Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Incinta 1 a Cetăţii Deva, reabilitată cu 5 milioane de euro, fonduri europene

Incinta 1 a Cetăţii Deva, care cuprinde partea din vârfului dealului pe care este amplasat monumentul istoric, va fi reabilitată cu fonduri europene în baza unui contract cu o valoare de 5 milioane de euro depus la ADR Vest de Primăria Deva, a anunţat, miercuri, primarul municipiului, Florin Oancea.

“În două luni de zile vom semna contractul de finanţare la sediul ADR Vest şi sperăm ca procedurile de licitaţie publică pentru realizarea proiectului să fie încheiate pe parcursul anului viitor”, a declarat, într-o conferinţă de presă, edilul.

Potrivit acestuia, administraţia locală are pregătite mai multe proiecte pentru a pune în valoare monumentul istoric, între acestea înscriindu-se achiziţia unei noi telecabine cu care turiştii să poată urca în Cetate, dar şi cumpărarea a două trenuleţe care să transporte vizitatorii până la Poarta 1.

De asemenea, piaţa de la poalele Dealului Cetăţii va fi reamenajată, iar o clădire care a aparţinut Serviciului de Gospodărie Municipală va fi demolată pentru a lăsa loc dezvoltării unor spaţii de servicii moderne.

Primăria Deva a depus la ADR Vest, în vara acestui an, un proiect de finanţare prin care se propune reabilitarea incintei 1 a Cetăţii Deva. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 22,9 milioane lei, cu TVA.

Incinta 1, apreciată ca fiind cea mai importantă parte a monumentului istoric, este închisă circuitului turistic din cauza riscului pe care îl reprezintă starea de degradare a ruinelor cetăţii.

Incintele 2 şi 3 ale cetăţii au fost reabilitate tot cu fonduri europene, în baza unui contract în valoare de 38,4 milioane de lei, acestea fiind deschise pentru public în anul 2016.

Anul trecut, monumentul istoric a fost vizitat de peste 200.000 de persoane.

Cetatea Deva este atestată documentar în anul 1269.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ministrul Economiei din Republica Moldova: Vrem cu autostrada Unirii să trecem Prutul

Articolul următor

Surse guvernamentale: Iașiul, în calcule pentru o fabrică a grupului Volkswagen

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share