Agricultura Antreprenori Arad Infrastructura Timiș Ultimele stiri

Timișul conduce în clasamentul celor mai scumpe terenuri vândute în 2018. Cine sunt cumpărătorii

Cumpărătorii de terenuri agricole au rămas și anul trecut atrași de județul Timiș, unde sunt în continuare, conform datelor analizate de Profit.ro, cele mai multe tranzacții. În Constanța, însă, au fost raportate cinci dintre cele mai scumpe loturi vândute în 2018, chiar dacă județul de la malul mării ocupă locul cinci după volumul de contracte generate. Constănțenii Dumitru și Stelian Caraman sunt autorii celei mai mari tranzacții din 2018.

Cel mai scump și cel mai mare teren, format din două parcele a câte 50 de hectare fiecare, a fost cumpărat chiar la finalul anului trecut la un preț de 3,1 milioane lei, adică circa 670.000 de euro. Terenul este situat în comuna Ciocârlia din județul Constanța și a fost achiziționat de Dumitru și Stelian Caraman, prin producătorul de cereale și fructe Agroserv Trading, de la milionarul Cătălin Marius Bucur, proprietarul Brise Group, unul dintre cei mai importanți traderi români de cereale și furnizori de materii prime pentru fermieri. Bucur, creditat de revista Capital cu o avere de 35-38 milioane de euro, deține o rețea de silozuri cu o capacitate de stocare de 350.000 de tone și cultivă 13.000 de hectare de teren în Banat și Dobrogea, notează sursa citată.

Până la încheierea acestei tranzacții între constănțeni, cel mai scump teren era unul cumpărat încă din martie 2018 și care a coborât pe locul doi. Este vorba despre un lot în suprafață de 85,4 hectare care a fost cumpărat la un preț de 2,56 milioane lei, adică circa 558.000 euro. Terenul este situat în comuna Voiteg din județul Timiș și a fost achiziționat de Corvin-Petru Mateiu, prin firma sa Agro Nevada Tim, de la Simona-Nicoleta Morariu. Cumpărătorul este unul dintre cei mai mari producători agricoli din Banat, cu un portofoliu de terenuri de peste 8.500 de hectare. El a fost autorul celei mai mari tranzacții cu teren arabil din România în anul 2015, când a cumpărat 142,2 hectare tot în comuna Voiteg la un preț de 1,3 milioane euro. Ulterior, Mateiu a mai cumpărat 260 de hectare de teren în aceeași localitate pentru care a plătit 2,4 milioane euro.

Cea mai mare tranzacție a anului trecut are o valoare mai mică cu aproape 60% față de cel mai mare contract semnat în 2017. În septembrie 2017, Ministerul Agriculturii își dădea avizul final pentru vânzarea a șapte terenuri agricole învecinate, în suprafață totală de circa 385 hectare, la un preț de 1,6 milioane euro. Pământul, amplasat în comuna Stoicănești din județul Olt, era deținut de investitorul austriac S+B Gruppe prin firma Agro Company și a fost cumpărat de firma Marget Aby&Pau, deținută în mod egal de Paulian Marius Preoteasa și Geta Preoteasa. Prin această mișcare, austriecii au renunțat la agricultură în România.

Totuși, achiziția Agroserv Trading, din decembrie anul trecut, nu a fost realizată la cel mai mare preț pe hectar. Cunoscuta antreprenoare Ardenița Medințu a cumpărat un teren de 32 de hectare în Arad, executat silit de Marfin Bank, la un preț record de 16.625 euro/hectar. Gheorghe și Ardenița Medințiu sunt cunoscuți ca posesorii primei firme înregistrate în Arad. Complexul comercial Jackson Bazar din centrul Aradului, deținut de soții Medințiu, este una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale din municipiu. Ca preț total de vânzare, această tranzacție este pe locul trei în top.

Related posts

Agricultura ecologică din Ardeal se digitalizează

Nora Dumitrescu

S-a deschis segmentul de Autostradă dintre Gilău-Nădășelu

redactia

CJ Cluj: 16 certificate de urbanism emise pentru modernizarea a 100 de km de drumuri județene

Stefana Muresan

Delfingen Industry preia unele active şi acţiuni ale grupului Schlemmer din Satu Mare

Ion Surdu

Spitale din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, modernizate cu 8 milioane de euro, fonduri europene

redactia

A început târgul internațional Demo Metal 2019

Papuc Irina

A fost semnat cel mai important contract de finanțare din istoria municipiului Turda, în valoare de peste 31 mil. euro

Stefana Muresan

Societatea germană Lisa Dräxlmaier vrea să-şi extindă activitatea la Timişoara prin construcţia unei fabrici de baterii auto şi a unui centru de dezvoltare

Robert Bloancă

Tinerii care schimbă lumea se întâlnesc online la Ziua Națională IMPACT între 1-5 iunie

Papuc Irina

Ministrul Mediului încurajează transportul alternativ

Traian Dan

Constructorii Autostrăzii Ploieşti-Braşov ar putea primi 100 milioane euro dacă termină lucrarea mai devreme

Stefana Muresan

Brânza de Cojocna, produsă de o universitate clujeană

Nora Dumitrescu

Biofarm are de recuperat aproape 200 de mii de lei de la Relad

Ligia Voro

S-au finalizat lucrările la clădirea ambulatoriului Spitalului Militar Oradea

Traian Dan

Bihorenii își vor afla premianții în cadrul Galei Comunității Bihorene

Traian Dan

Blue Air va relua mai repede zborurile europene de la Cluj

Nora Dumitrescu

Red Bull Romania isi stabileste biroul in Unirii View

Stefana Muresan

Incubatorul de afaceri din Odorheiu Secuiesc cu peste 40 de firme, exemplu de bună practică

Stefana Muresan

Parking de 19 milioane de lei, la Cluj-Napoca

redactia

IOTA Access oferă control inteligent al accesului bazat pe open-source, pentru orice aplicație sau platformă

Papuc Irina

Proiectul trenului cu hidrogen dintre Reșița și Timișoara a adunat patru milioane de euro doar pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate

Robert Bloancă

Dorel Goia, ales președinte al Consiliului de Administratie al TeraPlast

redactia

Consiliul Județean Timiș pornește în 2021 cu un buget de 655 de milioane de lei

Robert Bloancă

Clujenii de la Punctual Comimpex au vândut ţigări de peste 121 milioane de euro

Stefana Muresan

Leave a Comment