Ultimele stiri

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, apel pentru dezvoltarea învățământului dual

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a îndemnat joi factorii de decizie din ţara noastră să se implice în dezvoltarea sistemului de învăţământ dual, ca şansă reală pentru viitorul societăţii româneşti.

“Este foarte important pentru prosperitatea societăţii ca sistemul educaţional să îndeplinească cerinţele economiei de astăzi. Pentru a prospera, economia are nevoie în mod cert de ingineri de top, dar şi de meseriaşi competenţi. Iar cei care urmează formarea educaţională primesc această recunoaştere pe piaţă. Mesajul meu adresat tuturor factorilor de decizie prezenţi este că vă rog din suflet să continuaţi să sprijiniţi sistemul învăţământului profesional dual. Nu este vorba de alegerea între învăţământul terţiar sau profesional, ci de a găsi echilibrul perfect între ambele. Deci, nu este vorba de ori – ori, ci de şi – şi, cu un rol desigur important pentru învăţământul dual, (…) fără lupte interne care nu sunt necesare, ci pur şi simplu luându-ne în serios sarcinile pentru binele copiilor. Nu este complicat, haideţi să-l facem”, a declarat Cord Meier-Klodt, la Conferinţa “EduPro Summit #1 – Educator for future”, organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, scrie Agerpres.

Diplomatul german a arătat că formarea educaţională duală nu este capătul unei cariere promiţătoare, ci, de fapt, cineva poate aşeza astfel o fundaţie solidă pentru o carieră de succes.

“Ce consider a fi ingredientul cel mai important din sistemul economic de succes al Germaniei timp de decenii? Aş alege formarea de educaţie duală cu toate ramificaţiile ei şi mai ales cu spiritul ingineresc al ei. Germania nu şi-a desfiinţat structurile inginereşti, inclusiv această formare educaţională, şi nu a riscat în timpul crizei economice. Şi această formare duală este un pact special între stat, forţele de muncă, partenerii sociali, societatea civilă. România, în mod clar, nu are aceeaşi istorie sau aceeaşi tradiţie şi nici nu ne aşteptăm să aibă o copie exactă a tradiţiei noastre, însă formarea profesională ca atare a avut o bază puternică şi în această ţară la un moment dat. Şi aş spune că acest lucru cere un fel de renaştere în ziua de astăzi. Între timp, s-au schimbat foarte multe pe parcursul ultimilor ani, iar un nou sistem de formare duală s-a dezvoltat datorită unor proiecte-pilot de succes, ceea ce este un început promiţător”, a afirmat Cord Meier-Klodt.

Potrivit acestuia, sunt multe obstacole de depăşit pentru orientarea către o reţea naţională de formare duală, iar o carieră trebuie aleasă în funcţie de interesul şi abilităţile copilului.

“Trebuie să ne mutăm într-un sistem care să includă pe toţi, inclusiv zonele mai puţin dezvoltate ale ţării, şi cred că acesta ar trebui să fie un obiectiv politic. Şi transmitem un semnal politic în această direcţie. (…) Este nevoie de contribuţia sinergică a numeroşi actori. Nimeni nu poate reuşi singur în acest obiectiv. Din acest motiv ne-am hotărât să aducem pentru prima dată toate părţile semnificative la această conferinţă”, a spus oficialul german.

Related posts

PressHUB market – o premieră absolută în presa românească

Ligia Voro

Zalăul va avea un parc de agrement de 6 milioane de lei

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] The Palace of Culture – A masterpiece of the Transylvanian Secession style. Over 100 years of art and culture

Transilvania Business

Semnare contract Centura de Sud a Timișoarei. Contract de 359 milioane lei, constructor – Tirrena Scavi

redactia

Coaliția pentru Dezvoltarea României, scrisoare deschisă adresată premierului Dăncilă

redactia

”Mobilitatea viitorului”, eveniment marca CCIFER, despre impactul noilor modalități de transport

Stefana Muresan

VCST Automotive Production Alba Iulia, 5 ani de activitate. Investiții de 40 de milioane de lei, estimate în 2018

Stefana Muresan

Arad, Timişoara, Oradea şi Cluj-Napoca înfiinţează „patrulaterala vestului” pentru inițierea unor proiecte mari

redactia

Dacia, creştere de 7% a autovehiculelor vândute anul trecut. Cea mai bună performanţă comercială din istoria sa

redactia

Două noi loturi din Autostrada Transilvania, scoase la licitație: 25 km, 240 mil. €

Stefana Muresan

16 proiecte promovate de ANAR la Ministerul Fondurilor Europene

redactia

Studiu Valoria: Comportamentele de cumpărare în era consumatorilor digitali

redactia

Timișoreanul Werner Wolff, director general al Tarom

Stefana Muresan

Seniorii digitali ai Clujului, la final de program

Nora Dumitrescu

Investițiile la Spitalul Clinic Județean Mureș continuă

Stefana Muresan

Cele mai bune restaurante din România, conform Gault&Millau

Ligia Voro

Mecanicul Anului în România este din Cluj

Nora Dumitrescu

POZITIV TB: Raluca Voivozeanu – CEO Priaevents: “Comunicarea trebuie să continue”

Ligia Voro

Libra Internet Bank, profit de 91 milioane de lei pentru primele 9 luni, în creștere cu 21%

Papuc Irina

CNN face reclamă Bihorului: Munţii Apuseni şi satul Vadu Crişului, pe lista scurtă a celor mai frumoase locuri din Europa

redactia

Wielpütz Automotive, furnizor pentru pentru Daimler, Volkswagen, BMW sau Ford, a început construcția fabricii de la Craiova. Investiție de 10 mil. euro și 300 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

Ion Țiriac demarează lucrările de construcții pe fosta platformă Lemexim din Brașov

Stefana Muresan

E.ON suplimentează doza de energie la Electric Castle

Ligia Voro

AROBS Transilvania Software achiziționează UCMS Group România, companie specializată în soluții HR

Stefana Muresan

Leave a Comment