Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ebm-papst, lider mondial în producția de motoare electrice și ventilatoare, mutare strategică la Oradea

Proiectul build-to-suit dezvoltat de Zacaria pentru compania ebm-papst a permis extinderea producției de motoare electrice pentru diferite industrii, solidificând astfel angajamentul companiei germane față de clienții din această parte a Europei. Alegerea orașului Oradea a fost una strategică, fiind luate în calcul printre altele atât conexiunile rutiere și existența aeroportului internațional, cât și calificarea forței de muncă din regiune.

Noua hală, care a venit în completarea parcului industrial deținut de Zacaria, acoperă în total 6.300 mp. Încă de la început, proiectul a fost gândit după cerințele și specificațiile clientului și cuprinde un spațiu de producție și depozitare de 5.000 mp, de clasa A, precum și 1.300 mp pentru birouri. Deși a fost vorba de un spațiu build-to-suit, care a respectat cele mai înalte standarde de calitate, termenul de finalizare și predare a fost unul record, de numai cinci luni, din toamna lui 2017 până în primăvara lui 2018, fiind pe deplin operațional la termenul preconizat.

“Termenul de construcție și predare a fost unul extrem de scurt, dar am reușit să ne încadrăm atât datorită echipei noastre de managament din Oradea, cât și grație cooperării strânse cu contractorii implicați și sprijinului oferit de administrația locală. Autoritățile orădene au înțeles importanța investițiilor străine și susțin dezvoltarea economică a zonei”, a declarat Emilia Țepeș, director național de vânzări Zacaria.

Motoarele electrice produse de ebm-papst în fabrica de la Oradea sunt destinate industriilor medicale, textile, electronice și automotive. Rezultatele pozitive ale acestor prime luni de când noua fabrică a devenit operațională au condus la ideea unei posibile extinderi a spațiului de producție. Planurile de viitor includ preluarea a 10.000 mp din clădirea inițială a parcului Western, care vor fi dezvoltați astfel încât să atingă standardele clasa A și suplimentarea spațiilor de birouri cu 1.000 mp. Extinderea liniilor de producție va avea loc etapizat, pe parcursul următorilor doi ani.

 

Investiții de 5 milioane euro în echipamente

ebm-papst a fost prezent în România din 2004, cu un birou de vânzări deschis la Brașov, cu doar trei angajați. Decizia de a investi în vestul țării a fost motivată, în principal, de infrastructura din zonă. Astfel, în noiembrie 2017 a fost creată subsidiara română a grupului german (ebm-papst Automotive & Drives Romania SRL) la Oradea.

În anul 2018, grupul german a investit în fabrica din Oradea peste 5 milioane de euro în linii de producție și dotări, dar cea mai mare investiție a fost în pregătirea și calificarea celor 110 angajați.

Motoarele electrice produse de către orădeni sunt destinate mai multor industrii: medicală (paturi chirurgicale, măști de protecție pentru zone cu risc), textilă (mașini de cusut industriale), electronică (benzi transportatoare) și auto (diverse sisteme de ventilație).

Compania se află în continuă expansiune crescându-și constant capacitatea de producție din Oradea și preconizează ca, până la sfârșitul anului 2020, echipa ebm-papst Romania să ajungă la 400 de angajați.

 

Western Industrial Park, localizat strategic la granița cu Ungaria

Western Industrial Park este localizat în zona industrială de vest a orașului, pe Calea Borșului, la aproximativ 9 kilometri de granița cu Ungaria. Parcul, cu o suprafață de aproximativ 23.500 mp, situat pe o platformă de 50.000 mp, a fost achiziționat în 2013 și a fost închiriat în proporție de 100% într-un timp extrem de scurt.

