Agricultura Antreprenori Arad Infrastructura Timiș Ultimele stiri

Timișul conduce în clasamentul celor mai scumpe terenuri vândute în 2018. Cine sunt cumpărătorii

Cumpărătorii de terenuri agricole au rămas și anul trecut atrași de județul Timiș, unde sunt în continuare, conform datelor analizate de Profit.ro, cele mai multe tranzacții. În Constanța, însă, au fost raportate cinci dintre cele mai scumpe loturi vândute în 2018, chiar dacă județul de la malul mării ocupă locul cinci după volumul de contracte generate. Constănțenii Dumitru și Stelian Caraman sunt autorii celei mai mari tranzacții din 2018.

Cel mai scump și cel mai mare teren, format din două parcele a câte 50 de hectare fiecare, a fost cumpărat chiar la finalul anului trecut la un preț de 3,1 milioane lei, adică circa 670.000 de euro. Terenul este situat în comuna Ciocârlia din județul Constanța și a fost achiziționat de Dumitru și Stelian Caraman, prin producătorul de cereale și fructe Agroserv Trading, de la milionarul Cătălin Marius Bucur, proprietarul Brise Group, unul dintre cei mai importanți traderi români de cereale și furnizori de materii prime pentru fermieri. Bucur, creditat de revista Capital cu o avere de 35-38 milioane de euro, deține o rețea de silozuri cu o capacitate de stocare de 350.000 de tone și cultivă 13.000 de hectare de teren în Banat și Dobrogea, notează sursa citată.

Până la încheierea acestei tranzacții între constănțeni, cel mai scump teren era unul cumpărat încă din martie 2018 și care a coborât pe locul doi. Este vorba despre un lot în suprafață de 85,4 hectare care a fost cumpărat la un preț de 2,56 milioane lei, adică circa 558.000 euro. Terenul este situat în comuna Voiteg din județul Timiș și a fost achiziționat de Corvin-Petru Mateiu, prin firma sa Agro Nevada Tim, de la Simona-Nicoleta Morariu. Cumpărătorul este unul dintre cei mai mari producători agricoli din Banat, cu un portofoliu de terenuri de peste 8.500 de hectare. El a fost autorul celei mai mari tranzacții cu teren arabil din România în anul 2015, când a cumpărat 142,2 hectare tot în comuna Voiteg la un preț de 1,3 milioane euro. Ulterior, Mateiu a mai cumpărat 260 de hectare de teren în aceeași localitate pentru care a plătit 2,4 milioane euro.

Cea mai mare tranzacție a anului trecut are o valoare mai mică cu aproape 60% față de cel mai mare contract semnat în 2017. În septembrie 2017, Ministerul Agriculturii își dădea avizul final pentru vânzarea a șapte terenuri agricole învecinate, în suprafață totală de circa 385 hectare, la un preț de 1,6 milioane euro. Pământul, amplasat în comuna Stoicănești din județul Olt, era deținut de investitorul austriac S+B Gruppe prin firma Agro Company și a fost cumpărat de firma Marget Aby&Pau, deținută în mod egal de Paulian Marius Preoteasa și Geta Preoteasa. Prin această mișcare, austriecii au renunțat la agricultură în România.

Totuși, achiziția Agroserv Trading, din decembrie anul trecut, nu a fost realizată la cel mai mare preț pe hectar. Cunoscuta antreprenoare Ardenița Medințu a cumpărat un teren de 32 de hectare în Arad, executat silit de Marfin Bank, la un preț record de 16.625 euro/hectar. Gheorghe și Ardenița Medințiu sunt cunoscuți ca posesorii primei firme înregistrate în Arad. Complexul comercial Jackson Bazar din centrul Aradului, deținut de soții Medințiu, este una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale din municipiu. Ca preț total de vânzare, această tranzacție este pe locul trei în top.

Related posts

Tehnologia și transformările digitale în centrul atenției la Cluj Business Days 2019

Ligia Voro

DPD România a lansat un serviciu de curierat regional, cu livrări în Bulgaria, Ungaria şi Grecia

Stefana Muresan

Ministerul Transporturilor a emis ultimul set de autorizații pentru modernizarea căii ferate între Simeria și Arad, constructor asocierea Astaldi SpA – FCC Construccion SA – Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SpA – SC Thales Systems România SRL

Stefana Muresan

TeraPlast, majorare de participație cu încă 7% în Depaco

Stefana Muresan

Începe EXPO PLAST 2019, evenimentul numărul 1 în industria prelucrării materialelor plastice!

Ionel Albu

Tinerii din mediul rural pot aplica acum la Edulab – programul online de antreprenoriat în educație

Nicolae Pop

Speedwell lansează faza 2 a proiectului rezidențial TRIAMA Residence, dezvoltat în București

Papuc Irina

Strabag, câștigătoare pentru realizarea lotului de autostradă Târgu Mureș-Ungheni, în valoare de 192 milioane lei

Stefana Muresan

Ștefan Radu Oprea, la Bruxelles, despre rolul sectorului privat în procesul de tranziție

redactia

Ofertele pentru elaborarea studiilor pentru patru drumuri expres, depuse

Ligia Voro

International Diplomacy360 Conference: Securitate și Prosperitate la granița estică a NATO și UE

Ionut Oprea

În Regiunea Vest, disponibile 40% din fondurile europene pentru finanțarea IMM-urilor din orașe

Stefana Muresan

Pe unde va trece Autostrada Sudului

Stefana Muresan

Fermier brașovean a lansat MeatBox

Stefana Muresan

RALF 2018, soluții cu și pentru marii fermieri

Stefana Muresan

Clienţii Băncii Transilvania pot plăti la POS cu telefonul mobil

Stefana Muresan

Inserția pe piața muncii – vectorul învățământului terțiar

redactia

Romsilva pune la dispoziția populației peste un milion mc de lemn pentru foc

Traian Dan

Transavia va asigura pentru Spitalul Judeţean Alba aparatura necesară pentru efectuarea testelor Covid-19

Papuc Irina

ROFMA vă invită la Conferința Internațională de Facility Management, ROFMEX 2017

Ionut Oprea

20 de ani de evoluție în industria IT – de la EBS Romania la NTT DATA Romania

Nicolae Pop

The MIPIM Awards 2018 finalists

Ionut Oprea

Complexul muzeal Horea, pe lista investițiilor CJ Alba

Stefana Muresan

Câți turiști și câți bani a atras Castelul Bran în anul 2019

Papuc Irina

Leave a Comment