Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermă de bivoli, arhitectură futuristă și excursii virtuale la Pecica – proiecte cu finanțare europeană

Ferma de bivoli de la Pecica, în Lunca Mureșului, atrage în fiecare an mii de turiști din întreaga lume, după ce animalele au fost readuse în zonă grație unui proiect finanțat în baza Programului de cooperare transfrontalieră România-Ungaria, scrie presshub.ro.

Cu mulți ani în urmă, bivolii erau frecvent prezenți în gospodăriile oamenilor din zona orașului Pecica. În timp, agricultura extensivă din Câmpia Aradului a dus la dispariția acestor animale. S-a ivit însă șansa ca ele să revină la Pecica, în urma unei vizite a primarului localității, Petru Antal, în Ungaria, unde a văzut o fermă de bivoli și a aflat cum s-a putut dezvolta ea în baza unor parteneriate transfrontaliere. De aici a venit și ideea realizării unei asemenea ferme pe malul Mureșului.

Succesul de care s-a bucurat prima etapă a proiectului a convins autoritățile locale să continue parteneriatul transfrontalier și să dezvolte ferma de bivoli. În cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, orașul Pecica, împreună cu partenerii săi – Mórahalom Városi Önkormányzata, Ungaria, și Direcțiunea Parcului Național Kiskunság, Ungaria, au accesat proiectul „Program complex de reabilitare a biotopelor de sărătură și de apă pe terenuri ocrotite prin creșterea și folosirea speciilor autohtone” – Acronim: ECOREHAB2, Cod proiect: HURO/1101/162/1.3.1., finanțat de UE prin Fondul European de Dezvoltare Regională și de cele două state membre.Valoarea totală a fost de 931.927,60 de euro, din care suma destinată părții române a fost de 569.926,60 euro, contribuția proprie fiind de 11.968,46 euro (2,10%) iar termenul de derulare a fost de 35 de luni.

Încă de la început, Ferma de bivoli din Pecica a stârnit curiozitate și a avut vizitatori, ceea ce le-a întărit celor care s-au ocupat de proiect ideea că prin extinderea ei pot contribui și la dezvoltarea turismului în zonă. Așa că în această perioadă s-a realizat un Centru de vizitare, gândit ca o clădire eco, cu o arhitectură avangardistă. El a fost construit după proiectul arhitectului Claudiu Ionescu, inspirat din sculptura lui Brâncuși „Miracolul”. Lângă clădire a fost amplasat un ceas solar cu instrucțiunile de folosire, vizitatorii fiind atenționați că ceasul solar funcționează cu exactitate numai câteva ore pe zi.

Foto: presshub.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Olandezii de la Damen angajează oameni din toate categoriile profesionale pentru şantierul din Mangalia. Vor să ajungă la 3.000 de angajaţi

Articolul următor

Ceaiurile produse de Fares la Orăştie ajung în Norvegia, Cipru, Ungaria şi Marea Britanie

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share