, destinația favorită a românilor în 2017

Stefana Muresan

Grupul TeraPlast vrea să demareze trei investiţii în valoare de 15 milioane euro

redactia

Primul mall construit în Sibiu va fi inaugurat pe 14 noiembrie. Cum va arăta Promenada Mall

Papuc Irina

Un sector al Variantei de Ocolire a Municipiului Iași, scos la licitație

Ligia Voro

Comisia Europeană: internetul este suprasolicitat

Nora Dumitrescu

Extinderea firmelor în Zona Industrială Vest Sibiu a determinat Primăria să investească în dezvoltarea infrastructurii

Papuc Irina

Michelin oprește producția la Zalău. 3.000 de angajați afectați

Nora Dumitrescu

Târgul de Crăciun din Sibiu atrage tot mai mulți turiști: cererea pentru cazări a crescut cu 10%

Papuc Irina

Alba Iulia: 9 milioane de lei pentru 122 de platforme subterane de deșeuri

Papuc Irina

Germanii de la in-tech mai angajează 220 de oameni la Braşov anul viitor

Stefana Muresan

Clujul a inaugurat prima arteră “smart” din țară

Nora Dumitrescu

TRAP TRAP – brandul autohton inspirat din ecvestru

Ionut Oprea

Ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis, invită autorităţile şi crescătorii români de animale la Pavilionul Franţei de la târgul Indagra 2019

Papuc Irina

Leave a Comment