Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Omul de afaceri Cristian Răspopa a repus în circulație, pe Valea Arieșului, Mocănița – simbol al Țării Moților

Mocănița, trenul-simbol al Țării Moților îi va purta în curând pe turiști pe Valea Arieșului. Chiar înainte de Anul Nou câțiva localnici au călătorit cu el, cu ocazia unei probe de drum, pe tronsonul Lunca – Sălciua.

Reamintim că cel care s-a angajat, încă din anul 2017, să repună în circulație, în scop turistic, „Mocănița” pe linia îngustă dintre Lunca Arieșului (Lunca-Poșaga) și Baia de Arieș, pe lungimea totală de aproximativ 23 de kilometri, este Cristian Răspopa, un om de afaceri din județul Mureș. Investitorul are o afacere similară în județele Mureș și Bistrița-Năsăud, relansând „Mocănița” pe ruta Rîciu – Teaca, dar spune că traseul din Munții Apuseni are un potențial turistic mult mai ridicat, scrie ziarulunirea.ro.

Pe parcursul anilor 2017 – 2018, în zonă s-au făcut acțiuni de defrișare și recondiționare a liniilor de cale ferată. De asemenea, au fost recondiționate vagoanele necesare, iar intenția omului de afaceri era să închirieze 3 locomotive.

La acea vreme, Cristian Răspopa a menționat că trenul va circula o dată sau de mai multe ori pe zi, în funcție de numărul turiștilor.

„Mocănița” a fost construită la începutul celui de-al doilea deceniu al secolului trecut și a fost botezată după denumirea locuitorilor din Apuseni, cunoscuți în termeni populari ca „mocani”. Linia îngustă din Munții Apuseni circula pe ruta Abrud – Turda, pe distanța de 94 km, având 4 gări, una dintre ele fiind la Baia de Arieș, și 17 halte, printre care și Lunca (Poșaga), care în unele ediții ale „Mersului trenurilor” era trecută Lunca Arieșului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

2018, an record pentru agricultura românească: România, pe locul trei în UE, după Franța și Germania, la producția de cereale

Articolul următor

Euro a împlinit 20 de ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share