Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Omul de afaceri Cristian Răspopa a repus în circulație, pe Valea Arieșului, Mocănița – simbol al Țării Moților

Mocănița, trenul-simbol al Țării Moților îi va purta în curând pe turiști pe Valea Arieșului. Chiar înainte de Anul Nou câțiva localnici au călătorit cu el, cu ocazia unei probe de drum, pe tronsonul Lunca – Sălciua.

Reamintim că cel care s-a angajat, încă din anul 2017, să repună în circulație, în scop turistic, „Mocănița” pe linia îngustă dintre Lunca Arieșului (Lunca-Poșaga) și Baia de Arieș, pe lungimea totală de aproximativ 23 de kilometri, este Cristian Răspopa, un om de afaceri din județul Mureș. Investitorul are o afacere similară în județele Mureș și Bistrița-Năsăud, relansând „Mocănița” pe ruta Rîciu – Teaca, dar spune că traseul din Munții Apuseni are un potențial turistic mult mai ridicat, scrie ziarulunirea.ro.

Pe parcursul anilor 2017 – 2018, în zonă s-au făcut acțiuni de defrișare și recondiționare a liniilor de cale ferată. De asemenea, au fost recondiționate vagoanele necesare, iar intenția omului de afaceri era să închirieze 3 locomotive.

La acea vreme, Cristian Răspopa a menționat că trenul va circula o dată sau de mai multe ori pe zi, în funcție de numărul turiștilor.

„Mocănița” a fost construită la începutul celui de-al doilea deceniu al secolului trecut și a fost botezată după denumirea locuitorilor din Apuseni, cunoscuți în termeni populari ca „mocani”. Linia îngustă din Munții Apuseni circula pe ruta Abrud – Turda, pe distanța de 94 km, având 4 gări, una dintre ele fiind la Baia de Arieș, și 17 halte, printre care și Lunca (Poșaga), care în unele ediții ale „Mersului trenurilor” era trecută Lunca Arieșului.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

2018, an record pentru agricultura românească: România, pe locul trei în UE, după Franța și Germania, la producția de cereale

Articolul următor

Euro a împlinit 20 de ani

Citește și:
Sălajul are nevoie de autostrăzi pe bune, nu doar pe hârtie.
Citeste mai mult

Autostrăzile pe hârtie ale Sălajului

În teorie, județul din Nord-Vestul României trebuia să aibă finalizate trei secțiuni din Autostrada Transilvania (A3), practic încă…
În cadrul galei de decernare a Premiilor Progresiv 2023, eveniment care premiază inovația și performanța în piața de retail & FMCG, Farmec a ridicat trofeul la categoria Best New Non-food Product, pentru cea mai recentă gamă lansată: Gerovital Must Have.
Citeste mai mult

Farmec ia premii în serie la București

Trei distincții au fost obținute, în ultima perioadă, de către fabricantul de produse cosmetice din Cluj-Napoca. În cadrul…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
1
Share