“Oradea este o zonă atractivă pentru dezvoltatori și investitori, mai ales datorită poziționării geografice, ce oferă acces rapid către Europa Centrală. Accesibilitatea și transportul rapid peste granițe este un avantaj competitiv greu de egalat de alte municipii, din cauza infrastructurii rutiere slab dezvoltate din restul țării. Autoritățile locale au reușit să își dubleze acest avantaj prin deschidere față de investitori și eficiență în relația cu aceștia. Efectul este evident pentru noi, ca dezvoltatori imobiliari pe segmentul industrial, cererea pentru spații industriale premium fiind constantă în regiune”, a explicat Emilia Țepeș.

 

ebm-papst, lider mondial în producția de motoare electrice și ventilatoare

Grupul german ebm-papst este lider mondial în producția de motoare electrice și ventilatoare. Încă de la înființare, compania a fost un etalon în stabilirea de standarde la nivel global în ceea ce privește interconectarea digitală a ventilatoarelor EC controlate electronic precum și îmbunătățirea aerodinamică a lamelor ventilatoarelor prin utilizarea de materiale ecologice.

În anul fiscal 2017/18, compania a realizat vânzări de peste 2 miliarde de euro. Grupul ebm-papst are peste 15.000 de angajați în 27 de locații de producție (de exemplu în Germania, China și SUA) și în 48 de birouri de vânzări în întreaga lume. Ventilatoarele și motoarele produse de germani sunt utilizate în aplicații cum ar fi tehnologia de ventilație, aer condiționat și refrigerare, aparatele de uz casnic, ingineria termică, aplicațiile IT/telecomunicații, precum și în domeniul ingineriei autovehiculelor și utilitarelor comerciale.

ebm-papst este o companie specială datorită valorilor de bază, pe care le manifestă în permanență de peste 50 de ani. O componentă importantă a culturii organizației este faptul că își ghidează acțiunile nu numai după prevederile legale, ci și după standardele de natură etică (condiții de muncă sigure, tratarea angajaților cu respect și demnitate și aplicarea unor procese de afaceri prietenoase cu mediul).

 

Istoria grupului:

  • 1963 Înființarea firmei Elektrobau Mulfingen GmbH & Co. KG (EBM) de Gerhard Sturm și Heinz Ziehl
  • 1992 PAPST Motoren GmbH (fondată în 1942 în St. Georgen) devine parte a grupului
  • 1997 Motorul și ventilatorul Alcatel SEL AG din Landshut devine parte a grupului
  • 2003 Cele trei companii EBM, PAPST și mvl sunt redenumite ebm-papst
  • Vânzările de grup în 2007 depășesc 1 miliard de euro
  • 2010 Introducerea GreenTech, eticheta pentru eficiența energetică și conservarea resurselor

 

Compania Zacaria intră pe sectorul comercial cu două proiecte în Sibiu și Craiova

Zacaria, parte a grupului internaţional Alf Mizzi & Sons, continuă să fie unul din cei mai activi dezvoltatori imobiliari pe segmentul industrial din țară și ocupă, totodată, poziția a treia în topul celor mai mari proprietari de spații logistice și industriale de pe plan național, cu un portofoliu de 10 parcuri, dintre care cinci în Sibiu și câte unul în Arad, Alba Iulia, Cisnădie, Oradea și Craiova. Investițiile Zacaria în domeniul industrial acoperă o suprafață totală de peste 560.000 mp, din care 300.000/350? mp sunt clădiri industriale și de birouri.

 

Sibiul rămâne centrul investițiilor Zacaria

În 2018, Zacaria a finalizat și livrat 15.000 mp de spații industriale Clasa A în Network Industrial Park din Sibiu, pentru doi clienți strategici care su solicitat proiecte build-to-suit, restul de 25.000 mp urmând să fie finalizați în 2019. Parcul, situat într-o poziție privilegiată în Zona Industrială de Est a Sibiului, la doar 300 metri de intrarea pe autostrada A1 Sibiu-Nădlac, reprezintă una din cele mai recente investiții din portofoliul companiei și va acoperi, la final, o suprafață construită de peste 40.000 mp, pe o platformă de 87.000 mp. Network Industrial Park este cel mai mare proiect Zacaria pornit de la zero, pe o fostă platformă industrială.

 

Parcul industrial Southern din Craiova, un pariu câștigat

Southern Industrial Park reprezintă prima investiție a companiei Zacaria în sudul ţării. Fiind vorba de singurul parc industrial privat din Craiova care oferă spații industriale Clasa A și, totodată, cel mai mare din zonă, Southern a atras rapid mari companii de logistică și producție. Astfel, în 2018, impulsionat de cererea de pe piață, dezvoltatorul Zacaria a reușit să finalizeze și să livreze aproximativ 30.000 mp de spații industriale Clasa A. În același timp, compania a început o nouă etapă de dezvoltare, la finalul căreia vor fi predați alți 20.000 mp de spații industriale premium în 2019, la care se vor adăuga 2.000 mp de birouri.

Southern Industrial Park va avea, în final, trei corpuri de clădire, cu o suprafață de peste 50.000 metri pătrați de spații industriale clasa A, complet echipate pentru activități de depozitare, logistică, cross-docking sau producție. Parcul ocupă o suprafață totală de 130.000 de metri pătrați și este situat lângă fabrica Ford, pe strada Henry Ford, oferind acces rapid către Pitești, București și granițele cu Bulgaria și Serbia.

Compania Zacaria a început prin a-și crea o reputație solidă în perioada 2009-2014, prin revitalizarea unor zone industriale abandonate sau subdezvoltate din țară. Ulterior, și-a consolidat  poziția prin construcția de parcuri industriale clasa A, creând astfel noi oportunități pentru companiile aflate în expansiune. Compania continuă să se concentreze pe extinderea acestui model de afaceri, încercând în mod activ să investească și să valorifice alte oportunități pe care România continuă să le prezinte în sectorul industrial.

 

Proiecte rezidențiale și comerciale ambițioase, din 2019

Zacaria a început să investească în domeniul rezidențial încă din 2010, cu un proiect de blocuri situat în Sibiu, urmat de un cartier de vile, ambele însemnând peste 70 de apartamente și peste 60 de case. Acestea două fiind finalizate și vândute în totalitate la nivelul anului 2018, Zacaria pregătește lansarea în 2019 a unui nou proiect, cuprinzând 3 blocuri cu 130 de apartamente, într-o zonă în plină extindere din Sibiu.

În București, Zacaria a investit în două proiecte de anvergură. Valletta Residence din Băneasa, care înseamnă șase imobile cu regim mediu de înălțime și 182 de apartamente, a intrat în ultima etapă de dezvoltare și este vândut în proporție de 60%. Astfel, atenția companiei s-a îndreptat spre cartierul de vile American Village din Pipera, unde au reînceput, de curând, vânzările. Acesta va avea în final peste 70 de vile și șase blocuri cu 250 de apartamente.

Unul din cele mai promițătoare proiecte din 2019 este un ansamblu rezidențial dezvoltat în plin centrul Craiovei, Valletta Towers, ce va cuprinde patru blocuri cu aproximativ 250 de apartamente. Tot aici, Zacaria va începe primul său proiect comercial, transformând o clădire istorică abandonată într-un centru comercial de peste 6.000 mp. Acesta nu este singurul proiect de acest tip, planurile pentru 2019 incluzând și lansarea unui proiect mixt în orașul Cisnădie, prin reconversia unei clădiri industriale într-o galerie comercială de 10.000 mp cu săli de evenimente, magazine și apartamente în regim hotelier.

Strategia pe termen scurt și mediu presupune atingerea unui obiectiv de 1.000 de unități rezidențiale vândute până în 2020 și depășirea bornei de jumătate de milion de metri pătrați de spații industriale dezvoltate și închiriate.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fondurile europene, prioritatea Primăriei Oradea în 2019

Articolul următor

ROBOR, cel mai mic nivel din ultimele 7 luni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share